Téged visszavesznek a GYES után?

Szerencsés az az anyuka, akit tárt karokkal várnak vissza GYES után a munkahelyére. Igen gyakori ugyanis, hogy a cég időközben megszűnik vagy éppen nem tudják neki ugyanazt a munkát ajánlani, mint amit otthagyott szülés előtt.

A Munka Törvénykönyve előírja, hogy az anyukát vissza kell venni az eredeti beosztásába a korábbi fizetésével, illetve azt annyival kell növeli, amennyi a cégnél az általános bérfejlesztés volt, ennek ellenére az anyukák kevesebb, mint felének áll módjában visszatérni a munkahelyére a GYES lejárta után.

Ennek sokféle oka lehet:

  • a cég megszűnt
  • az a munkakör, amit a kismama korábban betöltött, megszűnt és helyette csak kevésbé kedvezőt tudnak felajánlani
  • a munkahely nem elég családbarát, sok a túlóra, este 5-6-ig kell dolgozni, így a kismama nem akar visszatérni, inkább másikat keres

Munkát találni egy 1-2 gyermekes családanyának nagyon nehéz, 3 gyerek felett pedig már szinte lehetetlen. Ismerek olyan 5 gyermekes anyukát, aki visszament volna, de az 5 gyerekből biztosan mindig otthonvolt, lebetegedett vagy iskola-óvodaszünet miatt kellett otthonmaradnia, így még 4 órás állásra sem tudott visszamenni.

Kutatások szerint az anyukák többsége a gyermeke születése utáni első 3-6 évet keresgéléssel, bizonytalan munkaerőpiaci körülmények között tölti. Vannak olyan szakmák, amikben könnyebb részmunkaidős állást találni (pl. kereskedelem), másokban nehezebb, de még, akik találnak is, azok is gyakran számolnak be arról, hogy a gyerek betegségei vagy újabb gyermek születése miatt elveszítették az állásukat és egyik helyről a másikra mentek.

Mit lehet tenni?

1. Elfogadhatod, hogy ez egy ilyen időszak és legfeljebb alkalmi munkát tudsz vállalni, esetleg egyik munkahelyről a másikra kerülsz, amíg a gyerekek nagyobbak lesznek (sajnos általában ez nem túl magas fizetést eredményez)

2. Megpróbálhatod összeegyeztetni a munkát és a gyermeknevelést egymással. Ma már léteznek olyan munkahelyek és pozíciók, ahol kidolgozhatsz egy visszatérési tervet a fokozatos szülés utáni munkába állásra, lehet kérni, hogy átmenetileg részben vagy egészben home office-ban dolgozhass vagy a meglevő pozíciódat átmenetileg részmunkaidőben vagy osztott munkahelyként láthasd el (ilyenkor általában két anyuka között osztják el a feladatokat). Fontos, hogy erre általában inkább irodai munkahelyeknél van lehetőség és proaktívnak kell lenned, megbeszélned a feletteseiddel, egyeztetned a céggel mi az a megoldás, ami számodra és számukra is a legmegfelelőbb.

3. Új karriert kezdhetsz a szülés után. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy a korábbi munkájuk nem megfelelő, nem egyeztethető össze a családi élettel (nem szeretnének annyit utani), esetleg új szakmát tanulnának. Ilyenkor a babázással töltött éveket felhasználhatod arra, hogy új végzettséget szerezz, tanulj, esetleg önkéntesként vagy részmunkaidőben tapasztalatot szerezz az adott területen.

4. Vállalkozz! Akár a meglevő szakmádra alapozva, akár egy új területen indítod el, a vállalkozás a legrugalmasabb forma, amiben könnyebb összeegyeztetned egymással a munkát és a családot. Amíg a babád kisebb, addig kevesebbet dolgozhatsz, később pedig a vállalkozás együtt nőhet a gyermekeddel. Itt a Gazdagmami oldalon rengeteg vállalkozónő tapasztalatát ismerheted meg és Magyarországon legnagyobb anyavállalkozó közösségének tagja lehetsz. Talán elsőre ijesztőnek vagy idegennek tűnik az ötlet, de valójában ez az a megoldás, amelynek a révén független lehetsz és tisztességes keresetre tehetsz szert anélkül, hogy ezért állandó időzavarban lennél és kevésbé tudnál a gyermekeid rendelkezésére állni.

Elsőként azt ajánlom, kezdd a tanulást az ingyenes Vállalkozásindítás Kihívással, amiből minden ismeretre szert tehetsz, ami alapján el tudod dönteni, neked való-e egyáltalán a vállalkozásindítás és milyen jogi, adózási ismereteknek kell birtokában lenned, valamint hogyan jusson időd erre az egészre. Regisztrálj itt a kihívásra és kezdd el a tanulást most!ó

Comments are closed.