Alkalmazott vagy vállalkozó?

Miért érdemesebb egy kismamának inkább vállalkozásba fogni, mint állást keresni? A kérdés nem így szokott felvetődni, inkább úgy szokott elhangzani, vajon nem jobb-e a havi fix, mint a bizonytalan bevételek. Ahhoz, hogy tisztán lásd a lényeget, el kell oszlassam azt a tévhitet, miszerint a vállalkozói lét egyenlő a bizonytalan anyagiakkal.

Persze a környezetedben nyilván te is azt látod, hogy a legtöbb „vállalkozó” éppcsakhogy megél a munkájából, vagy állandóan gürizik, még sincsen soha elég pénze. Akinek pedig tényleg jól megy a vállalkozása, aki sokat keres, arról azt tartja a köznyelv, hogy „lop-csal-hazudik”. Pedig van e kettő között is átmenet bőven.

Ma Magyarországon nagyon sok a kényszervállalkozó, azok, akik valójában nem is akartak volna vállalkozni, de nem találtak munkát, ezért belefogtak valamilyen jónak talált ötlet megvalósításába. Befektettek egy csomó pénzt, de az üzlet akadozik, vagy nem volt mit befektetniük, ezért ügynökösködni próbálnak. Esetleg van valamilyen jó szakmájuk, amihez értenek, de hol sikerül munkát szerezniük, hol nem.

A kényszervállalkozók valójában nem igazi vállalkozók. Ők tulajdonképpen alkalmazottak a saját vállalkozásukban és a főnök általában a megbízó, az ügyfél. Folyamatosan függnek az ügyféltől: ha van munka elégedettek, ha nincs akkor próbálnak abból a pénzből megélni, amit előzőleg kerestek. Óva intelek attól, hogy te ilyen vállalkozásba fogjál.

Lehet ezt másként is csinálni. Anyaként neked van egy óriási előnyöd: kezdetben nem a megélhetés a tét, kezdő vállalkozóként ugyanúgy kapod a gyest, a gyedet, mint annak előtte, kevésbé függsz attól, vannak-e megrendeléseid, hiszen a havi járandóságokat ugyanúgy kapod.

„Egy vállalkozásba be kell fektetni” – mondják sokan. Igen, de nem mindegy, hogy mire és mennyit. Felesleges egy hirtelen jött ötlettől vezéreltetve kisboltot nyitni, aztán várni, hogy betóduljanak az ajtón a vásárlók. Az első és legfontosabb, amibe be kell fektetned, az a tudás. A szakmai tudás mellett a marketing és a vállalkozásépítés, amit leginkább fontos megismerned. Számos jó könyv van, amiből elsajátíthatod azt a gondolkodásmódot, amit kezdő vállalkozóként ismerned kell ahhoz, hogy ne kelljen a kényszervállalkozók keserű kenyerét enned.

Néhány könyv:
M. Gerber: A vállalkozás mítosza című könyvéből pontosan megtudhatod, hogyan érdemes belefogni egy kisvállalkozás megtervezésébe és hogyan kerüld el a leggyakoribb buktatókat.

Robert T. Kiyosaki: Gazdag Papa, szegény papa című könyvében leírja, milyen buktatói vannak az alkalmazotti létnek és hogyan lehet alkalmazottként is vállalkozói szemléletet vinni az életedbe.
Tim Ferriss: 4 órás munkahét című könyve részletes útmutató ahhoz, hogyan hozzál létre olyan vállalkozást, ami a lehető legtöbb szabadidőt biztosítja a számodra.

Miért jó alkalmazottnak lenni?

 • Biztos fizetés minden hónapban a számládon – ha van munkád
 • Érdekes feladatokat végezhetsz – ha sikerül olyan állást találnod
 • Kevesebb múlik rajtad, nincs akkora felelősséged – kivéve, ha a főnök rajtad akarja valamiért elverni a port
 • Kellemes munkahely, jó fej kollégák – szerencsés esetben
 • Előrejutás a ranglétrán, egyre magasabb fizetés – amire a gyerekvállalással sajnos nagyban csökkentek az esélyeid.

A szüleink azt mondják és tanítják nekünk, tanuljunk szorgalmasan, hogy jó állást szerezhessünk. Van, akinek ez sikerül is és megszerzi álmai állását, álmai fizetését és kényelmesen él belőle. De mi történik, ha kirúgják és nem sikerül másik állást találnia?

Ha belegondolsz, ma Magyarországon miért van annyi diplomás munkanélküli? Mert az emberek tömegével szereznek diplomát, hogy aztán jó álláshoz jussanak, miközeben a kétkezi szakmákhoz nem lehet embert találni, munkaerőhiány van, mert a diplomával már senki nem fog elmenni kétkezi szakmába, hiszen akkor miért tanult annyit?!

A „jó” állás, a nagy cégnél való elhelyezkedés, ahol majd aztán jól keresel, csupán nagyon keveseknek adatik meg, mégis mindenki, aki az alkalmazotti létet választja, ezt a célt próbálja elérni. Miközben az emberek többsége minimálbérért vagy bejelentetlenül dolgozik kisebb cégeknél, akiknek épphogycsak „megyeget” a bolt.

Ne érts félre, nem a tanulás ellen beszélek, sőt… Tanulni kell! Folyamatosan kell képezned magad, hogy egyre többet tudjál, és egyre jobban végezd a dolgodat. Ha a sarkadra állsz és megpróbálsz a saját tudásodból, kreativitásodból létrehozni egy vállalkozást olyan távlatok nyílnak meg előtted, amire eddig gondolni sem mertél. Ha megtanulod, hogyan használd a tudásodat a vállalkozásod céljaira, hogyan építsd, bővítsd, formáld, akkor olyan új életmód birtokába juthatsz, amit alkalmazottként soha nem tapasztalhatnál meg.

Az elkövetkezendő hetekben olyan kismamákat mutatok majd be itt a blogon, akik bátrak voltak és belefogtak egy önálló vállalkozásba a GYES alatt. Az első beszélgetést máris elolvashatod itt

7 Comments

 • varga ivett

  2012. augusztus 20. hétfő

  Kedves Ágnes! A kérdésem az lenne,ha jelenleg gyesen vagyok és másodállásban szeretnék vállalkozó lenni kell e járulékot fizetnem magam után? Válaszát előre is köszönöm!

 • Annamari

  2011. augusztus 21. vasárnap

  Sziasztok!Én pl.ha elmenék napszámba 1hónapra atol még kapnám a gyest meg 1honap napszám után is kapnám rendesen ugy mint régen??8 óra hoszát dolgozhatok és melete járna a gyes és mennyi?A válasz sürgös lene!!Köszi!A választ szívesen fogadom az e-mail címemen is ami annamari9002@citromail.hu köszi!

  • Vida Agi

   2011. augusztus 22. hétfő

   A gyermek egyéves koráig nem folytathatsz kereső tevékenységet. Utána heti 30 órát meg nem haladó időtartamban lehet dolgozni,l kivéve, ha a munkavégzés az otthonodban történik, mert ezesetben nincs korlátozás. Ha dolgozol, akkor GYED-et és TGYÁSt nem kaphatsz, ha eddig azt kaptál, akkor GYESt kell igényelned helyette, ha már GYESen vagy, akkor nem kell semmit tenned. Az összege ugyanannyi marad a GYESnek a munkavégzés időtartama alatt is.

 • heni

  2008. június 01. vasárnap

  Kedves Ági!

  Én már válallkozó vagyok igaz nem rég óta.Szeretnénk kisbabát de ha jól értelmezem akkor nekem amit kapok gyedet oda kell fizetnem a járulékaimra mivel én személyesen részt veszek a vállalkozásban.Egy üzletünk van ahol én vagy egyedül.Annak sem lenne sok értelme hogy valakit alkalmazzak mert akkor annak a járulékait kell befizetnem.Illetve azt szertném még kérdezni hogy érdemes e többel bejelentenem magam hogy később több gyest vagy gyedet kapjak?
  Köszi
  Heni

  Válasz:
  „Igen, az egyéni vállalkozó is biztosítottnak minősül, ezért kérheti az ellátás megállapítását, ha nyilatkozik arról, hogy az ellátás folyósítása alatt vállalkozásában személyesen nem működik közre.” A GYED alatt nem folytathatod a munkádat hivatalosan, vagy ha igen, akkor át kell menned GYES-re. A GYES alatt dolgozhatsz, de akkor már járulékokat is kell fizetned. A GYES összege fix, a GYED a fizetésed 70%-a, de a felső határa maximálva van (87500Ft). A TGYÁS is 70%, de az nincs maximálva. Akkor érdemes magad magasabb összeggel bejelenteni, ha egyébként a fizetésed 70%-a nincs 87500 Ft.

 • M. Szendrey Piroska

  2008. május 30. péntek

  Kedves Ági!

  Nagyon örülök, hogy rád találtam!
  Először a veled készült videofelvételt láttam, majd rögtön megnéztem mind a három honlapodat is.
  Igaz, hogy már rég voltam kismama, de úgy látom, hogy így is tudom hasznosítani az itt leírtakat.
  Van ugyan már egy honlapom, de nem igazán tudom, hogyan is csinálhatnék pénzt belőle, illetve tudom, csak a kivitelezéssel van gondom.
  Hiszem, hogy az általad indított tanfolyam során mindent meg tudok majd tanulni lépésről-lépésre.
  Nagyon jó ötletek és írások szerepelnek az oldalaidon! Gratulálok és köszönöm!

  Válasz: Köszönöm. Várlak majd a regisztrációkor.

 • Móni

  2008. május 29. csütörtök

  Kedves Ági!

  Le a kalappal úgy a tartalom, mind a forma előtt. Láttam a videót ami rólad szól. Elismerésem.

  Szeretnék tőled tanulni, mert a szerénység, ami árad belőled nagyon hitelessé tesz, mert érezni a megalapozott tudásod.

  Móni

  Válasz: Kedves Móni! Június közepén elkezdődik a regisztráció a tanfolyamra, várlak 🙂 Addig is olvasd a hírlevelet és a könyvet, sok mindent összeszedtem bennük.

 • Ila_mama

  2008. május 06. kedd

  Kedves Ági! GYED mellett nem lehet munkát végezni, illetve helyette GYES-t kell igényelni, és úgy már lehet. A járulékokat azonban be kell fizetni, és az óra ketyeg attól a perctől kezdve, hogy a kismama kiváltotta az egyéni vállalkozóit vagy céget alapított. Vagy rosszul tudom? Van valami legális módja annak, hogy valaki a kezdő vállalkozását építse, ami az elején még bevételt nem biztos, hogy termel, ugyanakkor ne kelljen lemondania a GYED összegéről? Ugye, ami havonként fixen érkezik, és a családi költségvetés fontos eleme, arról nem szívesen mond le önszántából senki.

  Válasz: Ez pontosan így van. De vannak más megoldások is, ha alapítotok egy céget, amiben a párod a beltag (aki dolgozik, tehát nem kell utána járulékokat fizetni), te pedig a kültag, akkor nem kell semmiről lemondanotok. Egyébként meg érdemes úgy csinálni, hogy amíg nem alakult ki, hogy mennyi lesz a bevételed, addig valakit ideiglenesen megkérni, hogy az ő cége alatt fusson a dolog. Az általam kitapasztalt és tanított módszerrel 1-2 hónapon belül lesz annyi bevételed, hogy gond nélkül megérje saját céget alapítani.