Zalaegerszegen jártam

Tegnap Zalaegerszegen jártam, ahol nagyjából 50 fős lelkes közönség fogadott. Kismamák és nagymamák, vállalkozás előtt állók és vállalkozók vegyesen. Néhányan már régi olvasók itt az oldalon, páran már részt vettek valamelyik online tanfolyamon is. Ezekből a találkozásokból én is sokat tanulok: felmerülnek olyan egyéni problémák, látásmódok, helyzetek, olyan tapasztalatokat osztanak meg az anyukák, amikkel tudom, hogy foglalkozni kell, amikre választ kell adni, mert talán a te fejedben is éppen ugyanezek a gondolatok járnak.

1. „Nincs tapasztalatom…”

Anyukák több diplomával, nyelvvizsgával, szakmai tapasztalattal leginkább valamilyen szellemi tevékenységbe kezdenének. De mi legyen az? A régi terület, amivel foglalkoztál, nem igazán keresett. Hogyan adhatnál tanácsot egy új területen, ahol még nincs szakmai tapasztalatod? Például úgy, hogy megszerzed ezeket az első tapasztalatokat! Ez a honlapkészítőknek is gyakori dilemmája: fel kell mutatni az első referenciákat. Ezért megcsinálják a családi vállalkozás vagy a szomszéd weblapját ajándékba vagy barterbe, és máris van némi tapasztalat és referencia. Senki sem születik a szakmája mesterének, mindenki elindul valahogy. Vannak kezdő nyelvtanárok, kezdő fodrászok, kezdő orvosok és léteznek kezdő tanácsadók is. Meg kell szerezni az első referenciákat egy ismerősnek besegítve, ez abban is segíthet, hogy eldöntsd, az adott terület tényleg neked való-e. Ha azonban nincs olyan ismerősöd, akinek felajánlhatnád szolgálataidat, akkor a szakmai kapcsolatépítő napok, mint a jövő heti Vállalkozz Hatékonyan Kapcsolatépítő Nap is, segítenek olyan cégekkel találkozni, akikkel együtt tudsz működni.

2. „A régi szakmám már nem jó”

A legtöbb anya szülés előtt évekig dolgozik, és gyakran előfordul, hogy a korábbi szakmája által kínált rohanó munkarendbe már nem szeretne visszatérni. Ilyenkor két út kínálkozik:

 • valami egészen új szakmát tanulni, új területbe kezdeni,
 • a korábbi tapasztalatokat másként felhasználni

Az előbbiről az 1. pontban írtam, így most beszéljünk az utóbbiról! A munkahelyen szerzett tapasztalatod olyan érték, amit részben mindenképpen át tudsz majd ültetni a vállalkozásodba. Nekem például sokat segítettek azok a projekttervek, amiket annakidején készítettünk, azok az unalmas féléves és éves célok és jelentések, amiket mindig el kellett készíteni, alkalmazottként ezeket nem szerettem, vállalkozóként kifejezetten hasznosnak találom őket 🙂
De miért ne lehetne a korábbi nagy cégnél megszerzett tudásodat a kicsik szolgálatába állítani? Nemrégiben például egy multis beszerzési vezetőtől kaptam szuper tanácsokat, amik kicsiként eszembe sem jutottak volna, ők meg napi szinten alkalmazzák. Kezdj el tehát azon gondolkodni, hol tudsz a korábbi tapasztalataiddal segíteni más területen, más típusú cégben, másként – és ki fog derülni, hogy talán nem is kell szakmát váltanod.

3. „A pesti cégeknek egyszerűbb…”

Számos példát tudok mondani olyan vidéki cégekre, akik egy webshoppal kiszabadultak a régiójuk okozta hátrányból. Ha magánszemélyeknek szeretnél eladni vagy szolgáltatni, akkor az internet kézenfekvő lehetőség.

De mi a helyzet, ha cégeknek szeretnél eladni, ahol látszólag a személyes kapcsolatokon múlik minden, felétek pedig kevés a cég? Magyarországon feltűnően lokális módon gondolkodunk, nem merünk elszakadni a várostól, ahol élünk, gyakran még az is nehézséget okoz, hogy 1-2 megyével odébb élő cégeket keressünk meg, pedig maga az ország is nagyon kicsi, tehát gyakorlatilag az egész országra ki tudod terjeszteni a tevékenységedet.

Zalaegerszegen valóban sok cég zárta be kapuit, de egy direkt marketing kampánnyal (levélben, telefonon) el lehet érni bármelyik céget az országban. Itt még felmerülhet, hogyan fog együttdolgozni egy zalaegerszegi és egy nyíregyházi cég. Ez sem megoldhatatlan probléma: a nyitott irodák, mint amilyen például a Moha Ház is, lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy vidéki cégnek is legyen irodája a fővárosban egy „rendes” iroda árának töredékéért, ahova betérhet néha dolgozni, vagy tárgyalni, ha erre van szüksége. A tréningeket lehet külsős, vidéki helyszínekre szervezni, a rendszeres kommunikációt pedig többek között internetes konferenciabeszélgetések révén (ilyet még a Skype is tud) lehet megoldani.

+1. „Nem értek hozzá…”

Ezt a kifogást általában nem olyanoktól hallom, akik egyáltalán nem értenek egy területhez, hanem azoktól, akik foglalkoztak már az adott területtel, de nincs önbizalmuk vagy elég gyakorlatuk belekezdeni. Például pénzügyesként lehet rálátásod a cégalapítási ügyekre, de azért még nem vagy jogász. Ilyenkor jöhet jól, ha társulsz valakivel, aki viszont szakértője a témának és közösen nyújtjátok a szolgáltatást. Például közösen szerveztek tréninget, adtok tanácsot, tartjátok az oktatást, vagy állítjátok össze a tananyagot. Hogy ebben segítsünk nektek Vidi Ritával közösen kitaláltuk az Üzleti Társkeresőt, ahova beadhatod az igényedet, milyen szakértővel szeretnél együttműködni, valamint azt is, miben tudsz te segíteni másoknak, mi pedig összehozunk titeket 🙂 Az első igényeket jövő szerdán a VHK Napon a standunkon személyesen lehet majd leadni.

39 Comments

 • Nagy Éva

  2010. november 17. szerda

  Zalaegerszegen az előadáson valamelyikőtök mondta, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos végzettsége van. Ha olvasgat még ezen a blogon, akkor írjon ide választ, jó? Érdekelne, hogy tud-e vmit a környezetvédelmi termékdíjról? Mert szerintem azzal lehetne foglalkozni:):)

 • Nagy Éva

  2010. október 08. péntek

  Kedves tikemi, nemsokára lesz honlapunk, lehet hogy kölcsönösség alapon kiegészíthetjük egymás tudását;)ha érdekel, akkor írj egy e-mailt az arkcsiga@yahoo.com címre.
  És mindenki aki vmi kézművességgel, gyerekekkel vagy hasonlóval foglalkozik, hátha üzletelhetünk.

 • tikemi

  2010. október 08. péntek

  Hű, mennyi lelkes megjegyzés! Ide kell jönnie az embernek felüdülésért! 🙂
  Látom, nem vagyok egyedül a temérdek ötletem rendezgetésével, melyikkel haladjak, melyiket lovagoljam meg, s melyiket hagyjam: kreatív gyermekfoglalkozások, kézműveskedés, gyermekrendezvények szervezése, lebonyolítása, korrektúrázás, fordítás, családépítő, -segítő írások megjelentetése, nevelési tanácsadás, nyelvtanulás, mindez persze erdélyi szinten s az itteni helyzetre alkalmazva. Finom vegyes, mi? 🙂

 • Vida Agi

  2010. október 08. péntek

  Ildikó, az a helyzet, hogy amiket írtál, végzettség, nyelvvizsga, életkor, ezek mind csak egy alkalmazottnak kellenek. Ahhoz, hogy vállalkozó legyél, nincs ezekre szükség, egyik ügyfeled sem fogja megkérdezni, ha elégedett azzal, amit nyújtasz neki, hogy van-e nyelvvizsgád. Csak az számít, olyat nyújtasz-e, amire van igény, és azt tedd magas színvonalon.

 • Nagy Éva

  2010. október 05. kedd

  N.Ildikó: milyen területen szeretnél dolgozni? (kézműves, oktatás, sstb..)

 • Anna

  2010. október 05. kedd

  Orsi, köszönöm!

 • N.Ildikó

  2010. október 05. kedd

  Sziasztok !

  Én időnként kapcsolódom be a GM-be. Jelenleg éppen bezárt boltos, de még vállalkozó vagyok, nagyon sok minusszal, de pozitiv gondolkodással és sok jó ötlettel.
  Bármilyen ötletem van, az éppen csak félig szakmám, végzettségem. Mert hát nincs főiskolám, mert nincs nyelvvizsgám, másik tanfolyami végzettségemhez sincs, mert ahhoz még egy év hiányzik, a következőhöz fél év hiányzik. Ami boltom volt, ahhoz sem volt végzettségem, csak eleinte alkalmazottam. Mit tegyek? Jelenleg még pénzem sincs, hogy valamibe belefogjak. 3 gyerekem viszont nekem is van. ( Bár kettő már nagy) És „sajnos” már 45 éves vagyok, és munkahelyre sem kellek, mert oda már túl öreg vagyok.
  Ha van ötletetek és tippetek, akkor szívesen várom.
  N.Ildikó

 • F.Orsi

  2010. október 04. hétfő

  Anna, már van ilyen! Itt találod:
  http://www.e-szam.hu/
  bocs, a linkért

 • Anna

  2010. október 04. hétfő

  Éva, ez tényleg nagyon jó ötlet, szóljatok, ha kész van! 🙂

  Nekem is eszembe jutott egy infotermék ötlet – a célcsoport az egészségesen táplálkozni próbálók. Amikor vásárolok, szeretném tudni, hogy az adott joghurtban, kekszben stb az a sok e321, emulgálószer, állományjavító és hasonló kínai szavak mit jelentenek, melyik okoz rákot, meg ilyesmi, honnan lehet tudni, hogy a paradicsom génkezelt -e, és még sorohatnám. Ahogy egyre több a műkaja, egyre több embert érdekel ez a téma szerintem (legalábbis a környezetemben ezt látom.)
  Ha valaki erről csinálna egy ügyes, okos, használható összefoglalást, szinte biztos, hogy megvenném tőle! 🙂

 • Vida Ági

  2010. október 04. hétfő

  Éva, köszi az ötletet! 🙂

  • Szekér Szilvia

   2010. október 17. vasárnap

   Kedves Ági!

   Részt vettem a zalaegerszegi előadásodon és azóta motoszkál bennem egy kérdés. Beszéltél a jó honlapról, blogokról,linkekről. Én egy átlagos informatikai tudással rendelkező anyuka vagyok. A gépen mindent meg tudok csinálni ami a napi munkához kell, viszont az előadáson szóba került mennyire egyszerű dolog a keresőkbe regisztráció. Van egy honlapom melyet szakember készített és úgy tudom a keresőoptimalizálással is ők foglalkoznak. Nekem nem megy. Lehet hogy kivétel vagyok, de olyan tudást igényel amit nem tudok felszedni a netről. Úgy tudom profi programozók foglalkoznak ezzel. Mit tegyek hogy jó helyre tudjam felhozni a honlapom? Kihez forduljak, miből tanuljak? Köszi a segítséget! Üdv, Szilvi

 • Nagy Éva

  2010. október 04. hétfő

  Ági, ha van ez az üzlettárs kereső oldal, vagy folyamatban van a kialakítás, akkor szerintem arra tegyetek egy oldalt, ahol ötletelő van. Pl vki beírja a szakmáját, vagy hogy milyen területen szeretne dolgozni, milyen végzettsége van, milyen kapacitás és támogatottság, és a többi hasonló sorsú 😉 olvasók beírhatnák, hogy milyen ötleteik vannak számára.. nem biztos hogy jók, de lehet, hogy a kérdést feltevőnek arról eszébe jut vmi.. Ha ti nem csináljátok meg, akkor én megteszem;) csak hát ugye annyi ötletem van, és vki egy előadáson azt tanácsolta, hogy szépen soba haladjunk:):):)és ez már a 100. 😀

 • Anikó

  2010. október 02. szombat

  Gyöngyvér!

  Örömmel felvenném Veled a kapcsolatot!
  Az e-mail címem: lazar.ancsi@gmail.com
  Remélem, nem baj, hogy beírtam ide!

 • Vida Agi

  2010. október 02. szombat

  Ágni, írj az asszisztensemnek a beatrix@gazdagmami.hu-ra ezügyben.

  Melinda, nekem az jutott eszembe, hogy lehetne csinálni olyan ringató foglalkozásokat, amiben vannak vallásos gyerekdalok is. Ez azért is jó, mert az anyukák számára is egy közösség jönne létre hasonló gondolkodású anyukákkal együtt.

  A másik ötletem, hogy vannak olyan kérdések, ami a hívő anyukák fejében felmerülnek, és legjobban egymás között tudják megvitatni: gyereknevelési kérdések, mikortól vigyem templomba, tanítsam-e imádkozni stb. erről lehetne egy képzést csinálni nekik online, valamint ez magában foglalhatna online Bibliaórákat is, mert a baba mellett nehezebb ezekre eljárni, és egy jó online közösség is kialakulhatna a hasonlóan gondolkodó anyukákból.

  • Lilla

   2010. november 18. csütörtök

   Ági a számból vette ki a szavakat!

 • Petz Teri

  2010. október 02. szombat

  Mindig tudtam, hogy ha a nők összefogak, hegyeket tudnak mozdítani. Irtó jó ötlet az üzleti társkereső. Alig várom, hogy a neten is elérhető legyen. Ilyenkor nagyon szeretnék Magyarországon élni, hogy az ilyen dolgokban részt vehessek.
  Teri

 • Christa Horvath

  2010. október 01. péntek

  Ahogy rálátásom van több iskola rendszere, nálunk ott kezdődik a személyiség lealacsonyítása,mert nem tehetség központú.

  Mire leérettségizik egy magyar gyerek addigra teljesen elveszíti a kreatívitását és az önálló gondolkodását legalábbis 89%-ban így van.

  19 évesen már személyiség fejlesztő programra szorul, mert annyira elvették az önbizalmát és a kezdeményező képességét. Csak nagyon kevés ember engedhette meg magának, hogy a gyerekét olyan iskolába járassa, ahhol bátorítják és a személyiségének megfelelő írányba terelték. És amit a gyerek második otthonaként szeret, ahhol a tanár és a tanulmányi felelős nem azt nézi, hogyan tudja elgáncsolni a bontakozó tehetséget.

  Ez nagyon gáz, mert így az egyre több nyugdíjaskorú nem tudom kitől várja, hogy a nyugdíjalapot előteremtsék a fiatalok, ha csak gyárba szalag munkásnak vagy plázába eladónak mernek elmenni a fiatalok , 70-80 ezer Ft-os fizetés járulékja nem olyan sok, hogy abból jutna minden nyugdíjasnak.

  Nem tudom, talán az irigység a legnagyobb baj, például az erdélyi magyarok sokkal őszintébben tudnak örülni egy művész fellépésének, mint itthon. Híresek vagyunk a másik lefikázásába, meg a kedve elvételében. Jobban szeretjük magunkat sajnáltatni, mint mosolyogni a másikra és együttörülni a sikerének.

 • Jakab Gyöngyi

  2010. október 01. péntek

  Németh Melindának üzenem, h. az én korosztályom se a neten nőtt fel, (unokám 3,5 évesen képernyővédőt cserél…:). mégis nekivágtam, ha nagyon akarod, ezzel foglalkozol nap, mint nap, egyszerűen beszélsz róla, jönnek azok az emberek, lehetőségek, amelyek segítenek.Előttem van az a mondat mindig, hogy én nem várom meg a parton, hogy tökéletesen tudjak úszni, s csak ezután merészkedjek bele, és persze addig fájjon a lelkem, hogy a másik már milyen jól úszik. (Lehet, hogy Ági mondta?!)
  Evickélve, de haladsz addig is, míg a part áll.
  Úgyhogy sutba azt a fránya önbizalmatlanságunkat,és próbálkozzunk, menet közben sok minden kiderül!:))Egyre jbban kikristályosodnak a dolgok, lehet bejön, lehet, váltani kell, de legalább már menetben vagy…!
  Jakab Gyöngyi

 • Ágni

  2010. október 01. péntek

  Most olvastam el az első könyvet, az 50 otthonról végezhető munkát. Ha van valaki aki utazásszervezéssel szeretne foglalkozni, tessék, itt vagyok helyben és még jogi fedezetet is tudok hozzá biztosítani.

 • Ágni

  2010. október 01. péntek

  Nagyon örülök, hogy a honlapra találtam. őszintén szólva el nem tudom képzelni, Ági 2 év alatt hogyan tarthat itt, hacsak nem úgy, hogy mindebből a rengeteg tudásból azelőtt is bírt mielőtt 2008-ban ebbe fogott. Én 2005 óta foglalkozom a jelenlegi vállalkozásommal, de igaziból egy jó és felfele mutató 2008-s év után most siralmasnak érzem a dolgokat, alig fedezem a költségeimet:( Kéne segítség de nincs hogyan, időközben volt egy nagyon rossz társulásom is, amibe majdnem belebuktam. Több munkakört viszek egyedül, csak kapkodok és harcolok a szél ellen. Sajnos nem tudok semmiféle tanfolyamra feliratkoznom, mert Görögországban élek. Viszont a hazai netviszony érdekelne, mert majdnem kizárólagosan Magyarország a piacom. Habár a turizmus, amivel foglalkozom éppen hattyúdalát énekli:(( Ági, megbeszélhetünk esetleg külön konzultációt velem emailben? Közel állok hozzá, hogy sutba vágjam az egészet, csak akkor meg mibe kezdjek tovább, még van azért jó pár évem a nyugdíjig..
  Hát csak pozítivan! Gratulálok Ági! Nagyon ügyes vagy!

 • Kati

  2010. október 01. péntek

  @ Melinda: Ha gyermekekkel jól tudsz bánni, akkor figyelmedbe ajánlom a http://www.ringato.hu oldalt, ahol néha lehet jelentkezni a hálózatba, vannak képzések és szakmailag nagyon magas a nívója az egésznek.
  Ha már van a te környékeden Ringató foglalkozás, akkor se keseredj el. Sok ember van, aki képtelen végigolvasni a Bibliát, de kultúra szempontjából bizony jó volna, ha ismerné. Készíts el számukra egy távoktatást, melyben megismerteted őket a Bibliával és a hozzá kapcsolódó jelentős kultúrtörténeti alkotásokkal. Zene, képek, szobrok, és persze a megfelelő történet a bibliából.

  A kultúrnszoboktól az igényes érdeklődőkig sokan vannak, akik számára ezek újat adnak, szélesítik látókörüket. Adhatod pénzért is a képzést, vagy ingyen is, de akkor árulj a témáidhoz kapcsolódó előadásokat, vagy jegyeket különféle eseményekre viszonteladóként.

  Ha a vallási berkekben jók a kapcsolataid, remek partner linkeket tudsz építeni a nagy pagerankot elért vallási oldalakon 🙂
  Szeretettel:

  Kati

 • Patak Cs. Gyöngyvér

  2010. október 01. péntek

  Az előbb félregépeltem a linkem…

 • Patak Cs. Gyöngyvér

  2010. október 01. péntek

  Anikó!!!!!

  Vegyük fel mi a kapcsolatot!!! Én is kaposvári vagyok!
  Ági, ebben esetleg tudsz segíteni? Együtt többre megyünk – ugye erről szól ez a bejegyzés? 🙂

 • Németh Melinda

  2010. október 01. péntek

  Sziasztok!
  Én is ott voltam Zeg.-en az előadáson.
  A foglalkozásom ének-hittan tanár és kántor.
  Ebbe a munkakörbe van több lehetőségem ,de ez nem ad telj.munkaviszonyt.Két gyermekem van a kicsi nov.lesz 2 éves.
  Van ötletetek ,hogy álljak neki.Az önbizalom az nálam is probléma.
  Nem vagyok számítógépes zseni,de az alap dolgokat már egész jól tudom.

  • Lilla

   2010. november 18. csütörtök

   Jót írt Kati lentebb!

 • PKata

  2010. október 01. péntek

  Oh, a csuda! Ha ezt tudom, elmentem volna!
  Én csak egy valamit tudok „ajánlani” azoknak a társaimnak, akiket visszahúz a környezetük (tudom, mert én is ilyen helyzetben vagyok): „Csak pozitívan!” Ha pozitív hozzáállással kezdünk neki valaminek, akkor nem tudnak lehúzni minket!
  Ahogy Ági is szokta mondani, azt kell megtalálni, amit szívesen csinál az ember és akkor nem munkának fogja fel, hanem szórakozásnak. A legjobb, ha valaki úgy keres pénzt, hogy közben még élvezi is azt, amit csinál. 🙂

 • Horváth Judit

  2010. október 01. péntek

  Ági,nagyon jó volt a tegnapi előadásod. Örülök, hogy ott lehettem és köszönöm azt a sok hasznos dolgot amit tőled tanultam.
  Most látom igazán milyen sokat is változtam a Gazdagmami eltelt 3 hónapja alatt. Már nem a kifogásokat igyekszem keresni, hanem rájuk a választ, a megoldást.:)
  Mégegyszer nagyon köszönöm!
  Lányok, ha felétek is lesz GM turné ki ne hagyjátok:)

 • Nagy Éva

  2010. október 01. péntek

  HCsilla!
  Átérzem a helyzetet.. nálunk a férjem a lelki ápolóm, mindig is azt hangoztatja, hogy elképesztően büszke rám, és hogy mire vagyok képes.. ezért én is úgy gondolom, hogy akinek tudok segítek, bár nem unatkzom itthon sem:):) minden amit adsz, többszörösen jön vissza.. ezt a mondást azoknak is figyelmébe ajánlom, akik állandóan a rossz dolgokkal foglalkoznak.. az utóbbi fél évben egy évben mesterségesen-tudatosan koncentrálok a jókra, és ha rosszra gondolok már hessentem is el vmi jóval.. A közérzetem is javult és sokkal boldogabbnak érzem magam, ha nem is alhatom ki magam:D

 • HCsilla

  2010. október 01. péntek

  @Éva: tökigaz! Nekem is van nagyon sok kedves netes ismerősöm, és szinte mindegyiknek én ápolom a lelkét, az önbizalmát, ill. van olyan, akinek én segítek beindítani a vállalkozását. Hihetetlen, hogy mennyire nem hisznek magukban az emberek, és éppen ezért mennyire félnek valami újba kezdeni.

  Most mondjam azt, hogy én is három gyerek mellől kezdtem el negyven évesen vállalkozni? A helyzet meló szempontjából detto, mint Évánál: három gyerek, évek óta kiestem a szakmámból, (ezen a munkakadók szerint az sem segített, hogy szakmai weboldalat nyitottam, direkt azért, hogy lássák, tartom a lépést a szakmával, ill. hogy ugyanitt témavezetést is csináltam szakdolgozatíróknak), elmúltam 35 éves (ugye az összes álláshirdetésben 25 és 35 közötti fiatalokat keresnek), és hiába írtam le a pályázatomban, hogy betegség esetén a szüleim vállaják a gyerekeket – diplomával, nyelvvizsgával, szakmai tapasztalattal a kutyának sem kellettem, mert a 25 éves, még ha tapasztalat nélküli is, kevesebb pénzért vállalja el a melót.

  Tiszta mák, hogy három éve gondoltam egy nagyot, és merész kanyarral pályát változtattam: tanulok, tanfolyamokra, konferenciákra, előadásokra járok, olvasok, blogot indítottam, és egy új világ nyílt ki előttem. Rengeteg ismerősöm lett, akik hihetetlenül segítőkészek – persze ez viszonyossági alapon műxik – tehát nem vagyok magamra hagyva, így lett csapatom is a vállalkozási ötletemhez, úgyhogy mára honlapom is van. De még rengeteg az ötletem, győzzem megvalósítani.

  Az biztos, hogy enkünk nőknek iszonyúan fontos, hogy valaki támogasson. Nos, azt én sem állítanám, hogy mindig és mindenben egyértelmű volt itthon az, hogy mellettem, vagy netán mögöttem áll a család, de azt kell mondjam, olyan durván visszahúzó sem volt a környezet, mint amilyenekről hallok a netes ismerőseimtől. Talán ezért is érzem úgy, hogy mivel szerencsésebb vagyok náluk, legalább nekem támogatnom kellene őket…:)

 • Nagy Éva

  2010. október 01. péntek

  Tényleg hosszú lett, de még pár dolog:
  Az előadás nagyon jó volt, következőként az időbeosztásról tarts, mert azzal mindig elcsúszom:):)
  Az ötlethalmozáshoz még egy hozzászólás: szerintem legtöbben azért akarunk egyszerre sok ötletnek nekivágni, mert reméljük, hogy vmelyik végre bejön. A másik pedig az a félelem, hogy amibe nem vágtunk bele, azt más csinálja meg, addig míg mi az elsővel vacakolnukk. és hülyére keresi vele magát-bocs a szóért… de hajamat tépném, ha így lenne. pedig egyértelmű, hogy az úton szépen menni kell, csak annyi az elágazás:)

 • Nagy Éva

  2010. október 01. péntek

  Voltam a zalaegerszegi előadáson, és annyira meglepett, hogy mennyire lebecsülik az emberek magukat. Nem csoda, hogy nem lépnek előre, ha folyton lebeszélik magukat a saját jövőjükről. Mi is sokat agyaltunk azon, hogy mihez kezdjünk. Ami biztos volt, hogy 3 gyerek mellett nem akarok alkalmazott lenni, mert 1. nem is biztos hogy kapnék állást, 2.havonta 1 hétre biztos otthon kéne maradnom,mert beteg valamelyik. Nem lehet ott amikor előadása van, vagy bármi elfoglaltsága, stb.. Ahhoz hogy otthon dolgozzak, kellett egy ötlet, vagy bármi. Nálunk az egészet a szülinapi zsúr indította el. Talán mindenkinek le kéne ülni egy csendes sarokba, minden nap egy órát, mikor már alszanak a gyerekek és elképzelni, hogy mi az, amit szívesen csinálna. Első körben hagyni kell, hogy értek hozzá?van végzettségem? csak összeírni.. aztán mikor aludtunk egyet, akkor következő lépésként, mi kell ahhoz hogy ezt megtegyem? tapasztalat, pénz, tanfolyam? aztán következő nap ehhez mi kell? és lehet, hogy egy ágas-bogas rajz lesz belőle.. mindenki túlságosan ragaszkodik a földhöz ragadt munkavégzéshez.
  Volt egy hölgy, aki környezetvédelemmel kapcsolatos tanulmányokat folytatott, ha érdekli is ez a terület, akkor javasolnám, hogy nézzen utána a környezetbarát csomagolóanyagoknak. Mivel mi webshopot nyitunk, gondoltam összekapcsolom ezzel, hogy a dobozokat és borítékokat így szerzem be. De nem nagyon találtam, és főleg nem errefelé. A cégek egyre környezettudatosabbak, szerintem jó és kiaknázatlan terület.. spec. mi fizetnénk többet a dobozokért, hogy a honlapon azt írhassuk, mi a Földre is gondoltunk mikor kiszállítottuk a csomagot..
  Aki pedig „hogyan” videót készít, az biztos talál jó pár ötletet, és akár munkához is itt: ehow.com
  Bocsánat a hosszúért, csak jó lenne, ha mindenki nagyobb önbizalommal vágna neki…
  A közgazdász hölgy pedig belevághatna online tanfolyamba, ha jól értettem logisztikával foglalkozott.. majd megőrültem mire a futár és beszállító szerződéseket összehoztam.. az ember azt sem tudja hogy álljon neki… használnia kéne ezt a tudást, amíg HR-ben tapasztalatot gyűjt, tanul vagy ilyesmi…

 • gitta

  2010. október 01. péntek

  Christa, tragikus, de igazad van. Mindenesetre alapítok egy temetkezési vállalkozást.

 • Anikó

  2010. október 01. péntek

  Mindig úgy felcsigázol a cikkeiddel! Már alig várom, hogy felvegyük a kapcsolatot, és Kaposvárra is elgyere tréninget tartani!

 • Juci

  2010. október 01. péntek

  Valóban nem egyszerű egy teljesen új, még ismeretlen területen elindulni,de rengeteget számít, hogy mennyire mutatunk magabiztosságot az ügyfeleknek!(még, ha nem is vagyunk magabiztosak, de mutatni lehet) Ez persze nem azt jelenti, hogy negatív értelemben megtévesztünk valakit, csak kellő önbizalommal kell kiállni az emberek elé, és fel sem merül bennük, hogy kezdő vagy!
  Ági, köszi a sok érdekes témát! Imádom olvasni a cikkeidet! Sokat tanultam belőlük!

 • Marosi Móni

  2010. október 01. péntek

  Gratulálok Ági, megint sikerült olyan igazi gazdagmamis ötlettel előállnotok Ritával:-)
  Sajnos a VHK-ra nem tudok menni, de gondolom honlapodon is elérhető lesz.

  További sok sikert Nektek
  Móni

 • Végh Niki

  2010. október 01. péntek

  Igen az új szakma mindíg kell azt már nem tudja elvenni tőlünk senki. Én is szülés előtt pénzforgalmi ügyintéző voltam egy lízingcégnél, és most fejeztem be egy sulit kéz- és lábápoló műkörömépítő, de sajnos még nem tudok vele mit kezdeni, be kellene indítani reklám stb….
  Sokat tanulok Ágitól köszönöm neki :)))

 • Christa Horvath

  2010. október 01. péntek

  Én fegyverszakértőnek tanulok, az jó nőies szakma. Ez lesz az ötödik szakma amit meg kellet tanulnom eddigi életem során.

  Háború mindig lesz amíg két ember a Földön van. Felfutó ágazat.

 • Manianyu

  2010. október 01. péntek

  Ha valaki vállalkozásba kezd, annak igen eltökéltnek kell lennie, hiszen rengeteg visszahúzó emberrel találkozik, akik még inkább megkeserítik, az amúgy is nehéz kezdeteket.
  Én például svéd masszázst tanulok, és remélem, hogy a GYES időszaka alatt sikerül úgy felfejleszteni a vállalkozást, hogy ne kelljen visszamennem dolgozni. A „jó akaróim” megjegyezték, hogy nem is gondolták rólam, hogy én is „olyan nő” vagyok. A férjem mit szól hozzá? Enyhén szólva bosszantó…

 • Borbényiné Nóra

  2010. október 01. péntek

  Üzleti társkereső, ez vagány! 🙂