Beleírjam vagy ne?

Biztosan te is tartasz tőle, – ha a GYES után állást kell keresned, hogyan fogod megmondani az állásinterjún, hogy évekig otthon voltál. Biztosan nem veszi jól ki magát majd a dolog – legalábbis mindenki ezt gondolja, ezért sokan nem is merik beleírni az önéletrajzukba azt a néhány év kiesést. Most akkor írd bele vagy ne?

Az semmiképpen nem szerencsés, ha az önéletrajzod így néz ki: „2000-2005 XY Kft, pénzügyi asszisztens, 2005-2008 GYES”

Mielőtt nekiállsz önéletrajzot készíteni, gondold végig mik a céljaid, képzeld magad a majdani munkáltatód helyébe! Neki az a fontos, hogy megbízható embert vegyen fel, akinek van szaktudása, gyakorlata. Éppen ezért mielőtt egy betűt is leírnál az önéletrajzból, érdemes azon elgondolkodni, hogyan oldod majd meg a felmerülő helyzeteket. Mit fogsz csinálni, ha beteg lesz a gyerek? Ki marad otthon vele? Kire fogod rábízni? Mikor kell értemenni az óvodába, mikorra kell bevinni, ki fogja bevinni és elhozni? Ezekre a kérdésekre, mindig legyen kész, kigondolt megoldásod, mert ha az állásinterjún kiderül, hogy kisgyermekes anyuka vagy, akkor ezeket nagy valószínűséggel meg fogják kérdezni. Fontos, hogy ne gyere zavarba, hanem határozottan mondd meg, mit fogsz tenni, hogyan fogod megoldani a problémákat (nagymama, apa, anyós stb.)

A gyerekekkel töltött évekre ne úgy gondolj, mint kiesésre a munkából, egy olyan időszakra, amikor semmi nem történt, hanem érdemes kiemelned, mi mindent tanultál ezalatt az időszak alatt és jó, ha ebben a pár évben is fel tudsz mutatni eredményeket, például egy nyelvvizsgát, amit letettél, egy szakmai továbbképzést, amin résztvettél vagy néhány olyan munkát, amit elvégeztél.

Teljesen természetes, hogy a szülés utáni első hónapokban gondolni sem tudsz a munkára és nincs is ilyesmire időd, de amikor már nagyobb a baba, amikor már „csak” 1-2 éved van a munkába való visszatérésre, érdemes fontolóra venned a továbbtanulást vagy valamilyen szakmai gyakorlat szerzését, amit aztán később felmutathatsz. Neked is jó ez, hiszen tapasztalatokat szerzel, fejlődsz, tanulsz, kizökkensz a gyerek és a háztartás körüli teendők köréből. Nem kell semmi nagy dologra gondolni, nincs szükség arra, hogy diplomát szerezz vagy elmenj 4 órában dolgozni, az is bőven elegendő, ha néha önkéntes munkát vállalsz egy jótékonysági szervezetnél, önkéntes alapon besegítesz egy ismerős vállalkozásában stb. (azt nem is írom, hogy kezdjél saját vállalkozásba, mert úgyis tudjátok, hogy ez a vesszőparipám :)), de most őszintén: mi tart vissza attól, hogy feltedd a vaterára az üvegfestményeidet vagy más alkotásaidat? Hogy a rengeteg jó receptedet és főzési trükkjeidet egy tanfolyam keretében megoszd másokkal? (ha online tanfolyam azért pirospontot adok :)) Ötletelés OFF.

Beleírjam vagy ne? A válasz a fentiek után egyértelmű. Igen, írd bele, de ne ezen legyen a fő hangsúly. Ne az legyen az önéletrajzod fő mondanivalója, hogy „4 évig otthon voltam és leginkább a főzésen meg a pelenkázáson járt az eszem”, inkább azon hogy mennyi hasznos dolgot tanultál meg és csináltál azalatt a pár év alatt. Mit tanultál meg a gyerekneveléssel kapcsolatban? A szervezést, az időbeosztást, az önuralmat, a türelmet. Csupa olyan képesség és tulajdonság, ami a munka világában is jól jöhet majd.

És Te? Mit fogsz az önéletrajzodba beleírni?

7 Comments

 • Rné Móni

  2011. január 17. hétfő

  Sziasztok! Nekem éppen a mai napon járt le a gyesem a 2.dik csemetém után és nem találtam még munkát,(regisztráltam munkanélküliként)!
  Szeretnék valami jó kis internetes üzletet alapítani, de nincs semmi olyan ötletem ami szerintem hozna egy kis pénzt is a konyhára! Valaki kisegítene egy jó kis ötlettel! Köszi!!

 • VKati

  2010. augusztus 31. kedd

  Kedves Vronika!
  Sicc az ilyen „önbizalomhiányos” gondolatoknak! Amúgy szerintem a gyerekek a legklasszabb fényűzés!
  Egyébként is, aki gazdagmami blogját olvassa, annak tudnia kell, hogy minden ötletből kiindulhat valami olyan, amivel lehet pénzt keresni!
  Aki 4 gyereket nevel, főiskolát végez, nyelvvizsgát csinál, az már egy kitűnő vállalkozó, egész biztos, hogy egy pénztermelő vállalkozást is létre tud hozni!
  Miért ne éppen a takarítás lehetne a kiindulás? Például hogy takarítónőket közvetítesz a környékedre, leinformálható hölgyek/urak (alpinisták?) személyében, akik referenciával rendelkeznek, mint a bébiszittereknél. Valamit biztos ki tudsz találni, hajrá!
  Én 3 gyerek és 10 év után álltam újra munkába kb.4,5 éve. Nem mondom, hogy zökkenőmentes volt, de egy percig se bánom azt a 10 évet! Ha a gyerekeimet kérdezed, ők azonnal beadnák most is a felmondásomat, én még azért várok vele egy kicsit, és csinálom a honlapot a férjem vállalkozásához, ami már működik, csak a honlap nem versenyképes. Én leszek a marketingese, és a főmunkatársa! Már nagyon várom.
  Sok sikert neked!
  VKati

 • Vida Ági

  2009. november 15. vasárnap

  Veronika, „a leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik”. Attól, hogy most valamiből megélsz, az nem jelenti azt, hogy ne kezdhetnél el közben megalapozni valamit, amiből később fogsz megélni. Én is így kezdtem el, hiszen a vállalkozások többsége az első hónapokban nem termel pénzt, ezt az időt át kell anyagilag is hidalni valahogy, de közben mégiscsak motivál, hogy nem örökre szól, amit éppen csinálsz, hanem van fejlődés és kiút és ez a lényeg!

 • Fehér Viktória

  2009. november 15. vasárnap

  Veronika!
  Ne add fel! ha lelkesültél,már ott a csíra! Takarítás közben még jöhet egy isteni szikra :-). Mi is még csak indulunk…

 • Katona Vronika

  2009. november 14. szombat

  Szia!
  Én nem tudnám megtenni, hogy ne írjam bele, hiszen ez az igazság! Felesleges köröktöl szabadítom meg magamat, mert aki kisgyerekes anyaként nem akar foglalkoztatni az akkkor sem akar, ha később tudja meg ezt a tényt.Nem mintha túl sok tapasztalatom lenne a dologban, mert, nálam nem néhány, hanem 10 év kiesés van, 4 gyerekünk van. Tudom luxus! A volt munkahelyemre még a negyedik előtt visszavettek volna, de most már semmi jóval nem biztatnak (nem a gyerekek miatt). Ráadásul 8 órába már nem is tudnék (akarnék) visszamenni. A tíz év alatt elvégeztem egy főiskolát, szereztem egy nyelvizsgát, de valószínűleg takarításból fogom eltartani a családot, mert nekem most kell a pénz. Az online vállalkozás nagyon jól hangzik, még be is lelkesültem, de azoknak való, akiknek vannak ötletei, nekem sajnos csak olyanok vannak, amiből nem lesz pénz.

 • Braczkó Beatrix

  2008. június 02. hétfő

  Szia!
  23 éves vagyok és egy 1,5éves kisfiúval vagyok otthon.Sok helyen nem dolgoztam, mert én az iskola befejeztével lettem terhes, így nem igazán sikerült sok gyakorlatott, tapasztalatott szereznem.Keresni kell munkát, mert nem tudjuk a párunkkal eltartani hármónkat.Igaz anyukám, és mamám segít azzal hogy náluk lakunk, de a számlák jönnek, és fizetni iss kell amiért ugye ottlakunk.Mikor elkészítek egy önééletrajzot nem írom bele hogy gyes-en vagyok, mert reménykedem, hogy behívnak és ott személyesen mondhatom el,és nem mindjárt hátrányból indulok.Mert ez van.Ha gyereked van nem szívesen vesznek fel.És ha már beleírom, hogy gyerek is van, akkor nem is reménykedjek, hogy visszajeleznek.

 • paulik ágnes

  2008. május 29. csütörtök

  szeretnék állás és nyugdj jövömre