Mennyiért tanulhatnak a kismamák?

2007-től megszűnt a kismamák teljes tandíjmentessége a felsőoktatásban, helyette kapnak némi pluszpontot a jelentkezéskor. Az államilag finanszírozott szakokon a kismamák számára ingyenes a képzés. De mi a helyzet az OKJ-s szakmákkal? Meg lehet-e szerezni ezeket is ingyen vagy kedvezményesen a GYES alatt? És a nyelvtanulásra jár-e valamilyen támogatás?

A felsőoktatásban „a gyermeke gondozása céljából 2008. február 15. és 2008. július 24. közötti időszakban fizetés nélküli szabadságon lévő, vagy terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezőnek 50 többletpont jár minden alapképzési szakon, egységes, osztatlan képzésen, illetve felsőfokú szakképzésen.”
Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi (400 pontos) felvételi rendszerben ennyi előnnyel indulhatnak a kismamák, így nagyobb eséllyel kerülnek be az államilag finanszírozott képzésekre. Összehasonlításként: egy középfokú C típusú nyelvvizsgáért 35, a felsőfokúért 50 pont jár!

A költségtérítéses képzésekért továbbra is fizetni kell. A gond csak az, hogy nagyon kevés az államilag finanszírozott levelező vagy távoktatásos képzés, bizonyos szakmacsoportokban egyáltalán nincs ilyen, márpedig egy kismama számára nem megoldható a kötött nappali tagozatos órarend, de még az esti képzések is akadályba ütköznek, hiszen a legtöbb helyen az esti tagozat, hetente 3 estét vesz el.

Egyes intézmények kedvezményeket adnak költségtérítéses képzéseik díjából a kismamáknak, ilyen pl. a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, amely 30 százalékot enged a tandíj árából. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen pedig térítésmentesen kínálnak gyermekfelügyeletet, valamint pelenkázó és szoptatóhelyiségeket a kismamáknak.

Az OKJ-s tanfolyamokért ugyanúgy kell a kismamáknak is fizetni, mint mindenki másnak. Állami támogatást az kaphat, akinek még nincs OKJ-s szakmája, nekik a képzés teljes díját kifizeti az állam. Az ügyintézést a jobb helyeken az iskola teljes egészében magára vállalja, máshol az arra jogosultnak kell elintéznie, ezért érdemes erről előre tájékozódni az iskolában.

Egyes iskolák kínálnak kedvezményeket a kismamáknak, pl. a Számalk Szakközépiskolában féláron tanulhatnak a GYED-en GYES-en lévők.

Állami támogatás jár azoknak is, akiknek elavult szakmájuk van és emellé szeretnének korszerűbb másik szakmát tanulni. Ők általában féláron tanulhatnak.

Ingyenesek az ún. felsőfokú szakképzések, melyekre vagy a felsőoktatási intézményekben lehet jelentkezni vagy egyes szakközépiskolákban. Ezek a képzések 2 évesek és OKJ-s bizonyítványt adnak, azonban az elvégzett tanulmányok beleszámítanak a felsőoktatási tanulmányokba is, így ha ilyen végzettséggel jelentkezel hasonló témájú szakra, akkor a meghirdetettnél hamarabb el tudod végezni a főiskolát (és közben már egy szakma is a kezedben lesz).

A nyelvtanfolyamok esetében állami támogatás nincs, de a nyelviskolákban lehet találni kismamáknak szóló akciókat, kedvezményeket, illetve az anyukák ki tudják használni a délelőtti csoportokra vonatkozó kedvezőbb óradíjakat is.

60 Comments

Comment navigation

 • szilvi

  2011. október 24. hétfő

  Hol lehetne államilag támogatott szakács tanfolyamot elvégezni. Kecskeméten vagy közelében? Mikor kapok választ? Emailen? Mert nem hiszem hogy rá fogok lépni mégegyszer az oldlra. Köszi Szilvia

 • Magdika

  2011. július 11. hétfő

  Magdi.

  Kicsit sokat kérdezek, de nézze el kérem.
  Jobb tudni és megkérdezni mindent, mint beugrani előre és utólag póruljárni!

  Egy ismerősömnek szeretnék segíteni, de nem tudom, hogy tudok-e.
  A diákhitel felvéleléhez, elég-e a felsőfokú 2 éves Okj befizetésének első vagy első két részlete, hogy megkapja elkezdhesse.
  A barátnőm, nem tudja mit tanuljon, a Rendvédelmi Okj, és a pénzügyin sakkozik.
  Egy hölgy azt mondta Oktatóközpontos, hogy szép az Okj, de érettségi, számítógépismeret már nem elég egy irodai állláshoz, olykor kérnek 1-2 nyelvet, sap vizsgát is, jogosítványt, Ecdl és bérszámfejtőit a felsőfokú mellé.
  Azt is mondták neki irodai, kényelmi munkákat inkább Gazdag szülők főiskolás gyerekei töltik be mert kevés az állás, 1-1 db és 500 a jelentkező.Kérték nézze át az álláshirdetélseket és a megmaradt cégek mit hirdetnek feléjük nőknek.

  Szomszédasszonyom, pl a 3.gyerek után kényszerül szülni, még egy 4.gyereket a szegénységbe, és már a gimi után, a 2. szakmája, és 3.Okjánál tart, sok papírja van, de gyakorlata semmi.A nyelv, jogsi és az Ecdl is hiányzik neki.
  Azt mondták hogy Mobilissá kell tennie ott magát, hiába tanul bármit, oldja meg! Szóval most még kocsit is vegyen a jogsi mellé, nőpként ha élni és dolgozni akar nem a szülei és a félrjéből élni!
  Sok diák és nőnek nincs repülője se motorja bejárni, nehéz bejárni, esti kapcsolat nincs sokat késik saját busz nincs, vonat és 2 buszra szállás, a bérlete havi 34 ezer.
  65%-pt térítik csak neki.

  Nagyon nem látja végét, nagyon odavan, lehet mehet operatornak, vagy vissza varrni.A flrje és a szülei se dolgoznak már 2 éve.Nehéz ügy.
  Sok cég nem állja bejárást, nem alkalmaz messzi embert, nőket aki szülés elött áll, vagy az után,Azutmondták diékot, férfit figyatkost nyugdíjast rokkantat előre vesznek.Ez van.
  ” Lehet elférfiasodik a női munka, nem marad semmi a nőknek 5 év múlva?
  Hogy mennek vissza dolgozni , ha nincs ott hova?
  Mi garantálja, hogy 5-15 év múlva, ezen belül lesznek már tömegével női munkahelyek? Már most nem kell a 30 év feletti, ha Nem Diplomás.
  Diplomásan meg 30 felett nem kell nuku startkártya és Csak Müszaki, Gépész Diplomás férfi kell.-mondják a cégvezetők,
  Jobb kimenni külföldre egy középkorú gyermektelen nőnek, vagy egy gyerekesnek? Sok nőt nem tud a tesvére, párja, a férj, szülő, hivatal segíteni évek óta.Veluk mi lesz?
  Azt mondták 35-40 évig gyakorlarttal, rokoni segítséggel van lehetőség visszajutni, de jobb az ha közte és dolgozott valahol, nem csak gyes és tanult, ne kopjon ki, öregedjék ki fakuljon el a tudása és a szakmája.
  10 gyerek, gyeregyártás vagy hitel, Mlm, csalás, kivánmdorlás és Vállalkozás lesz a vége?
  Mit gondol? A gyárakon, boltokon kívűl lesz ennyi irodai munka, ennyi Okj végzett és Diplomásnak?
  Minden Diploma, szakma és Okj nyerő lesz, kell és el tud vele menni munkába, felveszik?
  Szerintem nem!

  Azt mondják igen nagy a kamat, a törlesztést nem lehet utána ha nem lesz 1 évig munkája halasztani, felfüggeszteni sem.
  Ez igaz?

  Startkártyát igényelhet -e ha 35 felett van gyermektelen, tartós munkanélküli.

 • Terék Ferencné

  2011. június 30. csütörtök

  Köszönöm szépen kicsit már elbizonytalanottam mert igaz a kicsi a harmadik gyermekem de sajnos a kereskedelemben már nem tudnék dolgozni.

 • Terék Ferencné

  2011. június 23. csütörtök

  Sziasztok! Kérdezni szeretnék valamit.2010-ben érettségiztem levelezői tagozaton,2010dec.született meg a kislányom élelmiszer eladói végzettségem van.Szeretnék elvégezni még egy két éves okj iskolát a szolnoki főiskolán van lehetőségem az álmi támogatott rendszerben?

  • Vida Agi

   2011. június 26. vasárnap

   Ha még nincs felsőfokú szakképesítésed vagy diplomád és a felsőfokú szakképzés keretében szeretnél tanulni, akkor igen.

 • Hegedüs Hajanlka

  2011. május 28. szombat

  nagyon szépen köszönöm,sokat segített:-)

 • Hegedüs Hajanlka

  2011. május 27. péntek

  Sziasztok!

  Idén felvételizek egy nappali felsőoktatású intézménybe,a felvételi első fordulója áprilisban volt,a harmadik júliusban lesz.
  A GYES-em májust 17-én jár le.
  a harmadik fordulóban azért kapok még pluszpontot mint kismama,hiszem kismamaként kezdtem meg a felvételit.ha nem milyen lehetőségek vannak?

 • Bernadett

  2011. március 10. csütörtök

  Kedves Ági!

  Az lenne a kérdésem, hogy 2010-ben elvégeztem egy OKJ tanfolyamot amit én fizettem ki mert az iskola azt állította, hogy nem vagyok semilyen kedvezményre jogosult. De a gyes alatt végeztem el és még nem volt OKJ végzetségem. Jelenleg sajnos munkanélküli vagy. A kérdésem az lenne, hogy a munkanélkülin keresztül jogosult vagyok-e ingyenes átképzésre, vagy visszamenőleg kérhetek támogatás. Számlákkal tudom igazolni a tanfolyam költésgeit. Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Bernadett

 • leila

  2011. január 12. szerda

  Főiskolán állami támogatásban nappali tagozaton kezdtem tanulmányaimat,de a kislányom születése miatt halasztanom kellett 1 évet és áttettek költsétérítésesre!Elvileg indítanak most állami támogatott,levelező tagozaton képzést!Figyelembe véve,hogy kismama vagyok átléphetek valahogy állami tám. levelezőre??
  Köszönöm előre is a választ!

  • Vida Agi

   2011. január 12. szerda

   Ezt az adott intézménnyel kell egyeztetni.

 • Gyöngyvér

  2011. január 01. szombat

  Szia!

  Ha az első diplomámat román állampolgárként szereztem és költségtérítéses volt akkor sem szerezhetek másod diplomát államilag támogatott formában Magyarországon? A diplomámat honosítottam tehát a magyar állam elfogadta. Most már magyar állampolgár vagyok tehát Magyarországon magyar állampolgárként az első diplomámat szerezném.Kérlek adj tanácsot hogy milyen lehetőségeim vannak.
  Segítségedet előre is köszönöm.

  • Vida Agi

   2011. január 03. hétfő

   Ha a magyar állam elismeri a külföldi diplomádat, itthon már nem szerezhetsz államilag támogatott diplomát (ebbe én is belefutottam anno, amikor még elkezdtem Németországban az egyetemet, itthon utána járt volna a támogatott magyar diploma, mire befejeztem, ez már megszűnt)
   Aminek utánanézhetsz, hogy vannak bizonyos iskolák és szakok, ahol adnak kismamakedvezményt, pl. ha jól tudom a gyöngyösi főiskolán, a Pécsi Tudományegyetem bizonyos karain, a Számalk képzésein.

 • Gyöngyvér

  2010. december 31. péntek

  Sziasztok!

  Külföldi közgazdász diplomával rendelkezem de szeretnék elvégezni egy másik egyetemet.Ha gyesen vagyok akkor az állam támogatja a második diplomát? És ha külföldön végeztem el az egyetemet akkor itt Magyarországon nem számít bele 1 diplomának? Válaszotokat előre is köszönöm.

  • Vida Agi

   2011. január 01. szombat

   Ha a külföldi diplomád nem akkreditált itthon, akkor alapképzést végezhetsz államilag támogatott formában, de másoddiplomát nem szerezhetsz csak költségtérítéses formában.

 • ildikó

  2010. december 29. szerda

  Egyházi egyetemen diplomáztam, szinte végig tandíjasak voltunk. Ez, hogy számít? Mehetek felsőfokú 2 évesre ingye? Előre is kösz a segítséget.

  • Vida Agi

   2010. december 30. csütörtök

   Ha nem állami diplomád van, akkor igen. Ha van államilag elismert diplomád, akkor oda mehetsz ingyen (vagy kedvezménnyel) tanulni, amelyik intézményben eleve van ilyen kedvezmény.

 • Vida Agi

  2010. szeptember 03. péntek

  Ildy, csak akkor tudsz még egy OKJ-t megszerezni, ha az előző végzettséged nem piacképes már (ez elavult régi szakmák esetén igaz, vagy ha nagyon ritka szakmád van, pl. repülőgépszerelő), vagy ha az adott iskola kedvezményt ad a kismamáknak, ennek viszont személyesen kell utánajárnod, meg kell nézned a közelben található OKJ képzést nyújtó iskolák honlapjait, vagy felhívni őket és megkérdezni.

 • Stefibaba

  2010. szeptember 02. csütörtök

  Sziasztok!

  Nekem mar van egy OKJ kepzesem,de szeretnek meg elvegezni egy iskolat mivel itthon üllö kismama vagyok.Es allamilag tamaogatot iskola itt györben van es ha van akkor hol lehet megerdeklödni ezt?Es lehetseges nekem ujra egy sulit elvegezni allamilag?
  Köszönöm szepen!
  Ildy

 • karolinn

  2010. május 17. hétfő

  Sziasztok!

  Főiskolát végeztem, alapfokú szakmai nyelvvizsgám van és van okj oklevelem is.
  Sajnos a 2 szakmámban nem tudtam elhelyezkedni.
  Jelenleg gyes-en vagyok, nincs mnkaviszonyom.
  Hol tanulhatnék ingyen nyelvet,használható szakmát, vagy hol szerezhetnék gyakorlatot?

  Köszönöm

 • Vida Agi

  2010. április 19. hétfő

  Dia, sajnos a kismamák már csak az államilag finanszírozott képzésben tanulhatnak ingyen, költségtérítésesen nem. Egyes intézmények nyújtanak kedvezményt a saját berkeiken belül kismamáknak, ezt az adott iskolában kell megkérdezni.

 • Dia

  2010. április 19. hétfő

  Sziasztok!
  Szeretnék egy kis segítséget kérni.Gyeden vagyok a kisfiammal.Tavaly jelentkeztem főiskolára / levelező,költségtérítéses/,fel is vettek de halasztanom kellett 1 évet a fiam születése miatt.Az lenne a kérdésem,hogy ha benyújtom a megfelelő papírokat/gyed/,tanulhatok e ingyen,annak ellenére,hogy költségesen lennék?
  Köszönöm.

 • admin

  2010. február 22. hétfő

  Eszter, diplomával sajnos nem lehetsz piacképtelen, ez a kedvezmény csak azokra vonatkozik, akiknek még nincs diplomájuk. Bizonyos iskolákban (pl. Számalk) van kismama kedvezmény, itt lehet még körülnézni.

 • Eszter

  2010. február 22. hétfő

  orientalisztika szakos bolcsesz az eleg piackeptelen vajon?

 • Vida Ági

  2010. február 21. vasárnap

  Eszter, nem , ha már van diplomád, akkor nem jelentkezhetsz ilyen képzésekre, csak akkor van ingyen OKJ képzés, ha első szakmát szerzel, vagy ha piacképtelen az első szakmád (ezt ők állapítják meg, hogy jár-e). Igen, az 1996-os számítógépkezelőre (ez volt akkor az alapfok) kérheted a kedvezményes képzést (ez nem csak kismamáknak jár, hanem mindenkinek, akinek nincs vagy nem piacképes a szakmája)

 • Eszter

  2010. február 21. vasárnap

  Az exedet meg hivatalos levelben szolitsd fel a fizetesre!
  Ha nem fizet, feljelentes, ha megbeszelni nem tudod vele…
  Ennek sokara lesz eredmenye, de koteles fizetni….ez most nem bosszu, vagy szemelyeskedes.

 • Eszter

  2010. február 21. vasárnap

  Negyesi Agi!

  Probalj meg gyerekekre vigyazni, vagy takaritani addig amig nem talalsz mast, esetleg idosgondozas…

 • Eszter

  2010. február 21. vasárnap

  A masik, hogy egy olyan OKJm van, szamitogepkezelo, ami mar teljesen elavult, 1996-ban szereztem.
  Ez is szamit valamit, vagy nyugodtan letagadhatom, es kerhetek allami tamogatast?

 • Eszter

  2010. február 21. vasárnap

  Sziasztok!
  Jol ertettem?
  Ha kismama vagyok akkor jelentkezhetek allamilag finanszirozott kepzesre is, ha amugy nem lehetne pl, mert mar van egy diplomam?
  Ez valahogy tul szep lenne…

  Koszonom elore is a valaszt!

 • Vida Ági

  2010. január 26. kedd

  heni, csak akkor, ha már TGYÁS-t, GYED-et vagy GYES-t kapsz.

 • heni00

  2010. január 26. kedd

  sziasztok!az lenne a kérdésem hogy,OKJ-s tanfolyamot szeretnék elkezdeni….kismamáknak ingyenes!de ezt a szolgáltatást akkor is igénybe vehetem ha még a babóca nem született meg??vagy csak akkor ha már meg van a kicsi??

 • admin

  2010. január 14. csütörtök

  Zizi, első szakmánál kérhetsz állami támogatást. Ezt a nagyobb iskolák maguk intézik, de néhány helyen neked kell utánajárnod és kérned a támogatást a minisztériumban.

 • Zizi999

  2010. január 13. szerda

  Én egy 19 éves gyeden lévő anyuka vok és szeretném megkérdezni h esti okj-s képzésnél kell e fizetnem? Még csak egy érettségim van ez lenne az első szakmám. A biztosításból ilyenkor kiesek? Minden segítséget előre is köszönök!

 • Kathy

  2009. május 16. szombat

  Szia!

  Jelentkezni akartam egy felsőfokú szakképzésre (nincs diplomám és nincs szakmám)és kértem a támogatást, de azt mondták, hogy ilyen nincs is. Hogyan tudom érvényesíteni ezt a jogom? Milyen törvényi szabályozás van rá?

 • NÉGYESI ÁGNES

  2009. május 05. kedd

  TALÁN NEM VAGYOK EGYEDÜL,AZZAL A PROBLÉMÁVAL H 3 GYERMEKES ANYUKA,ÉS SEM MUNKA SEM TANULÁSI LEHETŐSÉGEM.AMI RONTJA HELYZETEM AZ H EGYEDÜL NEVELEM A GYERMEKEIMET.AZ EXEM 9 HÓNAPJA NEM FIZET GYERMEKTARTÁST,A MUNKA HELYEM MEGSZÜNT.80000FT-BÓL ÉLÜNK A GYERMEKEIMEL.EBBŐL CSAK A TÖRLESZTÉSEM 40000FT A BANK FELÉ.AZ ÉLETEM A FEJE TETEJÉN ÁLL.MÁR AZ ALVÁS SEM MEGY.EGYSZERŰEN NEM TUDOM H MIT,HOGYAN?VIDÉKEN FŐLEG SZOLNOK MEGYÉBEN,KÉSZ KATASZTRÓFA.HA VALAKI TUDNA BÁRMILYEN MUNKA LEHETŐSÉGET KÉREM SEGÍTSEN!!AKINEK ILYEN HEJZETBŐL SIKERÜLT KIMÁSZNIA,KÉREM RUGJON FENÉKEN PÁR MONDATTAL,MERT MÁR LE BLOKKOLTAM.MINDEN SEGÍTSÉGET KÖSZÖNÖK! ÁGNES.

 • admin

  2009. március 23. hétfő

  Veronika, elvileg minden nagyobb oktatási központnál kérhetsz ilyen típusú kedvezményt. Jelentkezés előtt hívd fel őket és mondd el, hogy állami támogatást akarsz kérni, mert még nincs szakmád és elmondják, hogy náluk lehet vagy nem lehet kérni a támogatást.

 • Kovács Veronika

  2009. március 23. hétfő

  Sziasztok!

  Én gyesen vagyok itthon a kislányommal! Sajnos nem tudtam már születése előtt befejezni a fősulit szóval csak egy sima érettségim van!A leírtak szerint akkor én ingyen végezhetek el egy okj-s szakot!Én győri vagyok esetleg tudtok abban segíteni hogy it hol találok ilyet!
  Köszi

 • Farkas Anikó

  2009. március 17. kedd

  Ingyenes nyelvtanulás:
  http://www.busuu.com

 • Zsolti

  2009. március 15. vasárnap

  szerintem mindenhol. a párom most jár levelezőn másoddiplomára, neki is van már főiskolai diplomája. akkor jár, nyilván, ha eléred a ponthatárt, államin az mindig magasabb.

 • Tina

  2009. március 14. szombat

  Zsolti, hol van államilag finanszírozott levelező szak?
  És ezek szerint akkor is tandíjmentesség jár, ha már van egy főiskolai diplomám?( 7 félév volt államilag finanszírozott).

 • Hajni

  2009. február 25. szerda

  Van ingyenes nyelvtanulási lehetőség kismamáknak?

 • Szilvia1981

  2009. február 08. vasárnap

  Köszönöm az infókat 🙂
  Még csak öt félévem van államilag finanszírozott képzésen, mert az elején fizettem…
  Köszi!

 • Zsolti

  2009. február 05. csütörtök

  ha kaptál diplomát, akkor islehet államira jelentkezni, ha nem volt meg 12 féléved, 12 félév jár mindenkinek!
  Párom most kezdett levelezőn, és van még 2 ingyenes féléve, meg is kapta!

 • admin

  2009. február 05. csütörtök

  Szilvia, ha nem kaptál diplomát, akkor igen.

 • Szilvia1981

  2009. február 05. csütörtök

  Szisztok,

  GYED-en vagyok itthon kisfiammal. 2008-ban végeztem egy főiskolán, de mivel nem csináltam még meg a nyelvvizsgám, nem kaptam meg a diplomám. Államilag finanszírozott képzésen végeztem. A kérdésem az, hogy jelentkezhetek újabb államilag finanszírozott képzésre?
  Köszönöm!

 • Netty@

  2009. január 25. vasárnap

  Köszi admin az infót!Ne legyek telhetelen ugye?Netty@

 • admin

  2009. január 23. péntek

  Netty, igen, ez tényleg így van. A költségtérítést nem kell fizetni a kismamáknak az államilag finanszírozott képzésen, de az iskola által meghatározott díjakat igen.

 • Netty@

  2009. január 23. péntek

  Sziasztok!
  Gyesen lévő kismama vagyok az iskola visszaigazolt hogy nem kell a félévenkénti akkreditációs díjat fizetnem de a beiratkozási díjat igen.Ez nagyon jó de ez az összeg is terhelő nekünk.Ez jogos?Ki tudja???Írjátok meg Lécccci!!
  Köszi Netty@

 • admin

  2008. november 08. szombat

  Itt találod, milyen papírokat kell beadni: http://felvi.hu/index.ofi?mfa_id=460&hir_id=9550&oldal=2 legkésőbb júliusig kell igazolni a jogosultságot.

 • locsei

  2008. november 06. csütörtök

  Én 2009-ben szeretnék felvételizni felsőoktatásba, de milyen igazolásokat kell benyújtanom, ahhoz hogy a kismamáknak járó a többletpontot figyelembe vegyék? Jövő májusban születik kisbabám és levelezőn szeretnék kezdeni szeptemberben.

 • Vida Ági

  2008. október 28. kedd

  Ha kiválasztasz egy iskolát, ahol tudják adni az állami támogatást, akkor ott azt is meg tudják mondani, hogy elavult-e a szakmád, illetve a kérvényt is náluk tudod beadni, az iskolán keresztül.

 • Illyésné Mónika

  2008. október 27. hétfő

  Sziasztok!

  A kérdésem az lenne,hogy én Gyeden vagyok jelenleg a kislányommal és szeretnék egy új OKJ-s papírt beszerezni.Honnan lehet tudni,hogy az én szakmám elavult?
  A másik kérdésem pedig,hogy hol lehet támogatáshoz beadni kérvényt?

  Köszönöm:Móni

 • ledererk

  2008. szeptember 14. vasárnap

  Sziasztok!
  Ha valakinek pontosabb információja van a térítésmentes gyermekfelügyeletről a Pécsi Tudományegyetemen, kérem szóljon.
  Köszi Kinga

 • Vida Ági

  2008. augusztus 23. szombat

  Szia!
  A Magyar Felnőttoktatásért Alapítványt itt érheted el:
  Cím: 1135 Budapest, Frangepán u. 56
  Képviselő neve: Császár Anetta Szilvia
  Tel.: 1/321-9215
  Fax: 1/321-9215

  Az ingyenes oktatásnak jó módja, ha felsőfokú szakképzést keresel, ezek ugyanis államilag támogatottak (ha még nincs diplomád).

 • Bosznayné Szennai Szilvia

  2008. augusztus 23. szombat

  Én egy kaposvári,35 éves kismama vagyok,jalenleg a 3.gyermekemmel töltöm a Gyest.Középfokú végzettségem van és szeretnék elvégezni egy felsőfokú OKJ-s tanfolyamot, ami 2 éves és beleszámít a főiskolai tanulmányokba.Én még eddig egyetlen olyan képzőhelyet sem találtam, ahol ez ingyenes,vagy esetleg olcsóbb lenne, mint annak,aki nem kismama.Milyen rendelet írja elő ezt?Vagy esetleg az iskolák maguk döntik el,hogy adnak-e kedvezményt?Azt Én is tudom,hogy az EFEB-nél lehet ingyen, ill. féláron tanulni,de sajnos oda nem tudnék eljárni suliba.Ezen kívül az EFEB oldalán olvastam,hogy létezik a Magyar Felnőttoktatásért Alapítvány,Ők segítenek pl.a kismamák oktatásának finanszírozásában,de a Net-en sehol sem találtam az oldalukat.Kérem,aki tud,segítsen információval.
  Köszönöm.

 • jul26

  2008. július 12. szombat

  Az EFEB-nél is féláron tanulhatsz!

  Kata

Comment navigation