Miért éri meg a karrieredbe, az oktatásodba, képzésedbe fektetni?

Hurrá, vége az iskolának! Sok diák alig várja, hogy megszerezze az érettségit, aztán a diplomát és utána soha többé ne kelljen tanulni. De vajon tényleg jó hozzáállás ez? Tényleg elég a diákkorban begyűjtött tudás egész életre?

Nem az iskolában tanulunk

Az iskolai oktatás elsődleges célja az alapozás. Elsajátítasz sok mindent a világról, készségeket szerzel, amiket később használni tudsz, megtanulsz tanulni. És természetesen a végén kapsz egy papírt, hogy megfeleltél a feltételeknek. De az életben egészen más tudásra lesz majd szükséged. Amikor elkezdesz dolgozni és elmélyülsz egy szakma részleteiben, elkezded megvalósítani a tanultakat, rögtön kiderül, mennyi mindent nem tudsz még. Ha jó szeretnél lenni a szakmádban, folyamatosan tanulsz. A kollégáidtól, a továbbképzéseken, önszorgalomból… Valójában a tanulás az iskolával nem ér véget, hanem csak most kezdődik!

Az egyetlen különbség, hogy most már senki nem várja el. Nem kötelező, nem kell bejárni, nem kapsz pirospontot, ha utánanéztél valaminek. Ugyanakkor ez jó is, hiszen a saját kíváncsiságod hajthat előre!

A tanuláshoz sokan rossz élményeket társítanak. Muszáj, kötelező, unalmas – de valójában a tanulás lehet élvezet is, ha elmélyülhetsz abban, amire kíváncsi vagy, amit szeretsz!

Nem a papírért tanulsz

Az iskolában talán egy cél eléréséért tanultál: hogy meglegyen a vizsga és végül meglegyen a diploma vagy a vágyott végzettség. Az életben viszont te lehetsz a tudásod hajtóereje. Új téma érdekel? Utánaolvashatsz, beletanulhatsz! Ma már egy sor remek online oktatási felület áll rendelkezésre, akár ingyen tanulhatsz a világ legnagyobb egyetemein a Coursera vagy az eDx felületén, nyelvet tanulhatsz applikációk segítségével, mint a Duolingo, a Busuu vagy a Mondly.
Új szakmát sajátíthatsz el akár online is vagy válogathatsz számtalan tanfolyam és képzés közül.

Nem ciki felnőttként újra beülni az iskolapadba?

Egyáltalán nem! Tanulni sohasem késő. Ha kíváncsi vagy, ha valami újba fognál, a kor nem lehet akadály! A világ egyik legidősebb egyetemi diákja, a 80 éves Miguel Castillo például 3 gyermek és 6 unoka mellett döntött úgy, hogy történelmet tanul és még Erasmus ösztöndíjat is szerzett. A legidősebb diplomázó pedig a thai Kimlan Dzsinakul, aki 91 évesen szerzett mester diplomát.

A folyamatos tanulás fiatalon tartja a szellemet és nyitottá, rugalmassá teszi a gondolkodást.

A legjobb tanulás az, amit a személyes kíváncsiságod és motivációs hajt előre, aminek az az alapja, hogy többet szeretnél tudni, fejlődni akarsz. Sokan nem tudják, hogy nem csak tantárgyakat lehet tanulni, nem csak szakmákat, hanem a képességeiket is fejleszthetik. Számos olyan készség van, ami még felnőttkorban is jól fejleszthető, mint például a nyilvános beszéd, a rajzolási készség, a kreativitás vagy éppen az értékesítés.

A pénzügyi, üzleti tudás is fejleszthető, alakítható. Nem igaz, hogy „erre születni kell”. A gondolkodásmódot, valamint a tárgyi tudást felnőttként is megszerezhetjük, mint ahogyan a szokásainkat is képesek vagyunk alakítani ezen a téren.

A legjobb befektetés az önképzés

Vállalkozóként pontosan tudom, hogy egy-egy konferencia, tréning vagy oktatóanyag megtanulása és megvalósítása az árának a többszörösét is képes visszahozni. De az önképzéssel nem csak a munkádba és az onnan érkező jövedelembe fektetsz be, hanem önmagadba is. Többé válsz a tanulás révén. Ha bármi másra költöd a pénzed, az idővel elkopik, tönkremegy, veszít az értékéből, míg a tudásod örökre a tiéd marad!

Az álmaid megvalósításában akár egy személyi kölcsön is a segítségedre lehet, ha azonban ezzel a lehetőséggel élsz, érdemes nagyon alaposan átgondolnod az üzleti terveidet, hogy a kölcsön valóban befektetés legyen, ami busásan megtérül majd a számodra.

Mit tanácsol a hitelekkel kapcsolatban a szakértő?

„Az önképzés valóban az egyik legjobb befektetés, ugyanis az erre fordított idő és energia kézzel foghatóan megtérül. A karrierváltással kapcsolatos anyagi háttér megteremtése azonban akár hónapokat, sőt éveketis igénybe vehet. Ebben a helyzetben nyújthat segítséget egy személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül, akár az otthonunkból egyszerűen online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézők készségesen segítenek, így minden információ tudatában vághatunk bele önmagunk vagy vállalkozásunk fejlesztésébe” – javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP
Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

(*THM mértéke: 8,3% – 23,1%)

Comments are closed.