Vállalkozás és tűzkeresztség

Vannak olyan szakmák, amiket először tanulnod kell, de attól, hogy tanulod, még nem tudod a szakma valódi fortélyait csak az alapokat sajátítod el meg. Nem lehetsz agysebész, ha csak elméletben ismered az agyat és a műtét menetét. De még akkor sem leszel jó agysebész, ha ott áll melletted valaki és gyakorlat címén azt kell csinálnod, amit mond.

Mert a felelősség rajta van és nem rajtad, ezért valójában akkor tanulod meg, mit jelent agysebésznek lenni, amikor Neked kell elvégezned a műtétet egyedül és a felelősség a Te kezedben van.

Minden egyes műtéttel jobb sebész leszel.

Vállalkozó is csak úgy lehetsz igazán, ha átesel a tűzkeresztségen. Megtanulhatod, hogyan kell (elméletben) vállalkozni, tanulhatsz róla, hogyan kell marketingezni, eladni, célcsoportot meghatározni, könyvelni stb.
Elkészítheted az üzleti tervedet és kiszámolhatsz mindent, sőt még üzleti célokat is kitűzhetsz, de vállalkozó csak akkor leszel, ha CSINÁLOD.

Nagyon szeretek életrajzi regényeket olvasni, mert mindegyik egy másik világot tár fel előttem, betekintést egy vadonatúj világba, más korokba és más szakmákba (ugyanezért érdemes sportolók, művészek blogjait is olvasni, olyan, mint egy jó életrajz, csak éppen ez a regény élőben íródik)

Az életrajzokban egy közös pontot találok: mindenki CSINÁLTA, amire indíttatást érzett. Néha elbuktak menet közben, vagy akár több évre fel kellett hagynia a tevékenységével, de aztán mindig visszatértek hozzá, nem adták fel.

Vállalkozóként elindulsz egy ötlettel a tarsolyodban. Aztán valahogy megpróbálsz pénzt csinálni belőle. Túlélsz. túléled az első napot, hetet, hónapot, évet. Talán rájössz közben, hogy nem működik az első ötlet, akkor megpróbálod másként túlélni, egy új ötlettel. A legtöbb kisvállalkozás alapító okiratában a családtagok, rokonok és cégtársak minden üzleti ötlete fel van sorolva (nálunk még űrjármű-javítás is van :))

Ez az első „túlélős” időszak, maga a CSINÁLÁS, a tűzkeresztség. Lehet, hogy nem jön be az első ötleted, de a következő vagy a rákövetkező sikerrel járhat, főként, ha hajlandó vagy közben fejlődni és tanulni a hibáidból.

Az álmokat először táplálni kell (erre jó az olvasás, a tanulás), majd célokká és tervekké formálni őket és megvalósítani. A tervezgetés még nem indulás.
A tervezés fontos, de nem szent. Ha rájössz, hogy rossz volt az első ötleted, akkor sutba dobhatod a terveidet és újakat kell gyártanod.
Éppen ezért nem fontos minden részletet megtervezni, mert a tapasztalat felülírja az elméletet és új utat mutat.

El kell indulnod az úton, hogy meg tudj botlani menet közben és fel kell állnod, hogy továbbhaladhass rajta.

Csak „álmodozol” vagy el is indulsz?

29 Comments

 • Martin Gábor

  2013. február 18. hétfő

  Kedves Ági!
  Kaptam ma egy hírlevelet a Monster-től, melyben az Interneten állásokat hirdetők csapdás eseteire figyelmeztettek. A hírlevél alján, ott volt a Te hirdetésed, gondoltam, hátha kipróbálhatom az éberségem. Rákattintottam, megnyílt és elolvastam, amit lehetett.
  Tetszett, amiket olvastam.
  Én és Párom is szeretnénk a magunk urai lenni, hisz alkalmazóink nagyobbrészt lefölözik fáradságos munkánk gyümölcseit, immár sok éve. Ráadásul épp, hogy élünk a sok nélkülözés közepette.

  Párom már nem kismama, de még lehet, viszont négy-öt éve keres munkát, mellette főiskolára jár, marketinget is tanul. Leánykorában volt vállalkozása, de nem jól csinálta, be is kellett zárnia a boltot. Most szívesen újrakezdené, de kellene neki egy kis lendület és bátorság.
  A sok hozzászólásban engem az zavar leginkább, hogy mindenki sikeres.
  Ez nem életszerű. Hol vannak a kudarcot vallottak levelei? Azokból is lehet tanulni. Tudom, hogy az nem hoz számodra jelentkezőket, de sokan gyanakodnak, ha csak a sikereket olvassák. Legyintenek: á-ez mese. Nálad mindenki győz aki dolgozik a sikerén? Alig találok mai hozzászólásokat.
  Nekem is vannak ötleteim, de vasam sincs a megvalósításhoz. Csak szomorkodom, mert fősulis éveim alatt kódexet írhattam volna az általam felfedezett piaci résekből, viszont semmibe sem vágtam bele, hisz marketingprofom is figyelmeztetett, mint minden más tanárom ( mert mindet faggattam, hogyan érvényesülhetnék…): pénzt csak pénzből lehet csinálni. Én szívesen részt vennék ezen a számomra bizony sokba kerülő tanfolyamon, de csak, ha garantálja, hogy legalább is azt visszakeresem a módszerrel tiszta haszonként, amibe kerülni fog, tehát semmit sem veszítek rajta. Ha ilyesfajta garanciákat adnál, az lelkesítene.Tiszteletteljes üdvözlettel: Gábor a kertészmérnök.

  • Vida Agi

   2013. február 25. hétfő

   Vannak, akik kudarcot vallanak, de ők csak ritkán írnak hozzászólást, mert ezt nem szeretik az emberek nyilvánosan bevallani. De ha olvasod az hozzászólásokat (a friss bejegyzéseket is érdemes megnézni, ott vannak az új hozzászólások :)), akkor látod, hogy sokan írnak nehézségekről, menet közben felmerülő kérdésekről is. És ez így normális, nincs egyenes út. De csak az jut bármire is, aki csinálja és megoldja ezeket a nehézségeket, aki csak nézegeti az anyagokat, gondolkozgat, nem vág bele, mert fél a nehézségektől, az általában nem jut semmire.

 • Sándor

  2013. január 17. csütörtök

  Kedves Ági! Gratulálok a munkádhoz, honlapodhoz, mindenhez amit létre hoztál! Egy honlapot szeretnék beindítani, de kicsit bizonytalan vagyok ( vagy mégse?) Ebben kérnék segítséget, ha lehet…

 • Rita

  2010. december 10. péntek

  Sziasztok,

  tegnap megkaptam a Gazdagmami Tanfolyamomat. Gondoltam belehallgatok kicsit lefekvés előtt. Aha, persze. Éjfél után mentem aludni, de csak azért mert már a szemem fájt. Marha jó az anyag, tökéletesen hasznosítható, jobb, mint reméltem. Köszi Ági! 🙂

  • Vida Agi

   2010. december 11. szombat

   Örülök, hogy tetszik 🙂 Jó tanulást!

 • Rita

  2010. november 25. csütörtök

  Szia,

  bocsánat, közben újra megtaláltam és meg is rendeltem, szóval a kérdésem tárgytalan.

  Azért köszönöm! 🙂

 • Rita

  2010. november 25. csütörtök

  Szia Ági,

  múltkor láttam, hogy valakinek belinkelted az oldalt, ahol a gazdagmami tanfolyamot részleteiben is megvásárolható. Sehol nem találom. Én idő hiányában valószínű megcsináltatom a weboldalt, de a keresőoptimalizáló részt megvenném, mert jobb, ha tudom, hogy működik. Ezt nem bíznám másra.

  Nagyon köszönöm.

 • Rita

  2010. október 23. szombat

  Szia Ági,

  a Motivátorra előfizettem, de most úgy gondolom befizetem magam a Gazdagmami Tanfolyamra is. (mert megérdemlem… 🙂 )
  Egy kérdésben vagyok csak bizonytalan: ha tökre nem értek a weblapkészítéshez, akkor is meg fogom érteni? Úgy értem, hogy nem lesz benne olyan, hogy „egyszerűen csak illeszd be a forráskódodba” meg ilyenek. (mivel egyenlőre fogalmam sincs hogy kell azt csinálni)
  Van egy tök jó vállalkozás ötletem, és szeretném én magam megcsinálni a weblapot hozzá. (blog alapút) Menni fog ez nekem a segítségeddel?
  Köszönöm a választ előre is!

  • Vida Agi

   2010. október 25. hétfő

   Rita, igen, ez teljesen kezdőknek szól, azoknak, akik még soha nem csináltak ilyesmit, jópár embernek sikerült már végigrágnia magát rajta úgy, hogy előtte még egy csatolt fájl elküldése is gondot okozott. Ha pedig menet közben elakadsz, lehet kérdezni.

 • Éva

  2010. október 17. vasárnap

  Szia Ági!
  Az adózós hírleveleddel kapcsolatban kérdeznék:
  3. gyerekemmel, 4 hónapos babával mennyire szabályos vállalkozni? Gyeden vagyok 2 éves koráig, és addig szeretném teljesen megvalósítani az álmaimat, hogy a munkahelyemmel is tudjak foglalkozni…vagy nem! 🙂
  Kriszta: ne add fel, kitartás!

 • Vida Ági

  2010. szeptember 30. csütörtök

  Kriszta, ha átolvasod, amit írtál, akkor ez arról szól, hogy leginkább magaddal kell megküzdened, ahhoz, hogy létrejöjjön mindez 🙂 Jelenleg szaki módjára gondolkodsz: megcsinálok valamit, de az én tudásom csak eddig ér, és nem akarom eladni. Amíg utálod a marketinget, addig nem fog menni 🙂 Ez az eladás rész (az, hogy látogatókat szerzel az oldalra, az, hogy eladod, postázod stb.) nagyon időigényes (kezdetben különösen) vagy némi befektetéssel sok időt takaríthatsz meg (pl. reklám az Adwordsben). De leginkább az segít, ha leírod mit kell csinálni a marketingben, időtervet készítesz hozzá és lépésről lépésre megvalósítod. Ha szereted a termékedet, és azt szeretnéd, hogy jó kezekbe kerüljön, akkor megszereted a marketingjét is.

 • Kereki Kriszta

  2010. szeptember 30. csütörtök

  Kedves vagy 🙂 Tudod, gyöngyékszereket készítek. Aminek az eladási oldala a gond. Már az is nehéz, hogy megtaláljam a piaci igényeket, ehhez megkeressem az eladási csatornákat, jó árú beszerzési forrásokat. Maga az alkotás nagyon időigényes, hozzátenni a marketinget… na ez tűnik lehetetlennek. Már nagyon sok elemet beépítettem az itt tanultakból, mégsem jutok egyről a kettőre 🙁
  Gondolkodtam online tanfolyamon is, de akkor megint időzavarba kerülök: alkossak vagy tananyagot írjak? Utóbbi is önálló munkakör lenne, ha színvonalas anyagot szeretnék létrehozni fotókkal, videókkal, rajzos magyarázatokkal. Félek, ez is meghaladja a képességeimet. Ráadásul ezt is el kell adni…
  No, tömören ennyi 🙂

 • Vida Agi

  2010. szeptember 28. kedd

  Kriszta, mi a baj?

 • Arwenvirág

  2010. szeptember 25. szombat

  Korábban olvastam valahogy a kudarc és a nem sikerült közti különbséget. Kudarc: ha nem teszel meg minden tőled telhetőt ilyen vagy olyan okok miatt, ami a sikerhez vezetne.
  Nem sikerült: amikor mindent megtettél és mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd. Nekem e két definíció alapján már két vállalkozásom fulladt kudarcba. Most tanulok, tanulok és tanulok, és persze igyekszem átvinni mindent a gyakorlatba ahhoz, hogy többé ne valljak kudarcot. Mostmár max. az történhet meg velem, hogy nem sikerül. Ez viszont nem fog megtörténni:)

 • Kereki Kriszta

  2010. szeptember 25. szombat

  Én most épp ott tartok, hogy feladom, és keresek munkát. Túl nagy falat ez nekem, és nem biztos, hogy van időm a kísérletezgetésre. De örülök, hogy írtál arról, mindig vannak buktatók, és mindig adsz új ötleteket…

 • Vida Agi

  2010. szeptember 24. péntek

  Rita, hajrá 🙂

 • Vida Agi

  2010. szeptember 24. péntek

  Hajni, nem az számít, hol van a keresőben, hanem, hogy mennyi látogatót hoz az a helyezés. Tegyél fel statisztikát (Google Analytics) mindkét oldalra, mérd a látogatottságot néhány hétig, nézd meg, milyen eredményt hoznak az oldalak. Alapszabály, hogy egy régebbi oldal iránt mindig nagyobb bizalommal van a Google és a látogatók is, ezért nem érdemes új oldalt létrehozni, csak azért, mert az új, ha elégedett vagy a régivel és jó a látogatottsága.

 • Barbara

  2010. szeptember 23. csütörtök

  Éppen ma reggel olvastam egy témába vágó idézetet. Megosztom veletek:
  „Olybá tűnik, hogy a siker a cselekvéssel áll összhangban. Sikeres férfiak és nők folyton mozgásban vannak. Hibáznak, de nem adják fel.”
  …Ez a mondat Conrad Hiltontól, a Hilton lánc alapítójától származik.:)

 • Rita

  2010. szeptember 23. csütörtök

  Szia Ági,

  én is itthon vagyok a kisfiammal, most 8 hónapos. Eddig is voltak vállalkozási ötleteim, de nem vágtam bele, mert gondoltam, ha nem értek az internet világához, csak felhasználói szinten, akkor nem tudom megcsinálni. De hála a Te írásaidnak most nagyon lelkes vagyok és tutira bele is vágok. Most lettem Motivátor előfizető. 🙂
  Köszi a lelkesítést.Majd jelzem, hogy haladok a témával.

 • Hajni

  2010. szeptember 23. csütörtök

  Bocsánat, most láttam, hogy van egy kérdezős felület is, eddig nem vettem észre. Kitörölni már nem tudom a hozzászólásomat. Sajnálom.

 • Hajni

  2010. szeptember 23. csütörtök

  Kedves Ági!

  Lenne egy kérdésem. Van kettő szerelemből elkezdett honlapom a múltból. Azért kezdtem el őket, hogy segítsek az embereknek. Aztán alábbhagyott a lelkesedésem és nem csináltam tovább. Mindkettő szerelem témájú. Megvettem a start csomagot ebben a hónapban és keresem a piacomat és a célcsoportomat. Aztán rájöttem hogy lehetne valamilyen szerelem témában blogolnom-de most már komolyan. Aztán megérkezett a mai hírleveled a keresőoptimalizálásról. Gondoltam megnézem hogy hol áll a két oldalam.
  Most képzeld el, hogy ha beírom a randi szót és a helyiséget ahol élek, akkor a második találat vagyok, ha pedig a lélektárs szót, akkor meg az első. Akkor most mi legyen? Az egyik domain fizetős volt és mindjárt lejár a másik ingyenes (blogter). Egyiket sem akarom véglegesnek. Sőt most hallgattam a start csomagodban hogy kezdjünk el blogolni és hétfőtől gondoltam (azért akkortól, mert akkortól lesz célcsoportom)hogy egy komolyabb szolgáltatónál kezdek el blogolni. Akkor most mit kezdjek a két másik oldalal? Eddig eszembe sem jutott hogy azokkal lehet még valamit kezdeni-mert pl a fizetős domainnév nagyon specifikus nem tudom felhasználni az új vállalkozáshoz.
  Ha lemondom őket, akkor meg lemondok egy lehetőségről-hiszen ezek már elöl vannak, valahogyan fel lehetne használni talán őket.

  Szerinted érdemes lenne mindkettőt megtartani és onnan valahogyan átirányítani őket plusz elkezdeni a másik -komolyabb blogot?

  Köszönöm a segítséget
  Hajni

 • Anna

  2010. szeptember 21. kedd

  Olvastam egy jó mondatot: ha valóra akarod váltani az álmaidat, nem szabad sokáig aludnod! Szóval, ébresztő! 😀

 • Anna

  2010. szeptember 20. hétfő

  Szerintem is így van, sokkal jobb CSINÁLNI mint csak gondolkozni rajta! Az első eredmények, sikerélmények erőt adnak a folytatáshoz, és azt is látja az ember, hogy merre érdemes tovább haladni.
  Én is emlékszem még a – szinte meglepődött – örömre, amikor megláttam az első feliratkozót a listámon. Most meg már az a „problémám”, hogy mindjárt túllépem a létszámkeretet. 🙂
  Amikor túl sok „zseniális” ötlet kavarog már a fejemben, listát szoktam írni belőlük, és legalább a felét megvalósítom, így nem (legalábbis kevésbé) veszek el a sok ötlet között.
  Mindenkinek jó megvalósítást! 🙂

 • Szilvi

  2010. szeptember 20. hétfő

  Úgy gondolom, hogy a vállalkozói igazolvány kiváltása az első kézzelfogható dokumentum, ami igazolhatja, hogy egy lépéssel kifelé haladtunk az alkalmazotti „aurából”.
  Ez a cikk most nekem is adott egy lendületet, hogy végre induljak el és intézzem el ezt is, a sok tervezgetés mellett 🙂

 • Renáta

  2010. szeptember 20. hétfő

  Igen, szép lassan be kell érnie a vállalkozásnak, az ötleteknek. Fejlődni, cseperedni kell, ahogy a növények is fejlődnek és beérnek. Van egy kis átmeneti időszak mire kerek lesz a történet, de ezalatt az időszak alatt is új erőt adnak a kisebb sikerek.
  Ilyen kisebb sikerek például:
  – mikor látod a statisztikát, hogy hányan olvassák weboldalad
  – az első kommentelők
  – mikor kiküldöd az első hírleveled, és látod mennyien olvassák el
  -az első felíratkozók a hírlevélre
  -aztán az első vásárlód, első bevételed stb.
  Nem kell mindent egyszerre akarni, szép sorban jönnek a feladatok amiket meg kell oldalnod, és szép sorban meg is oldod azokat.
  Láss neki és ne halogasd a kezdést! 🙂

 • Szalkai Titi

  2010. szeptember 20. hétfő

  Mi is egy hónapja indultunk „élesben”.
  Szépen lassan kibontakozunk.
  Egyébként jó érzés. 🙂 Olyan dolgok derültek ki, hogy mire és hogyan lenne kereslet, amikre előtte nem is gondoltam. 🙂

  És már nem izgulok amiatt sem, hogy ha ez nem jön be, akkor mi lesz, mert akkor lesz más. 🙂

 • Patak Cs. Gyöngyvér

  2010. szeptember 19. vasárnap

  Khmm, igen – az új könyvelőnk csodálkozott legutóbb, hogy miért másfél oldalnyi a cég tevékenységi körének listája… Az Apeh-os hölgy is megkérdezte: És melyiket használják? – Háát, majdnem mindegyiket 🙂 Az internetes kereskedelemtől kezdve a könyvkiadáson és az előadóművészeten át a sportrendezvényekig… A főtevékenységgel viszont még nem sikerült a gyakorlatban foglalkozni:)

  Az életrajzoknak én is szinte fanatikusa vagyok – sokan észre sem veszik, mekkora kincs más, sikeres emberek több éves, vagy akár évtizedes tapasztalatát „megkapni”. Évszázadokat nyerhetünk így! 🙂

  Ezt persze ki is kellene használnunk, és nekiállni a saját forgatókönyvünk „akció” részének. Nekem is nemrég esett le, hogy bár azt hittem, valójában még nem tartottam ennél a fejezetnél. Most viszont érzem, hogy elérkezett az idő, amikor ki kell mennem a „pályára” a kispadról… Az alapozó edzéseken azt hiszem, túl vagyok. Köszönet érte a gazdagmaminak is! 🙂

 • Vali

  2010. szeptember 19. vasárnap

  Négy hónapja „már”, hogy beindult a vállalkozásom, elején kicsit döcögősen ment, de belejöttem, „azt hiszem”. Mikor elkezdtem ezt a vállalkozást, nem is gondoltam arra mekkora felelősséget vállalok.- Már látom. A kicsike sikernek is tudok örülni és ezek a kicsike sikerek hajtanak előre, újabb és újabb célok felé.
  Kedves Ági! Nagyon sokat tanultam már tőled, de úgy érzem ez még mindig nem elég, még nagyon sokat kell tanulnom, úgyhogy továbbra is törzsvendéged leszek.

 • Judit

  2010. szeptember 19. vasárnap

  Igen, amióta a gyakorlatban is a saját bőrömön tapasztalom meg, hogy milyen, amikor minden felelősség az enyém, amikor minden döntés az enyém, és minden sikert vagy kudarcot saját magamnak köszönhetek, nagyon sokat tanultam. Közben nagyon sok ötlet ott a fejemben, hogy mit kellene csinálni, néha azt sem tudom melyikkel kezdjem, de aztán haladok szépen sorban… Élvezem.
  Időnként felugrok a Gazdagmami tanfolyam oldalára, néhány videót újra megnézek, elemzek, alkotok, javítok. Még sok mindent kell tanulnom, de ahogy visszanézek, néhány hónap alatt is már rengeteget fejlődtem, és ez is motivál! 🙂