Számolj le a halogatással! 4 lépés, amivel leküzdheted:

Van olyan feladat, ami elől menekülsz?
Amit tudod, hogy már nagyon meg kéne csinálni, mégis halogatod?
Miért van ez?

#1 OK: Félelem

– Félelem attól mit fognak szólni hozzá:
néhányszor már megégetted magad, kritizáltak, belédkötöttek,
kinevettek és most már a legjobb ötleteidet is felülbírálod, nem mered megírni.

– Félelem attól, hogy nem lesz tökéletes: nem akarsz hiányos munkát kiadni a kezedből, azt akarod, hogy amit csinálsz, az jó legyen.

– Félelem attól, hogy nem tudod elég jól és emiatt gyenge lesz a végeredmény, mindenki látni fogja, „rá lesz írva”, hogy ez egy kezdő műve.

– Félelem a visszautasítástól: igen, lehet olyan, hogy visszautasítanak

– Félelem a konfliktustól: nem mersz elintézni egy telefont, mert mi lesz, ha vitatkozni kell, ha a másiknak ellenvetései lesznek, ha nemet mond és te azt nem szereted. Van, aki krónikusan fél minden olyan helyzettől, ahol konfrontálódnia kell, jobban szereti a békességet. De vállalkozóként lehetnek olyan helyzetek, amikor ki kell állnod magadért, fel kell szívnod magad és elintézni egy-egy nehezebb beszélgetést, egy kellemetlen telefont, vagy mondjuk nemet mondani valakinek. Hosszú távon ennek az lehet a megoldása, ha keresel magad mellé egy olyan munkatársat, akinek éppen ez az erőssége, aki nem fél nemet mondani. Rövid távon azonban kénytelen vagy levetkőzni a konfliktusoktól való félelmet. Ez egyszerűbb, mint gondolnád: intézd el gyorsan! Szívd fel magad és legyél túl rajta minél gyorsabban. Minél tovább tologatod, gondolkodsz rajta, annál rosszabbul fogod érezni magad miatta. Akkor már jobb túlesni a kellemetlen hívásokon, emaileken, megbeszéléseken.

Mi a félelem? Reakció valamire, amit fenyegetőnek gondolsz. Gyakran azért halogatunk, tologatunk, mert nem látjuk át, hova tart a dolog, vagy pedig csak a legrosszabb végkifejletre készülünk fel. Nem is attól félsz ilyenkor, ami történni fog, hanem attól, amit ez majd benned, a magadról alkotott képedben okoz.

A megoldás: Csinálni! Belevágni és tapasztalatot szerezni. Kikapcsolni a túlagyalást, a filózást azon, mi lesz, kipróbálni magad újabb és újabb területeken, tapasztalatokat szerezni, újra meg újra felállni, leporolni magad és menni tovább. Gyakorolni és egyszercsak azt veszed majd észre, hogy egyre jobban csinálod.

halogatás

#2 OK: Tévhitek

„Ez már volt”: Hányszor van az, hogy valamit azért nem írsz meg, mert már volt, már írtál róla. Csakhogy az olvasóid erről nem tudnak, „újszülöttnek minden vicc új” és a régieknek sem árt néha az ismétlés. Nyugodtan megírhatod ugyanazt a témát más szempontból, készíthetsz összeállításokat a régi cikkeidből, rajtad kívül ez senkit nem izgat majd.

„Nincs rá szükségük”: Ha értesz a szakterületedhez, akkor sok újat tudsz mondani az olvasóknak, nekik szükségük van rá. Más kérdés (és itt megint visszajutottunk az önbizalom problémához), hogy ha magaddal nem vagy jóban te viszont érezheted úgy, hogy nincs szüksége másoknak arra, amit kínálsz, nem elég jó.
Ezt úgy tudod leküzdeni, hogy tartod a kapcsolatot a vevőiddel, beszélgetsz velük, véleményt kérsz tőlük. Ha még kezdő vagy és nincsenek vevőid, vagy egy új termékedről szeretnéd megtudni elég jó-e, adj belőle tesztpéldányt néhány ismerősnek és kérj tőlük véleményt, ötleteket.

#3 OK: Nincs energiám

Néha fel kell töltődnöd. Minél intenzívebb, amit csinálsz (és vállalkozónak lenni elég intenzív munka), annál több figyelmet kell fordítanod arra, hogy ne csak adj-adj, hanem magadhoz is vegyél. Céltalan netezgetéssel pedig nem lehet feltöltődni.
Menj el a gép elől! Sétálj egyet, hallgass zenét, olvass egy jó könyvet, menj ki a szabadba, sportolj! Találd meg, mi az, ami újra feltölti az elemeidet! 🙂

#4 OK: Nem tudom

Ha csak gondolkodsz rajta, nem is fogod tudni.
Tanuld meg, aztán menj és próbáld ki! Szerezz valós tapasztalatot!
A vállalkozás, a marketing nem az a dolog, amit elég elméletben megtanulni. Ezt csinálni kell ahhoz, hogy jobban tudd.

A te iparágadban, a te vevőiddel kell letesztelned, kipróbálnod, kialakítanod a saját módszereidet.

És ehhez folyamatos tanulásra van szükség.
Mindig van olyan új terület, ahol éppen fejlődnöd kell.
Én pl. éppen most jelentkeztem egy tartalommarketing témájú konferenciára, mert érdekelnek az új trendek. Áprilisban megyek Londonba könyvmarketinget tanulni, közben családterápiás módszereket tanulok egy francia szakembertől, hogy a szakmámban is fejlődjek. Mindig azt tanulom, amiről úgy érzem, aktuálisan szükségem van rá ahhoz, hogy szakmailag továbblépjek.

Ne aggódj: csináld!
Ez a halogatás leküzdésének a titka 😉

4 Comments

 • Kitti

  2016. május 17. kedd

  Én azért halogatok, mert ha belekezdek valamibe azt érzem, hogy nem elég jó… Nem olyan, mint a „nagyoknak”… A területemen van 1-2 nagyágyú az országban, és sok kicsi. Azokkal nem foglalkozom, a nagyokat úgy érzem nem tudom utólérni. Nem akarok magamnak időt adni, hogy „felfejlődjek”, rögtön akarok a top-on lenni. 🙂 Papírok a kezemben, weboldal készül, koncepció, tematika, anyagok stb. minden összeállt. Kidolgozva… semmi nincs. Mert minek?! Úgyse… és… úgyse…
  Tudom persze, hogy nem lehet egyből a dobogó legfelső fokán állni, és tudom, hogy a bennem lévő lehetőségek adottak, hogy ha kiaknázom, szépen, fokozatosan, okosan… de nekem már tegnapra kell a működő rendszerem és az első helyezés…de nem csinálom, mert… Na most ezzel mit kezdjek? 🙂

 • Dóra

  2016. március 10. csütörtök

  Sziasztok!
  Vállalkozás indítás főállású anyaság mellett, vagy visszamenni dolgozni a gyes lejárta után a munkahelyemre – ezen töröm a fejem egy ideje. A halogatáshoz úgy kapcsolódik a kérdés, hogy már egy ideje tudom, szükségem lenne egy tanácsadóra, pl. könyvelőre, aki képbe hoz, pontosan mivel jár és melyik formát érdemes választanom, ha az előbbi mellett döntök. Ha esetleg valaki tud nekem ajánlani egy ilyen embert, aki tisztában van az anyukákat érintő szabályokkal, megköszönném! Még annyit, hogy rengeteget kutattam már a neten, de mégsem látok tisztán eléggé ahhoz, hogy meghozzam ezt a döntést.
  Köszönettel:
  Dóra

  • Vida Agi

   2016. március 22. kedd

   Fülöp Olgát ajánlom, ő sok mindenben tud majd segíteni, kimondottan anyukák könyvelési kérdéseire specializálódott: http://szampatikus.hu

 • Faragóné Keserű Judit

  2016. február 25. csütörtök

  A halogatás sokszor nagy mumus nálam – szívesen írnám, hogy volt, de sajnos még most is többször előfordul. Még arra jöttem rá, hogy lehet bennünk egy olyan gát vagy hit, ami tudatalatt akadályoz abban, hogy megtegyük a lépéseket. Ezeket jó felismerni, és helyretenni, mert néha egy-egy téves gondolat akadályoz meg bennünket, hogy a saját utunkat járjuk, és hogy haladjunk előre a siker útján.
  Megoldásként még a tudatos tervezés szokott nekem segíteni. Osztályozom fontosság és sürgősség szerint a teendőket, és betervezem őket, amikor meg kell csinálni. A határidő kitűzése is segít a megvalósításban. 🙂