Tuti szakmák, biztos jövő: Létezik olyan szakma, amivel biztosan jól fogsz keresni?

Nyilván Te is fel tudsz sorolni olyan szakmákat, amikre mindenki azt mondja, ebben könnyű lesz elhelyezkedni, nagy a kereslet és jó a fizetés. Pár éve a jogász szakmára álltak rá sokan, az egyetemek ezrével képezték a jogászokat, akik aztán nem találták meg álmaik állását, mert olyan sokan voltak. A közgazdász képzéssel ugyanez történt. 20 éve még néhány elit egyetem képezte a közgazdászokat, most meg az utolsó óvónőképző is indít közgazdász szakot, így most már nem mindenkinek terem babér, aki gazdasági diplomával szaladgál. Végeredményben egy csomó olyan diplomást kapunk, aki kikerül a főiskoláról és máris át kell képeznie magát, mert nem talál állást.

Kismamaként talán te is elérkezettnek láttad az alkalmat, hogy ebben a pár évben tanulásra add a fejed. 2006 decembere előtt meg is tehetted, mert akkor még a fizetős szakok is ingyen jártak a kismamáknak, most már csak az állami felsőoktatás (ami közben amúgy is ingyenes lett megint). De ha még csak most gondolkodsz rajta, mivel mennél a legtöbbre, érdemes alaposan körbejárni a problémát.

Amikor azt kell kitalálni, mit tanuljál tovább, kétféle oldalról nézheted meg a dolgokat: mi, az amit szívesen tanulnál és mi az, amit piacképesnek látsz. A legjobb megoldás nyilván az lesz, ami az arany középutat képviseli: szívesen csinálod, és nem utolsósorban még keresett is.

Mindemellett a képességeidet sem árt figyelembe venni -és ez az, amire már kevesen gondolnak: Visszahúzódó vagy inkább vagy szereted a nyüzsgést? Mennyire tűröd a monoton munkát? Mennyire viseled el, ha irányítanak, ha beleszólnak a dolgaidba? Mennyire vagy képes másokhoz alkalmazkodni? Milyen típusú feladatokat végzel szívesebben? A papírmunka vagy a beszélgetés, a kapcsolatteremtés az erősséged? Szociális beállítottságú vagy és segíteni szeretnél az embereknek vagy ez nem annyira meghatározó pontja a személyiségednek? Szükséged van önállóságot, kreativitást igénylő feladatokra vagy nem?

Fontos azt is véggondolnod (és előre utánanézned), milyen az adott szakma, pontosan mit kell csinálni, mit kell elvégeznie egy kezdőnek, milyen lehetőségei vannak és hogyan juthat előrébb. Sokan nincsenek felkészülve rá, hogy pl. a sokak által áhított média területén a kezdők számára kevesebb babér terem és nem mindenkiből lesz sztárriporter. Vagy hogy az ügyvédjelöltek 3 évig leginkább a különféle hivatalokban állnak sorban beadandó iratokkal és csak utána lehetsz önálló.

Sok anyuka dönt úgy, hogy az eredeti szakmájában marad, de valamivel kiegészíti a tudását, doktorál, másoddiplomát szerez. Kutatóként vagy az oktatás területén ez sokat jelenthet, de vajon a te munkahelyed értékelni fogja az erőfeszítéseidet?

Azt is érdemes alaposan átgondolni, mennyiben változtatja meg karrierterveidet a család. Sok ismerősöm döntött úgy, hogy MBA diplomát szerez, aztán rádöbbentek, hogy gyermekes anyaként egyáltalán nem szeretnének majd a felsővezetésbe bekerülni.

Mielőtt tehát továbbtanulási irányt választanál, jól teszed, ha végiggondolod sokféle aspektusból a dolgokat. Lehet, hogy egy alapos nyelvtanfolyammal többet teszel a jövőd érdekében, mint egy 2 éves MA diplomával. Valójában akkor döntesz a legjobban, ha a szívedre hallgatsz és olyasvalamit tanulsz, amit szívesen csinálsz majd, ami örömmel tölt el, amit lelkesen fogsz tanulni, így sokkal kevésbé fog gondot okozni 1-2-3 kisgyerek mellett a vizsgákra készülni, mintha olyan szakmához ragaszkodsz, ami egyáltalán nem illik hozzád.

4 Comments

 • F-né Zsuzsa

  2012. február 15. szerda

  mai,50-en túli vidéki nőnek ezzel aszakmai háttérrel és tapasztalattal?Megköszönnék egy pár szót és gratulálok a Gazdagmami-hoz,lekes olvasója vagyok.Üdv:Zsuzsa

 • F-né Zsuzsa

  2012. február 15. szerda

  Szia Ági! Nagyon sokféle szakmáju emberekről olvasok az álláskeresők és a változtatni akarók között,de én mint gyógyszertári szakasszisztens-már 30 éve- „fehér holló”vagyok mindenhol.Közel fél éve lettem munkanélküli,és sem az álláshirdetésekben sem a keresők közt-egyetlen szakmai honlapot kivéve-nem találok kollégát.Mindig tudtam,hogy nagyon zárt szakma a miénk,de ennyire csak most szembesülök vele.Mit tudnál javasolni egy

 • Holczinger Tibor

  2008. június 27. péntek

  Szia Ági!
  Lehet, hogy anyagias vagyok… de nagyságrendileg mekkora összegről állíthatsz ki számlát mondjuk a legkevésbé jövedelmező honlapod után?
  Mindenképpen érdekelne a válaszod, az is hogy ez mekkora szellemi („fizikai”) és anyagi ráfordítással, mennyi idő alatt érted el.
  Amúgy 3 gyermekünk van, s a legkisebb most fél éves. Az internetben látunk fantáziát… Családi vállalkozást, céget építenénk, vannak ötleteink. Tehát kb. fél-egy évet szánnánk a dologra, mivel ha nem jön be a dolog sos. lépni kell.
  ui: a tanfolyamodra jelentkeztünk…
  A válaszodat előre is köszönjük: Dóri és Tibi

  Válasz: A legkevésbé jövedelmező lap most kb. 80.000 ezer Forintot hoz egy hónapban, de az még elég új és az eredeti koncepcióról kiderült, hogy annyira nem jövedelmező, így stratégiát kellett váltani, plusz némi SEO problémát is meg kellett oldani rajta, meg az adott piacot se ismertem eléggé.

  Az első honlapba 3600 Forintot fektettem (tárhely plusz domainnév ára), aztán a bevételekből forgattam vissza a vállalkozásba. 3 hónap után kezdett el bevételt termelni, 5 hónap után már bőven hat számjegyet jövedelmezett, utána ez exponenciálisan növekedett. Sok időt fordítottam rá, főként kezdetben, általában napi 2-3 órát és sok időt töltöttem tanulással is.

 • Anikó

  2008. június 02. hétfő

  Szia Ági!

  Én most kapcsolódtam be a blogodba, még nem igazán vagyok képben.
  A honlapjaidat láttam, tényleg nagyon szemet gyönyörködtetőek és szépek! A kérdésem csak az lenne, hogy a tanfolyamon árán kívül mi hoz bevételt neked? Mi az a termék amit eladsz az olvasóidnak?
  Lehet, hogy tovább kellene böngésznem „TÉGED”, ezt meg is fogom tenni, de ha válszolnál, örülnék annak is. 🙂
  Vannak a tiédhez hasonló 5leteim, ill. a könyvedben említett 5leteket dolgoztam tovább, de a technikai háttér tudás valóban hiányzik.
  Szeretném a segítségedet kérni!

  Ezúton gratulálok a sikereidhez és örülök, hogy végre egy hölgy is megmutatta….! 🙂

  Válasz: Van még két tanfolyamom (gyereknevelés téma) és írtam egy könyvet – ezek hoznak még pénzt, valamint az utazás oldalon a reklámbevételek.