Először mindent jól megtanulok…

A napokban az egyik fórum hozzászólásai között merült fel egy gondolat, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni: azt írja több hozzászóló is, hogy ők szívesen tanulnának, de nekik nincsen ennyi pénzük, ha pedig nem a legjobbaktól tanulnak, akkor hogyan lesz vállalkozásuk? Utánajártam, vajon mennyit és hogyan kell tanulni ahhoz, hogy vállalkozó legyél.

Tökéletes?

Valójában ott szúrják el sokan ezt a dolgot, hogy tökéletesen meg akarnak tanulni mindent és csak utána belekezdeni. Ez nem egyetem, ahol először mindent megtanulsz, amit kell, aztán kapsz egy diplomát és csak utána lehetsz vállalkozó! A múlt héten a Sikerkonferencián volt szerencsém meghallgatni 4 olyan ember előadását, akik milliárdosok lettek az MLM üzletben, és mindegyikük elmondta, hogy az első sikerekig 3-5 év kemény munka telt el, rengeteget tanultak, minden könyvet megvettek, és ami a legfontosabb: emellett CSINÁLTÁK IS! Próbálkoztak, néha hibáztak, de tanultak belőle és továbbléptek, csinálták tovább a dolgukat. Néhányan céget is váltottak közben, tehát maguk mögött hagytak mindent. Számos sikeres vállalkozót ismerek, aki bizony néhányszor csődbe ment, mire sikerült felépítenie azt a céget, ami az igazi nagy sikereket meghozta számára.

Ha tehát vállalkozni szeretnél bármilyen formában, akkor nem érdemes azt várnod, hogy majd előbb megszerzel minden tudást és majd csak akkor vágsz bele, amikor tiszta a kép. Tanuld meg az alapokat, tájékozódj és máris kezdj el tapasztalatokat gyűjteni. Mert mire minden tudást megszerzel és begyűjtesz, addigra egy része el is avul. Ráadásul tudod mi a sok tudás felhalmozásának a nagy veszélye: a döntésképtelenség. Ott állsz, látod a sok információt és nem tudod eldönteni, merre menjél.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tanulj, vagy csak a tapasztalataidból tanulj. Sőt, éppen ellenkezőleg: kezdj el tanulni, aztán valósítsd meg a tanultakat, aztán tanuld tovább azt, amire az adott pillanatban szükséged van, amiről úgy gondolod, ez kell a továbblépéshez.

A tanulás befektetés

A tanulást tekintsd befektetésnek: nincs még egy olyan terület vállalkozóként, ahol ki tudod venni a cégből a pénzt és magadra költeni úgy, hogy mindezt költségként még le is írhatod! A megszerzett tudás a tiéd, ha pedig még hasznosítod is, akkor a cégé.

A „tudás-piac” meglehetősen kiszélesedett. Egyik rendkívüli oktatás a másik után kínálja magát, ember legyen a talpán, aki választani tud. Látszólag mindegyik fontosnak tűnik, ezért kezdőként az ember áll és legszívesebben mindegyiket habzsolná magába csak éppen nem tudja mindet megvenni. A jó hír az, hogy nem is kell mindent megvenni!

Vedd meg az elsőt, tanulj belőle és kezdd el megvalósítani a tanultakat! Jómagam is úgy indultam, hogy összesen egy infotermék felére volt pénzem. De szerettem volna mielőbb pénzt látni ebből az egészből, ezért a második részlet kifizetése már nem okozott gondot, addigra kitermelte azt a weboldalam. Később láttam más termékeket, konferenciákat is, szerettem volna elmenni, de akkor még nem engedhettem meg magamnak. Azt viszont tudtam, hogy tanulni kell, így a pénzt nem éltük fel, hanem visszaforgattuk a vállalkozásba, hol a gépeket fejlesztettük, hol tanulásra költöttünk és az indulás után 1 évvel már nem ijedtem meg a magasabb árú konferenciáktól sem, mert tudtam, hogy ha alkalmazok 1-2 dolgot az ott tanultakból, az bizony kamatostól térül meg.

42 Comments

 • Zsuzsa

  2015. szeptember 30. szerda

  Kedves Ági,
  szöget ütött a fejembe, hogy a tanulás kapcsán mit érdemes tanulni? A legtöbb sikeres „Gazdagmami”, aki elindult a vállalkozók rögös útján, milyen végzettséggel rendelkezik és vajon mennyire számított, hogy kinek van felsőfokú vagy középfokú végzettsége?

  • Vida Agi

   2015. október 17. szombat

   Az a tapasztalatom, hogy valami miatt a vállalkozók között több a középfokú vagy kevésbé „menő” felsőfokú végzettségű. Mintha a korábbi kudarcok az oktatásban jobban motiválnának a megvalósításra.

 • Katalin

  2015. január 31. szombat

  Kedves Ági!
  Nagyon örülök hogy „véletlenül”rátaláltam a honlapodra.Sok értékes dolgot olvastam,olvasok.Sajnos nem lesz nyugdíjam sem mert 60 éves vagyok és mindössze 8 év munkaviszony.Jelenleg 25650ft.a jövedelmem amit az aktív korúak ellátmányaként kapok.Albérletben lakom,ugyanazon helyen 19 éve.A férjem tavasszal megy nyugdíjba de az se lesz sok mert sosem volt a valós keresettel bejelentve.Az irónia az hogy édesapám a 30-40es években gyártulajdonos volt 80 dolgozóval.Amit persze majd elvettek….Semmibe sem tudok bele kezdeni mert nem veszíthetem el a pénzt amit kapok,mert ha kimaradna akár 1 hónapra is,a létünk pecsételődne meg.Olvasom hogy sok milliomos az elején megvett minden könyvet,hogyha csődbe ment,új vállalkozást hozott létre.De nem a semmiből.Én a bérletet sem tudom megvenni ezért gyalog járok.Ilyenkor mit tehet az ember?A -ból hogy lehet előrébb jutni?Köszönöm a türelmedet és szeretettel kívánok további minden jót!

  • Vida Agi

   2015. február 07. szombat

   Először is gondold végig, mi az a szakmai tudás, tapasztalat, amivel segíteni tudsz másoknak. Egyik hasonló korú ügyfelem pl. rájött, hogy szívesen vállalna napi néhány órában segítségnyújtást olyan idős embereknél, akik egyedül élnek. Sok esetben a család szívesen fizet azért, hogy valaki kijár rendszeresen és elvégzi a ház körüli kisebb munkákat. De sokan keresnek pl. gyermekfelvigyázót, pótnagyit is 1-2 órára. Egy ingyenes blog, apróhirdetés segítségével könnyen meg tudod hirdetni, mit vállalnál, mihez értesz. Gondolkodj el az erősségeiden és nézz körül a neten pl. Fórumokon, mikre van igény, sok ötletet lehet így nyerni.

 • Dávid

  2014. október 19. vasárnap

  Szia,

  Nagyszerű cikkeket írsz, imádom olvasni őket, csak kérlek, ha lehet, kérd meg az IT guyt, hogy az oldal CSS-ében növelje meg a folyószöveg méretét, mert kiég a szemem, mire elolvasom a bejegyzést.

 • Elvira

  2014. augusztus 19. kedd

  Kedves Ági!

  Olvasom a tananyagod, bele is vetettem magam, de én még a tanulásnál vagyok. Szolgáltatással fogok foglalkozni, azonban ehhez meg kell szereznem a végzettséget. Itt többen a blogolás-bevétel együtthatóról írtak.

  Kérdésem: amennyiben cégek a célcsoportom (több dolgot is szeretnék, de a szolgáltatást cégekre és magánszemélyekre is külön-külön akarom szabni), akkor számukra is érdemes blogot, közösségi profiloldalt működtetni, vagy ez inkább a magánszemélyekre, mint célcsoportra hat? Vagy ezt ne válasszam ennyire külön, mehet minden egy honlapon, egy blogon, de a célcsoportoknak szóló szolgáltatások külön-külön aloldalakon?

  Köszönettel a sok hasznos bejegyzésért:
  Elvira

 • hóvirág31

  2014. március 12. szerda

  Szia Ági!
  Nemsokára megnyílik a webáruházam, ezzel párhuzamosan pedig blogot is fogok írni. Számomra még az nem tiszta, hogy maga a blog is lehet jövedelem forrás? Ezt azért kérdezem, mert tudok olyan blogokat, akiknek az írói ebből élnek. Ez hogyan lehetséges? Függ a látogatók számától, a hírlevelet olvasó számától, vagy csupán a reklámból van bevétel?

  • Vida Agi

   2014. március 23. vasárnap

   Bloggal vagy abból van jövedelme a szerzőnek, hogy az olvasói adakoznak, vagy hirdetésekből (Google Adsense vagy hirdetők), PR cikkekből, a blog kapcsán kapott munkákból (cikkek utánközlése, szerzői munkák), vagy a blogkötetek kiadásából.

 • Gabrics András

  2014. február 16. vasárnap

  Teljes mértékben osztom azt az álláspontot, hogy „csinálni kell” nem csak tanulni. Meg vagyok győződve róla, hogy a tanulás édes kevés a sikerhez, viszont a gyakorlatias alkalmazása a megtanultaknak hatalmas fejlődést hoz az ember számára. Talán ez az, ami hiányzik a mai oktatási rendszerben, de ez talán egy másik történet… 🙂

  Köszi a nagyszerű cikket!

 • Eszter

  2012. szeptember 25. kedd

  Olyan talán nincs is, hogy tökéletes, de olyan van, amivel kezdetben beérjük, és elégedettek vagyunk.

  Néhányan teljesen új terepen, lábujjhegyen közlekedve kezdtük el, óvatosan, és közben figyeltük, hova lépünk. Szeretnénk már nagy lépésekkel haladni, magabiztosan, de most annak is örülünk, hogy elindultunk!

  Én most annak is örülök, hogy Ági hírleveleit követve sikerült egy új világot, egy új lehetőséget megnyitni. Van még mit tenni, és tanulni,de jó érzés, hogy már nem csak előttem vannak feladatok, hanem mögöttem is, amiket elvégeztem.

 • Talabos Viktória

  2012. augusztus 22. szerda

  Pont a marketing az, ahol nem is lehet mindent jól megtanulni.
  Mire bevágod az egyetemen a Kotler-könyvet, és mire a sikeres marketing menedzsment vizsgától megszédülve kitámolyogsz az ajtón, már nem is aktuális. (Egyben ez a jó hír: nagyon kevesen vannak, akik a felsőoktatásban megszerzett marketing ismerettel valamennyi előnyre tudnak szert tenni)
  Az online marketinggel meg főleg ez a helyzet: mire tananyagot csinálnak belőle, már megint minden megváltozott. Hiába is értekezünk most a Google Pandájáról, ki tudja, jövőre milyen szabály szerint kell az organikus találati lista előkelő helyeire bekerülni vagy az ottani pozíciót megőrizni.
  Nézzük a FB-ot: írok egy cikket egy funkció használatáról, és havonta kell a cikket meg a screenshotot frissítenem, mert még csak nem is úgy néz ki, mint eddig 😀
  Vállalkozáshoz előre adótörvényt bújni meg tb-t, egyéb járulékot számolni? Minek? Egy év múlva minden más lesz.
  A totojázás ássa meg a siker sírját.

 • Krisztina

  2012. március 01. csütörtök

  Köszönöm 🙂

 • Krisztina

  2012. február 29. szerda

  Mégis lenne még kérdésem .Egyszerűnek tűnik amit írtál , de ez alkalmazható-e kézműves termékekre is , amiből mondjuk a blogolással eleinte néhány db adható el ? olvastam valami adószámos lehetőséget , azt hiszem az ütközik a GYEDdel ? Nehéz helyzet , mert az elhatározás , lelkesedés , megvan , és minél előbb ismertetni kellene mivel mindennek kell felfutási idő , de ha nem lehet eladni? Mit mondjak a blogon esetleges rendelőknek , hogy majd 1,5 év múlva ?
  Ezért nem mertem még a blogolásnak nekiállni 🙁
  Elnézést a problémázásért , de ez nekem még érthetetlenek ….
  A tanfolyamon ezeket tanulhatom meg ugye?

  • Vida Agi

   2012. február 29. szerda

   Az adószámos lehetőséggel az a gond, hogy az jövedelem, ezért az erre GYED alatt nem alkalmazható. Erre a családtaggal való közös vállalkozás a megfelelő megoldás.

 • Krisztina

  2012. február 28. kedd

  Köszönöm , sokat segítettél 🙂

 • Krisztina

  2012. február 27. hétfő

  Az előző levelem vajon elment ? Tényleg nagyon érdekelne , hogy van-e az én esetemre lehetőség ….

  • Krisztina

   2012. február 27. hétfő

   Na akkor ezek szerint nem 🙁 Szóval az én gondom , hogy belevágnék , de a GYED miatt nem tudom hogyan álljak neki ennek az egész honlap , stb . építésnek . Mert még legalább 1,5 évig GYEDen leszek .
   Kitaláltam valamit ( a facebookon bejelöltelek , ott meg lehet nézni miről van szó )eddig magamnak készítgetem , másoknak is tetszik 🙂 De blogot a GYED miatt nem merek készíteni , mert ugye nem számlaképes az egész . Végezzem el a tanfolyamodat , vagy mihez kezdjek , hogy a GYED lejártával ebből üzlet lehessen .
   Előre is köszönöm a választ 🙂 Szép napot!

   • Vida Agi

    2012. február 28. kedd

    Honlapot készíteni, blogot írni GYED mellett is lehet, sőt ügyvezető is lehetsz cégben, csak a gyermek 1 éves koráig nem végezhetsz munkát és a GYED ideje alatt nem vehetsz ki jövedelmet (a GYES ideje alatt otthonról 8 órában, munkahelyen 4 órában dolgozhatsz). A GYED jogosultságod akkor szűnik meg, ha a cégedből fizetést vagy osztalékot veszel ki. Ha azt akarod, hogy még a GYED ideje alatt jövedelmed is legyen ebből, akkor egy családtaggal közösen (férj, szülők, testvér stb.) érdemes céget alapítani (vagy ő váltsa ki a vállalkozói igazolványt) és ő vegye ki a jövedelmet.

 • Patak Cs. Gyöngyvér

  2011. december 08. csütörtök

  Nekem önmagammal kell küzdenem minden egyes alkalommal, amikor valami nem tökéleteset hozok nyilvánosság elé, de rajtam is segített a sokszori fenékberúgás. Rájöttem, hogy csak így működik. Menetközben könnyebb is folyamatosan alakítani a dolgokon, mert segítenek a visszajelzések. 🙂 Köszönöm!

 • Olga

  2011. október 09. vasárnap

  TÖKÉLETESEN egyetértek! 🙂
  Az én szakterületemen is igaz, hogy a tökéletesség elvárása magunktól ahhoz vezet, hogy félni kezdünk, nem csinálunk semmit inkább, nehogy az eredmény kifogásolható legyen.
  Persze cél, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk, de ha rögtön a tökéleteset várjuk el magunktól, akkor nem vesszük figyelembe azt, hogy van egy érési folyamat.
  „Gyakorlat teszi a mestert.”

 • Szabóné Katona Eszter

  2011. június 13. hétfő

  Kedves Ági!

  Én eléggé hiszek a sorsban, már tudok a tevékenységedről egy ideje, de nem értem meg rá, most néhány hete láttalak a Duna TVben, majd ugyan az nap egy kedves ismerősöm és ÉFT terapeutám is ajánlott téged.
  Az volt a házim, hogy nézzek a honlapodon valamit, ami nem online asszisztencia, valami más addig is, amig legyőzöm gátlásaimat, mert azok jócskán vannak. Hát bevallom nem leltem mást, de azért sok hasznos dolgot tanulok tőled is!
  És amiért ezt most leírom: mert én egy Női Vállalkozói tanfolyamon kezdtem ezzel a dolgoggal foglalkozni (Bár Ausztráliában sok mindent tanultam már turizmus szakon) ott kaptam kedvet a vállalkozásra (ahova amúgy egy karriertanácsadó küldött).
  2010. májusban kezdtem, elolvastam a Vállalkozás Mítosza című „Bibliát” és egy börzén találtam meg az ÉN Márka könyvet is, ezek is rengeteget segítettek.
  Van üzleti tervem, készítettem konkurencia vizsgálatot és piackutatást bár nem 100 fős mintával a gyerekeim nyári szünetet alatt, ezt amúgy iszonyúan élveztem. Elkészült a honlapom. A google viszont túl drága nekem! Dolgoztam másfél hónapot a szomszédban,merthogy neki oda mertem adni a reklámomat-szórólapot. És jött a hideghívás, nem mertem, egyen túl vagyok már ez nagy mérföldkő, csakhogy épp költözés előtt vagyunk, és ismét nyári szünet van leálltam.
  Nagyon elgondolkodtatott a blogolás, csak az a kérdésem, hogy egy onlien asszisztens hogy tud blogolni, hiszen nem tudok hosszasan sokszór írni erről, nem úgy mint mondjuk egy szoptatós oldal pl (remélem nem sértettem meg senkit…).
  Örülök, hogy rádtaláltam végül!
  (Elnézést a hosszáért)
  Eszter

  • Vida Ági

   2011. június 13. hétfő

   Ha nem tudsz hirdetni, akkor a blogolás mindenképpen jó, mert látogatókat hozhat. Nem arról kell írni, mit csinálsz, hanem arról, ami a célcsoportodat érdekli.

 • Hernyósuli

  2011. június 09. csütörtök

  Én is belevágtam a 100 százalék nélkül, de emiatt sokszor úgy érzem, hogy az a sikertelenségem oka, hogy nem elég profi a hírlevelem, nem elég jó ez meg az, és ezzel elpuskázom a lehetőségeimet, mert próbálkozom, és talán emiatt már unalmas vagyok. Nehéz kitalálni újat, pedig már annyi mindent kitaláltam. Lehet, hogy ezért nyitja meg csak 50 százalék a hírleveleimet?

  • Vida Agi

   2011. június 09. csütörtök

   Ezt csak te érzed így, az olvasóid kívülről mindig másként látnak, mint te saját magadat. Az 50%-os megnyitási arány nagyon jó 🙂

   • Hernyósuli

    2011. június 09. csütörtök

    Na ez biztató :)Köszi

 • Hajni

  2011. február 19. szombat

  Kedves Ági!

  Kaptam egy nagyon szép levelet az egyik ismerősömtől. Egy holland anyuka képei vannak benne, aki az alvó babája köré mindenféle mesevilágot kreált és megörökítette. Gyönyörűek a képek és egyből eszembe jutott a blogod (meg a másik kismamás blogod) – gondoltam elküldhetném neked. Milyen e-mailcímre küldhetem? A szilvis-ügyfélszolgálatosra mehet?

 • z.cs.eszter

  2011. február 17. csütörtök

  Kedves Ági!

  Egy kedves tanárom mondogatta mindig: „Ha valamit csinálunk, azt vagy csináljuk tökéletesen, vagy neki se álljunk.”

  Évekig követtem ezt a felfogást, aztán egyszer csak azt vettem észre, a gyorsabbak mindent elvittek előlem, még akkor is, ha néha hibáztak.

  Amikor elkezdtem a honlapom csinálgatni, pl. napokat töltöttem azzal, milyen betűtípus hogy néz ki stb. Aztán egyszer csak azt vettem észre, eltelt 3 hónap, és még semmit sem haladtam. Muszáj volt ezen változtatnom. Egy hétvége alatt meglett a honlap. 🙂

  Utána hetekig ültem felette, kinek mutassam meg? Féltem, mi lesz a vélemény róla.
  Most úgy döntöttem, mindenkinek megmutatom 🙂

  Köszönöm neked, hogy bátorságot adtál ehhez!

  Eszter

  • Vida Ági

   2011. február 18. péntek

   Szuper 🙂 Gratulálok!

  • Tóth Erika

   2011. május 04. szerda

   Kedves Eszter!
   Tetszik az oldalad, bátorságod, én is hasonlóban gondolkodom, gondolkodtam … 🙂
   További jó alkotást, kitartást kívánok Neked

 • Nagy Mariann

  2011. február 17. csütörtök

  Kedves Ági!

  Rosszul esett az egyik mailod után, hogy nem mosolygós napot kívánva búcsúztál el. Már megszoktam és valóban elmosolyodtam, jól indítottad a napomat. Hihetetlen, hogy minden személyes kapcsolat nélkül az üzeneteid tartalmával „fel tudod dobni” az olvasót.
  Nem olvastam el az összes fórumom írt bejegyzést, azonban egyet ki merek jelenteni, -ha nem értesz egyet vele cáfold meg-. Ha az ember nem tudja konkrétan mit akar és mit NEM akar csinálni úgy fogjon bele saját további pénzkereső útjának kialakításában, hogy van mögöttes háttere. Ugyanis minden elhibázott döntésből le lehet vonni ugyan következtetéseket, de ezek csak akkor visznek előre, ha azt a bizonyos tevékenységet nem kényszerből kezdi el. Tehát van ideje. Nekem majd 5 évem ment rá hogy nem tudtam mire vagyok alkalmas, vagy képes. Most tudom. 30 éves munkaviszonnyal a hátam mögött, az utóbbi 1 évben gondolkodtam el, mihez is fogjak, miután az álláshírdetők még egy NEM-el sem tiszteletek meg. Rá kellett jöjjek, a magam erejéből kell lépnem, magamnak kell kialakítanom egy esetleges vállalkozást, úgy, hogy én vagyok a munkáltató és én vállalom a felelősséget is. Lehet, hogy ez a megoldás lesz életem sokadik rossz döntése, de TUDOM mit akarok és majdhogy tűzön-vízen keresztül szeretném megvalósítani.
  Szép, mosolygós napot kíván neked és a kedves olvasóknak,
  Mariann

 • KIS KRISZTINA

  2011. január 08. szombat

  Kedves Ági!

  Köszönöm szépen a sok biztatást és a pozitív kisugárzást,ami szerintem mindenkinek nagyon sokat segít. A pozitív kisugárzás
  mellett valóban nélkülözhetetlen az önképzés is,ami nagyon jó befektetés és akinek anyagilag megoldható,többszörösen visszakapja
  a befektetett értéket. A saját vállalkozás is egy csodálatos dolog,nem szabad félni a nehézségektől,mert igazából nem nehézségek vannak az életünkben,hanem megoldandó feladatok.
  Egy évvel ezelőtt ismerkedtem meg egy magyar céggel,magyar tulajdonosokkal,akik már nagyon sok jó dolgot megtanítottak,amiért nagyon hálás vagyok.
  A NEM-ek tesznek minket NEMES emberré,a NEM-ekből lesznek az IGEN-
  ek,a számok törvénye,a vonzás törvénye stb. Mindig írjuk le a céljainkat,a negatív gondolatainkat alakítsuk át pozitívakká.
  Igyekszem ezekben a dolgokban másoknak is segíteni.

  Napsütéses szép napot kívánunk,Krisztián és Krisztina.

 • Földiné Csúcs Mária

  2010. december 14. kedd

  Ez tökéletesen igaz. Itt az önképzéssel egy időben kell a gyakorlatban is cselekedni.

 • Renáta

  2010. szeptember 20. hétfő

  Köszönöm szépen! 🙂

 • Vida Agi

  2010. szeptember 19. vasárnap

  Renáta, gratulálok 🙂

 • Renáta

  2010. szeptember 18. szombat

  Ja, és a legfontosabb! Az én tapasztalatom, hogy sosem lesz teljesen tökéletes a weboldalad, sosem lesz 100%-ig tökéletes a terméked, mindig tudnék rajta mit javítani. De közben minden fejlődik, változik és muszály lépést tartani. Amikor van egy kis pihis időszak, akkor lehet szépítgetni, javítgatni ami az idő teltével esetleg elavul…

 • Renáta

  2010. szeptember 18. szombat

  Nekem kettő dolog adta meg a kezdőlökést,/mondhatnám fenékberúgást amitől egészen a számítógép előtti székbe repültem 🙂 /, amikor belekezdtem az internetes munkába.
  1.Az egyik Vida Ági és G.Dávid közös riportja volt, amiben Dávid kérdezett és Ági a világ legtermészetesebb módján bemutatta akkor már 1 éve működő vállalkozását és kismamablog.hu oldalát. Olyan egyszerűnek tűnt az egész, hogy azt mondtam magamban ezt én is megtudom csinálni /na persze Ági aktivitása azért messze áll tőlem/.
  2. Anthony Robbins: Határtalan siker című könyve. Nagyon hosszú 390 oldalas, tartalmas könyv, amiben eljuttatott egy olyan szintre, amikor már elég volt annyi, hogy a könyv fele környékén azt írja: Kezd el MOST megvalósítani álmaid. A lényeg a MOST-on van, és tegyél mindennap valamit álmaid megvalósítása érdekében.
  Nos! Én akkor abban a szent minutumban hozzáláttam elindítottam egy ingyenes weboldalt: terhesseg.blogspot.com címen. Majd befizettem Ágiék Rizsanélkül című 1 éves tanfolyamára.
  Minden áldott nap foglalkoztam oldalammal, majd 8 hónapra rá indítottam a fizetős tárhelyes, saját domain-es oldalam: teherbeeses.hu. Közben pedig folyamatosan tanultam a tanfolyam anyagát 1 éven keresztül. Mindezt munka mellett!
  Egyébként ha nem munka mellett csinálom, ennél sokkal gyorsabban haladtam volna. Már most van havi fix bevételem, és most fejeztem be új könyvemet, ami 1-2 héten belül kapható lesz. Ja, és már a Google-tól is kaptam csekket Írországból, a Google hirdetések-re.:)

  Bocs, hogy hosszú voltam,ezzel csak azt akartam mondani, hogy én is úgy kezdtem, hogy alig-alig tudtam valamit az egész online vállalkozósdiról. Csak bele kell vágni, aztán minden jön magától, és szép sorban az ember tanul saját hibáiból és javítgatja azokat. Közben pedig pénzt keresel!

  Fel a fejjel! Sok sikert Mindenkinek!

 • Kati

  2010. február 01. hétfő

  Hm… a tökéletesség soha nem lehetséges. Csak a tökéletességre törekvő. A tökéletességre mindig érdemes törekedni, de meg kell hagyni azt a bizonyos százalékot a „teremtőnek”. Amikor már te a lehetőségek szerint mindent megtettél, akkor bátran abba lehet hagyni a görcsölést. Én idestova tizensok éve szervezek rendezvényprogramokat. Mindig nevetek a friss hús srácokon, akik az esemény kezdetekor ezres fordulatszámon pörögnek. A rendezvényt nem ott helyben kell megszervezni, hanem előtte. A rendezvény akkor tökéletes, ha magától lemegy, s a szervező azért van ott, hogy az éppen időlegesen kibillenni látszó fogaskerekeket helyreigazítsa. Ez egyáltalán nem lehetetlenség, csak meg kell érni erre a szintre. Meg kell tudni bízni az összes alvállalkozóban, a megrendelővel megfelelő viszonyt kell kialakítani, stb. Volt arra is példa, hogy az alvállalkozók látták, hogy úszni fog az esemény, ügyetlen volt a szervező. három másodpercen belül kéz a kézben, zárt láncban megoldották a helyzetet, hiszen összeszokott banda volt. Tehát jó alvállalkozókkal még a béna szervezőnek is lehet jó rendezvénye. Ezt a példa kedvéért mondtam csak, bárki saját területére adaptálhatja. A rutin kialakuk, de a tanulópénzeket folyamatosan fizetjük, nem csak tanfolyami formában.

 • Tünde

  2009. november 04. szerda

  Vannak olyan dolgok, amiket meg lehet és meg is kell tanulni, mielőtt belevágsz, hiszen ez a blog is erról szól, de egy picit minden vállalkozás más, már csak azért is, mert meg akarod előzni a többieket, ezért bizony menet közben kell sok mindent kitalálni, megtanulni, megtapasztalni, kitesztelni hogy hogyan legyél még eredményesebb. Ha csak álmodozol, hogy majd megcsinálod, az nem elég. Ha már jegyzetelsz is hozzá és terveket is szövögetsz, az már haladás. De, ha már megvan az első blogbejegyzésed, akkor úgyis hajtani fog valami tovább. Valakihez szólsz, egy bejegyzés nem elég, többet akarsz adni neki, meg is akarod tartani… A reakciókat figyelve pedig tanulsz és korrigálsz. 8)
  Bár még nekem sincs vállalkozásom! 8) De valami ilyesmi, nem?

 • Onlány

  2009. szeptember 18. péntek

  Szia Ági!

  Beatrixhez hasonlóan én is folyamatosan azt érzem, hogy olvasol a gondolataimban és csodálatos módon néhány napon belül mindig megjelenik a blogon egy bejegyzés azzal a témával kapcsolatban, amin épp rágódok.:)
  Én kb. 1 éve foglalkozok online marketinggel és kb. fél éve teszem ezt saját cég keretein belül.
  A céget egy volt férfi kollégámmal kezdtük, aki azóta már alvállalkozómmá avanzsált. Ő úgy gondolta, hogy 1 hónap alatt Mo-on tud egy új cég B2B szektorban – meglévő ügyfélkör nélkül – annyi jövedelmet realizálni, hogy jól és biztosan eltartson 2 embert. (Ha valaki tud ilyet, szóljon! :))
  Én nem adtam fel: rengeteget dolgozok, minden nap tanulok valami újat, amit lehet, visszaforgatok a vállalkozásba, saját magam képzésébe (info termékek, konferenciák, online marketing posztgraduális képzés).
  Milliomos még nem lett belőlem (ez a következő év projektje:)), de nem rosszabbak az anyagi körülményeim, mint amikor alkalmazottként dolgoztam. Ami megfizethetetlen, hogy az ember a saját főnöke: még ha sokat dolgozik is, maga osztja be az idejét 🙂

  Jó munkát és sok sikert mindenkinek!

 • Haklik Beatrix

  2009. szeptember 17. csütörtök

  Szia Ági!
  Az utóbbi bejegyzéseid, olyanok mintha belelátnál a fejembe és választ adnál kérdéseimre és próbálod elhessegetni kétségeimet. Nagyon egy húron pendülünk 🙂
  Szerintem azért is gondoljuk sokan azt, hogy előbb tanuljunk aztán vállalkozzunk, mert sok marketing guru anyaga úgy kezdődik „tanulj mások hibáiból, Te ne kövesd el ugyanazt a hibát”. Na ez csak úgy megy ha „mindent” megtanulunk (legalábbis próbálkozunk), különben hamar belesétálunk a csapdába.Szerintem nem lehet megúszni hiba nélkül bármennyit is tanulunk. Sokan nem bírják a kezdeti kudarcot megemészteni és emiatt hamar feladják.
  A sikere kulcsa azonban valóban a KITARTÁS!
  Minden kinek kívánok kitartást, magamat is belevéve 🙂

 • Erna

  2009. szeptember 17. csütörtök

  Igen, végig kell gondolni minden lépést, olyan nincs, hogy 100%-ra tudja az ember a siker titkát, de azért hitre és bátorságra is szükség van. Az elején tényleg sokat kell tanulni, a tanulás folyamatára végig kell. Már csak azért is, hogy ha az ember meg tudott ütni egy szintet, érdemes tartani. Ezért állandóan tenni kell.

  Míves Mézes