Munkakeresés és találás a GYES alatt

A legtöbb kismama, akivel találkozom GYES alatti munkakeresés címén általában adminisztratív munkakört keres: titkárnői feladatok, gépelés, borítékolás, csomagolás, esetleg fordítás. A képlet jellemzően úgy szokott kinézni, hogy végigböngészik az apróhirdetéseket a neten, hátha találnak valamilyen ajánlatot (többnyire nem), megkérdeznek néhány ismerőst, nem tudnak-e valamit és aztán megállapítják „Nincsenek jó lehetőségek, nem érdemes foglalkozni vele”. Lássuk mit lehet tenni az ügy érdekében!

Ha látszólag nincs kereslet az otthoni munka piacon, ha úgy látod, nem kínál senki olyan lehetőséget, amit szeretnél, akkor két lehetőséged van:

 • feladod, mondván, „úgy sincs olyan munka, amit elképzeltem”
 • vagy a kezedbe veszed a dolgok irányítását.

A helyzet ugyanis az, hogy vannak ilyen munkák, csak

 • ismeretségi körben megtalálják rájuk a megfelelő személyt (nagyobb cégeknél például a GYES-es kismamák között körbeküldenek egy körlevelet az aktuálisan vállalható alkalmi munkákkal)
 • eszükbe sem jut, hogy kiszervezhetnénk ezeket a feladatokat, inkább maguk kínlódnak vele
 • nem ott hirdetik, ahol te keresed őket
 • keresnek ilyen munkaerőt, de nem találnak, mert nem tudják, hol keressék (talán hihetetlennek tűnik, de sok kezdő vállalkozót ismerek, akiknek gond az, kinek adják oda a különféle felmerülő adminisztratív feladatokat – ha ilyenről hallok, mindig ki szoktam tenni ide az oldalra, de ezen az oldalon is találhattok ilyen lehetőségeket)

Ha igazán biztosra szeretnél menni, azt javaslom, hogy ne várd meg a sült galambot, hanem lődd le magadnak és süsd meg, azaz vedd kezedbe a dolgok irányítását az alábbi módon:

1. Találd ki, pontosan milyen munkakört szeretnél végezni!

(a „bármit elvállalok, csak fizessenek érte” nem jó megoldás)

 • Mik az erősségeid?
 • Milyen feladatokat végeztél eddig?
 • Milyen tudásod, tapasztalatod, képességed van?
 • Mit végeznél szívesen? Mi az, ami belefér a lehetőségeidbe? Az otthoni munkaként számontartott ajánlatok többfélék lehetnek. Léteznek folyamatos otthoni munkák, amikhez valóban nem kell kimozdulni a lakásból. Vannak heti 1 napos munkák, 3×4 órás munkakörök, havonta 3-4 napos feladatok vagy olyan munkák, amiket nem lehet teljesen otthonról végezni. Neked kell eldöntened, melyiket tudod megoldani GYES alatt a baba mellett.

2. Egy kis marketing…

1. tipp Készíts egy egyszerű honlapot (nem olyan nehéz, ezt még a Worddel is meg tudod oldani, ha HTML formátumban mented ki az elkészített lapokat), amin leírod pontosan milyen feladatokat vállalsz, hol lehet tőled árajánlatot kérni, milyen tapasztalataid, referenciáid vannak, illetve ide felteheted még az életrajzodat is (néhány ötletet és olyan honlapokat, akik már megvalósították, itt találsz: http://www.tavmunkainfo.hu/asszisztens.htm)

Az internetet semmiképpen ne hagyd számításon kívül, főként, ha olyan helyen laksz (kiváros, falu), ahol kevés a munkalehetőség helyben, hiszen így az egész országot elérheted (sőt még a határon túliakat is)

2.tipp Bizonyítsd a szakmai rátermettségedet! Ha olyan szakmád van, ami nagyobb szaktudást igényel, akkor sokat segíthet szakmai kvalitásaid megismertetésében egy blog. Sok olyan embert ismerek, akik kiváló szakmai blogokat írnak, és ezeken keresztül szerzik a megbízásaikat: van köztük marketinges, dizájner, stylist, lakberendező, programozó, víz-gáz szerelő…

3.tipp Hirdess! Készíts egy hirdetésszöveget, ami tartalmazza: miben tudsz az ügyfeleid segítségére lenni és pontosan mit vállalsz, valamint az elérhetőségeidet vagy a honlapcímedet. Készíts táblázatot az apróhirdetési oldalakról, amin hirdetsz (elsősorban az ismertebbekre érdemes feltenni), az általános apróhirdetési oldalak mellett, a kifejezetten álláshirdetésekkel foglalkozó oldalak is legyenek a listádon.

Ha biztosra akarsz menni, szaklapokban is feladhatsz hirdetéseket.

4.tipp Szakmai oldalak Regisztráld magad olyan szakmai oldalakon, mint az euforditas.hu vagy a forditokereso.hu (fordító adatbázisok), a konyveloinfo.hu vagy a konyvel.net (könyvelő adatbázisok). Nézz utána van-e a te szakmádban hasonló adatbázis, amin keresztül a munkáltatók tudnak feladatokat adni.

5. tipp Szerezz referenciákat magadnak! Ha egészen új munkakörbe szeretnél belekezdeni, amit eddig még nem csináltál, akkor nem árt, ha szerzel magadnak néhány referenciamunkát. Ismeretségi körben nézz körül és vállalj el ingyen vagy nagyon olcsón 1-1 feladatot, amit később referenciaként feltehetsz az oldaladra (az is lehet, hogy annyira elégedettek lesznek veled, hogy idővel kapsz pénzes megbízásokat is)

6. tipp Összefogásban az erő Egyik ismerős kismamától hallottam, hogy a kisvárosukban néhány anyuka gyerekfelvigyázást szeretett volna vállalni, de külön-külön nem boldogultak, ezért közösen hoztak létre egy honlapot, ahol meghirdették szolgálataikat. Ettől sokkal profibbnak tűnt az egész (mégiscsak jobban hangzik, hogy  „Babysitter Szolgálat”, mint „a kisgyerekes anya gyermekfelügyeletet vállal”, ráadásul meg tudták osztani egymás között a feladatokat, mindig éppen az vállalta el a beérkező munkát,  aki ráért, így több munkát tudtak elvállalni, mint külön-külön. Közösen fizették a szórólapozási és a helyi lapban a hirdetési költségeket, ezért fejenként csak néhány ezer Forintot kellett beadni – mindenki jól járt. Ugyanez bármilyen más munka esetén is megvalósítható, csak némi szervezés és közös ötletelés szükséges.

7. tipp Keress egy problémát! Hasonlóan a vállalkozás-indításhoz, a GYES alatti otthoni munka keresésnél is jól jöhet, ha nem csupán annyi áll a hirdetésedben, hogy „adminisztráció, adatrögzítés” stb., tehát a szolgáltatásaid leírása, hanem inkább azt fogalmazd meg, milyen problémákra kínálsz megoldást. Például: Elege van belőle, hogy a havi számlák összekészítése a könyvelőnek csak az idejét rabolja? vagy Képtelen nyilvántartani az ügyfeleit, kezelni a megrendeléseket és elintézni a postázásokat?

Ha nem csak egy vagy a sok egyforma „adatrögzítés, borítékolást vállalok” hirdetés közül, hanem némi pluszt viszel az apróhirdetéseidbe, máris nagyobb esélyed van otthoni munkát találni, mintha bele sem fogsz.

15 Comments

 • bíró andrea

  2013. július 23. kedd

  már egy ideje keresek egy olyan munkát amit három gyerek mellett itthon is lehet elvégezni és nem kell őket rángatni jobbra balra meg le passzolni azért,hogy az ember megtudjon nekik mindent adni.Minden amit be lehet itthon válalni érdekel

 • Hajni

  2010. október 12. kedd

  A videóvágást csak most vettem észre.
  Sebaj. Jelentkeztem volna rá korábban ha látom-gondolom már megoldódott a helyzet.

 • $Norbert$

  2010. március 03. szerda

  @Kati Én dolgoztam már együtt Lados Olivérrel, őt nagyon ajánlom. Csak keress rá a Google-ben (webvideozz vagy Lados Olivér). Nekem ő csinálta a videointrómat. Gyors, precíz és szerintem nem dolgozik drágán.

 • Kati

  2010. március 03. szerda

  Hívj fel ; 70/3367444

 • Kati

  2010. március 03. szerda

  Azonnalra keresek valakit, aki JÓL tud videót vágni! A film megvan, csak fel kellene darabolni épeszű módon, beletenni föliratokat, feltölteni stb…. Jó lenne, ha a jelentkező BP-i lenne, mert szeretném, ha egymás mellett ülhetnénk a legelején, míg megbeszéljük.

 • bianco

  2009. október 19. hétfő

  Szia ÁGi!
  KÖszönöm a válaszod, bár már bánom, hogy leírtam, amit írtam, lehet túl fáradt voltam. Igazából hálás vagyok neked, sok értékes infót adsz az embereknek, s megnézem ma a Fókuszt, csak azt nem értem, és pont az elöbbi körlevélböl rájöttem, hogy igazából erre is rá szerettem volna kérdezni, hogy nézegettem azokat a weblapokat, amiket a hallgatóid készítettek, és eddig véletlenszerüen 3-4-re rákattintottam, és mindegyikben azt olvastam, hogy fogyhatsz velünk, és teljesen ingyen, vagy társkeresés, ez a szolgáltatás teljesen ingyenes, és ezt nem értem. Ha teljesen ingyen kínálnak valamit, akkor abból hogyan lesz bevételük?
  Ezt már annyiszor meg akartam kérdezni, söt néztem, hogy ezek a weboldalak nem is olyanok, ahol esetleg értékesítik a hírdetési felületeket és abból lenne bevételük. Akkor hogyan sikeres, és anyagilag eredményes pl egy ingyenes társkeresö oldal pl?
  Lehet, hogy tényleg hülye kérdés, de ha valamit nem tudok, arra rákérdezek, és ez nekem annyira nem áll össze. mert lehet, hogy ebben leli az örömét, és talált egy elfoglaltságot magának, de akkor az csak egy hobbi, és nincs bevétele belöle, vagy nem?
  Köszi a válaszodat, és persze, hogy létezik, az amiröl nem tud az ember, csak olyan magasnak érzem a napi 4-5 ezer látogatót. (ezért olvasom szorgalmasan a mailjeidet, hogy én is elérjem majd ezt a számot:)
  SZia.
  T.

 • Vida Ági

  2009. október 19. hétfő

  bianco, íme néhány olcsóbb fajta weboldal, amit a tanítványaim készítettek maguknak (10.000 Ft alatt): http://www.gazdagmami.hu/internetes-penzkereses/buszke-vagyok-rajuk

  Attól, hogy valamivel még nem találkoztál, még létezik 🙂 A Kismamablognak naponta átlagosan 5000 látogatója van. Az, hogy te pont nem vagy köztük, azt jelenti, hogy nem azokon a csatornákon keresztül használod az internetet, amiken keresztül sokan elérik az oldalt. Valószínűleg ennek az az oka, hogy én az elsőgyerekes kezdőket próbálom elérni, te meg már tapasztalt sokgyerekes anyuka vagy, akinek nem azok a problémái merülnek fel.

  A keresletet nem érezni kell, hanem komoly piackutatással felmérni, vagy egy termék iránt jó marketinggel keresletet építeni.

 • bianco

  2009. október 19. hétfő

  Sziasztok!
  Nagyon sokat segített nekem is, hogy feliratkoztam a hírlevélre, jelenleg éppen a második itthonról müködtethetö vállalkozást készítem elö. Novemberben indul majd, meglátjuk milyen sikerrel. Igazából a négy, pici gyerek mellett egyelöre nem számolok egetverö sikerrel.
  Viszont többször hozzá akartam már szólni egyes bejegyzésekhez. Pl, a mostani admin bejegyzésre reagálnék, ugyanis korábban online marketinggel foglalkoztam médiavásárlóként online ügynökségnél, és igazán jól hangzik, hogy webshopot indítani mindenki tud, de szerintem ez cseppet sem ilyen egyszerü. Söt, a kézimunka sem. Valóban akkora kereslet lenne manapság a webshopokra és a kézimunkára? Úgy értem, hogy akkora, amiböl nemhogy egy ember, de egy család meg tudna élni?
  Föleg, ha az az ember 8 általánost végzett? Ne értsetek félre, nem szúrkálódni, (vagy hasonló) akarok, csak engem is érdekelne, hogy ok csinálj egy webshopot, de abból hogy a fenében tudna megélni a családom? Olvasom folyamatosan a leveleket, bejegyzéseket, és nekem abban segített, hogy tudom már mihez fogok kezdeni, ADDIG, AMIG NEM TUDOK VISSZAMENNI DOLGOZNI, de még mindig izgatottan várom minden e-mailben, hogy megtudom, hogy hogyan jön majd a csoda, azaz, hogy a családi háztartáshoz egy nagyobb összeggel járulhatok havonta. Mert egyelöre azt gondolom, hogy rendben, hogy itthonról dolgozom, a gyerekek mellett, de néhány ezer forintos bevételnél többre nem igazán számíthatok majd. Föleg, ha nem fektetek a vállalkozásba pénzt.
  Tavaly írtam egy könyvet, de muszáj volt csináltatnom egy normális weboldalt, plusz a nagykerek is elvették a bevételem nagyobb részét, és igaz, hogy itthonról, közvetlenül is értékesítettem, s postáztam, de abból havonta biztosan nem tudtunk volna megélni, pedig naponta 4-5 órát foglalkoztam a marketinggel (söt, promós voltam anno, így még elképzelésem is volt arról, hogyan müködhet a dolog sikeresen).
  Jelenleg egy weboldalon dolgozom, de ha azt akarom, hogy komolyan vegyenek, biztosan nem jön ki 10.000 Ft-ból, söt!
  És akkor ez még csak egy olcsóbb fajta weboldal lesz, és semmi másra nem költöttem (marketing, stb.). Nem csak magamból indulok most ki, söt föleg nem magam miatt írtam ezt le, hiszen szerencsére korábban elég keményen dolgoztam, és maradtak még hasznos kapcsolataim, amik a segítségemre lehetnek majd, hanem azoknak a nevében is írtam, akiknek ez a háttér nincs meg.
  Igazából néha úgy érzem, hogy felületesen írtok egy-két dologról, pl, hogy webshopot indítani bárki tud.
  Persze nem lehet minden embernek egyenként kitalálni, hogy miben jó, és mire van most kereslet, de sajnos azt gondolom, hogy befektetés nélkül képtelenség megélni egy internetes vállalkozásból.

  (Valamelyik nap olvastam, hogy az egyik weboldalra naponta 4-5000 látogató özönlik, hát ez tényleg igazán klassz, föleg mivel korábban minden kismamás oldalt elolvastam,de azzal még csak nem is találkoztam.) Persze ez csak az én hibám, de akkor is szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban egy picit.

  Na, befejezem, mert lehet, hogy ma csak rosszul kezdödött a napom, vagy elfáradtam kicsit így a 30. hét környékén, a többi lurkó között.

  Egyébként mérhetetlenül (néha bosszantóan is) optimista ember vagyok:)
  Söt, nagyon bízom az új vállalkozásomban, miközben írom a következö könyvemet az elözöhöz, csak néha annyira sablonosnak, és felületesnek találom azt, hogy webshopot indítani bárki tud. Söt, elkezdtem kötögetni, de tudjátok mennyi idö megkötni egy gyerek pulóvert, egy átlagos anyukának, a házimunka, stb mellett? és mennyibe kerül a fonál? az sem két fillér, söt annyi pénzért talán még használtan meg is lehet venni. vagy nem használtam, a filléres boltokban. ez a problémám, hogy kézimunkázz, vagy fözz, vagy csinálj webshopot, de nem érzem, hogy ezekre valóban lenne kereslet.

  Bocsánat, ha túlságosan kiadtam volna magamból mindent, de szerintem sokakban felmerülnek hasonló gondolatok.
  Köszi a lehetöséget.
  T.

 • admin

  2009. július 11. szombat

  Akinek csak 8 általánosa van, annak jár az ingyen tanulás, nem csak GYES alatt, hanem egyébként is. Meg kell keresni szakmát adó iskolákat és náluk jelentkezni államilag támogatott képzésekre, a nagyobb iskolákban pontosan tudják, milyen képzésekre és hogyan kell állami támogatást igényelni.

  Mit csinálhatnak azok, akiknek csak 8 általánosa van? Elég sok mindent. Az értékesítés mindenki számára nyitott világ, webshopot indítani, partnerprogramokban résztvenni mindenki tud, a kézimunka is elérhető bárki számára, ha pedig más téma érdekelne, tanulni sosem késő.

 • Anonim

  2009. július 11. szombat

  Az én kérdésem az, hogy aki nem tudott tovább tanulni(mert sokan vannak így) most mindegy hogy ki miért nem, de nekik milyen munkakört lehetne betölteni? mert mindenhová szakmai vagy érettségi bizonyítványt kérnek.Ugyebár gyes alatt nem mindenki tudja megtenni hogy tanulhasson gyerek mellett meg az anyagiak is közbe szólnak, tehát aki nem rendelkezik semmilyen iskolai végzettséggel 8 általánoson kívül, annak milyen munkát tudnának adni? Véleményem szerint nem nagyon válogathatnak azok a kismamák a jó munkák között mert ha nagyon kell a pénz,bármilyen aljamunkát elvállalnak hogy valamivel ki tudják egészíteni azt a”csekélyösszeget”,hogy a rezsit betudják fizetni és a megélhetésről még nem is szólva. Némelyik kismamának küzdenie kell nap mint nap azért a kis pénzért,amit megkereshet és még a gyermekét is el kell hanyagolni emiatt! értem ezalatt hogy keveset lehetnek együtt és nem tud úgy kellőképpen foglalkozni gyermekével a távollét miatt. Akinek nem élnek már a nagyszülei nincs ki édesgesse őket, vigyázzon rájuk, nincs senki a világon ilyen közeli, mint az édesszülei és azoknak meg elkell szakadni a munka miatt gyermekeiktől.Ebben a blogban nem találtam még olyat, hogy ezek a kismamák mibe vághatnának bele hogy otthon lehessenek gyermekeik mellett és mégjól is keressenek?

 • Miss Scotty

  2009. június 25. csütörtök

  Véleményem szerint, a hitelesség is nagyon fontos amellett, hogy szereted és élvezed a munkát, amit csinálsz. Az embereknek fontos a bizalom, mert ez az egyik alapvető pillér.

 • Csilla

  2009. június 24. szerda

  Nagyon izgalmas témát választottál, Ági!
  Van egy barátom, akinek fejvadász cége van, ő mesélte, milyen sok kétségbeesett ember keresgél olyan munkát, amire már zéró igény van. Tehát az általad profin összeszedett marketing-tippek közül én az utolsót, a 7.-et emelném ki, mert szerintem ez a kulcs, a „Keress egy problémát!”
  Sajnos sokan még a 10-20 évvel ezelőtti kis szakdolgozat szövegszerkesztési és telefon-ügyelet (diszpécser) típusú munkákról álmodnak.
  Csakhogy azóta nagyot változott a világ. Mindenkinek van számítógépe (vagy laptopja), tudnak írni, szöveget szerkeszteni, vannak jó könyvelőprogramok, tehát kisforgalmú cégek akár családon belül is elintézik ezeket a dolgokat.
  Viszont az „új kor” új problémákat hozott, amelyek közül még jónéhány rendelkezik komoly felvevőpiaccal. Csak meg kell találni a legjobban tetszőt.
  A trendi vállalkozások egy részén is túlkínálat van, de aki észreveszi a réseket (és ki is tudja tölteni), az nagy sikereket érhet el.
  Aztán persze aki nagyon akarja azt a pénzt, egy idő után a „ha nem lehet az, amit én akarok, akkor azt akarom, amit lehet” mentalitás szerint cselekszik. (Ez voltam például én, mint már írtam, évtizedeken át százkarátos MLM-inkvizítor voltam, aki tűzzel-vassal irtottam, s minden iszonyatos bemutató elől félreugrottam… míg meg nem találtam azt, ami merőben eltér minden korábbitól, és sikerre is vittem.)
  Szerintem egy nagyon fontos: hogy amit csinálsz, azt szeresd és élvezd, és keress vele sokat, hogy elégedett lehess és sikerélményeid legyenek, mert azok még előbbre visznek. Ez még így is tömérdek sok munkával és fáradtsággal jár, de így szívesen csinálod… de ha csak kényszerből vagy CSAK a pénzért, az nagyon keserves vagy nyögvenyelős lesz. Márpedig az életet azért kaptuk, hogy boldogok legyünk. Még akkor is, ha erről gyakran elfelejtkezünk! 😉

 • Edit

  2009. június 24. szerda

  Kata: nem akarom Ági kenyerét elvenni, az ötletei nagyon jók, én is rengeteget tanultam tőle az elmúlt néhány hónapban.

  Ha olvasod ezt az oldalt, nagyon sok hasznos tanácsot, ötletet találsz arra vonatkozóan, hogyan népszerűsítsd a weblapod. Szerény véleményem szerint a fenti pontok figyelembe vétele mellett egy jó blog nagyon sokat tud lendíteni a helyzeten.

  Sok sikert!

 • S.Kata

  2009. június 24. szerda

  Most egy olyan témáról írtál, ami engem, ill. minket érint. Gondoltuk összefogunk és megpróbálunk távmunkát, időszakos munkát keresni, létrehozni egy Szolgáltató Házat. Van köztünk adatrögzítő, német tanár, könyvelő. Az általad is említett hirdetési felületeken adtunk fel hirdetéseket, regisztráltunk szakmai oldalakon, de mondanom sem kell, érdeklődő egyetlen egy volt, az is a német nyelvtanulásra. Ez az elmúlt fél év statisztikája.
  Azt is el kell mondanom, hogy két hirdetésre jelentkeztem, ahol könyvelési anyag rögzítése a feladat, az egyiknél ma lesz megbeszélés, a másiknál pénteken.
  Nem tudom eldönteni, hogy ennyire nincs szükség ilyen jellegű szolgáltatásokra, vagy csak nem jó a marketingünk?

 • Anyablogger

  2009. június 23. kedd

  szia Ági,

  nagyon jól összeszedett bejegyzés a gyes alatti munkakeresésről. köszi! 🙂

  Agaras / Dia