Vállalkozó anyukák: Megéri? Hogyan fogjak bele?

Milyen lehetőségeid vannak, ha kismamaként úgy döntesz, szeretnél vállalkozást indítani? Jár valamilyen támogatás? És a jogi kérdések megoldásában ki segít?

A legtöbb kismama fejében megfordul a gondolat, hogy „jó lenne valamit csinálni” a gyesen töltött évek alatt. Akinek jó a kézügyessége, szívesen végezne valamilyen kreatív munkát, aki nyelveket beszél tolmácsolással, fordítással foglalkozna, de sokan vágnának (és vágnak) bele babaholmik adásvételébe is. Az otthoni munkának több előnye is van: kielégítik szellemi igényeiket, hiszen nem csak a babával és a háztartással foglalkoznak, tapasztalatokat szereznek, így talán könnyebb lesz a munkába való visszatérés és nem utolsósorban némi pénzhez jutnak.

Hiába a kézenfekvő megoldás: jelenleg nem létezik kifejezetten olyan kormányzati program vagy pályázat Magyarországon, ami segítené a kismamákat abban, hogy a gyes ideje alatt önálló vállalkozásba fogjanak.

Nézzük a jogi helyzetet!
A GYED-en levő kismamák a GYED Extra keretében a baba fél éves korától fogva vállalkozhatnak és mellette a GYED-et is kaphatják tovább.

Ha GYES-en vagy, ugyanez a helyzet, lehetsz vállalkozó, de közben kapod tovább a GYES-t (a GYET esetén szintén)

Ha a KATA adózást választod, fontos tudnod, hogy nem lehetsz részmunkaidős KATÁs vállalkozó GYED/GYES mellett, akkor sem, ha van főállásod, ahol most éppen szülési szabadságon vagy. Ilyen esetben teljes időre kell fizetned a KATÁ-t, ha ezt sokallod, érdemes lehet megfontolnod a tételes adózást erre az időre.

A legjobb azonban, ha mielőtt ebbe belevágsz, megkérdezel egy könyvelőt arról, hogy a te esetedben mi a legjobb megoldás. Az aktuális helyzetről szóló videónkat az adózásról és könyvelésről vállalkozó anyukáknak itt tudod megnézni:

Hogyan fogj bele?

Bármilyen jó ötleted is van, először tájékozódj a piacon, készíts üzleti tervet enélkül állandóan ingadozni fognak a bevételeid és az is lehet, hogy hamar csődbe mész majd. Hiába tűnik úgy, hogy olyasmit találtál ki, ami még nincsen és amire a barátaid azt mondják, hogy biztos jó lesz, attól még nem fogod tudni, vajon tényleg van-e rá igény, és hogy mennyit lehet belőle eladni egy hónap alatt. Itt találsz egy alapos leírást arról, hogyan kell üzleti tervet készíteni

A piackutatás korántsem olyan nehéz dolog, mint gondolnád. Nézz körül a neten, hogy mi érdekli az embereket, mire van igényük! Olvass bele fórumokba, ahonnan megtudhatod a kendőzetlen véleményeket arról, mire mennyit költenek, vagy mit szeretnek vásárolni. Keresd meg azokat a fórumokat, ahol a célközönséged megtalálható, ehhez jó eszköz lehet a Google. Ha például kozmetikumokkal szeretnél kereskedni és beírod, hogy: inurl:forum „arckrém”, akkor megtalálhatod azokat a fórumokat, ahol arckrémekről folyik a társalgás, de rákereshetsz a „fórum arckrém” szópárosra is.

Körülnézhetsz a nagy webáruházakban is: a legtöbb oldalon van TOP10 lista, itt megnézheted, miből adtak el a legtöbbet. Olyan dolgokkal érdemes foglalkozni, amire van kereslet. Egy teljesen vadonatúj termék bevezetése a piacra, az emberek meggyőzése arról, hogy nekik erre szükségük van rengeteg energiát felemészt, és egyáltalán nem biztos, hogy sikered lesz. Ha viszont olyasmit árulsz, amire van igény, amit már ismernek, akkor a kezdetektől lehetnek bevételeid.

Ez nem azt jelenti, hogy ne legyél egyedi: már a kezdet kezdetén érdemes eltervezni azt is, pontosan ki lesz a célközönséged. Ha pl. babaruhával szeretnél kereskedni, mondhatod azt magadról, hogy te csak kislányruhákkal foglalkozol. A kislányos anyukák szívesen fordulnak majd hozzád, hiszen nálad a legszebb, kifejezetten kislány ruhákat találhatják majd meg, te leszel ennek a témának a szakértője, míg a város összes többi butikja, az interneten minden más babaruhás oldal „mindenkinek” szolgáltat. Ennek a szemléletmódnak nagy előnye, hogy könnyebb lesz magad hirdetni, hiszen a hirdetésedet olvasva minden kislányos anyuka érintve érzi majd magát.

Kezdőtőke

Ha kisboltot akarsz nyitni vagy valamilyen terméket szeretnél gyártani, akkor szükséged lesz kezdőtőkére. Ennek megteremtésére több lehetőséged van:

  1. Kölcsönkérsz a családtól: ha van nekik és adnak
  2. Hitelt veszel fel: kereskedelmi bankoknál már kezdő vállalkozók is vehetnek fel hiteleket, de fordulhatsz a vállalkozás-fejlesztési központokhoz is, vagy figyelheted a Széchenyi-terv támogatásait is.
  3. Kicsiben kezdesz: először csak néhány ezer Forintot fektetsz be, aztán a befolyt bevételekből bővíted tovább a vállalkozást.

Ez utóbbi kifejezetten jól megvalósítható az interneten keresztül. Egy domainnév és egy tárhely ára néhány ezer Forint évente, de kezdhetsz ingyenes tárhellyel és honlaprendszerrel is. Az apróhirdetési rendszerekben vagy fórumokban való hirdetés ingyen vagy olcsón megoldható, a beérkező bevételekből pedig már vásárolhatsz saját domaint, készíttethetsz honlapot.

Folyamatos fejlődés A vállalkozói létforma folyamatos fejlődést igényel tőled. Ha egészen kicsiben indítasz, de nem szeretnél azon a szinten megmaradni, hogy fórumokban és aukciós oldalakon kereskedsz párezer Forintos haszonért, akkor érdemes továbbképezned magad. Olvass kezdő vállalkozóknak szóló könyveket, oldalakat, blogokat, mint amilyenek pl. a Bagolyvár kiadó könyvei vagy a Vállalkozás online oldala. Alapos leírást találhatsz a Pályakezdő kalauzban is. Emellett érdemes körülnézni a különféle marketinggel foglalkozó lapokon is, hogy már a kezdetektől jól működjön a vállalkozásod és mihamarabb elkezdjen bevételeket hozni.

Megéri belevágni?

A kismamák helyzete nagyon nehéz a munkaerőpiacon. A visszatérés a régi munkahelyre csupán az anyukák felének sikerül, újat találni kisgyerekek mellett pedig nagyon nehéz. És hiába találsz munkahelyet, az első években a gyerekek sokat lesznek betegek, az óvodai-iskolai szünetek idején állandó probléma lesz az elhelyezésük.

A vállalkozás életmód is egyben. Ha otthonról dolgozol, szabadabban tudod szervezni az életedet, kisebb gondot okoz, ha a gyerekek betegek, vagy ha nyári szünet van. Nem kell másokhoz igazodni, túlórázni, hajnalban a bölcsibe-oviba rohanni a gyerekért, idegeskedni, hogy este el tudd őket hozni időben.

Hátrányok is vannak persze: csak magadra leszel utalva, mostantól nem számíthatsz rá, hogy csak úgy érkezik a fizetés minden hónapban a számládra, a sikerekért keményen meg kell dolgoznod, különösen az első időkben. Ezentúl nem lesz mögötted egy főnök, aki rávesz, hogy dolgozzál, hanem neked kell rávenned magad a rendszeres munkára, megtervezned a teendőidet és ezt meg kell szoknod, meg kell tanulnod. Azonban, ha jó volt az előkészítés, és folyamatosan fejlődsz, akkor olyan életformát teremthetsz magadnak, ami mellett sokkal több időd jut majd a gyerekeidre is. Hajrá 🙂

A vállalkozásindításhoz elérhetsz rengeteg ötletet és gyakorlati (adózási, ügyintézési stb.) információt az ingyenes tudástárunkban is.

286 Comments

 • Annamária

  2015. október 28. szerda

  Kedves Ági!

  Főállású kormánytisztviselőként mentem szülni és azóta is itthon vagyok a jelenleg 14hónapos fiammal. Kérdésem a következő:
  – a főállásom megtartása mellett indithatok KATÁs vállalkozást?
  – ebben az esetben a GYED extra igényelhető a vállalkozás keretében?
  – ha megszületik jövőre a második gyerek, a szülés után folytathatom a vállalkozásba amunkát?
  – ha nincs bevétel akkor a KATA fizetése szüneteltethető?

  Köszönöm a segítséget!

  • Vida Agi

   2015. október 30. péntek

   Igen, indíthatsz de kormánytisztviselőként ehhez a munkáltatód beleegyezése is szükséges. A GYED Extra keretében lehet vállalkozni. Ha gyermeked születik 1 éves koráig nem dolgozhatsz, de előreláthatólag január 1-től ez változik és fél éves kortól lehet majd dolgozni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet jövedelmed ezen időszak alatt, azonban ha a vállalkozásodban van alkalmazott, vagy pl. társ, aki a munkát folytatja tovább, akkor ügyvezetésre jogosult vagy, tehát a vállalkozás működhet tovább. A legtöbben ezt úgy oldják meg, hogy ha a vállalkozásból származó jövedelmük magasabb, ebben az időszakban nem kérnek ellátást, a gyermek 1 éves kora után pedig igénylik, vagy pedig arra az időre felvesznek valakit, aki üzemelteti a vállalkozást. Nyilván ki kell számolni, ez megéri-e.
   Igen, a KATA szüneteltethető, minimum 1 hónapig, maximum 1 évig, erről itt találsz bővebb leírást: http://ado.hu/rovatok/ado/katas-vallalkozas-szuneteltetese

  • Zsu

   2015. november 02. hétfő

   Kedves Ági,

   egyéni vállalkozást szeretnék indítani. Ellentétes információkat kapok.
   Fiam, most 18 hós. Dolgozni nem mennék vissza, csak az egyéni vállalkozást csinálnám GYED mellett. Ez működik így?
   Válaszodat köszönöm!

   Zsu

   • Vida Agi

    2015. november 25. szerda

    Igen, abszolút működik, a jelenleg hatályos jogszabály szerint a gyermeked 1 éves kora után vállalkozhatsz GYED mellett, januártól már fél éves kortól lehet.

 • Takács Lajos

  2015. október 13. kedd

  kedves Ági a kérdésem a következő lenne.A barátnőmnek van egy KATÁS vállalkozása egy alkalmazottal, hosszabb ideig beteg volt pontosan 3 hónapig,ezert lett az alkalmazott felvéve főkép ,a betegség idejére amikor táppénzen volt fizetni kell az 50 ezer forintos KATÁS járulékot ? Válaszát előre is köszönöm.

  • Vida Agi

   2015. október 17. szombat

   Igen, az alkalmazott után akkor is fizetni kell a járulékot, amikor táppénzen van. A pontos fizetnivalókat érdemes egy könyvelővel egyeztetni, mert a táppénz speciális eset ilyen szempontból.

 • Fabi Alexandra

  2015. szeptember 18. péntek

  Kedves Ági!

  Jelenleg 14hónapos kisfiammal vagyok itthon GYED ellátásban részesülök. Kettős foglalkoztatásban dolgoztam és munkaviszonyom jelenleg is fenn áll. Elgondolkoztam rajt, hogy egyéni vállalkozó leszek másod állásban. A kérdéseim ezzel kapcsolatban az alábbiak:

  1. Ha nem mondok fel munkahelyemen tehát a gyerek 3 éves koráig itthon maradok akkor is lehetek e egyéni vállalkozó?

  2. Ha igen akkor milyen fizetési kötelezettségeim lesznek?

  3. Gyed extrát ilyen esetben igénybe vehetem?

  Válaszod köszönöm.

 • Nagy Erika

  2015. szeptember 08. kedd

  Kedves Ági!

  2013. december óta KATA-s egyéni vállalkozóként tevékenykedem, egy alkalmazottal. Idén júniusban született meg az első gyermekem és CSED-et igényeltem, mivel a vállalkozás működéséhez nincs szükség az én munkámra, az alkalmazott el tud végezni mindent. A kérdésem az, hogy ebben az esetben működhet-e tovább a vállalkozás, milyen feltételek mellett, és kaphatok-e CSED-et.

  Köszönöm szépen!

  • Vida Agi

   2015. szeptember 26. szombat

   Igen, működhet és kaphatsz CSED-et, de CSED időtartama alatt nem lehet kivéted a cégből (fizetés, osztalék). A könyvelőddel mindenképpen egyeztess arról, mit és hova kell bejelenteni ennek kapcsán.

 • Éva

  2015. augusztus 24. hétfő

  Kedves Ági.
  Vállalkozást szeretnék indítani,de közben babára várunk mint örökbefogadó szülők.Hogy érdemes a vállalkozást indítani?Én csináljam egyénileg,vagy érdemes a férjemmel együtt?Neki van 8 órás bejelentett munkahelye,nekem nincs.Itthon háznál lenne a bolt.Ha itthon lesz a baba én dolgozhatom-e a gyes mellett?Szinte nulla tőkével kezdenénk bele,minél kevesebb járulékot szeretnénk fizetni.Tanácsát előre is köszönöm.Éva

 • Németh Hajnalka

  2015. augusztus 07. péntek

  Kedves Ági!

  Jelenleg GYED-en vagyok 15 hónapos kislányommal ez év december 14-ig, azt követően gyest kapok. Várhatóan november 2-től állnék munkába egyéni vállalkozóként. (Természetesen szeretném kihasználni a gyed/gyes extrat.) Az egyéni vállakozói igazolványt viszont már ebben a hónapban ki kell váltanom, de az első fizetésem csak decemberben érkezik a számlára. Ha esetleg sikerül az egyéni vállakozói igazolvány kiállítását követően rögtön szüneteltetnem a vállakozást decemberig, mivel nem történik benne semmi, akkor elegendő decembertől, azaz az első fizetésemtől lemondani a gyedről és gyesre váltani, vagy ez már augusztusban bekövetkezne?
  Jól olvasom, hogy egyéni vállalkozóként is megkaphatom a gyes extrát?
  Előre is köszönöm válaszod!
  Üdvözlettel:
  Hajnalka

  • Vida Agi

   2015. augusztus 21. péntek

   Nem kell lemondanod a GYED-ről, a GYED Extra keretén belül kaphatod tovább egyéni vállalkozás mellett is, mivel a kislányod már elmúlt 1 éves.

 • Rebi

  2015. augusztus 06. csütörtök

  Szia Ági,

  kislányom elmúlt egy éves, KATA-s egyéni vállalkozó szeretnék lenni, mint műkörmös. Tudnál segíteni?
  1. Pontosan milyen fizetendőm van?
  2. Főállású dolgozóként mentem szülni, a főállásom még megvan, így lehetek nem főállású KATA adózó?
  3. A munkahelyemnek jeleznem kell, hogy KATA-s egyéni vállalkozó leszek?
  4. Ha jeleznem kell, akkor érhet valami hátrány, mondjuk felmondanak nekem, vagy továbbra is védelem alatt állok?
  Segítségedet előre is köszönöm, Rebi

  • Vida Agi

   2015. augusztus 21. péntek

   1. Ebben a hanganyagban mindent összeszedtünk erről: http://www.gazdagmami.hu/kezdok/kezdo-vallalkozasok-adozasi-kerdesei
   2. Főállás mellett csak mellékállású vállalkozó lehetsz.
   3. Nem, kivéve, ha közalkalmazott, vagy köztisztviselő vagy, vagy ha a munkaszerződésedben ezt kikötötték.
   4. Ameddig otthon vagy a babával védelem alatt állsz.

 • Ildi

  2015. augusztus 01. szombat

  Kedves Ági!

  Férjemmel közös cégünk van, amelyben az ő tevékenysége a meghatározó, én kültagként, alkalmanként számlázok, de én is ügyvezetője vagyok a cégnek.
  Alkalmazott ebben a cégben nem vagyok, hanem van egy 40 órás munkaviszonyom, ebből megyek szülni.
  Kérdésem, hogy ilyen konstrukcióban gond nélkül folytathatom az alkalmi munkát a saját cégben csed és gyed mellett?

  Köszönöm előre is a válaszod!

 • Kemenesi Orsolya

  2015. július 10. péntek

  Kedves Ági!

  Nagyobbik gyermek májusban töltötte a 2, én papíron visszamentem márciustól dolgozni a gyed extra miatt,kivettem a szabikat, most táppénzen vagyok szeptemberig, amikor is érkezik a kistesó.Tehát most gyes+táppénz, szeptembertől csed+gyes a nagyobbik miatt.
  Egyéni vállalkozást szeretnék indítani kb. 2016. februárjában, de amin nem igazodtam ki, hogy ez lehet-e, vagy amíg a második gyermek be nem töltötte az 1 évet, addig nem?
  Tehát:

  1. tgyás/csed mellett másodállásban lehetek-e egyéni vállalkozó?
  2. ha igen, milyen befizetési kötelezettségekkel jár (egyszeri, rendszeres…stb.)?
  3. eleshetek-e a vállalkozás miatt bármilyen juttatástól (gyed, gyes…stb.)?
  4. mindez 2 esetben érdekes: ha még nincs bevétel, ill. ha már van (itt gondolom változnak a befizetni valók a bevétel-kiadás mértékétől függően)
  5. emellett, ha úgy van, felvehető-e a gyed extra a főállásból adódóan? 🙂
  6. ha el is indítom a vállalkozást, ha szeretnék 3. babát, le kell állnom, amíg az be nem tölti az 1. évet?

  Olyan állásról lenne szó, ami mellett ott lehetnének velem a gyerekek,de nem otthon végezném a tevékenységet.

  Nem tudom, hogy kihagytam-e bármit, ami még fontos lehet. Ha segítesz a válaszoddal, előre is megköszönöm 🙂

  Szép napot:

  Orsolya

  • Vida Agi

   2015. július 26. vasárnap

   1. A GYED Extra keretében a baba 1 éves kora után lehetsz. Előtte is lehetsz, de a gyermek 1 éves koráig nem vehetsz ki belőle fizetést vagy osztalékot.

   2. Ha a GYED Extra vagy GYES alatt vállalkozol ugyanolyan adófizetési kötelezettségeid vannak, mint mindenki másnak.

   3. Ha a gyermek 1 éves kora előtt vállalkozol és ki is akarsz venni pénzt belőle, akkor arra az időre csak GYEST kaphatsz.

   4. Ha még nincs bevétel, akkor is kell járulékot fizetned, ha van bevétel, akkor adót is a profit után.

   5. Igen.

   6. Nem kell leállnod, csak abban az 1 évben nem vehetsz ki pénzt a vállalkozásból.

   A legjobb megoldás az, ha céget alapítotok egy olyan családtaggal közösen, akinek van bejelentett legalább heti 36 órás munkahelye, így járulékot nem, csak adót kell fizetni. Aztán, ha jól működnek a dolgok, a babavállalás után, amikor lejárt a GYES, bejelentkezhetsz a cégbe és adhatsz fizetést magadnak.

 • Gál Melinda

  2015. június 23. kedd

  Kedves Ági,

  az lenne a kérdésem, hogy én most még GYED-en vagyok,de július 7-én lesz a kislányom 2 éves. Akkor már ugye GYES-en leszek. Jelenleg alkalmazottként dolgozom, még aug8-ig vagyok munkaviszonyban. Közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom.
  Most munkát keresek és lehet hogy vállalkozást indítanék. Gyes mellett ugye már lehetek vállalkzó?
  Illetve ma a helyzet akkor ha mi hamarosan szeretnénk még egy babát. Mellette nem lehet vállalkozásom? Ha most elkezdem és összejön a baba akkor be kelle zárni a vállalkozást?
  És egy előző kérdésből merítettem az ötletet. Jobban járnánk ha a féjem lenne vállalkozó – egyszemélye kft lehet? ő most egy cégnél van bejelentve alkalmazottként. ÉN pedig bejelentkzenék az ő cégénél munkavállalóként?
  Segítségedet előre is köszönöm a sok kérdésben.
  Melinda

  • Vida Agi

   2015. július 01. szerda

   Gyes mellett lehetsz vállalkozó és a GYED mellett is fenttarthatod a vállalkozást, ha lesz még gyermeked. GYED mellett csak arra kell figyelni, hogy másnak is dolgoznia kell a cégben, mert a GYED ideje alatt nem vehetsz ki pénzt a vállalkozásból. Amit írsz az jó megoldás, már csak azért is, mert így a férjed után nem kell járulékokat fizetni, csak utánad, ha alkalmazottként vagy bejelentve, de te lehetsz 4 órás is.

 • Kriszta

  2015. június 08. hétfő

  Kedves Ági!

  Azt szeretném megkérdezni hogy szülés után a gyermek 1 éves koráig lehetek e őstermelő? Vagy mi a teendőm ha jelenleg őstermelő vagyok ill dolgozom egy cégnél + ráadásul ingatlan bérbeadásból származó jövedelmem is van. Ha megszültem kaphatok e TGYást ill Gyedet az őstermelői tevékenység megtartása mellett illetve az ingatlan bérbeadás mellett. Köszönettel Kriszta

  • Vida Agi

   2015. július 01. szerda

   GYED mellett a gyermek 1 éves koráig nem lehet bevételed. Ha van vállalkozásod, üzemelhet tovább, elláthatod az ügyvezetői teendőket, de nem vehetsz ki pénzt belőle (fizetés, osztalék stb.)
   Ha nem vagy közalkalmazott vagy köztisztviselő, akkor nem kell engedélyt kérned a munkahelyeden arra, hogy vállalkozást indíthass.

 • Ildikó

  2015. június 07. vasárnap

  Kedves Ági!
  Jelenleg GYES-en vagyok, és úgy gondolom, vissza tudok majd menni a munkahelyemre dolgozni, ha letelt, heti 40 órában. Viszont közben, GYES alatt szeretnék vállalkozó lenni (és majd a munka mellett mellékállásban, illetve ha annyira jól menne, akár főállásban is csinálni).
  Kérdésem, hogy milyen adózás érné meg nekem így? A KATA-ra gondoltam..mennyi adót és további díjakat, járulékokat kellene így fizetnem GYES mellett, illetve ha visszamennék, és mellékállásban folytatnám? A cégnél, ahol dolgozom, kellene engedélyt kérnem, ahhoz, hogy vállalkozó legyek?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Szép napot!
  Ildikó

 • Virág

  2015. május 09. szombat

  Kedves Ági!
  Jelenleg 10 hónapos kisbabámmal vagyok otthon GYED-en, 40 órás teljes munkaidős (határozatlan szerződéses) munkahelyről jöttem el szülni. Az a kérdésem, hogy a kicsi 1 éves korától kiválthatok-e egyéni vállalkozói igazolványt, vagy alapíthatok-e céget (esetleg KATA-sat), úgy, hogy kapom továbbra is a GYED-et? És ha igen, mik a feltételei? Mennyit kell fizetnem havonta? Lehetnek-e alvállalkozóim?
  Köszönöm
  Virág

 • Gizella

  2015. április 26. vasárnap

  Kedves Ági! 40 órás munkahelyről mentem babázni és jelenleg is alkalmazásban állok, csak most Gyes-en vagyok. Indítanám a vállalkozásom és szeretném megkérdezni, hogy gyes mellett ebben a helyzetben (van 40 órás munkahelyem, de ugye nem dolgozom, mert gyes-en vagyok) lehetek-e másodállású vállalkozó, hogy csak a vállalkozói kivét után kelljen fizetnem? Köszönöm.

  • Vida Agi

   2015. április 29. szerda

   Nem lehetsz, mert a munkaadód nem fizeti utánad a járulékokat a GYES alatt, tehát neked kell.

 • Lekrinszkiné Deák Anita

  2015. április 24. péntek

  Kedves Ági!
  Négy gyermekem van a legkisebb 2éves lesz Júliusban a legnagyobb pedig 17éves lesz szintén júliusban de viszont ő tartós beteg 🙁 !
  A férjem magánvállalkozónál dolgozik!Nekem fodrász végzetségem van és ki szeretném váltani a vállalkozást de hallottam,hogy mivel férjemnek bejelentett munkahelye van így jobban járnánk ha ő váltaná ki a vállalkozóit és alkalmazna engem!Ez miért jó?Ön szerint így jobb lenne?Milyen költségek merülnek fel ilyenkor íjmódon,hogy a vállalkozást elindítsuk illetve milyen támogatásokat lehet igénybe venni
  Köszönöm válaszát!
  Üdv.:Anita

  • Vida Agi

   2015. április 29. szerda

   Ez azért jó, mert így nem kell járulékokat fizetni, csak a bevétel után kell adózni.

 • Kata

  2015. április 13. hétfő

  Kedves Ági!
  Néhány hozzászólással ezelőtti egyik válaszodban írtad, hogy a GYED extra keretein belül lehet vállalkozni a gyermek egy éves kora után. Jól értelmezem, hogy ezek szerint akár adószámos magánszemélyként értékesíthetem a kézműves babáimat, ha a lányom már 14 hónapos? Vajon a járulékokat így is fizetnem kell magam után? (ha jól gondolom, akkor igen… 🙂
  Köszönettel:
  Kata

  • Vida Agi

   2015. április 19. vasárnap

   Az adószámos magánszeméllyel az a gond, hogy azzal csak alkalmi jövedelmed lehet, de amíg csak 1-1 darabot értékesítesz, addig még belefér. Most készítettünk erről egy hanganyagot egy könyvelővel, abban megtalálod az egyéb lehetőségeket is, érdemes meghallgatni: https://soundcloud.com/vida-gnes/kezdo-vallalkozasok-adozasi-kerdesei

 • Eszter

  2015. március 22. vasárnap

  Kedves Ági!
  Jelenleg gyes-en vagyok 2,5éves kislányommal.Mivel „ráérek” gondolkodni itthon,kitaláltam,hogy egyedi,saját készítésű dísztárgyakat fogok késziteni szabadidőmben.Gyártottam is jó pár mintadarabot,és van rá érdeklődő szerencsére.Viszont ha eladom,jó lenne számlát is adni róla ugye.Ha adószámos magánszemély lennék mondjuk,akkor az úgy korrekt lenne?Vagy milyen megoldást javasolnál?Köszönettel : Eszter

 • Klaudia

  2015. március 12. csütörtök

  Kedves Ági. Abban szeretnék segítséget kérni,hogy ha munkahelyről mentem szülni,és most jelenleg gyesen vagyok(2 éves a kislány) akkor lehetek e másod állásban KATÁS egyéni vállalkozó. Ha igen a havi 25.000ft-on kivül mit kellene még fizetnem? Kaphatnám a gyest tovább? Válaszát előre is köszönöm!

 • Csilla

  2015. március 09. hétfő

  Kedves Ági!
  Jelenleg GYed-en vagyok a 9 hónapos fiammal, főállású munkahelyről jöttem el. Áprilistól kata-s vállalkozó szeretnék lenni ügynöki szolgáltatásra vonatkozóan. A kérdésem az, hogy mennyi tételes adót kell fizetnem (25 vagy 50 ezer) és kell-e munkavállalót alkalmaznom, mivel tudomásom szerint én nem dolgozhatok a gyerek egy éves koráig vagy le kell mondanom a gyed-ről. A Nav-nál háromszor háromféleképpen válaszoltak a kérdésemre, így nem tudom mi tévő legyek.
  Köszönettel

  • Vida Agi

   2015. március 29. vasárnap

   GYED mellett a gyermek 1 éves kora után a GYED Extra keretében vállalkozhatsz. Vagy dönthetsz úgy, hogy a gyermek 1 éves koráig lemondasz a GYEDről és a GYESről, aztán miután betöltötte az 1 évet ismét igénybeveszed.

 • Szabó Orsolya

  2015. január 21. szerda

  Kedves Ágnes!

  Kérdésem a következő lenne:
  Amennyiben 2 éves határozott szerződés (pedagógus) lejártát követően mennék el szülni járna-e a tgyás/gyed, úgy hogy mellette családi gazdaságban őstermelői tag vagyok? Vagy csak a gyermek 1 éves korától lehetséges őstermelőként gyedet is kapni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2015. február 07. szombat

   A tgyás annak jár, aki:

   . a biztosítás fennállása alatt, vagy
   . a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
   . a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.

 • Kati

  2015. január 08. csütörtök

  Kedves Ági!

  Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérem tanácsod.
  Főállású munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként 2014-ben KATA adózással folytattam tevékenységet. 2015. januárjától szülési szabadságom töltöm, feburárra várok kisbabát, a KATÁ-t idén január 1-től szüneteltem.

  A TGYÁS számítása során figyelembe vehető az EV-ként keresett jövedelmem vagy csak a főállásáú munkaviszonyban szerzett bér számítható be?

  Köszönettel,
  Kati

  • Vida Agi

   2015. január 20. kedd

   Ezt a TB-nél kell megkérdezned, de szerintem a teljes jövedelmed alapján számolják.

 • Alexandra

  2014. december 28. vasárnap

  Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni. Jelenleg még a tgyás-t kapom ami januárban fog lejárni. A kérdésem az lenne, hogy ha kisfiam 1éves kora után kozmetikusként szeretnék dolgozni egyéni vállalkozóként akkor milyen fizetési kötelezettségeim lesznek vagy mit érdemes elkezdenem?

  Válaszod köszönöm.

  Alexandra

 • Kriszti

  2014. december 06. szombat

  Kedves Ági!

  Azt szeretném kérdezni, hogy kiválthatom-e az őstermelői igazolványt, ha jelenleg Gyes-en vagyok, és résztulajdonosa vagyok egy Kft.-nek, jelenleg még ebben a Kft.-ben vagyok álományban is.
  Köszönöm válaszodat, Kriszti

  • Vida Agi

   2015. január 20. kedd

   Igen, kiválthatod.

 • Angéla

  2014. november 05. szerda

  Kedves Ági!

  Jelenleg gyesen vagyok november 22-ig, akkor tölti be a kisfiam a 3. életévét. Utána szeretnék főállású anya lenni, mert van még egy 11 éves, és egy 9 éves gyerekem. Illetve van egy 6 órás munkaviszonyom is, a gyes után a szabadságomat fogom tölteni, januárban fogok visszamenni dolgozni a munkahelyemre.
  Az lenne a kérdésem, hogy a 6 órás állásom, illetve a főállású anyasági mellett, kiválthatom – a KATA adózású egyéni vállalkozói igazolványt, illetve melyik formában? Főállású havi 50 000 Ft-os adózás mellett, vagy másodállásban, havi 25 000 Ft-os adózással.
  Köszönöm a válaszát.

  Angéla.

  • Vida Agi

   2014. november 20. csütörtök

   Kiválthatod, de csak főállásban (mellékállású vállalkozó csak legalább heti 36 órás munkahely mellett lehetsz)

 • Noémi

  2014. október 28. kedd

  Azt elfelejtettem írni hogy itthon vegeznem a munkát:) ez esetben?
  Illetve ha nem vállalkozásról Beszélünk hanem ha gyes mellett 7 hónapos fiam mellett heti egy két alkalommal 4-6orara megyrk dolgozni akkor a gyesem elveszik? És mi a helyzet az alkalmi munka vállalással 7 hónapos fiam és a gyes mellett.

 • Noémi

  2014. október 28. kedd

  Kedves Ági

  Segítségedet szeretném kérn mert már végképp belekeveredtem! A dolgokba. Egyéni vállalkozó szeretnék lenni koszorú és virágkötő szakmában.viszont van egy 7hónapos babám akivel gyesen vagyok. Kérdésem az lenne hogy ha én vállalkozó leszek elvesztem a gyest? Illetve gyes melletti vállalkozás esetén jár e valami kedvezmény a járulékok fizetésére vonatkozóan?

 • Marietta

  2014. október 09. csütörtök

  Kedves Ági!

  Már rengeteg fórumot megkerestem a kérdésemmel, de egyértelmű választ sajnos sehol nem tudtak adni, bízom benne, hogy Te tudsz segíteni!

  Az lenne a kérdésem, ha KATA-s egyéni vállalkozó vagyok MÁSODállásban, és a főállásomból elmegyek szülési szabira (előbb táppénzre, majd tgyás-ra, gyedre), akkor mellette folytathatom a vállalkozói tevékenységemet másodállásban, vagy szüneteltetnem kell???

  Köszönettel:
  Marietta

  • Vida Agi

   2014. október 11. szombat

   A gyermek 1 éves koráig nem folytathatod, kivéve, ha van alkalmazottad, aki végzi a munkát, mert addig csak az ügyvezetői teendőket láthatod el a cégben (nem vehetsz ki osztalékot, fizetést és nem dolgozhatsz). 1 éves kor után a GYED Extra keretében már folytathatod a tevékenységedet tovább enélkül is.

 • Plesz Anett

  2014. június 05. csütörtök

  Kedves Ági!

  Szeretném elkezdeni a vállalkozásomat. Jelenleg gyesen vagyok. Katás egyéni vállalkozást szeretnék indítani és szeretném megtudni, hogy van-a kedvezmény a fizetendő terhekre? Egy könyvelő szerint a havi 50.000,- helyett a gyes végéig csak havi 25.000,- ot kellene fizetnem. (erre nem vonatkozik a 45 hónap?) Erről viszont sehol nem találok infót. Ha valóban így van, akkor így is főállásúnak minősülök? (táppénz, szolgálati idő, stb tekintetében?)

  Előre is köszönöm válaszodat!!!
  P.Anett

 • Bottlik Rita

  2014. február 12. szerda

  Kedves Ági!
  Szeretném megkérdezni, a jelenlegi jogszabályi változások figyelembevételével GYED alatt használhatok-e adószámot, mint adószámos magánszemély? Amennyiben igen, ez milyen kötelezettségekkel jár, vagyis milyen adóterheket jelent?
  Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!
  Üdvözlettel:
  B. Rita

 • zombori marietta

  2014. január 09. csütörtök

  Kedves Vida Ági.
  Jelenleg gyed vagyok a kisfiammal aki most lesz 2013 január 20-án 1 éves ,de én már tavaly ki váltottam az őstermelőit mivel mi fóliázunk.Az baj vagy sem vagy tennem kell valamit?Mert én ilyenekhez én sajnos nem értek és egy kis segítséget szeretnék kérni hogy mit tegyek?

  • zombori marietta

   2014. január 09. csütörtök

   kedves ági
   rosszul irtam mert gyesen vagyok a kisfiammal itthon

 • Margó

  2014. január 04. szombat

  Kedves Ági!

  Gyesen vagyok itthon az iker lányaimmal akik már ovisak! Szeretnék egy webshopot indítani,kérdésem az lenne,hogy kell-e kereskedelmi végzettség vagy sem illetve,ha vállalkozó leszek a gyes összege változik-e?
  Azt olvastam több helyen,hogy webshop indításához nem kell kereskedelmi végzettség!

  Válaszod előre is köszönöm!

 • Nagy Ágnes

  2013. augusztus 07. szerda

  Kedves Ági!
  Jelenleg GYes-en vagyok a kisebbik gyermekemmel,- aki szeptemberben lesz 2 éves- és kézműves termékek (szabás- varrás) dolgokkal szeretnék foglalkozni itthon; -ameddig nem lesz 3 éves,- és akkor mennék vissza dolgozni tanítani az iskolába. Ehhez h. én valószínűleg nem tudnék havonta előállítani pl. 30-40 babaruhát, csak max 20 db-ot, ki kell váltanom az egyéni vállalkozóit, vagy elég lenne csak adószámos magánszemélynek lennem? Valamint, jobban járnék-e ,ha esetleg a nyugdíjas anyukám nevére lenne kiállítva, és én, mint alkalmazott lennék bejelentve?
  Köszönettel!

  • Jennifer

   2013. szeptember 01. vasárnap

   Szia Ági,

   meg tudod mondani nekem, hogy II. rokkant 8% és gyes mellett milyen lehetőségem van 7-es adószám helyett? Szellemi munkát végzek itthon, és sok a 43% amit most fizetek a bevételek után.

   Jenni

   • Jennifer

    2013. szeptember 01. vasárnap

    II. rokkant 80%, ezt akartam írni….

 • Bódis Virág

  2013. június 28. péntek

  Tiszteletem! Érdeklődnék, hogy GYED mellett élhetek e a 7-es adószám adta lehetőségekkel? Kézműves termékeimet árusítom, de nem tudom, hogy ezt a pici megszületése után is tehetem -e? A már meglévőket árusítanám, nem csinálnék többet a GYED alatt. Vagy ezt így is lehet?
  Köszönöm, Virág

 • Kovács Hanga

  2013. június 25. kedd

  Kedves Ági!

  Főállású egyéni vállalkozó vagyok, onnan szeretnék GYED-re menni. Azt tudom, hogy GYED alatt nem vehetek fel jövedelmet a vállalkozásomból, de ugye nem kell azt szüneteltetnem? Logikusan úgy gondolom, hogy nem is szabad, mert akkor meg is szűnik a társadalombiztosítási jogviszonyom és nem leszek jogosult GYED-re csak GYES-re. A GYED alatt a vállalkozásba nem fogok tevékenységet végezni és értelemszerűen jövedelmet sem veszek fel.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Kovács Hanga

 • Bur Zsuzsanna

  2013. június 11. kedd

  Kedves Ági!

  Gyes mellett szeretnék egyéni vállalkozást indítani vagyis átvenni (használt ruha). Szeretném kérdezni, hogy a Kata-t vagy inkább mást válasszak. Melyikkel járnék jobban. Áfa mentesen menne a dolog.
  Válaszát előre is köszönöm!

 • Béla

  2013. május 28. kedd

  Kedves Ági!

  Az egyik ismerősöm gyesen van és az lenne a kérdésem, hogy őstermelői igazolványt ki válthatja e ez idő alatt? És ha igen milyen kötelezettségei lennének?

  Segítségét előre köszönöm!

 • Szabó Ági

  2013. május 02. csütörtök

  Kedves Ági!
  Egyéni vállalkozói létből fogok augusztustól babázni menni (tgyás, majd gyed). Viszont vannak folyamatban lévő és előkészített szerződéseim, melyek velem mint egyéni vállalkozóval köttettek.
  Tudomásom szerint gyed alatt egyéni vállalkozó nem tud számlát adni, ez tényleg így van-e, vagy csak bevételem nem lehet?
  Más szóval egyéni vállalkozóként hogyan tudom a gyed alatt is működtetni a céget (működtetés alatt a számlázást, szerződéseket, stb. értem, nem a tényleges munkavégzést)? Jelenleg a szerződést én kötöm, a munkát az alvállalkozóm végzi, és ő is számláz be a megrendelőnek. De előfordulhat, hogy a megrendelő nem fogadja el az alvállalkozóm számláját, vagy bármilyen egyéb akadály előfordulhat, ezért keresek egy ettől eltérő, legális megoldást. Bármilyen megoldás érdekel :), kivéve, hogy a gyed-ről nem tudok lemondani még.
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm, üdvözlettel, köszönettel, Szabó Ági

  • Pollák Piroska

   2013. június 06. csütörtök

   Kedves Ági!
   A következő lenne a kérdésem: Egy családtagom nemsokára szülni fog. Jelenleg főállás melleti (másodállású) EVÁS egyéni vállalkozó, 1 alkalmazottal. Az EVA alapját az alkalmazott termeli, de a számlát Ő, mint EVÁS vállalkozónak kell kiállítania. A Gyed mellet maradhat-e a vállalkozása, vagy szüneteltetnie kell, ami azt jelentené, hogy fel kellene mondania az alkalmazottjának is, ha jól gondolom.
   Köszönettel: Piroska

 • Dea

  2013. április 16. kedd

  Kedves Ági,

  mostani jogszabályok szerint lehetek-e vállalkozó nappali szakos tagozaton egyetemista és Gyesen lévő is?
  Köszi!

  • Vida Agi

   2013. április 18. csütörtök

   Igen.

 • Márton Judit

  2013. április 15. hétfő

  Kedves Ági!

  A következő a kérdésem. Júliusig vagyok GYED-en a fiammal, utána kiadják a szabadságomat és szeptemberben megyek vissza tanítani 6 órában, mivel a GYES-t szeretném igénybe venni. Ebben az esetben, GYES-mellett dolgozhatom-e itthon? Napi 1-2 órában craniszakrális terápiáznék? Másrészt, mivel ez nem fix. hanem alkalomszerű lenne és szellemi tevékenységnek minősül, kiválthatom-e rá az adószámos magánszemély státuszt? Vagy inkább mondjak le a GYES-ről? Ezen kívül, 7-es adószámmal alkalomszerűen felkészíthetek-e ovisokat néptáncbemutatóra, ill. nagyrészt csak tanácsadóként lennék jelen havi, kéthavi rendszerességgel? Köszönöm, hogy időt szánsz rám:) Szép napot: Judit

  • Vida Agi

   2013. április 18. csütörtök

   Igen, mindegyiket csinálhatod GYES mellett egyszerre.

 • Noémi

  2013. április 07. vasárnap

  Kedves Ági!

  Kicsit össze vagyok zavarodva az új rendszerrel kapcsolatban. Régóta gondolkodom azon, hogy valamilyen formában vállalkozzak, főleg otthon végezhető munkával. Az lenne a kérdésem, hogy GYES mellett, ha a KATA adózási formáját választom, és 30 órában vállalom, akkor 25ezer Ft lenne az adó, mivel GYES mellett ennél több órát nem is lehet vállalni és 36 óráig ennyi adót kell fizetni a KATÁnál, vagy egyszerűen GYES mellett 50ezer Ft a KATA és kész?

  Nagyon köszönöm a választ előre is!

  • Vida Agi

   2013. április 18. csütörtök

   GYES mellett is választhatod a kedvezményesebb KATA-át, de érdemes erről könyvelővel egyeztetni, hogy pontosan mi a jó.

 • Janka

  2013. március 09. szombat

  Kedves Ági!
  Biztos írtatok róla már, de nem találom: a honlapon kötelező feltüntetni a vállalkozás adatait?(Cím, adószám)Ez nyilvános kell, hogy legyen?
  U.i.
  Nagyon klassz volt a tegnapi előadás! Már várom a következőt!!! 🙂
  Köszönettel
  Janka

 • Kovács Imréné

  2013. február 27. szerda

  Kedves Ági! Az lenne a kérdésem hogy főállású anyaként vállalhatok e bejelentett munkát a helyi önkormányzatnál.Ha igen akkor hány órában.

  • Kovács Imréné

   2013. február 27. szerda

   Kérem mielőbbi válaszod

  • Vida Agi

   2013. március 06. szerda

   Igen, napi 4 órában, ha bejárós a munka, napi 8 órában, ha otthonról dolgozol.

 • Kokai Zseraldina

  2013. február 13. szerda

  Gyes mellett szeretnem kivaltani a vallalkozoit. Mennyibe kerul ez nekem?

  • Vida Agi

   2013. február 25. hétfő

   A vállalkozói semmibe nem kerül, ha elektronikusan igényled.

 • Anita

  2013. január 31. csütörtök

  Kedves Ági,
  örömmel látom hogy tudsz segítséget nyújtani vállalkozós dolgokban.Szeretném a segítségedet kérni én is.Én jelenleg 3 gyerekkel vagyok itthon GYEDen.A legkisebbikem most februárban lesz 1 éves és vállalkozói kiváltásában gondolkozom emelt díjas telefon vonalak üzemeltetésére itthoni munkára napi 4 órában.Tudnál esetleg abban tanácsot adni hogy a Gyed megtartása lehetséges e? vagy ha Gyes.-t kell igényelni akkor érdemes e a KATA vagy a „hagyományos vállalkozási feltételek ” jobbak e…..Előre is köszönöm a segítséged.Üdv. Anita

  • Vida Agi

   2013. február 01. péntek

   GYED mellett jogosult vagy ellátni a vállalkozás ügyvezetői feladatait, de nem vehetsz ki pénzt a cégedből. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akkor tud üzemelni a vállalkozásod GYED mellett, ha pl. egy alkalmazott látja el a feladatokat, vagy szerződött alvállalkozó.
   Ha viszont te akarsz dolgozni a vállalkozásban és ki is akarod venni a pénzt belőle, akkor GYES-t kell igényelned a GYED helyett. A KATA és a hagyományos vállalkozási feltételek közti különbséget érdemes a várható bevételek és kiadások tekintetében egy könyvelő segítségével pontosan kiszámolni. Nagy általánosságban, ha kevesebb a kiadásod és több a bevételed, akkor a KATA jobb lehet, de ezt sok egyéni tényező is befolyásolhatja.

   • Anita

    2013. február 19. kedd

    Kedves Ági ,Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Sokat segített. További szép napot !Anita

 • Tóth Nikolett

  2013. január 14. hétfő

  Kedves Ági!

  Fodrász vagyok és vállalkozóit szeretnék kiváltani.
  Érdeklődnék, hogy ha én tartós beteg Fiamat márciustól oviba adom (de ugye nekem a gyes megmarad 10 éves koráig) akkor rám mik vonatkoznak? Azt tudom, hogy 6 órában dolgozhatok de akkor is megmarad a gyesem, ha vállalkozó leszek? Milyen havi kiadások érintenének engem?

  • Tóth Nikolett

   2013. január 14. hétfő

   Előre is köszönöm a választ! 🙂

  • Vida Agi

   2013. január 30. szerda

   Igen, a GYESt tovább kaphatod a vállalkozás mellett is. Ha az új 50.000 Forintos rendszerbe lépsz be, akkor havi 50.000-et kell majd fixen kifizetned, de erről mindenképpen könyvelővel kell konzultálnod.

 • Ádám

  2013. január 10. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  Feleségem kozmetikus, egyéni vállalkozó. Jelenleg gyesen van.
  Kérdésem az lenne, hogy a legújabb (2013-tól) életbe lépett jogszabályok szerint választhatja-e az új adófajtákból a neki megfelelőt és a 4 órás vállalkozóként érvényes-e rá a havi 25 ezer forintos járulékfizetési kötelezettség?
  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

 • Krisztina

  2013. január 02. szerda

  Kedves Ági!

  Nekem is a GYES alatti munkavégzéssel kapcsolatban van kérdésem, amely az alábbi:
  lehetek-e ezidő alatt adószámos magánszemély? Ha igen, milyen kötelezettségekkel jár ez (adó, járulékok)?
  Továbbá kik lehetnek adószámos magánszemélyek?
  Én időnként előadásokat, tanácsadást szeretnék tartani, valamint újságíró (is) vagyok, így egy könyvemet szeretném hivatalosan terjeszteni. Lehet ezt ilyen formában? Vagy ehhez szükséges a vállalkozói igazolvány kiváltása? Ha igen, akkor annak ebben az esetben milyen járulékmegfizetési kötelezettségei vannak?

  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel:
  Krisztina

  • Vida Agi

   2013. január 07. hétfő

   Lehetsz GYES alatt is adószámos magánszemély, járulékokat, adót ugyanúgy kell fizetned, mintha nem lennél GYES-en.
   Idéntől megváltoztak az adószámos magánszeméllyel kapcsolatos szabályok, így az is, hogy ki lehet egyáltalán adószámos magánszemély.
   Itt egyébként nagyon alapos leírást találsz róla, de az idei változásokról mindenképpen konzultálj könyvelővel is.

 • Zsuzsa

  2012. november 15. csütörtök

  Kedves Ági!

  Látom, hogy nagyon naprakész az egyéni vállalkozós témákban. Szeretnék én is kérdezni öntől!
  Én jelenleg tartósan beteg kislányommal vagyok GYES-en, a munkahelyemen tartósan távollévőként vagyok nyilvántartva, járulékot nem fizetnek utánam! Most adódott egy lehetőségem, hogy egyéni vállalkozóként (vállalkozói igazolvány kiváltása nélkül, úgy tudom ez lehetséges) egy pénzügyi cég munkatársa lehetek. A kérdésem az lenne, hogy milyen járulékfizetési kötelezettségem van ebben az esetben?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ági

   2012. november 16. péntek

   GYES mellett vállalkozóként ugyanúgy kell járulékot fizetned, mintha nem lennél GYES-en. Ha adószámos magánszemélyként csinálod, akkor nem kell járulékot fizetni, de adót igen (a mértékéről konzultálj könyvelővel)

 • Szilvi

  2012. november 14. szerda

  Kedves Ági!
  Nekem is a gyes mellett munka témában van kérdésem. Jól értem, hogy ha én gyesen vagyok egy multinál, aki fizeti a járulékaimat, vagyis biztosítva vagyok, és emellett egyéni vállalkozó is lennék otthonról végzett akárhány órás munkával, akkor fizetnem kell magam után még egyszer a járulékokat? Ha igen, akkor ennek mi értelme van? Vagy nem jól értem, értelmezem a járulékfizetést. köszi szépen a választ

  • Vida Agi

   2012. november 16. péntek

   Ez valóban ellentmondás, de a szabály az, hogy köteles vagy fizetni a GYES mellett végzett egyéni vállalkozásnál a járulékot magad után abban az esetben, ha a tevékenységet személyesen végzed (ha van alkalmazottad, akkor csak utána kell fizetni, magad után nem)

 • Lakosy Csilla

  2012. november 12. hétfő

  Kedves Ági!
  Jelenleg gyesen vagyok itthon a kisebbik lányommal,aki jan.elejétől bölcsödés lesz.Febr-tól szeretnék dolgozni kozmetikusként ,mint egyéni vállalkozó.Kérdésem a következő,jár nekem a gyes ha heti 30 órát dolgozom csak,vagy innen kaptam a tippet,hogy esetleg a férjem váltaná ki a vállalkozóit,és lennék az ő alkalmazottja,ő egy kft-ben alkalmazott teljes munkaidőben.Hogy jönnék ki jobban anyagilag a kifizetnivalókat illetőleg?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  • Vida Agi

   2012. november 16. péntek

   Anyagilag jobban jössz ki úgy, ha a férjed váltja ki a vállalkozóit a munkaviszonya mellett, mert így járulékot nem, csak adót kell fizetni.