Gátlások nélkül

A napokban a nagyszüleim lelkesen meséltek egy Andre Rieu koncertfelvételről, amit a tévében láttak, én is beszereztem, megnéztem és valami olyat tapasztaltam, amit -úgy gondolom- veletek is meg kell osztanom. És nemcsak a show és az előadás volt fantasztikus, hanem a közönség is.

Itthon, ha elmész egy komolyzenei koncertre, akkor nem azt fogod tapasztalni, hogy az emberek szórakoznak, csápolnak, táncolnak és önfeledten szórakoznak – mint ahogyan a zenészek sem igazán mernek gátlások nélkül humorizálni a Zeneakadémia közepén. Rieu és a csapata megteszi ezt és ezzel nem csak szórakoztatja az embereket, hanem közelebb hozza a komolyzenét hozzájuk, élővé, érthetővé, szórakoztatóvá teszi a kommentárjaival, történeteivel.

Az is érdekes ám, hogy kiket látsz a nézőközönségben. Nem a fiatalokat, hanem időseket, akik nem átallnak önfeledten táncra perdülni a koncert közepén, és hullámzani, ha a zene azt kívánja. Itthon legfeljebb rockkoncerteken látni ilyesmit 🙂

Gondolj csak bele, hány zenész van, akinek felkopik az álla, aki elhagyja a szakmát, mert nem tud kitörni a szakmában elfogadott szabályok közül, nem mer újítani az előadásmódban, nem tartják méltónak az „iparágban” megszokottól való eltérést.

Hát Andre Rieu és csapata meg merte lépni, íme a végeredmény (ez már a ráadás, ahol populárisabb dallamok hangzottak el, de érdemes megnézni, milyen hangulat van, mert energiával tölt fel, ahogy nézed):

Az a része is lenyűgöző a koncertnek, amikor elhangzik az ausztrál himnusz. Ritkán látni felénk, hogy ennyire jókedvűen, boldogan, mosolyogva énekli többezer ember a nemzeti himnuszát:

15 Comments

 • Ország Marika

  2013. május 07. kedd

  Kedves Ági

  Nagy rajongója vagyok Rieunak és a zenekarának.Sosem szerettem a komolyzenét, de már más a helyzet, a humor csodálra képes.Sajnos a magyarok ezt a zenét nem értékelik, mint a koncert is mutatta.Sajnálatos, hogy a TV nem vette a fáradtságot, hogy egy minőségi felvétellel örökítse meg a műsort.Öröm látni ahogy a közönség táncol énekel nevet a koncertjeiken,fiatal öreg együtt élvezi a zenét.A zenekar együtt él az emberekkel, művészek és mernek bolondozni.Csodálom Őket.

 • Kriszta

  2012. december 30. vasárnap

  Sziasztok,

  Nem szoktam velemenyt irni, de ugy erzem a magyar komolyzenei koncerteletet, es hangulatot nem ismero, vagy nem jol ismero szemely irta ezt a posztot. En szamtalan komolyzenei koncerten voltam pl.a Mupaban (ez a munkam) valamint kulfoldon tobb orszagban, a magyar koncertkozonseg sokkal jobban megeli-megerti a zenet, mint mondjuk a nemetek. De eleg belenezni a Mezzo csatorna koncertjeibe, ott sem csapolnak az emberek Bartok, vagy Brahms zenejere! Andre Rieu munkassaga elismerese mellett irom, hogy O a holland Maga Zoltan…amit O csinal nem komolyzene, hanem kisebb zenekarra irt atiratok, kvazi a komolyzene bulvarja. Persze, hogy egy alapvetoen bulizasra irt zenere, meg ha nagyjabol 100 eve irodtak is ( pl. a Strauss keringok), ma is buliznak az emberek szarmazastol, orszagtol fuggetlenul.

  • Vida Agi

   2013. január 07. hétfő

   Köszönöm a hozzászólást, Rieu valóban a lazább irányba vitte el a komolyzenét, de nem ez a bejegyzés lényege, hanem az, hogy merjünk kilépni a szakmai standardból, abból, amit mindenki csinál a szakmában, mert a nagy eredmények ebből születnek.
   Egyébként zenei végzettségem is van, évekig énekeltem félprofi és profi kórusokban, felléptem pl. a MET-ben, az amszterdami Concertgebouw-ban és a bécsi Musivereinsaalban is. Van azért némi tapasztalatom a közönségről :o)

 • Kovács Teréz

  2012. július 03. kedd

  Mi szeretjük, hallgatjuk, érezzük Andre Rieu-t!!!
  Csatlakozzatok: http://www.facebook.com/TableFree.Hungary#!/groups/179525712162904/

 • Gyöngyi

  2010. december 29. szerda

  Ahogy irtam, voltam a bécsi koncerten. És – még André Rieu meglepetésére is – alig voltak bécsiek. Viszont volt egy külön szektor ,ahol BRAZILOK ültek. De rengeted erdélyi, szlovákiai , magyarországi volt. Csak azért tudom, mert megkérdezte, ki bécsi, és mikor alig „páran” tették fel a kezüket, megkérdezte, hogy akkor honnan jöttünk. Egyébként – győri lakos lévén – tudom, hogy a bécsi koncerteken – legyen az bármilyen stilus – a legkevesebb az osztrák. Pl mondják, Madonna azután jött Budapestre, hogy kiderült a bécsi koncertjén a közönség nagy része magyar volt.
  Szóval nem vagyunk mi annyira besavanyodva, sőt ! Időnként elfelejtjük, hogy a világ lakosságának 82 % -a fejlődő országban él. Mi nem. Az igazi szegénység az.
  Én az elmult egy-két évben voltam Szlovéniában és Csehországban körúton, de egyetlen olyan lakópark épitést nem láttam, mint amit akár Győrben, vagy annak környékén lévő szigetközi falvakban lehet látni. Pedig én frekventált helyeken jártam. ( Jó, tudom, nálunk is van Ormánság…stb)

 • Valentina

  2010. június 04. péntek

  Gyöngyi, én is Veled értek egyet! Szerintem sincs semmi baj a magyarok partikedvevel, nagyon nem szeretem ezeket a kliseket, hogy „mi magyarok de benak vagyunk” „mikor erjuk mar utol a tobbi meno nemzetet” stb… mindenki olyan, amilyen… citromok mindenhol mindig vannak, voltak es lesznek is. Akinek nem tetszik a tarsasaguk, keressen jobbat! Annyira nem nehez! 🙂
  Az igazan jo zene pedig meg a citromokkal is csodat tesz!
  Sajnos az elso video nem indul el, de megprobalom megkeresni Utubon!

 • ERDELYI DINI

  2010. június 03. csütörtök

  Szervusztok.
  Gyongyi,egyet ertek veled.Ugyan az a baj nallam is nem
  ismerem csak a magyar es roman nyelvet.Nagy kar hogy Andre Rieu ki keruli Magyarorszagot. Merem alitani hogy az opert sehol a vilagon nincsen ugy elismerve mint Magyarorszagon.
  Egy felejthetetlen koncertet tudna szervezni itt.
  De ez van.
  Ra jottem miert szep es boldog a kozonseg az o koncertein.
  Egyszeru! Ojan zenedarabokat ad elo es ojan feldolgozasban hogy nincs „pardon” hogy ne enekej,tapsolj vagy tancolj.
  Majus 29 en sok nezot lattam a Becsi Stadthall ban akiknek fojt a konnye. Ez is mond valamit-oregszunk!
  Miert szepek es boldogok a nezok? mert egy ojan szuper szervezesben mint amit lattam Becsben az Andre Rieu koncerten nem lehet az ember merges,durva stb.Ezek a dolgok aprok de hozza jarulnak a jo kedvhez.
  Hogy mijen volt az eloadas arrol nem irok mert csak az volt a baj hogy ojan hamar eltelt hogy……
  Bernadett-koszonom a jo kivansagaidat – viszont kivanom.

 • Gyöngyi

  2010. május 28. péntek

  Én is megyek holnap a bécsi koncertre. Azzal viszont nem értek egyet, hogy mi nem tudunk szórakozni önfeledten. Ez csak a szokásos klisé, amit mindenki ismétel. Én – ellentétben 10-20-30-as éveimmel-már 40 elmúltam , mikor először voltam könnyűzenei koncerten. 5-6 éve mindig elmegyek a Republic koncertjére.Rengeteg a 40-50 év körüli és nagyon vidám résztvevő.De emlithetném Tom Jones budapesti koncertjét. Hát nagyon vegyes korosztály volt- és látnotok kellett volna , hogy énekeltek, csápoltak. Most anyák napján egy operett gálán voltam. Szinte csak nyugdijasok voltak- és hogy tudtak énekelni! Vagy menjetek el egy falusi lakodalomban, hogy az idősebb asszonyok milyen jól tudnak nótázni, mulatni. Én inkább úgy látom, hogy van egy közép réteg- mind korban, mind társadalmi státuszban – aki viszont valóban nagyon lemerevedett. Csak meg kell nézni a bálokat : szinte csak protokoll rendezvények. Mindenki viselkedik, hangulat egy szál sem…
  Szóval nagyon sajnálom, hogy nem tudok annyira idegen nyelven, hogy megirjam Andre Rieunak : kicsit sértve érzem magam, hogy az operettek hazáját, Magyarországot nem tartja a világ részének és ezen a hatalmas , kontinenseket átívelő koncertsorozaton ide nem látogatott el.Pedig az egyik tenor vajdasági magyar…

 • Bernadett

  2010. május 12. szerda

  Dini, jó szórakozást a koncerten! Így lehet és így kell élni, ahogy Te gondolod és csinálod!
  Jó egészséget kívánok Neked és még több koncertet és örömöt + boldogságot..
  Bernadett

 • ERDELYI DINI

  2010. május 12. szerda

  Gyulafehervaron elek Erdelyben.
  A Fekete Tenger partjarol,Konstanca-rol,egy jo baratom leanyatol,kaptam ajandekba egy Andre Rieu eredeti DVD.
  2009 december elejen,egy vasarnap,a Duna TV kozvetitet egy A.Rieu koncertet.Az Ausztraliai koncertet.
  Hat.. bevalom,60 eves vagyok de meg egy ilyen kituno koncertet nem lattam.
  Anyira megtetszet a „holand” zeneje es a musora hogy 2010 januar vegen mar a zsebemben volt a Becsi koncertre valo belepojegy ami majus 29 fog lenni a Stadthalle -ban.
  Uraim es holgyeim !
  Nem jon semmi magatol.Zarkozotak vagyunk,van ra magyarazat,hogy eltunk,hogy dolgoztunk,stb.
  A hazbol ki kel lepni, el kel meni,be kel ulni a koncerttermek szekeibe,az oromot es boldogsagot meg kel fizetni,mindig es mindenki megfizette,penzel es idomulasal.
  1800 km.es kb.600 Euro ba fog kerulni ez a Andre Rieu Koncert szamomra.Nem sajnalom.Tudak miert? Mert ezt magammal fogom vini a…..A tobbi marad.
  Egy ijen koncertet nem sokan fognak latni es nem szabad elhalasztani es….
  latjak,a karmester sem nem nagyon fiatal.
  Ennek is vege fog leni mid a BZN egyutesnek,akikkel felnotunk

 • Chi*** Csapó Ida

  2009. szeptember 21. hétfő

  Hozzám is eljutott már néhány Andre Rieu-felvétel korábban, nagyon élveztem őket – és köszi Ági, hogy te újabbakkal, amiket nem láttam mémg, örvendeztettél.

  Igen, ez a fajta önfeledtség nem jellemző itthon, de azért már akad… Nekünk kell magunknak megteremtenünk, amúgy – ezt is gondolom.
  Én például szívesen táncolok spontán módon, a magam módján – mondjuk az éneklésnél vannak jócskán blokkjaim, mert folyton azt hallottam, hogy botfülem van, hamis a hangom, MIKÖZBEN imádom a zenét, nagyon fontos az életemben.

  Nagyon tetszettek a hozzászólásaitok is – köszönöm,
  tényleg jó kis energiszint emelő volt 🙂

  Ida ***

 • Míves Mézes

  2009. szeptember 11. péntek

  Nagyon-nagyon köszönöm, hogy Andre Rieu-t választottátok jó példaként!!! Bizony, amit ő és csapata ad az embereknek az varázslatos. Én, aki Ausztriában élek még közelebb vagyok ehhez a feeling-hez, Anyukáméknak is ötösével hozom a DVD-ket, hogy el tudjanak szakadni a magyar valóságtól! Azóta Anyuékat sokat látom mosolyogni, kívülről ismerik a repertoárt! Amúgy is a zene fantasztikus, mit tud művelni az emberrel, na és egy olyan karizmatikus személy, mint Rieu!!! Hallgassátok őt sokat a videó megosztókon, érdemes, egész más lesz a napotok!!!!!

 • Nágel Zsuzsi

  2009. szeptember 11. péntek

  Egyszer hallottam a tévében, és nagyon tetszett: az amerikaiak, ha énekelni akarnak, akkor énekelnek -nem érdekli őket, hogy tudnak-e, és mit szólnak hozzá mások. Ha rajzolni, festeni akarnak, azt teszik, nem azért, mert tehetségesek, hanem mert örömüket lelik benne.
  Belőlünk valahogy ez a l’art pour l’art öröm hiányzik, azt hiszem. Annyi szorongás van belénivódva, nem merünk mások előtt megnyilvánulni, túlságosan külső kontrollosok vagyunk.

 • Újratervezem az Életem

  2009. szeptember 11. péntek

  Szia Ági,

  Én is egyetértek Veled VeressD, elég zárkózottak vagyunk. Van mit változtatni, tanulni a többiektől. De azt is hozzá kell tenni, hogy a mi himnuszunk nem vidám. Amolyan tipikus magyar…
  A koncerteken vagy egyéb más rendezvényeken mindenki csak néz ki a fejéből és teljesen komoly, szinte már már rezzenéstelen arccal bírják ezt tenni egy egész eseményen át… van mit javítani… elég sok helyen…
  Ági, köszönöm, hogy megosztottad Velünk ezt:) igazi energia bomba:) fel is vettem a zenelistámra:)

  Szép napot:)
  Üdv:
  Ági

 • VeressD

  2009. szeptember 10. csütörtök

  Szia Ági,

  Azt hiszem, ehhez a fajta felszabadult zenéléshez közönség is kell. A hasonló korú magyar lakosság valószínűleg nem eregetne lufit egy komolyzenei koncerten, mert teljesen más nevelést kapott.
  Évekig tanítottam magyar és külföldi diákokat az egyetemen és láttam, hogy milyen hihetetlen különbség van köztük. A magyar diák kérdezni sem mer, csak jegyzetel, a külföldinek meg be sem áll a szája és mindent tudni akar…
  Mi még nagyon messze vagyunk ettől!