Otthoni munka: A becsapós ajánlatok 5 ismérve

Tegye fel a kezét, aki keresett már otthoni munkalehetőségeket a Google-ben! Mit ad ki a találati lista, ha ilyesmire keresel? Rengeteg üzletkötői, hálózatépítői munkalehetőséget európai szintű jövedelemnek és állandó, biztos bevételnek álcázva.

Te viszont anyaként, amikor keresel, olyan munkát szeretnél találni, hogy amikor a csemete végre álomba szenderül, akkor értelmes munkával, szellemi tevékenységgel, adminisztrációval, írással vagy kreatív munkával tudnál némi havi fixhez jutni. De ilyet sajnos senki nem ajánl (a legjobb valóban távmunkában vagy home office-ban végezhető munkák többsége ki sem kerül hirdetésként nyilvános felületekre, általában cégen belül betöltik az állásokat)

Nézzük, honnan lehet megismerni azokat a hirdetéseket és weboldalakat, amikre biztosan nem érdemes jelentkezni, akármilyen csábítóan is hangozzanak:

 • Ingyenes tárhelyen (blogszolgáltatók, vagy gportal, Wixsite stb.) található ajánlatok: egy komoly cég kifizet néhány ezer Forintot a domainnévért
 • Csak közösségi oldalakon elérhető ajánlatok (általában magánszemély profiljáról hirdetve, amiből konkrétumok nem derülnek ki)
 • Ingyenes e-mail cím: ugyanez a helyzet az e-mail címekkel is, ha egy cég komoly, akkor nem ingyenes mailszolgáltatóknál található címet ad meg elérhetőségnek (freemail, citromail, vipmail, gmail stb.), hiszen ha van saját honlapja, akkor miért nem annak az oldalnak a címét adja meg?
 • Gyors meggazdagodást ígérnek: Te csak néhány tízezer Forintot szeretnél keresni a GYES mellé, ők meg az ígérik, hogy milliomos leszel – csábító ajánlat, nem? Ilyen ajánlatokat olvasva sokan beleesnek abba a csapdába, hogy úgy gondolják, ha csak a felét, negyedét, tizedét fogják keresni az ajánlott összegnek, már az is jó. Nos, ez általában nem így szokott lenni, ahhoz, hogy néhány eladást csinálj egy hónapban és még beszervezz néhány embert is, nagyon sokat kell szervezni és telefonálni – legalábbis az első időkben, de ha szorgalmasan és tisztességesen csinálod, idővel tényleg elkezdhetsz jól keresni. Mikor? Az általam ismert tapasztalatok szerint nagyjából fél év után, ha folyamatosan dolgozol a hálózatépítésen.
 • Igénytelen hirdetés, gagyi honlap: egy magára valamit adó cég honlapja -ha nem is tetszik mindenkinek-, legalább esztétikusan néz ki. Nem emelnek ki mindent pirossal, amit fontosnak gondolnak, nem írnak csupa nagybetűvel, nem akarják mindenáron rádtukmálni a „kiváló pénzkereseti lehetőségeiket”.
 • Fizess az információért!: azonnal zárd be azokat az oldalakat, amik azt ígérik, hogy 1-2 ezer Forint ellenében vagy egy sms elküldésével megmondják neked a pénzkereset legbiztosabb módjait. Komoly, megbízható cég nem kér pénzt azért, hogy munkát adjon neked, az biztos, viszont a gyanútlan távmunkakeresők zsebéből havonta jókora pénzt lehet kihúzni ilyen trükkökkel.
 • Csak személyesen tudják elmondani, mi is az ajánlat, a hirdetésben vagy a honlapon mindössze egyetlen e-mail cím vagy telefonszám szerepel, de ott nem adnak konkrét felvilágosítást arról, hogy milyen munkát kell végezni, hanem mindenáron személyes találkát akarnak összehozni veled.
 • Nem létező cégek A honlapról nem derül ki pontosan, melyik cégről van szó, vagy hogyan hívják azt a személyt, akit keresned kell. Postacímet nem találsz az oldalon sehol.

Ezzel szemben, ha valós munkalehetőségről van szó, a cég

 • megadja az adatait, a cégnyilvántartásban utána tudsz nézni a vállalkozásnak
 • részletesen leírja, milyen munkát kell végezni, mekkora a személyes jelenlét aránya
 • milyen típusú bérezést kínál (alapbér, alapbér+jutalék, csak jutalék)
 • megadja a kapcsolattartó személy nevét
 • e-mailben és telefonon is szívesen felvilágosítást adnak
 • az oldaluk rendesen néz ki, nem akar mindenáron meggyőzni arról, hogy ez a munka „életed nagy lehetősége”

Ez nem azt jelenti, hogy minden hálózatépítő vagy üzletkötői munka átverés lenne, csak éppen, ha nem ezt keresed, akkor csalódás, ha tömegével csak ilyen ajánlatokat találsz.

Hogyan indíthatsz saját vállalkozást, ha nem találtál megfelelő otthoni munkalehetőséget? Tudd meg itt >>

12 Comments

 • Péter István

  2014. november 27. csütörtök

  Szia, én még keményebben állítottam fel a szempontokat, (13) de lényegében ha ez az 5 ki van pipálva,akkor már talán sínen lehet a munkád. Tökéletesen egyetértek Veled Ági, hogy miért is fizessek, ha „neked” akarok dolgozni.Sajnos igen sok a pszeudo távmunka, ami csak ígéreteket sokasága.Ami viszont a termékek értékesítését illetni, szerintem az jó távmunka lehet, persze, ha komoly, hasznos nem agyon árazott termékről van szó. Sok sikert mindenkinek

 • Gábor

  2014. október 04. szombat

  Nem az MLM-mel van baj, hanem az emberekkel. A legtöbb ember nem is érti, hogy miről is szól. Ha valaki józanul belegondol, az MLM alapelveit nap mint nap használjuk. Gondolj a Facebookra. Mit csinálsz az Fb-n. Megosztod másokkal a pozitív és negatív tapasztalataidat, véleményedet, azt hogy mit ettél, mit ittál. Ha érdekli az embereket, ha nem. Ez nem tukmálás? Ez nem zaklatás?
  A másik véleményem az, hogy ha egy MLM-ben forgalmazott terméket a kedvenc sorozathősöd a tv-ben reklámozna, azonnal rohannál megvenni, még a duplájáért is. Az emberek többsége számára a tv a varázsdoboz. Ha valamelyik ostoba valóvilágos hirdetne egy MLM terméket, megvennéd.
  Az MLM nem az egyetlen lehetőség, nem mindenki számára lehetőség, de negatívan nyilatkozni anélkül, hogy utánanéznél, a legnagyobb ostobaság.
  Sok ember azt hiszi, hogy gondolkodik, pedig csak az előítéleteit rendezi át. Meg vagyok győződve, hogy akik ádázul szidják az MLM-t, azok nagy része még életében soha semmiben nem tapasztalt sikert és a saját frusztrált életét vetíti ki másokra. Lehet az MLM-et vonzóan is csinálni.

 • Gabryello

  2014. május 02. péntek

  Sajnos engem is „belerangattak” ehhez hasonlo munkaba, amit csak 5 hetig tudtam vegezni, de sok minden homalyos volt elottem, es abba hagytam, de inkabb az idozites volt az akadalya, mert egy masik munkahelyemen is dolgozok, amit semmikepp nem szandekozok ott hagyni, en azt mondom, hogy azt a munkat amit nem a sajat kezeddel vegzel el, megha kifaraszt is fizikailag, az mind „felho-munka” ami sosem fog visszaterulni. Ha meg izzadsz is miatta, es persze a kezedben latod az „eredmenyet”, az mar „munka”, es megelegedest nyujt. Amirol nincs semmilyen fogalmunk, es persze csak burkoltan beszelnek, az mind az O „zsebuket” varja, hogy valami belekeruljon, az mind kerulendo, inkabb dolgozok itthon egy lathato cegnel, lathato, erezheto, es tappinthato munkaval, mint amolyan „felho-munkaval”, amit esetleg csak almunkban lattunk.

 • László

  2013. szeptember 20. péntek

  Én is elkerülöm azokat a hirdetéseket amiből nem derül ki a cég neve de még a tevékenység jellege sem. Nem is értem a hirdetőnek mi a jó abban, hogy folyamatosan magyarázkodik egy csomó csalódott embernek akik mást keresnek.

  Egyébiránt én bizony MLM-eskén képzelem a kerrieremet (az egyiket) 🙂 és jó uton is vagyok ez irányba. Ha pedig hirdetést használok, abban nem hallgatom el a céget, a tevékenységet vagy a terméket amivel foglalkozni kell …lásd a weboldalam 🙂

  Az értékesítés pedig nem tukmálás, pláne nem zaklatás. Ha belegondoltok mindenki értékesít valamit. Ha mást nem a szabadidőnket vagy a szaktudásunkat adjuk el el. Például még egy kőműves is.

 • Maria

  2013. február 14. csütörtök

  Pet!

  Ez nagyon találó volt! Köszi 🙂

 • Pet

  2012. december 18. kedd

  Fú, ezzel mennyit szívtam én is, amíg nem volt meg diplomám…

  1. Megtaláltak a kattintás alapú távmunkahirdetők, én meg bedőltem. Különféle limitet szabtak meg, hogy mikortól van a kifizetés, de arányosan annyival kevesebbet ér egy adott hirdetés. Otthon kattintasz bőszen és aztán amikor végre eléred a limitet és kéred a kifizetést, nincs válasz. A párom persze már az elejétől megmondta, hogy hagyjam, mert kamu, de én meg akartam tapasztalni…

  2. Egy Expressz hirdetés alapján felhívtam egy nőt (azt hiszem, Sunrider termékeket értékesített). A hirdetés úgy volt megfogalmazva: „életmód tanácsadót keresünk”. Én bedőltem ennek, nocsak, tanácsot adni mindenki tud, és nem gyanítottam, hogy valami ravaszság van benne. Kiderült, értékesíteni kell. Hívogassam szegény ismerőseimet, haragítsam magamra az egész rokonságot…

  3. Szintén Expressz hirdetés útján futottam bele a Zepterbe. Úgy hirdették, „irodai munka”, „orvostechnikai eszközökkel foglakoznak”. Véletlenül sem arról szólt a hirdetés, hogy értékesítenek, ez ott derült ki a megbeszélésen. Elhúzták a mézesmadzagot. Megfigyelőként részt vettem egy előadáson, ahol szegény nyugdíjasokat paliztak be és adtak el nekik borzasztóan drága eszközöket.

  4. Egy ismerősöm ismerőse felhívott, számítógépes munkával kapcsolatban. Mivel informatikusnak tanultam, arra tippeltem, biztosan honlapot akar csináltatni. A telefonból persze nem derült ki, mit. Annyit mondott, webáruházról van szó, de találkozzunk. Elhívott egy találkozóra, kiderült, ez valami előadás. Ez volt az első találkozásom az Amway-jel. Állítólag nekem nagyon jó, ha ott veszem a mosóport, a fogkrémet és a C vitamint. Kíváncsi voltam, gyorsan le akartam csekkolni az ár-érték arányokat, de amikor rákérdeztem, van-e árlista, kiderült, azt csak akkor kapjuk meg, ha regisztrálunk és kifizetjük azt a pár ezer Ft regisztrációs díjat. Nagy nehezen kerítettek nekem mégis egy terméklistát, az ár-érték arányok eléggé csüggesztőek voltak…

  5. Mikor már volt rutinom az ilyen átverős, tisztességtelen ajánlatokban, tudtam, az ilyen emberekre nem érdemes időt pazarolni. Egyik nap csörög a telefon, egy távoli ismerősöm volt az. Az ő ismerőse (aki ott ült mellette) szeretne velem találkozni valamilyen ajánlattal kapcsolatban. Próbáltam megtudni, hogy mit, mert azért hiába „csak” 1.5 óra találkozásról van szó, az embereknek nincsen csak úgy 1.5 órájuk az életükben, hogy ezért átszervezzék a hetüket, plusz utazzák át a várost pusztán kíváncsiságból. Nem voltak hajlandóak többet mondani a telefonban. Én meg találkozni nem 🙂

  6. Kedves kollégám megadta a számomat egy bankos fickónak, mivel egyszer beszélgettünk és megpedzettem, érdekel a tőzsde. Ő erre hivatkozva a szokásos „add meg 10 ismerősöd nevét és telefonszámát” típusú pénzügyi tanácsadónak megadta a számomat. A pénzügyi tanácsadók nem tanácsot akarnak adni, hanem eladni. Így aztán nem sokat tudtam meg a pénzügyekkel kapcsolatban, amikor eljött. A végén besokallt a kérdéseim hallatán és azt mondta, jelentkezzek akkor a közgázra. Ekkor döbbentem rá, hogy aki tanácsadónak nevezi magát, az valójában értékesítő, csak burkoltan. 🙂

 • Móni

  2010. június 23. szerda

  Én is estem már áldozatul, mikor szövegszerkesztési munkát és emailmarketinget kínáltak. Mindig az jött, h küldj ennyi pénzt, s eláruljuk a titkot. Hát én nem küldtem, de kiszedtem egy-kettőből, hogy azt az emailt kell továbbküldeni, s pénzt kérni érte.
  Hát az MLM-ről csak annyit, hogy szerintem bárki nem tudja csinálni. Ehhez valamilyen szinten születni kell. Én ezért nem mertem még belevágni. Ja, meg olyan környezet, ahol van pénz és és vásárlási hajlandóság a drága termékekre…

 • Ferkó

  2010. június 22. kedd

  Szerintem az ha valaki ingyenes e-mail fiókot használ,még önmagában nem
  bizonyít semmit.A baj ott kezdődik,ha nem válaszolnak az érdeklődésre,
  vagy ha pénzt kérnek azért,hogy csatlakozz a rendszerhez.Miután a pénzt
  átutaltad,az illető egyszerűen elérhetetlenné válik,legalábbis rendsze-
  rint ez a tapasztalat.Gratulálok annak aki ilyen módon akar pénzhez
  jutni,elég sok időbe telhet amíg pár száz forintonként megszedi magát!

 • Forrest

  2009. július 21. kedd

  MLM és egymás segítése? ez valami vicc?
  Sajnos nagyon sok kitartás kell ahhoz, hogy az emberfia normális távmunkát találjon, mert nagyon el van árasztva a net (többek között) multilevelszarsággal.

 • ftk

  2008. szeptember 14. vasárnap

  Kedves Teréz! Pár rövid megjegyzés:
  1. A magam részéről nem gondolom, hogy az MLM egymás segítéséről szól. A termékek eladásáról szól – ezt pedig itt is és más modellben is lehet egymást segítve vagy nem segítve csinálni.
  2. Nem tudom, miből gondolod, hogy ez az egyetlen lehetőség bármire is. NINCS olyan, hogy egy lehetőség van.
  3. Az MLM esetében is van olyan, hogy telítődött piac (pláne egy ilyen kis országban). Akkor pedig mindent jelent, csak nem biztonságot és meggazdagodást.
  4. Nem mindenki alkalmas az ilyen típusú munkára. Egy bizonyos fajta készségcsoportra van hozzá szüség. A kemény munka és kitartás csak a dolog másik fele. Tehát nem mindenkinek jelenti ez a valódi kitörési lehetőséget, ellentétben azzal, amit eddig minden, általam ismert MLM-marketing hirdetett.

 • Nagy Eszter

  2008. szeptember 14. vasárnap

  Kedves Ági!

  Csak most látom ezt a cikkedet, bár eltelt azóta pár hónap mióta megírtad. 🙂
  Bizonyára sokan vannak, akik osztják a negatív véleményedet a mlm-vel kapcsolatban. Néhány megjegyzés ezzel kapcsolatban.

  Az mlm valóban nem távmunka (bár nagyrészt otthonról végezhető), hanem egy vállalkozási forma, amit kis ember kis pénzzel is el tud kezdeni. Ez is egy szakma amit meg kell tanulni. Azért van az, hogy aki kezdőként elindul, hónapok munkájába telik ameddig sikeres lesz. Egyszerűen nem lehet üzleti vállalkozást sikeresen irányítani megfelelő képzés nélkül. Ezt semmilyen más vállalkozás esetén sem lehet. Jobb cégeknél a képzések ingyenesek, viszont ha valaki megengedheti magának, hogy fizetett képzésen részt vegyen abban sincs semmi kivetnivaló. Ez mindig az egyén döntésén múlik, ha valaki kötelezni akar rá, akkor valószínűleg nem jó helyen keresgélsz.

  Egy valamire való mlm cég nem engedi meg az üzlettársaknak, forgalmazóknak, hogy kezdőként különböző gagyi hirdetések útján lejárassák a céget, emiatt van az, hogy sokan hirdetnek és nem nevezik meg az illető cég nevét, elérhetőségeit, termékeit, stb. Profi bemutatót személyes (e-mail, skype) kapcsolatfelvétel útján lehet tartani, a továbbküldözgetős honlapok minden emberi tényező nélkül igazán ritka esetben működhetnek. Nem állítom, hogy senkinek nem jön be, de ugyanúgy mint egy munkahelyen, ha valakit nem ismersz, nem tudhatod, hogy tudsz-e vele együtt dolgozni.

  Ha valaki mindent teljesen automatizálni akar, akkor valószínűleg nem jó helyen keresgélsz, a számodra legjobb cégnél is jobban jársz, ha keresel egy tapasztaltabb szponzort, vagy legalábbis megvizsgálod, hogy a szponzorvonalon van-e olyan ember aki érdemben a segítségedre lehet.

  Mire érdemes figyelni:
  1. Jó-e a termék, és neked személyesen tetszik-e a termék, szívesen felvállalod-e

  2. Kiemelkedő-e a fizetési terv, különösképpen kihangsúlyozva azt, hogy az első pár hónapban fizet-e eleget a cég a leendő partnereinek ahhoz, hogy ne morzsolódjanak le

  3. Megfelelő-e a szponzorvonal

  4. Biztosítanak-e (a cég vagy a szponzorvonal) internetes üzletépítési lehetőséget

  5. Túlzsúfolt-e már az internet az adott cég termékeivel vagy ajánlataival (ha igen, akkor neked az interneten nagy lesz a verseny)

  6. Támogatja-e a szponzorvonal az egyedi honlap elképzeléseidnek a megvalósítását (pl. ingyen vagy kevés pénzért leprogramoztatja a tervezett honlapját)

  7. Támogatott-e az, hogy ha az üzlete kinövi magát, akkor terjeszkedjen az interneten külföldre (az igazi passzív jövedelem ezen múlhat)?

  Ha ezt valaki mind be tudja mutatni egy honlapon keresztül és rá is veszi az illető érdeklődőjét arra, hogy kiválogassa a neki megfelelő információt egy ilyen sok információt tartalmazó honlapról, akkor le a kalapom előtte! Szerintem egy jelöltkutató weboldal kb azzal egyenértékű, mint egy bármilyen más terméknek sales oldala. Kétlem, hogy bármi kivetnivaló lenne a dologban. Ha profi, akkor lesznek érdklődők, ha nem akkor úgysem jelentkezik senki.

  Remélem ez az apró kis segítség sokaknak segítségül szolgál abban, hogy sikeresen kiválassza a számára megfelelő mlm céget vagy eldöntse, hogy egyáltalán neki való-e az mlm.
  További információkkal szívesen állok bármilyen komoly érdeklődő rendelkezésére.

 • Maier Teréz

  2008. szeptember 13. szombat

  Szeretnék a hiteles és komoly MLM-ezők nevében, védelmében hozzászólni.
  1. Nagyon sokan nincsenek tisztában az MLM fogalmával, tartalmával és tevékenységével.Szeretik összekeverni a piramis és pilóta játékkal, amelyeket egyébként már régen betiltottak. Az MLM egymás segítéséről szól,kapcsolatokról, megbízható kereskedelmi céggel a háta mögött, melyet teljesen le lehet informálni. Természetesen alaposan meg kell vizsgálni a cég tevékenységét és termékeit.
  2. MLM rendszerben sosem a cég hirdet, hanem a független partnerek. Kezdetben éppen azért használjuk az ingyenes lehetőségeket, hogy minél kevesebb költséggel tudjunk dolgozni /már aki az interneten dolgozik/Jómagam sosem telefonálok, arra találták ki a Skype-ot.
  Tehát ostoba megjegyzésnek tartom, hogy azért becsapós ajánlat, mert ingyenes az email cím és weboldal.
  3.Sajnos vannak nem magyar és egyre több magyar , valóban gyors meggazdagodást ígérő MLM cégek./jóslatom, hogy nem fognak sokáig működni/ Aki ért hozzá, az tudja, hogy törvényesen működő,megbízható, jó minőségű termékháttérrel rendelkező MLM-ben nagyon kemény, kitartó munka folyik!A gazdagodáshoz vezető út nehéz, de hosszú távon valóban anyagi függetlenséget nyújt!
  4.Információért sosem kérünk pénzt, sőt, regisztrációs díj sincs! Termékforgalom viszont van, ami pénzt generál. Különben miből is fizetnének? De a nagynevű áruházak, boltok, fizetnek azért, hogy ott vásárolunk? Ugye, nem.Nos, ennyit az információról.
  5.Véleményem szerint az MLM az egyetlen lehetőség arra, hogy egyről a kettőre jussunk, hogy biztonságban legyünk. Mit várhat egy „rendes” munkahellyel rendelkező polgár, kb.40 év munka után? Fizetésének 60 %-át…Tapasztalatból tudom! Most miről is beszélünk???
  6.Akik sikertelenek voltak valamiért egy MLM-ben, azok utána azt mondják, hogy nem működik.Vajon magába nézett? Mások irigységből, meg azért, mert a többség ezt mondja. Fáradtságot viszont senki nem vesz, hogy meggyőződjön róla,hogyan csinálják mások, akik sikeresek és boldog emberek!
  7.A távmunkával kapcsolatban még annyit hozzáfűzök, hogy én is „távmunkában”, itthonról, interneten építem az üzletemet,de találkozom is havonta egyszer az üzlettársaimmal, akik a barátaim.Áldom a napot, amikor ezt a lépést megtettem.