Tanulj meg tanulni!

Ezt a bejegyzést tervezgetem már egy ideje, és magamban azt a címet adtam neki, hogy „Mit érdemes tanulni?”, de aztán rájöttem, nem csak az a lényeg, hogy mit tanulunk, hanem, hogy bevállaljuk-e az életfogytig tartó tanulást, elfogadjuk-e, hogy a tanulás mindig is része lesz az életünknek?

A szüleink azt tanítják nekünk, hogy tanuljunk szorgalmasan, szerezzünk egy jó szakmát, diplomát és akkor sínen lesz az életünk. Manapság ez felborulni látszik. Az iskolában egy szakma alapjait sajátítod el és megszerzel egy papírt, amivel aztán vagy mész valamire vagy nem. Ellenben, ha itt abbahagyod a tanulást, akkor végleg lemaradsz az életben. Tanulás alatt sokan azt értik, hogy újabb és újabb OKJ bizonyítványokat, nyelvvizsgákat és másoddiplomákat kell szerezni, amikkel aztán jobb állást lehet megcsípni, de ez az élethosszig tartó tanulásnak meglehetősen rögös útja.

Hasznosabb, ha a már meglevő szakmádban szerzel új ismereteket, fejleszted a képességeidet. Egy orvosnál vagy programozónál nem kérdéses, hogy tartania kell a lépést a szakmájával, de gyakorlatilag minden olyan foglalkozás, ahol a mindennapi munkának része a számítógéphasználat, megkövetelné ezt.

Ha vállalkozó vagy, akkor még inkább lépést kell tartanod, nemcsak a törvények változnak állandóan, hanem az üzlet világa is. Azok a stratégiák, marketingeszközök, amik 1-2 éve még működtek, idővel elkopnak. A vásárlók egy darabig fogékonyak egyfajta reklámeszközre, ekkor mindenki elkezdi ezt használni, ezért egyre kevésbé lesz hatásos az az eszköz és újabbak jönnek. Az online marketingben még inkább igaz ez, aki lemarad: kimarad.

Nem kérdés tehát, hogy tanulni kell, nem mindegy azonban, hogy mit és honnan. Ha már van szakmád, akkor azokkal az ismeretekkel jutsz előbbre, amik ki egészítik a meglevő tudásodat, fejlesztenek, segítenek jobban kihasználni a lehetőségeidet, pl. munkaszervezés, idegen nyelvek, szakmai újdonságok, önismeret, a szakmai ismereteidet bővítő tanfolyamok.
Ha vállalkozó vagy, akkor nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy nem fejleszted a marketingtudásodat, illetve nem képzed ki magad olyan részterületekből, mint pl. a munkatárs-kiválasztás, a piackutatás. Ha kis céged van, akkor sok mindenhez kell jól értened, ha nagyobb, akkor pedig fontos, hogy rálátásod legyen az egyes területekre.

Nagyon hasznos olyan tudás birtokába jutni, amely által hatékonyabb lesz a munkavégzésed, pl. a folyamattervezés, projektmenedzsment, gyorsolvasás.

Fontos kérdés az is, hol és kitől tanulj.
Alapismereteket a hagyományos iskolarendszerben is szerezhetsz, de speciális ismeretekre már nehezebb itthon megfelelő tanfolyamot találni. Melyik iskolában bízhatsz? Melyik oktatót válaszd? A döntés sokszor alapos utánajárást igényel.
Bizonyos ismereteket nem is igazán tudsz hazai hadszíntéren megszerezni, ezért minden ismeretek között legelső sorban nagyon fontos a nyelvtudás. Valamelyik nap épp Csepregi Balázs egy korábbi előadásának felvételét hallgattam, ahol azt mondta, hogy ha fejlődni akarsz: Tudj angolul!

A legtöbb szakmában, ha szeretnéd szélesíteni a tudásodat beleütközöl abba, hogy a szakirodalom igazán érdekes, specializált része nem elérhető magyar nyelven. Németországban jártam egyetemre és ott az oktatási programnak része volt az idegen nyelvű szakszöveg olvasás, ahol azt lehetett megtanulni, hogyan tanulj meg annyira egy másik nyelvet, hogy gond nélkül elolvasd rajta a szakmai szövegeket. A nyelvtudás nem olyan kemény dió ám, mint sokan gondolják, csak el kell szánnod magad és megcsinálni. Javaslom mindenkinek Lomb Kató módszerét.

Az is érdekes kérdés, mire használod fel a megszerzett tudást. Ha megtanulod, de nem hasznosítod, fabatkát sem ér. Az online marketing esetén ezt még kiegészíteném azzal, hogy nem elég a felszínt megtanulni: alá kell látni. Nem elég az eszközöket ismerni, hiszen azok önmagukban nem jók semmire. A fórum, a blog, a hírlevélrendszer, a videó mind-mind csak eszközök, a lényeg az átgondolt és jól kidolgozott rendszerben van, amit nem lehet másolni, másoktól lekoppintani, csak a sajátodat megcsinálni.

És Te? Meddig akarsz tanulni? Beszállsz az élethosszig tartó tanulmányi versenybe?

5 Comments

 • Pal Kinga-Klara

  2011. augusztus 08. hétfő

  Nekem tatám mindig azt mondja,hogy tanulj,hogy tudj.Tehát sose a munkahelyért vagy más dolgokért hanem a tudásért,ami ha már a fejemben van akkor azt nem veheti el senki és fel tudom használni.

 • Chi*** Csapó Ida

  2008. augusztus 29. péntek

  Sziasztok,
  éveken keresztül volt egy tanulásmódszertani tréningem, Tanuljunk tanulni! címmel, így különösen felkeltette az érdeklődésemet Ági írása 🙂
  Remekül összeszedte(d) benne a lényeget, ami a mai korra érvényes.

  Még azzal egészíteném ki, ami a nők esetében nagyon fontos. Sok nő hajlamos arra, hogy diplomákat halmoz, még be sem fejezte, de már kezdi is az újabbat – vagy ezer tippje van rá, hogy még mindent kéne elvégeznie. Nekem döbbenetes volt az a felismerés, hogy ez a nagy tanulási vágy a női önbizalomhiányból fakad(hat). Miközben a női életciklus ráadásul töredezett elsősorban a gyerekszülés(ek) miatt.

  A férfiak kitanulnak egy szakmát, elvégeznek egy egyetemet, és általában maradnak a választott nyomon egy ideig, és csak jóval később szereznek egy másik területen újabb végzettséget.
  A nők is elkezdenek dolgozni, de a szülések miatt megtorpan a „munkakarrierjük”, óhatatlanul lemaradnak a férfi kollégáikhoz v. vállalkozó társaikhoz képest, főleg, ha nem tartják a kapcsolatot a munkahelyükkel, v. legalább kicsit nem kapcsolódnak vissza a vállalkozásukba… miközben lehet, hogy beiratkoznak gyes-gyed és társaik mellett egy újabb iskolába… Ja, és sokszor NEM piacképes tudást szereznek!

  Tehát nagyon figyeljünk, kedves nőtársaim arra, hogy miért is tanulunk és mit és mikor! És hasznosabbak sokszor a hivatalos papírt nem adó, de nagyon gyakorlatias, fontos képzések.
  Erre jó példa ez a blog is! 🙂 Ágitól is lehet sokat tanulni leendő online vállalkozóknak.

  A magam részéről nagyon fontosnak tartom önismereti kurzusokat és lehetőségeket is, mert a szakmai tudáshoz kell egy egyre érettebb személyiség, aki tényleg meg tudja valósítani a terveit, ki tudja élni a vágyait. (A saját önismereti tanulási lehetőségeimet is tudom nagy-nagy szeretettel ajánlani nektek – legközelebb szeptember 8-án lesz egy lehetőség!)

  Ida ***

 • Vida Ági

  2008. augusztus 29. péntek

  Igazad van János, a videók tényleg elég idegesítőek tudnak lenni, főként, ha sok van. Én úgy szoktam csinálni, hogy belehallgatok, és megpróbálom megkeresni a lényeges részeket benne. Volt olyan 1 órás előadás, amiben a lényeg az utolsó 5 percben derült ki. Ha egy videóhoz vannak vélemények vagy jegyzet is, akkor először megnézem azt, és abból eldöntöm mennyi időt szánok a dologra, illetve megkeresem a számomra legérdekesebb részleteket.

 • Hamar János

  2008. augusztus 28. csütörtök

  Szia Ági!

  Először kommentelek Nálad, de olvastam elég sok bejegyzésedet.

  Teljes mértékben egyetértek Veled is, és Balázzsal is. Folyamatosan tanulni kell, és angol kell szinte bármihez, ha friss információkra van szükséged.

  De van itt még valami sokkal idegesítőbb. Az információfeldolgozás kérdése. Ha ki is szórjuk a nem annyira szükséges tanulnivalóinkat, még akkor is hegyek maradnak előttünk olvasnivalókból (nem is beszélve a videókról és hangfelvételekről). Villámolvasásról már hallottam, de villámvideózásról még nem. Vagy van ilyen a YouTube-on vagy a Viddleren?

  Üdv.: Hamar János