Dolgozó anyák lapja

Az Egyesült Államokban, mint minden másnak, a baba melletti munkának is vannak hagyományai. No, nem úgy mint nálunk, ott az anyák többsége már az első fél év folyamán visszamegy dolgozni, vagy ha nem, akkor évekig otthonmarad és majd csak amikor a gyerekek már mind iskolások, akkor kezd el azon gondolkodni, mivel üsse el a szabadidejét.

A dolgozó anyáknak még lapjuk is van, ez a WorkingMother, amiből rengeteg hasznos információt szerezhetnek azok az anyák, akik visszatérnek a munkába. A lap minden évben felállítja az anyabarát cégek 100-as toplistáját, azokról a cégekről, ahol van bölcsőde (nálunk létezik még egyáltalán ilyen?), rugalmas a munkaidő, és kellőképpen stresszmentesk környezetet nyújtanak az anyáknak.

A lap jól tükrözi, mennyire másként szemlélik a szülés utáni visszatérést és a baba melletti munkát a tengerentúlon. leírnak például egy történetet egy anyukáról, aki bejelentette a főnökének, hogy várandós, és hogy teljes időben anya kíván lenni, ám a főnöke azt mondta, neki más tervei vannak, és fenntartja számára fél évig a helyét, ha ezután visszatér a munkába. A baba fél éves korától távmunkában dolgozhatott, 1 éves korában pedig visszatért a munkába napi 6 órában.

Ez a mentalitás egyébként gyakran a hazai amerikai illetőségű multiknál is tapasztalható, ismerek olyan anyukát akinek itthon is felajánlották ezt a lehetőséget. Kérdés, hogy vajon a gyereknek mi a jobb? Pszichológusok szerint 3 éves korig a családban a helye, és nem tesz jót neki a közösség, de vajon jó-e az, ha a szülők folyton anyagi problémák miatt idegeskednek, feszültek, és állandóan az a rossz érzésük van, hogy nem tudnak mindent megadni a gyereknek, amit szeretnének. És itt nemcsak a drága ruhákról és játékokról van szó, anélkül felnő a gyerek, de egy állatkerti kirándulás vagy egy strandlátogatás vagy egy mozi sem két fillér, és a legtöbb családnak erre sem jut pénze.

De visszatérve Amerikához és a dolgozó nők lapjához. A lap külön foglalkozik azzal is, hogy miként tartsd egyensúlyban a családot, a dolgozó nő és az anya szerepkonfliktusát. Ideális esetben nem gond részmunkaidős állást találni az USA-ban, így mindössze 4-6 órára kell elválni naponta a csemetétől, és ez egyáltalán nem megterhelő. Különösen, hogy a gyerekekre többnyire babysitter vigyáz vagy olyan családi napközikben helyezik el őket, ahol 4-5 gyerek van egyszerre, így mindenkire jut külön figyelem. Ez mindenki számára jó megoldás: a gyerek családias környezetben van, az anya pénzt keres, azok az anyák pedig, akik az otthonmaradást vállalták, még mindig vigyázhatnak mások csemetéire.

Szóval van megoldás és összeegyeztethető egymással a család és a munka, csak kreatívnak és proaktívnak kell lenni: nem oldja meg más helyetted, úgyhogy neked kell. Hajrá 🙂

Comments are closed.