Szakmaváltás: kockázat, kaland vagy fejlődés és nyereség?

Valami újba fogni mindig nehéz. Új szakmát tanulni, pláne váltani egy régi szakmáról az újra, vagy éppen az alkalmazotti létről a vállalkozóira. Miért félünk, és hogyan lépjünk túl a kételyeinken?

Bár sokan nagyon magabiztosnak tűnnek, amikor elhagyják a munkahelyüket a saját projektjük kedvéért, esetleg negyven-ötven-hatvan éves fejjel vágnak bele egy új szakma elsajátításába, valójában ők sem olyan magabiztosak ám. 🙂 A kételkedés minden nagy változás hátterében ott van: képes leszek rá? Nekem való? Jól döntök? Menni fog ez nekem?

Minden kételkedés alapja a félelem. Nem ismerjük a jövőt, nem vagyunk (mert nem lehetünk) tisztában minden részlettel és a félelmünk kételyeket ébreszt bennünk.

Mitől félünk, amikor változtatunk?

Félelem az új identitástól: talán ez a legnehezebb. Eddig mondjuk óvónőként gondoltál magadra, ha megkérdeztek, mivel foglalkozol, azt mondtad „óvónő vagyok”. Most meg el kell magyaráznod, hogy mondjuk webáruházat indítottál.

Talán te sem hiszed el magadról, hogy ez is te vagy. Talán úgy érzed, az hogy nem maradtál meg az eredeti szakmádnál, kudarc. Ez a fajta ítélkezés saját magad felett gyermekkorodból jöhet, akkorról, amikor a szüleid még azt mondták „tanulj szorgalmasan, hogy jó szakmád legyen” és elültették a fejedben a gondolatot, hogy a „legbiztosabb, ha alkalmazott vagy, a vállalkozók amolyan ügyeskedők, az nem komoly szakma”.

Valójában tehát nem arról van szó, hogy ne lennél képes a változásra vagy ne lennél képes vállalkozni, hanem arról, hogy a hiedelmeid tartanak fogságban. Ezen sokat segíthet, ha találkozol más, hozzád hasonló vállalkozókkal, elmész előadásokra, kapcsolatépítő napokra, csatlakozol csoportokba, ahol megtapasztalhatod, hogy vannak hozzád hasonlóan gondolkodó emberek.


Félelem attól, fog-e ez neked menni: ez is teljesen természetes. Ha még nem próbáltál vízisízni, elsőként biztosan lesz benned félelem, de minél többet gyakorlod, annál jobban fog menni. Ez az, ahogyan csecsemőként járni tanulunk, kisgyermekként biciklizni: gyakorlással. Persze – mondhatod – most sokkal nagyobb a tét, és igazad van. Hiszen lehet, hogy el kell tartanod a családodat, nem kockáztathatsz, éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt belevágsz, készíts tervet, tájékozódj és tanulj!


Félelem a bizonytalanságtól: elhagyni a partot és kihajózni mindig bizonytalansággal jár. Sokkal biztonságosabb a kikötőben. De a hajókat nem állásra tervezték. A mai kor legnagyobb népbetegsége a kényelem, és ez a legnagyobb visszahúzó erő is egyben. Ha valami újba kezdesz, az kezdetben sokkal több energiát, plusz költséget és időt visz el, mint általában, és ez lemondásokkal jár. Nem jut időd egy-egy hobbidra, vagy a kedvenc sorozatod megnézésére, és sokszor nem kis anyagi befektetés is szükséges. Cserébe a tanulás, az új szakma felfedezése számtalan örömmel kárpótol.

A komfortzónád elhagyásával és az időd hatékony beosztásával saját magadnak kell megküzdened, de a pénzügyi döntésekkel nem muszáj egyedül megbirkóznod.

Mit tanácsol a szakértő?

„A karrierváltás számtalan, a következő éveket nagyban meghatározó kérdést vet fel, de a saját jövőnkbe fektetni igazán megéri, hiszen az erre fordított energia és idő kézzel foghatóan megtérül. Sokan a képzéseket követően választanak egy olyan szakmát, amit mindig is szerettek volna csinálni. Azonban a képzések anyagi hátterének megteremtése több hónapot, vagy akár éveket is igénybe vehet. Ekkor nyújthat segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már egyszerűen, akár a saját otthonunkból is igényelhetünk. Ha pedig kérdésünk, vagy kételyünk van, akkor érdemes szakértő ügyintézőkhöz fordulni, akik segítségével megtalálhatjuk a személyre szabott megoldást”- javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

*THM mértéke: 8,3% – 23,1%

Miért éri meg vállalni a változás kockázatát?

Mert új oldalról ismered meg magad. A fotelben ülve, minden nap ugyanazt csinálva, ugyanazokkal az emberekkel találkozva nem tudunk fejlődni. A tanulás, a változtatás lehetővé teszi, hogy felismerd mi mindenre vagy még képes. Néha jó áttörni a korlátokat, még azokat is, amikről talán gyermekkorod óta azt hitted, neked úgysem megy, nem vagy jó benne. Pl. megtanulni felnőtt fejjel úszni, futni, verset írni, megbarátkozni a matematikával vagy éppen az üzleti világgal.

Mert a kaland nem csak kockázatos lehet, hanem izgalmas is. Amióta vállalkozó vagyok rengeteg új embert ismertem meg és ez nyitottabbá tett. Megismertem olyanokat, akik önellátó gazdaságban élnek egy tanyán, olyanokat, akik digitális nomádként járják a világot, olyanokat, akik évente elindítanak és eladnak egy-egy vállalkozást, olyanokat, akik az egész világra értékesítenek termékeket egy icipici Békés megyei faluból. Rengeteg kreatív és sikeres ember, rengeteg életforma és mód arra, ahogy az életet élni lehet. És ez a változatosság az igazán inspiráló!


Mert az állóvíz idővel mindig beposhad. A tavak azért maradnak életben mert sok kis patak táplálja őket. Te sem maradhatsz egy helyben! A változás segít frissen maradni, fejlődni és ez vezet azokhoz az ötletekhez, amikkel jobb hellyé tudod tenni a világot.

Comments are closed.