A kismamák felének bizonytalan a sorsa

Februárban, több, mint 1600 anyuka résztvételével készítettem azt a felmérést és tanulmányt, amelyből kiderült, hogy a kismamák 47%-a nem tud visszamenni az eredeti munkahelyére dolgozni a GYES lejárta után. A felméréssel az RTL Klub Fókusz c. műsora is foglalkozott, amelyben én és Panyi Zsuzsi is résztvettünk.

21 Comments

 • Zoli

  2009. június 04. csütörtök

  Sziasztok,

  ha már a nehéz álláskeresésnél tartunk,
  én felajánlom azon kismamáknak, akiknek még nincs témájuk vagy éppen kevés idejük lenne egyedül megcsinálni az oldalukat,tehát napi csak 2 vagy 3 órájuk lenne, viszont már egy-két Vida Ágis, Goldmann Dávidos, Wolf Gáboros tanfolyamon részt vettek, és így elméletben sok Internetes témát jól tudnak, hogy együttműködhetünk, beszélhetünk erről.
  Írjátok le, mit szeretnétek cserébe akár sima bérként vagy résztulajdoni hányadként.

  Igaz, hogy az én oldalam sportfogadással foglalkozik, amely távol állhat tőletek, de a tartalomfejlesztést, bejegyzések írását, stratégiáimat én csinálnám.

  Jelenleg már több mint 60 regisztrált tagunk van és elértük a 3-as pageranket.

  Google-ben:

  nyereséges sportfogadás 1. hely
  sportfogadási stratégiák 1. hely
  nyereséges fogadás 2. hely
  sportfogadási bónusz 6 hely

  Viszont én főleg a stratégiámra, tartalmamra szeretnék fókuszálni.

  Az adminisztrációra, sportfogadó tagjaim, társaim adatainak frissítésére, új regisztrálók Excelben való adatainak bevitelére, látogatottságnövelésre szükségem lenne segítségre, mivel elég sok időm elmegy ezen feladatokra.
  Analyticsben a partnereimtől jövő látogatásokat,regisztrációk nyomonkövetését is jó lenne valakire bízni, aki ezeket nézné.
  Illetve majd a későbbi videóimat jó lenne videómegosztókba kitenni.

  Még jónéhány ötletem lenne, amit szeretnék kiszervezni.
  Segítenék abban is, hogy elmondanám, hogyan szeretném, hogyan képzelem el, tehát nem baj, hogy a sportfogadások téma nem áll olyan közel hozzátok.

  Akit érdekel az ajánlatom, a részletekért írjon a
  sakk2052kukac gmail.com
  -ra, írja le, hogy mely témához ért nagyon, melyeket tudná általában csinálni azok közül, mely Áginál elhangzott bármilyen formában, iletve ha csak admininsztrációra, az ugyanúgy jó lenne.

  Írjátok le, ti hogyan képzelitek el, mit szeretnétek cserébe.

  Előre is köszönöm!

  Üdv:
  László Zoli

 • C.M.

  2009. május 31. vasárnap

  Igen, köszönöm a valászod, teljes mértékben egyet értek veled. Magam sem nézek már sok tévét (talán ezért is vagyok rá ilyen érzékeny?), ami miatt mégis bátorkodtam ilyen hosszan hozzászólni, az a 2. bekezdésem kezdőmondataiban olvasható. További sok sikert neked is, és minden vállalkozó (és vállalkozó szellemű) kismamának!

 • Vida Ági

  2009. május 30. szombat

  Kedves C.M., köszönöm az alapos elemzésedet. Az a véleményem, hogy felesleges ebbe ekkora energiát ölni. De komolyan. Szóra sem érdemes, mit milyenre fúj fel a média, vagy mit mond róla. Az az alapelvem, hogy felelős gondolkodó emberré kell válni és magasról sz…ni a rendszerre. Ha nem akarsz negatívan gondolkodni, akkor ne nézz tévét. Évek óta csak futólag nézem (mondjuk heti 1x Híradó) és semmit nem vesztettem, elhiszed? 🙂 Múltkor megnéztem egy RTL Híradót és megállapítottam, hogy csak rossz hírek vannak benne. De nem azért, mert a világ rossz, hanem azért, mert az ő statisztikáik szerint ezt szeretik az emberek. Ha jó hírek vannak, nem maradnak annyian a képernyő előtt és akkor jajj, a reklámbevételeknek.

  Magam jópár anyukát láttam már, akinél bőven teljes fizetést kitett a saját GYES alatt létrehozott vállalkozás, pl. jó példa Vidi Rita (viruskommando.hu, akinek mellesleg eközben egy korántsem jóalvó kisangyalnak mondható babája volt), vagy Bán Annamari (okosbaba.hu)

  Felejtsük már el, milyen rossz gazdasági környezetben élünk, milyen csúnya dolgokat találnak ki a fejünk felett, a világ nem másoktól lesz jobb, nem attól, ha másokra mutogatunk, hogy csináljanak már valamit, hanem csakis attól, ha MI megteremtjük azt a másik világot, ami már jobb lesz.

  Szülőként én elgondolkodtam azon is, hogy mit tanítsak meg a gyerekeimnek, azt hogy hogyan éljenek meg segélyből? Vagy inkább azt, hogyan teremtsenek maguk körül értékeket, új dolgokat, amikből nem utolsósorban meg is tudnak majd élni?!
  Ha azt tanítod a gyerekeidnek, hogy a világ rossz dolog, ahol mások döntenek a fejünk felett, akkor így fogják leélni az egész életüket. Ha azt tanítod nekik, hogy ők képesek teremteni, jobbá tenni a környezetüket, akkor boldog emberek lesznek.

 • C.M.

  2009. május 29. péntek

  (ez tényleg utolsó lesz): Ági, minden tiszteletem a tiéd, ha figyelmesen elolvasod, láthatod, inkább a médiát bírálom.
  (Sajnos nem ez az első eset, hogy ilyenek, bár a ez a téma súlyosabb, ott „csak” egy ember munkája lett tönkretéve:http://laudator.blog.hu/2009/05/17/ime_a_tv2_atveres_es_igenytelenseg)

 • C.M.

  2009. május 29. péntek

  Mellesleg (pedig fontos): mintha ennek a vállalkozásnak/honlapnak éppen az lenne a célja, hogy megmutassa: van remény, a kismama igenis a talpára állhat.
  A videóban pedig megint azt látjuk, hogy „deszarnekünk, jaj” (és persze milyen jó nyugaton: ott hogy mosolyog a miniszternéni tökéletesen kozmetikázott arccal, lógó cicik nélkül…), itt még az a tehetséges ékszerkészítő nő is csak „próbálja”, hogy teljes fizetést tegyen ki a második bevétele…
  Én ezt nem látom konstruktív megoldásnak, de (lásd előző hozzászólásom) megfelelően figyelemfelkeltőnek sem.

 • C.M.

  2009. május 29. péntek

  Na, vajon miért van annyi bébiszitter/bébiszitterként dolgozó szomszédlány stb… Amerikában és Franciaországban? Náluk, miután visszament az anya, kap annyi fizetést, hogy utána ki tudja fizetni a csöppségre felügyelő embert.
  Mert azt azért senki ne mondja nekem (bár nem voltam anya, de ismerek kisbabás anyukákat), hogy egy 3 hónapos csöppség otthonhagyható 8-10 órára!!! Vagy hogy olyan könnyen megoldható lenne, hazaszaladni pl. ebédidőben és ránézni.
  Sőt, itthon el sem tudom képzelni, milyen adókat, jutalékokat kellene fizetni egy „hivatásos” bébiszitternek (vállalkozónak számít)? Ezt a kérdést azért teszem fel, mert pár éve, mint diákmunkás dolgoztam, és ami nem kiskönyves, vagy diákszövetkezetes munka, az elég „vicces”…
  Azért bosszant ez a rövidlátás. Bocsánat, Ági, ez nem igazán neked szólt, hanem a tévének: felkap egy fontos és súlyos témát, de csak felkap: csinál egy riportot, aztán felhoz pár külföldi témát (hál istennek itt legalább nem hangzott el a „követendő” szó, anélkül, hogy utána nézne), meg egy extrém esetet.
  Meg aztán „kutatók felmérése”: a bemutatott oldalak (12pt-s szövegben 28pt szavak, csupanagybetűk), mégis ki gondolja ezt reprezentatív felmérésnek? Vagy az a cél, hogy azt higgyük, hogy egy ilyen lapon jelenhet meg tudományos felmérés, nézhet ki így, aztán az csapjon be minket, aki akar… Végülis addig jó, amíg a tévénéző hülye, mert addig eszi a reklámot, amiből megélnek :(:(:( (Mégha közel is van a valósághoz, de így olyan, mintha úgy kezdenék, hogy „angol kutatók kiderítették…”*)

  Összefoglalva: A GYES UTÁN ÁLLÁSTALANUL MARADT KISMAMÁK (akik egyébként nem maradnak állástalanul, mert _jogszabályi kötelesség_ visszavenni őket, csak aztán pár hónap múlva mondvacsinált dolog miatt el lesznek küldve, de ez most a végeredményt tekintve lényegtelen) HELYZETE ELÉG SÚLYOS AHHOZ, HOGY NE BAGATELLIZÁLJUK EL.

  *Ha még valaki emlékszik az angol kutatók kiderítették, hogy az ember hajhosszának semmi köze a várható élettartamhoz típusú hírekre…

 • Olgi

  2009. május 29. péntek

  Hogy menjünk vissza dolgozni, ha nincs hova? Persze a pesti nagyokosok mindig előnyben vannak, mert ott több a lehetőség. Kíváncsi lennék mit kezdenének magukkal vidéken, egy kisvárosban?
  Sokan nem önszántukból maradnak otthon ameddig lehet, vagy ha már nem kapnak pénzt, akkor is. Sajnos nincsenek munkahelyek és kész.
  Én nagyon irigyellek Ági, hogy ennyire átlátod a vállakozásokat,tényleg pozítiv követendő példa vagy!

 • Balogh Anett

  2009. május 28. csütörtök

  Szia!

  Szerintem sokkal több reklámot kellett volna a TVnek biztosítani.
  Így csak a kismamák sokasága között elvesztél. A Panyi Zsuzsi viszont jó reklámot kapott. Megérdemelted volna, hogy a domaint és a nevedet hosszabban szerepeltessék, ha már egy hírértékű témát biztosítottál nekik.

  A másik, ami nekem kicsit szúrja a szememet, hogy úgy adták elő az egész felmérést, mintha reprezentatív lenne.
  168.000 kismama van, így a felmérés 1600 kismamára terjedt ki, ami összesen 1%-ot közelít csak. Továbbá ezek a kismamák nagy valószínűséggel a tanultabb, internetet használó réteg. Persze a bulvár média elég nagyra fújta, mint egy lufit.

  Viszont érdemes lenne felvenned a kapcsolatot védőnői hálózatokkal, és azokon keresztül valóban egy reprezentatív felmérést készíteni.
  Egy alapos marketing ismeretekre alapozott reprezentatív felmérés nagy ismertséget hozhatna Neked és szinte minden nőket érdeklő médium örömmel fogadná.

  Ettől függetlenül minden elismerésem a PR munkádért!

  Anett

 • Dávid Zsu

  2009. május 28. csütörtök

  Sziasztok!

  Én is gratulálok a riporthoz, és ez sokkal jobban sikerült, mint két napja amit az RTL klub családbarát munkahely riport beszélgetése…

  Sajnos két gyerekkel nagyon nehéz munkát találni mostanság, bár szerintem mostanában mindenkinek. Sok a kamu hirdetés.

  Nekem is van vállalkozás ötletem, de egyenlőre a kivel és miből kérdések foglalkoztatnak, és SOS pénzt kell keresnem sajnos.
  Drukkoljatok:)

  Még egyszer Ági, jó hogy vagy:)

  Zsuzsa

 • Kriszta

  2009. május 28. csütörtök

  Gratulálok,egészen véletlenül néztem meg.
  Örülök neki,ha az RTL-en is vagytok.Épp ideje,hogy normális felfogású emberek építőjellegű munkáját is bemutassák.

  Nagyanyáinknak sem volt gyes, mégis több gyereket fel tudtak nevelni.
  Itthon sokáig kellett a nőtleneknek és a gyermektelenek külön adót fizetni.Úgy, hogy mi csak ne sírjunk.

 • Zoli

  2009. május 28. csütörtök

  Nagyon jó volt, gratulálok én is.
  A honlapotok nevét is jó lett volna hallani a műsorban.
  Nem baj, azért így is volt egy kis reklám nektek.

  További jó munkát mindenkinek és szép napot!

  Üdv:

  Zoli

 • Moroandi

  2009. május 28. csütörtök

  Én is egy bankban dolgoztam mielőtt jelenleg 10 hónapos kislányom megszületett. Engem még vissza is vennének, bár azt mondták, hogy nyugodtan maradjak a gyerek 3 éves koráig itthon, addig csak vége lesz ennek a gazdasági válságnak nevezett manipulációnak (a manipuláció természetesen az én véleményem). A Gyes-ből ugye kifizetem a gázszámlát, aztán vége is a pénznek. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a weboldaladra, mert végre esélyt látok egy működőképes vállalkozás felépítésére. Remélem, hogy ezt 2 év alatt létre tudom hozni, hogy ne kelljen visszamennem a bankba, bár a cél, hogy már a Gyes alatt kiegészítő jövedelemhez jussak.
  A kormány mostani döntéséről pedig csak annyit, hogy már régen, úgy 15 évvel ezelőtt le kellett volna csökkenteni a Gyes, Gyed időtartamát. A riportból is kiderült, hogy a nálunk fejlettebb országokban ez sokkal rövidebb idő. Az USA-ban működő 6 hét fizetés nélküli szabadság azért brutális, azt nem tudom elképzelni, milyen lehet egy ilyen pici babát idegenre bízni, de szerencsére Mo-n nem is erről van szó. Nem szabad elvárnunk, hogy majd az állam eltart minket, hanem megoldásokat kell keresnünk, hogy gyermekeink nevelése mellett mi is hozzá tudjunk járulni a családi kasszához. Ehhez a Te tanácsaidon kívül szívesen ajánlom mindenkinek a figyelmébe a következő könyveket:
  Stephen R. Covey
  A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása,
  Timothy Ferris
  4 órás munkahét

  Szép napot mindenkinek!

 • $Norbii$

  2009. május 28. csütörtök

  Én is gratulálok! Azt nem nézted, hogy „Vida Ági” , „Vida Ágnes” keresésével mennyivel több látogatód jött be a műsor hatására? Érdekes adat lenne, hogy mennyit ér egy ilyen reklám úgy hogy kis gonoszak (:)) nem mondják a domainedet és a neved is „csak” egyszer szerepel.

 • Uhrin Zsuzsa

  2009. május 28. csütörtök

  Szia Ági,

  gratulálok, nagy szó, hogy már az RTL Klub is foglalkozik a kismamák sorsával ! Nagyon örülök, hogy a barátnőm segítségével rád-rátok találtam, rendkívül sok új és hasznos információt kapok folyamatosan tőled, ami az éppen csak elindult vállalkozásom fejlesztéséhez aranyat ér !Köszi ! Szép napot mindenkinek !

 • PKata

  2009. május 28. csütörtök

  Szívből gratulálok én is 🙂 az üzenete fontos szerintem a riportnak és a kutatásnak is. Ági a problémára kínál megoldást és remélem sok kismama ez alapján rátalál az oldalaira 🙂

  A reprezentativitás jó kérdés, mert nem is lehet az (illetve nem tudom hogy Ági egyesével végignézte e, hogy tényleg kismamák töltötték e ki a kérdőíveket :)), ezért sokkal inkább helyes azt mondani, hogy ez egy netes önkéntes alapú kérdőív & vélemény összegzés. De ettől még egy cseppet sem lesz kevesebb az értéke, sőt!

 • Vidi Rita

  2009. május 28. csütörtök

  Nagyon jó kis anyag lett, gratula!

  Pepe hozta a formáját, egyem a zuzáját :))))

 • Eszti

  2009. május 28. csütörtök

  Reggel láttalak, szuper voltál!

  Szép napot!

 • Nagy Eszter

  2009. május 28. csütörtök

  Láttalak Ági, gratulálok a szerepléshez.

 • Marika

  2009. május 28. csütörtök

  Üdv!
  Most, amikor még kevesebb a munkahely, nehezebb elhelyezkedni, a férjek sem könnyen tudják biztosítani a család anyagi hátterét, nem tettem volna meg azt a lépést, hogy csökkentsem a gyermeknevelési szabadságot.
  Maga a családalapítás is nehéz az anyagi háttér megteremtése nélkül, ha nem támogatjuk őket, akkor hogyan vállaljanak gyermeket? Nagymamák is dolgoznak, a nyugdijkorhatár a csillagos ég, nincs aki besegítsen a gyermeknevelésbe.
  Faluhelyen még jobban látszik a munkanélküliség, komoly szervezést igényel, hogy valamiféle foglalkoztatás beinduljon. A szervezésnek nyoma sincs. Ajánlani fogom folyamatosan az életrevalóbbaknak
  a honlapodat, de sajnos ez nem elég, hosszú folyamat, míg az ember eljut az önállóságig, nem is mindenki alkalmas rá.
  A gyes 1967 óta működik. Meg kellene engedni a lehetőségét, döntse el az anyuka, mit tud vállalni.
  Érdeklődve várok minden információdat. Rengeteget változtatott gondolkodásomon mióta honlapodat ismerem. Vállalkozó vagyok, de hajlok a még nagyobb önállóság felé.

  Szép napot!

 • Gabella

  2009. május 28. csütörtök

  Reggel, ovi előtt megy a tévé, akkor ismétlik a fókuszt. Én nem tudtam, hogy benne leszel, de a hangodra felkaptam a fejem! 🙂

 • HGyöngyi

  2009. május 28. csütörtök

  Szia!

  Mennyire volt reprezentatív ez a felmérés? Értem alatta kor, iskolázottság, gyerekszám és még egyéb ismérvek különbözőségét és arányaiban nagyjábóli egyezőségét.
  Ugyanakkor szívből gratulálok! Az RTL-t nézik néhányan az országban 😉
  Gyöngyi