Mennyiért tanulhatnak a kismamák?

2007-től megszűnt a kismamák teljes tandíjmentessége a felsőoktatásban, helyette kapnak némi pluszpontot a jelentkezéskor. Az államilag finanszírozott szakokon a kismamák számára ingyenes a képzés. De mi a helyzet az OKJ-s szakmákkal? Meg lehet-e szerezni ezeket is ingyen vagy kedvezményesen a GYES alatt? És a nyelvtanulásra jár-e valamilyen támogatás?

A felsőoktatásban „a gyermeke gondozása céljából 2008. február 15. és 2008. július 24. közötti időszakban fizetés nélküli szabadságon lévő, vagy terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezőnek 50 többletpont jár minden alapképzési szakon, egységes, osztatlan képzésen, illetve felsőfokú szakképzésen.”
Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi (400 pontos) felvételi rendszerben ennyi előnnyel indulhatnak a kismamák, így nagyobb eséllyel kerülnek be az államilag finanszírozott képzésekre. Összehasonlításként: egy középfokú C típusú nyelvvizsgáért 35, a felsőfokúért 50 pont jár!

A költségtérítéses képzésekért továbbra is fizetni kell. A gond csak az, hogy nagyon kevés az államilag finanszírozott levelező vagy távoktatásos képzés, bizonyos szakmacsoportokban egyáltalán nincs ilyen, márpedig egy kismama számára nem megoldható a kötött nappali tagozatos órarend, de még az esti képzések is akadályba ütköznek, hiszen a legtöbb helyen az esti tagozat, hetente 3 estét vesz el.

Egyes intézmények kedvezményeket adnak költségtérítéses képzéseik díjából a kismamáknak, ilyen pl. a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, amely 30 százalékot enged a tandíj árából. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen pedig térítésmentesen kínálnak gyermekfelügyeletet, valamint pelenkázó és szoptatóhelyiségeket a kismamáknak.

Az OKJ-s tanfolyamokért ugyanúgy kell a kismamáknak is fizetni, mint mindenki másnak. Állami támogatást az kaphat, akinek még nincs OKJ-s szakmája, nekik a képzés teljes díját kifizeti az állam. Az ügyintézést a jobb helyeken az iskola teljes egészében magára vállalja, máshol az arra jogosultnak kell elintéznie, ezért érdemes erről előre tájékozódni az iskolában.

Egyes iskolák kínálnak kedvezményeket a kismamáknak, pl. a Számalk Szakközépiskolában féláron tanulhatnak a GYED-en GYES-en lévők.

Állami támogatás jár azoknak is, akiknek elavult szakmájuk van és emellé szeretnének korszerűbb másik szakmát tanulni. Ők általában féláron tanulhatnak.

Ingyenesek az ún. felsőfokú szakképzések, melyekre vagy a felsőoktatási intézményekben lehet jelentkezni vagy egyes szakközépiskolákban. Ezek a képzések 2 évesek és OKJ-s bizonyítványt adnak, azonban az elvégzett tanulmányok beleszámítanak a felsőoktatási tanulmányokba is, így ha ilyen végzettséggel jelentkezel hasonló témájú szakra, akkor a meghirdetettnél hamarabb el tudod végezni a főiskolát (és közben már egy szakma is a kezedben lesz).

A nyelvtanfolyamok esetében állami támogatás nincs, de a nyelviskolákban lehet találni kismamáknak szóló akciókat, kedvezményeket, illetve az anyukák ki tudják használni a délelőtti csoportokra vonatkozó kedvezőbb óradíjakat is.

60 Comments

Comment navigation

 • Dóra

  2013. június 10. hétfő

  Sziasztok!

  Pont az említett Számalk iskolába járok. Félév 30 ezer Ft-ba kerül. Most kell a következőt kifizetnem. De ezek után lehet, hogy nem fogom kifizetni, ha tényleg ad kismama kedvezményt.
  Mikor beiratkoztam mondtam nekik, de egy szóval nem hangzott el a kedvezmény lehetősége.
  Ezek után megkérdem Őket, hogy is vannak a dolgok.

 • Szabó Mónika

  2013. április 04. csütörtök

  Sziasztok!
  Azzal kapcsolatban szeretnék információt kapni,hogy jelenleg 8 hónapos a kisbabám és szeretnék bejutni egygazdasági főiskolára.Még a terhességem előtt az ÁVF-re jártam ott elvégeztem másfél évet de sajnos nem tudtam tovább finanszírozni magamnak,emiatt kiléptem a suliból. Most viszont olvastam a kismamáknak járó támogatásról és szeretnék újra nekilátni a feladatnak csak éppen nem találok levelező, államilag támogatott szakot.
  Ha valaki tud mondani egy két lehetőséget azt megköszönném!!!

 • kata

  2012. február 09. csütörtök

  Most jelentkeztem egy levelö szakra az SE-en. Jelenleg 6 honapos a kisfiam. Azt szeretném tudni hogy ha felvesznek, jogos vagyok e valamilyen támogatásra azért mert kismama vagyok? Itt gondolok például a könyvek árára vagy valamilyen ösztöndijra vagy nem tudom még milyen támogatási formák vannak. A szak az államilag támogatott.
  Sajnos muszáj jobban utána járnom a dolgoknak, mert nem tul jó anyagi helyzetben vagyunk és minden fillér ki van számolva.
  Most hogy nagyon sokat változtattak a felsöoktatáson, igy nem tudom hogy mi jár vagy mi nem jár. Mert általában ( már jártam így) a támogatásokat nem nagyon „reklámozzák” így lemarad róla aki nem szemfüles.
  Válaszát elöre is köszönöm.
  Kata

  • Vida Agi

   2012. február 11. szombat

   2007 óta semmilyen támogatás nem jár központilag a kismamáknak, egyedileg az egyes intézmények adhatnak, ezt náluk kell megkérdezni.

Comment navigation