Kezdő vállalkozások adózási kérdései


Régóta tervezem, hogy készítek egy anyagot a kezdő vállalkozások adózási kérdéseiről. Engedélyek, adózási formák, járulékok GYES, GYED, GYED mellett, átmeneti lehetőségek, amíg elindul a vállalkozás, KATA adózás és a többi. Most a ti Facebookon feltett kérdéseitek alapján ez el is készült Ökrös Erika könyvelő segítségével, aki nagyon kitartóan és alaposan válaszolt a feltett kérdésekre.

Elég hosszú anyag lett, de ha komolyan gondolod, hogy vállalkozásba fogsz, érdemes leülni, végighallgatni, kijegyzetelni:

15 Comments

 • K-M. Andrea

  Reply Reply 2017. január 06. péntek

  Kedves Ági!

  Nagyon hasznos volt a soundtrack, viszont még maradt bennem pár kérdés, hátha tudnál ezekre választ adni. Jelenleg GYED-n vagyok, fizetés nélküli szabin a munkahelyemen. Meskán szeretnék értékesíteni kézműves termékeket (horgolt figurák, festett fadobozok stb.) ill. kisebb grafikákat készítenék. Kis összegű termékekről van szó, a havi bevételemet max. 10000 HUF-ra saccolom, de várhatóan ingadozó lesz, lesz olyan hónap mikor 2000 és olyan mikor esetleg a 10000HUF-t meghaladja. Ha jól értettem, csak akkor járhatok el szabályosan, ha bejelentkezek egyéni vállalkozónak. Viszont mivel GYED-n vagyok nem lehetek másodállású vállalkozó, főállásban pedig fizetnem kellene havi 6390 HUF TB-t plusz még az adókat is? Így kb. mínuszban lennék. Sajnos olyan vállalkozás nincs a rokonságban, amiből számlázni tudnék. Édesanyám nyugdíjas, ha ő indít egyéni vállalkozást,akkor neki kell valamit fix-n fizetni (TB, iparűzési, bármi)? Vagy csak a bevételek után adózik majd? Én megbízási szerződéssel dolgozhatnék nála. Lehet úgy papírozni, hogy minden egyes megrendelésre írunk egy megbízási szerződést?
  A segítséget előre is köszönöm. Sajnos sehol nem találtam ezzel kapcsolatban igazán infókat, pedig szerintem sokakat érint.

  Andrea

  A válaszokat

  • Vida Agi

   Reply Reply 2017. január 08. vasárnap

   Ennyire kis és ingadozó bevételnél a 7-es adószám is elég lehet, emellett nem kell tb-t fizetned, csak az SZJA alapba számít bele. Sajnos TB-t fizetni nyugdíj mellett is kell, így ez a megoldás ugyanolyan lenne kiadási szempontból, mint az, ha te váltanád ki GYED mellett a vállalkozóit.

 • Horváthné Krisztina

  Reply Reply 2016. november 17. csütörtök

  Szia Ági!

  Már sok mindenben voltak segítségemre az írásaid, most is szeretném tanácsodat kérni.
  Októberben indítottam egy webáruházat amihez a 4791 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem TEAOR számot kértem.
  Most szeretnék egy gyerek Expora kimenni, ahol értékesítenék is ha vennének.
  Milyen TEAOR szám kell ehhez? Olyan kellene amihez nem követelmény pénztárgép.
  Esetleg megnéznéd a honlapot, hogy mi az amin változtatnál? Sajnos még nem igazán indult be a dolog.
  Köszönöm előre a válaszodat!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2016. november 20. vasárnap

   4799 Egyéb, nem bolti kiskereskedelem

 • Máté Kinga

  Reply Reply 2016. augusztus 04. csütörtök

  hiánypótló, köszönöm!
  megtudtam minden infót, legalább arról, hogy mivel menjek oda a könyvelőhöz, mit akarok tőle 😀

  szuperek vagytok!

 • VNiki

  Reply Reply 2016. július 27. szerda

  Kedves Ági,

  Nagyon tetszett a hanganyag, köszönöm, egy fokkal máris tisztábban látok a témában. Viszont még mindig nem tudom eldönteni, hogy a KATA a legjobb választás , vagy az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállakozás, akkor hogy ha van főállásom 40 óra hetente, kapom még a GYES-t Decemberig, emelett saját készítésű grafikákat szeretnék értékesíteni jegyzetfüzet, képeslap, napló, nyomat formájában. Az eladást a meskán keresztül tervezem. Ez biztos, hogy üzletszerű tevékenység lenne, viszont ami engem érdekelne leginkább, hogy kezdetben pontosan mennyi is lesz az induló költségem adó tekintetében ha KATA-t választok, vagy ha nyereség utáni adózást? A KATA-nál jól értettem azt, hogy 25 ezer forintot minden esetben be kell havonta fizetni, akkor is ha kevesebb összegért tudok értékesíteni kezdetben? (A termékeim eladási árai nem lesznek túl magasak, és nem hinném, hogy már az első időkben több 10 ezer forintos bevételre tennék szert majd havonta) Az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozásnál elhangzott egy 6930 Ft-os összeg, amit nem tudtam kivenni, hogy mi lehet, ezt az összeget kell fizetni ilyen esetben havonta, majd adóév végén pedig a nyereség után kell adózni?
  Elnézést a sok kérdésért és nagyon köszönöm előre is a választ, és a lehetőséget!
  VNiki

 • Krisztina

  Reply Reply 2016. június 20. hétfő

  Kedves Ági!

  A riportok, dokumentumok másolása (gépelése) és küldése az interneten milyen tevékenységi körnek számít, és hány forintig lehet adómentesen csinálni, vagy csak alkalmi munkaként? Az ilyen munkákat csak bankszámlán keresztül tudják kifizetni a megrendelők? Nincs más lehetőség? Havi hány forintot kell legalább megkeressek vele, hogy adózás után legalább 70000 ft -om maradjon?
  Előre is köszönöm a választ, Kriszti

  • Vida Agi

   Reply Reply 2016. június 26. vasárnap

   Ez a tevékenység az egyéb irodai szolgáltatások közé tartozik: http://www.teaorszamok.hu/8219/ Nincs olyan tevékenység, amit adómentesen végezhetsz, valamilyen adó minden vállalkozási formánál van, csak a mértéke más. A legkedvezőbb a mellékállású vállalkozó (ha legalább heti 36 órás bejelentett munkád van máshol és emellett vállalkozol), ilyenkor csak a nyereség után kell adózni, nincsenek kötelező járulékok. Jelenleg a GYED időtartama alatt sem kell járulékot fizetni, de adó ott is van. Kedvező még a KATA adózás is, aminek a mértéke tételes, tehát minden hónapban ugyanannyit fizetsz bevételtől függetlenül. Az adó pontos mértéke sok mindentől függ (az iparűzési pl. településenként változik), ezért erről könyvelővel kell egyeztetned. A kereset kifizetésének módja azoktól a cégektől függ, akiknek dolgozol. Sokan előnyben részesítik még ma is a készpénzes kifizetést, de azt tudnod kell, hogy ha vállalkozásod van (akár egyéni vállalkozóként, akár cégként), rendelkezned kell bankszámlával.

 • Irmi

  Reply Reply 2016. május 12. csütörtök

  Kedves Ági,

  Én egy kis ellentmondást érzek egy ponton. Több helyen az jön át, hogy nem a szaktudás számít, ha bele akar kezdeni valaki pl. egyéni vállalkozóként abba, hogy az ötletét eladja… Miközben ha jól hallottam az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása esetén csatolni kell a végzettséget igazoló okiratokat… Tehát ezek szerint azért ez mégsem ennyi egyszerű. Az 50 otthoni munka könyvecskét letöltöttem, átnéztem, és egész jó ötletek voltak benne, DE ott is ami felkeltette az érdeklődésemet, szerintem mindegyik olyan, amihez kell szakképesítés… a nyelvtanítás, a korrepetálás és mint non-mainstream téma az asztrológia (amivel már éve óta foglalkozok hobbi szinten) volt az, amire felfigyeltem.
  Tehát akkor most félreértettem valamit? Vagy tudakozódjak személyesen egy adótanácsadónál?

 • Andi

  Reply Reply 2016. április 21. csütörtök

  Szia Ági!

  Pár pontatlanság van az elhangzottakban, rendesen rám is hoztátok a frászt. Egyéni vállalkozóként, gyed alatt nem kell járulékot fizetni, olyan mintha másodállású egyéni vállalkozó lennél, csak a bevétel után kell adózni, és a gyerek fél éves korától működik. Most kérdeztem meg a nav kék számán.
  Szerintem az elején jobban megéri mint a Kata, talán csak a könyvelőnek van több dolga vele.
  Üdv
  Leskovics-Ortelli Andrea

  • Vida Agi

   Reply Reply 2016. április 26. kedd

   Igen, a felvétel 2015-ben készült, ez pedig újabb szabály, 2016. január elsején bővítették ki a GYED Extrát fél éves kortól.

 • Ny. Zsuzsanna

  Reply Reply 2016. április 07. csütörtök

  Üdv!
  Én nem vagyok még kismama, viszont szeretnék olyat, hogy amikor rajzolok valakinek kérésre, azt hogy adózhatnám le?
  Adószámos magánszemélyként lehet-e úgy, hogy nagyon ritkán van csak bevételem és nem is nagy összegek? Szal néha becsúszna 2-3 vagy 5ezer Ft akkor azzal mi történik? Szeretném ezt minél tisztábban kezelni, de nem szeretnék mínuszban se lenni, mert nulla bevételből pl. nem tudok fizetni tb-t…
  Másik kérdés, hogy állami támogatottság mellett végezhetem-e? (22800Ft-ot kapom).
  A választ előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2016. április 26. kedd

   Ha ez alkalmi jövedelem 1-1 alkalom, akkor igen.

Leave A Response

* Denotes Required Field