Egy kifogás: „De én vidéki vagyok”

Töredelmesen bevallom: őspestiként úgy érzem enyém az egész világ, bármit megtehetek. De ahhoz elég sok időt töltöttem faluhelyen nagymamánál, nagynéninél, hogy tudjam: ezt nem látja mindenki ugyanígy. Te mit gondolsz?

Vajon tényleg kevesebb a lehetőség, ha az ember vidéken él? Nem tud ugyanúgy tanulni, vállalkozni? Vagy ugyanazok a lehetőségek vannak, csak nehezebb megtalálni őket és élni velük?

Számos példát ismerek egyik és másik oldalról is. Például a 2008-as első Gazdagmami Tanfolyam egyik résztvevője, Kiss Bernadett, a Kölyökvár.hu tulajdonosa egy kis békési faluban, Muronyban él, de ez nem akadályozta meg abban, hogy két kisgyermek mellől fogjon vállalkozásba.

Vajon az internet könnyít ezen a helyzeten a Te életedben vagy sem? Vannak olyan lehetőségeid,amik eddig nem, vagy pedig egyáltalán nem látsz változást? Tényleg akkora a szakadék a város és a falu lehetőségei között? Várom véleményedet, tapasztalataidat a hozzászólások között!

31 Comments

 • Réka

  2011. május 13. péntek

  Sajnos nem volt időm minden hozzászólást végig böngészni, csak néhányat így azt kell mondjam, hogy akik azt állították, hogy ugyanolyan nehéz vagy könnyű ők az internethez kapcsolták a vállalkozási lehetőségeket. Én is ugyanezen a véleményen vagyok, hogy abban az esetben ha a vállalkozás összeköthető az internettel (ilyen fajta szolgáltatás vagy webáruház) akkor valóban hasonló a helyzet, ha viszont „face to face” vállalkozásról beszélünk akkor sokkal-sokkal nehezebb. Abban az egy esetben van lehetőség, ha egy olyan piaci rést találunk meg, amit meg is fizetnek az emberek.

 • Jónásné, Erzsi

  2010. április 07. szerda

  Jelenleg szigetszentmiklósi vagyok, éltem Pesten, és Békésen születtem. Pécsre pedig egyetemre jártam. Szóval kipróbáltam az ország több részét is. Az egy dolog, hogy Budapest központúság van, de azért van még néhány jobb helyzetben lévő régió. Békés megyében viszont sem oktatási, sem vállalkozási lehetőségek nincsenek. Bár ez nem szociológiai témájú oldal, de a békési faluk elöregednek, kihalnak. (Tudom, hogy vannak még ilyen területek, de nekem innen vannak tapasztalataim.) Szerintem éppen ezért a vidéki lét nem mindig kifogás.

 • Bernadett

  2010. április 06. kedd

  Ági, Te mindig Gyálon éltél? Vagy miért épp Gyál lett az otthonotok helyszíne?
  Neked mik a tapasztalataid e témával kapcsolatban?

 • Borbényiné Nóra

  2010. április 06. kedd

  Én voltam Budapesten olyan rendezvényen, ahol több volt a vidékről érkezett.

  Szerintem azért kerülnek Budapesten megrendezésre a legtöbb előadások, mert az az ország nagyrészéből elérhető, míg Debrecenbe vagy Pécsre nem tudnék eljutni egy egy napos rendezvényre Salgótarjánból.

  Tehát, ha élő találkozókra akarunk eljutni, akkor, hátrányban van egy vidéki, és biza sokmindenről le kell mondani. Azonban, abban, hogy sikeres online vállalkozást építsen, abban szerintem egy vidékinek is minden lehetőség adott.

  • L. JKR

   2014. október 05. vasárnap

   Frászt. :))) :(((((

 • Gabella

  2010. április 06. kedd

  Bernadettel értek egyet!

  Budapest-központú az ország, ez egyértelmű. De csak azért, mert ott több rendezvény van, több ügyfél, vásárló érkezik onnan, semmi pénzért nem élnék ott.

  Azért azt hozzátenném, hogy egy pest megyei települést vagy „vidéki” nagyvárost nem lehet összehasonlítani egy békési kisközséggel! Betti ezért nekem nagyon jó példakép, mert én egy másik békési községben élek.

  Az internet sok dologban segít! Lehet webáruházat nyitni, lehet külföldi cégekkel kapcsolatot építeni az otthoni fotelból, és ez mind nagyon jó! Viszont valódi üzletet nyitni szinte lehetetlen! Nincs annyi lehetőség tanulni, fejlődni.

  Ágival is még csak 1x találkoztam élőben, mert arra jártunk épp feléjük, pedig már vagy 6 éve internetről „ismerjük” egymást… 🙂

  Ja! Nekem nagyobb hátrány az, hogy nem tudok vezetni és nem beszélek angolul, mint az, hogy Bp.-től 250 km-re élek!

 • Zoli

  2010. április 05. hétfő

  Sziasztok!

  Először is Sok locsolót kívánok nektek az Ünnepek alatt!

  Másodszor:
  Elnézést előre is, hogy nem a témába vág, amiről írok, de úgy láttam, hogy jelenleg ezt az oldalt elég sokan olvassuk.

  Egy magyar, sakkozó kisgyerekről szeretnék írni, aki mindössze 14 éves, nagyon nagy tehetség.

  Magyarországon Rapport Richárd érte el legfiatalabban a nemzetközi sakknagymesteri címet.

  Élő pontszáma, fejlődési íve alapján a legjobbak között lesz a helye néhány éven belül, Lékó Péter vagy Magnus Carlssen fiatalkori eredményeihez lehet hasonlítani az ő játékát.

  Cikkek róla, honlapok:

  http://sportgeza.hu/sakk/2010/03/31/hogyan_lehet_nemzeti_kincs_rapport_richard/

  http://sportgeza.hu/sakk/2010/03/07/a_ny_times-ban_is_irtak_a_magyar_sakkzsenirol/

  http://www.origo.hu/sport/sakk/20100305-matek-negyes-miatt-lett-sakkzseni-rapport-richardbol.html

  http://www.dunatv.hu/sport/tnyt_magyar_sakk.html

  http://rapportrichard.hu/belepo.html

  Bármilyen ötletet, javaslatot, segítséget szívesen fogadunk, mellyel Ricsi karrierjét előbbre vihetjük.

  Előre is köszönjük Ricsiék nevében is!

  Üdv: Zoli
  Skype: sakk2036
  20/539-6389

 • Auguszta

  2010. április 05. hétfő

  Én is éltem Budapesten is,de nem tetszett a napi 3 óra utazás a munkahelyem és a lakásom között.Emlékszem,mire hazaértem 4 átszállás árán,teljesen kimerült voltam.Nem is akartam Pesten gyereket nevelni.Immár 11 éve egy kisvárosban élünk,itt minden elérhető távolságban van.
  Igaz,nincs színház se sportcsarnok,de ezen kívül mindenre van lehetőség.
  De abban biztos vagyok,hogy nem településtől függ,hogy vállalkozó szellemű vagy-e vagy sem.Nagyon számít pl.ki milyen családban nőtt fel.
  Nekem is van olyan ismerősöm,aki csak azért nem jár el futni,mert mit szólnak a faluban az emberek…
  Szerintem nem szabadna ezzel ennyit foglalkozni.
  Az emberek gondolkodását kell kicsit átformálni…szerintem.
  És tényleg,szinte minden megtalálható a neten.

  Üdv:Auguszta

 • Kriszta

  2010. április 04. vasárnap

  Ha nem a papírra (mickey egér diplomára) van szükségetek, hanem a tudásra, akkor itt van egy ingyenes web akadémia.Matematika,közgazdaság, fizika, gazdaság, biológia.Még regisztrálnod sem kell, csak rákantintasz a téged érdeklő cimre.

  http://www.khanacademy.org/

  Megjegyzem tini gyerekeknek nagyon jól kiegészíti a házi feladat megtanulását.

  Érteni fogja még az is aki most kezd angolul tanulni,mert az összes videon van, hang és virtuális tábla. Az enyém 12 éves, de nagyon szereti,biztos vagyok benne, hogy nem lesz gondunk az angol nyelv területen lévő továbbtanulással.

 • Sipos Margit

  2010. április 04. vasárnap

  Kedves Ági!

  A téma felvetésed nem alaptalan. Én is vidéki vagyok, mindössze egy éve élek Pest megyében. Bevallom én sem foglalkoztam ennyire az internettel eddig, hisz nem volt olyan közösség, aki bele vitt volna, a net adta lehetőségekbe. A távolság már nem lehet kifogás, mikor itt a webkonferencia, msn, skype. Én úgy vélem, hogy a kezdetekre kell oda figyelni, felhívni a figyelmet. Ehhez viszont valóban szükséges a személyes kontaktus, akár közvetítőkön keresztül. Vidéken kevesebben üldögélnek a gép mellett, ha jó az idő és kertészkedni lehet. De!!!! Amikor munkáról van szó és kedvet tudsz csinálni, ahhoz, hogy átszervezze a napi teendőit és megértik, hogy milyen előnyökkel jár az otthoni munka, biztosan jobban elterjed vidéken is az otthoni munka vállalás.

 • Bikfalvi Moni

  2010. április 04. vasárnap

  Csak a tréningekhez: budapestiként nem azért szervezem Bp-re a tréningjeimet, mert itt többen élnek, hanem azért, mert én itt élek – és nekem is meg kell szerveznem arra az időre a gyerekfelügyeletet. És ugyanezért szeretem szerdára, a Lurdy Házba szervezni a tréningjeimet, mert ott van játszóház, és szerdán féláron van (ezt az ötletet is Ágitól tanultam 🙂 )

 • Kati

  2010. április 03. szombat

  Az én egyik vállalkozásom, a http://www.titkoshazak.hu épp vidékhez kötődik. Nagyon érdekes tapasztalataim voltak ezzel kapcsolatban, míg jártam naponta a vidéket. Az egész országban keresztbe-kasul, mindenüvé eljutottam, a legeldugottabb ártéri falvaktól a menőbb nagyocsak városokig. Érdekes tapasztalás volt, hogy a keleti országrészben ezermilliószor nyitottabbak, lendületesebbek, vállalkozóbbak, mozgékonyabbak az emberek, mint a nyugatiban, noha a sztereotípiában fordítva él a dolog.
  Az is érdekes volt, hogy a guba a gubához elv mennyivel jobban érvényesül vidéken! Ott aki kispénzű, egyszerűen képtelen elhinni, hogy VAN más választás, hogy az ő háza is jó, hogy alkalmas, meg aztán fél belevágni, megvalósítani… de akinek kicsit több, s jobb van, az bizony meg meri fogni a dolgok végét! Viszont nagy ám rájuk az irigység! Na ez olyan nagyon magyar dolog. Bárki megteheti, hogy kinyisson egy ilyen vállalkozást, alig kell hozzá tőke, vidéki háza, nagymama örökségiből sokaknak van, ám mégsem a vállalkozás, a nagy hozam, hanem a kevés de biztosnak tűnő házeladás mellett döntenek. (Ugyebár vállalkozni kockázatos és macerás, sírni-ríni meg könnyű dolog, ifigynek lenni arra, aki meg merte csinálni, meg méginkább könnyű!)
  Én vidéki nagyvárosban / Budapesten élek. (átköltözőben vagyunk) A nagyváros sokkal élhetőbb, de a biznisz az Budapest még mindig. Mi is inkább választjuk az utazást mint az élhetetlen fővárost, de urbánus lelkekként a városi kényelem mellett döntöttünk.

 • Kriszta

  2010. április 03. szombat

  A világ legjobb egyetemei már rég felismerték, hogy érdemes online kurzusokat tartani,a gyakorlati oktatás úgyis más helyeken történik.Nálunk ez gyerekcipóbe jár.Most április-május környéként szoktak hirdetni.

  Addig nézzétek meg milyen a világ első 15 egyetemébe tartozó Johns Hopkins ingyenes.de oklevelet adó kurzusa. 6 nyelv közül lehet választani.

  Free Online Tobacco Control Training from the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health at http://globaltobaccocontrol.org

  havi 2000-3000 Ft-ért jó online angolnyelv oktatást is találtok, általában 1 hét ingyenes hozzáférést biztosít.Ki tudjátok választani, melyik az érthető és könnyebben tanulható.

 • HCsilla

  2010. április 03. szombat

  Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Három gyerekes anyukaként csak az olyan tanfolyamokra tudok eljutni, ami elejétől a végéig a neten zajlik, különben kakukk…

  Éppen két hete, hogy befejeztem egy OKJ-s tanfolyamot, egy kb. 35 km-re lévő kisvárosban. Az órák szombat délutánonként voltak, ezért lehetett megoldani, hogy eljussak, mert így a férjem mindig tudott vigyázni a gyerekekre. Ellenben az egész hétvégém egy ámokfutás lett miatta. Minden tiszteletem a családomnak, hogy ezt velem együtt végigcsinálta.

  Mert ez a probléma másik fele: ha anyu akar tanulni, nemcsak az a hátulütője a dolognak, hogy el kell menni a kis faluból, ahol lakunk, pénzbe, és nem kevés időbe kerül az utazás, hanem az is, hogy az egész családnak részt kell benne vennie olyan szinten, hogy anyu elfoglaltságához igazítja az időbeosztását.

  Ha neten keresztül lehet tanulni, akkor szerencsésebb a helyzet, mert ott már nem másik négy-öt embernek kell átszabnia a saját menetrendjét miattam, hanem „csak” nekem kell jól beosztanom az időmet.

  Azonban mielőtt nagyon sajnáltatni kezdeném magam, ki kell mondani, hogy it is érvényes a nagy igazság: valamit valamiért. Akárcsak a hozzászólok zöme, én is abból a megfontolásból költöztem anno falura, mert ott szebb, csendesebb, nyugodtabb, egészségesebb a környék, a gyereknevelés szempontjából – szerintem legalább is – ideálisabb. Őszintén szólva semmi pénzért nem cserélném el.

  De ehhez kellett az internet is, különben nagyon el lennék vágva a külvilágtól.

  Üdv:

  🙂 Csilla 🙂

 • dr.Kovács Béla

  2010. április 03. szombat

  Több, mint 10 éve költöztünk le a Balaton fővárosába Keszthelyre, pontosan attól pár km-re fekvő Cserszegtomajra. Nekem elegem lett Budapestből, mint élettérből, s az egész család ma már úgy gondolja, hogy életünk legjobb döntése volt.
  Az a tapasztalatunk, hogy sokkal tartalmasabb, emberibb életet lehet élni itt vidéken, s egyáltalán nem érezzük a hátrányát.Nem törik fel, nem lopják el az autómat, nem rabolják ki a lakásunkat,stb. Pezsgő kulturális élet van, kiváló előadók jönnek le rendszeresen előadásokat tartani.
  Amit korábban egész évben vártunk,- hogy majd nyáron lejövünk erre a csodálatos vidékre- (Balaton felvidék,Káli medence,stb.)az most a mindennapok részévé vált, és mondhatom:szinte egész évben nyaralunk.

  Dolgozni itt is kell, de nincs az a feszített, stresszes tempó, mint ami Budapesten volt.

  Persze sokat jelent, hogy „előző életünket” a fővárosban éltük, így nem érzem magam úgy mint a „falusi kislány Pesten” ha ott vannak elintézni való dolgaim, mert kapcsolataim megmaradtak és a számomra fontos és érdekes eseményeken ott vagyok.
  Képzem magam, előadásokat tartok, úgy érzem semmi nem hiányzik az életemből.
  Az internet kitágította a lehetőségeket, olyan emberekkel ismerkedtem meg, tanultam-tanulok tőlük, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak.
  Többükkel személyes-baráti kapcsolat is kialakult.

  Most legutóbb a VHK rendezvény is adott lehetőséget személyes találkozókra. Igaz Ági?
  Hát röviden ennyi, s még az sincs kizárva, hogy az itt hozzászóló
  hölgyeket-urakat is lesz szerencsém egyszer megismerni.

  Mindenkinek kívánok kikapcsolódásban gazdag nagyon kellemes húsvéti ünnepeket, a lányoknak sok-sok locsolót, a fiúknak sok piros tojást.

 • Rácz Annamária

  2010. április 03. szombat

  Ez így igaz, ahogy az előttem szóló írta. Évekig küszködtem betárcsázós, és mobil internettel, de nem sok eredménnyel. Tavaly november óta kisebb csoda útján végre van ADSL hozzáférésem, és végre azt a munkát is megtaláltam, ahol kiteljesedhetek, amit szívesen csinálok, és még eredménye is van.
  Itt falun az internet nagyon nagy kincs. Nem olyan egyértelmű, hogy van! De ha van, akkor hatalmas nagy segítség! Kárpótol a falusi élet hátrányaival szemben. Kevesebb lehetőség a munkában, a gyerekek elhelyezésében. Nekem például nem volt lehetőségem bölcsibe vinnem a fiamat, mert a közeli városban hatalmas volt a túljelentkezés. De az oviba járás is külön logisztikai feladat elé állít bennünket.
  Mindezek mellett nem cserélném el ezt az életet, főleg Budapestre nem költöznék. (Éltem ott kétszer fél évet.) Így aztán nem keresem a kifogásokat, hanem a megoldásokban gondolkodom.

 • Niki

  2010. április 02. péntek

  Nekem viszont az a véleményem, hogy Pestet össze sem lehet hasonlítani a vidékkel. Még egy vidéki város talán-talán, de egy kis falu… Ha csak azt veszem is figyelembe, hogy internet pár éve van (már ha működik, és nem túl borult az ég, mert akkor van, hogy nincs vétel).

  Szóval mire a kis falukba eljutott az internet, (szélessávon), addigra a Pestiek rég beletanultak, megcsinálták a szerencséjüket a neten, „elfoglalták” a jó pozíciókat, ötleteket, telítődött a piac nagy része. A kezdők és gyakorlottak között pedig csak egyre növekszik a szakadék….

 • Czidlina Ildikó

  2010. április 02. péntek

  Sziasztok! Én Komáromban születtem, onnan jöttem Budapestre érettségi után. Aztán nagyon jó munkáim voltak, itt ragadtam, de sosem váltam Budapest rajongóvá. Olyannyira nem, hogy most, 26 év után azon dolgozom, hogy visszaköltözhessünk kisebb városba. Emberibb, élhetőbb, tisztább életet szeretnék biztosítani a gyerekeimnek, és persze magamnak is.

  Biztos sok minden nehezebb egy kisvárosban, de abban bízom, hogy a vállalkozói lét, a kötetlenségével, és az internetes kapcsolat a világgal áthidalja ezeket.

  Igaz, 1-2 bp-i viszonteladóm már kesergett, hogy nehezebb lesz áruhoz jutnia, de eddig meg a vidékieknek volt nehezebb…

  Szeretnék azok közé tartozni, akik azt igazolhatják majd, hogy van élet a fővároson kívül is!

 • Hős Katalin

  2010. április 02. péntek

  Bocsánat még valamit hozzá szeretnék fűzni mert valaki írta hogy képzések csak pesten stb.

  Én jelenleg Life Coaching-ot tanulok… Angliában, online! Szóval már online is megoldható a tanulás, max a vizsgákra kell elutazni, ez kéne hgoy a jövő legyen itthon is! 🙂

 • Anikó

  2010. április 02. péntek

  Kedves Ági!

  Azt gondqolom, kifogásnak mindenképp használható a „vidéken élek” – ráadásul nem is mindig teljesen alaptalanul hozza fel mentségéül az ember…
  Én is Budapestről költöztem vidékre, és semmiképp nem szeretnék újra ott élni – azonban azt sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű angol nyelvtanfolyamra nem jutok el. Tőlünk a főváros most cirka 60 km, hetente kétszer nem tudok időt szánni az utazásra, hétvégi tanfolyam kevés indul. Jelentkeztem egy ilyenre Pesten, de végül negyedszerre tolták el a kezdést, és feladtam. Sok helyen meghirdetik a tanfolyamokat, de végül nincs elég jelentkező, és nem indul el a hétvégi kurzus.
  Azt gondolom, hogy ha az ország északi végéből meg tudtam oldani, hogy Kecskemétre járjak főiskolára („természetesen” munka mellett), akkor nem én vagyok a teljesen béna, hogy nyelvet tanulni nem tudok hol:)
  Keresem tovább a megoldást, és azt gondolom, hogy ha az ember el akar érni valamit, van célja, akkor megoldásokat keres, nem kifogásokat kezel.
  A nyilvánvaló hátrányokból néha még előnyt is lehet kovácsolni, ezért szerintem nem árt foglalkozni velük, csak nem szabad leragadni az akadályoknál.

 • Szalkai Titi

  2010. április 02. péntek

  Egyetértek az előttem szólóakkal.

  Lehet hogy a kismamáknak szóló tréningek esetében megfontolandó lenne a tréning mellett gyerekfelügyelet szervezése… 🙂

 • Nágel Zsuzsi

  2010. április 02. péntek

  Személy szerint én nem szeretek utazgatni olyasmiért, amit interneten is el tudok intézni. Nekem egyáltalán nem egyszerű elintézni a 3 gyerek felügyeletét, ahhoz még túl kicsik, hogy egyedül is ellehetnének.
  Szóval jó itt vidéken, nekem nem probléma, ha sok dolog Pesten zajlik, de akkor tudomásul veszem, hogy azok a dolgok nem velem történnek.
  Ahol lehet interneten tanfolyamot tartani, akkor miért ne?

  A bolt kérdése megint más, réspiacos üzletek nyilván IRL Bpesten tudnak leginkább működni (interneten gyakorlatilag majd’ mindegy).

  Más jellegű iskolák (felsőfokú képzés) tekintetében vidéken is vannak nagyon jó intézmények, magam is egy ilyenbe járok 🙂 az életünket itt is nagyban megkönnyíti a net.

 • Gyömbi

  2010. április 02. péntek

  Én is falun élek, és nem cserélném el semmi pénzért. Igaz, a megyeszékhelytől 8 km-re, (onnan költöztünk ki), és a mi falunkból is a többség oda jár be dolgozni.
  A városokban mindig több az „adott” lehetőség, de hiszek benne, hogy falun is meg lehet „teremteni” – ahogy sokaknak sikerült is. Az internet óriási segítség!! És lehet, hogy nagyobb a munkanélküliség vidéken, mint Budapesten, de a koldus is kevesebb!

  A tiszta levegő pedig segít a tiszta fejjel gondolkodásban is. Pestre költözött rokonaim, barátaim általában ugyanazzal a munkával kétszer annyit keresnek, de annyival többe is kerül az életük, és a csábítás is nagyobb a költekezésre. A családalapítást pedig hátráltatja, hogy nem akarják otthagyni a jó fizetést, viszont (lélekben vidékiként) nem akarnak „Pestre szülni” gyereket.

  Az átjárás tehát nem könnyű. Aki munkalehetőségeket keres, és pezsgő nagyvárosi életre vágyik, az Budapestre megy, akinek ezeken kívül más fontosabb, vidékre „menekül” és ott küzd…

  Azt gondolom, hogy aki igazán akar boldogulni, annak vidéken is sikerülhet. Kifogások, nehézségek mindenhol vannak. Más árat fizet egy pesti, és mást egy vidéki. Szerintem az számít, kinek mi „éri meg”, kinek mi az igazán fontos. Nem vagyunk egyformák.

 • Zoli

  2010. április 02. péntek

  Persze megértem, hogy mivel több ember él Budapesten, egyszerűbb, ha mindent itt találnak meg, de azért van élet a fővároson túl is.

 • Zoli

  2010. április 02. péntek

  Igen, sajnos az a baj,/ szerintem is már kicsit unalmas/, hogy sok konferencia, rendezvény + minden egyéb Pesten van.
  Pedig koszos a levegő, rossz a közlekedés, túlzsúfolt az egész város és még sorolhatnám.

  Lehetne több esemény Miskolcon, Debrecenben vagy egyéb helyeken is.

  Egyébként kicsit furcsa Debrecent vagy Miskolcot vidéknek hívni, mikor Budapest után a legnagyobb magyar városok közé lehet őket sorolni.

 • Mester Éva

  2010. április 02. péntek

  Én is egyet értek az előttem olvasottakkal:
  Magyarország Budapest központú… Vidéken kevesebb a lehetőség… És ha az ember budapesti képzésre, megbeszélésre utazik, az sokkal körülményesebb.
  De…
  Én azt választottam, hogy vidéken élem az életemet, és nem bántam meg…
  Biztos vagyok benne, ha Budapesten élnék, más életem lenne. Pont azért mert itt vidéken kevesebb a lehetőség, kénytelen voltam/vagyok megteremteni magamnak azt a munkát, amit szeretnék, és amiből megélhetek.
  Budapesten egyszerűen dolgoznék valakinek, alkalmazottként.
  Itt vidéken kevesebb a lehetőség, de nagyobb a szabadságom…

 • Bernadett

  2010. április 02. péntek

  Még valami: a blogbejegyzés címét én inkább erre változtatnám:
  Egy kifogás: ,,Nem a fővárosban/vonzáskörzetében élek,,

 • Bernadett

  2010. április 02. péntek

  NAGYON JÓ A TÉMA! (Ági, e tekintetben már írtam Neked e-mail-eket – idővarázs tréning kapcsán, de egyelőre válasz nélkül maradtam..)

  Vállalkozni, vállalkozást indítani, tanulni vidékről, kisvárosból, faluról ugyanúgy lehet, mint a fővárosból, ha van az embernek internetkapcsolata és számítógépe.
  Viszont!
  A személyes (face-to-face) lehetőség sokkal-de-sokkal kevesebb, gondolok itt tanfolyamokra, rendezvényekre, gazdagmami- és vállalkozónők találkozókra…stb. , illetve sokkal több pénzbe kerül (utazási ktg., idő, munkából való kiesés..).

  Az internet könnyít és segít abban, hogy e fent említett rendezvényekről értesülj, csak nem jutsz el a helyszínre..
  Miért nem? Mert nem a következő városban van, hanem sokkal nagyobb a távolság; nem érsz oda az adott időpontra (pl. távolsági közlekedés nem a legjobb); nem tudod megoldani gyermeked egész napos elhelyezését és ellátását, nincs meg a megfelelő közlekedési eszköz, hogy odautazz.. Soroljam még?
  A felsorolásból a legfontosabb az, hogy gyermekkel nem mehetsz ilyen eseményekre.

  Itt volt a Marketingtorta, a VHK, az OMA-tanfolyamok sora, aztán itt lesz az idővarázs tréning, a marketing-holiday..stb. Mindegyikről tudok, de egyiknek sem tudok aktív részese lenni.. 🙁
  Marad a netalapú webinárium, ha az adott témában megrendezésre kerül.
  (Megjegyzés: Nem kerül megrendezésre, hanem fizetős termékként, vagy bónusz-ajándékként kerül majd forgalomba.. VAGY mondjuk egy évvel később bepillantást nyerhetsz a tavalyi rendezvény vázlatos előadásába..)

  A legnagyobb baj az, hogy ebben az országban MINDEN, de minden budapest-központú!!!
  Megfigyelhető az a tendencia, hogy egy vidéki cégnek bp-en is van bejegyzett székhelye/irodája, mert csak így tud ,,labdába rúgni,, az üzleti életben.
  A rendezvények bp-en kerülnek megrendezésre, a minisztériumok a fővárosban vannak…stb.
  Hiába szervez az ember akár egy megyeszékhelyre (nemhogy kisvárosba) egy tanfolyamot, kevesebb lesz a jelenlevő, mintha ugyanezt bp-en tartaná. Hogy miért? Mert már a köztudatban is az van, hogy ,,ha nem bp-en van valami, akkor milyen lehet az?!?,, VAGY ,,Ha nem bp-en van, akkor szóra sem érdemes.,, Persze mindig van kivételek!!!!

  A bp-központúság beivódása köztudatba – ebben sajnos egyáltalán nem látok változást!

  Ti hogyan vélekedtek erről?

 • Hős Katalin

  2010. április 02. péntek

  Szia Ági!
  Tanusíthatom 🙂 Nem nehezebb… én pécsi vagyok, de az utóbbi időben Komárom-Pécs vonalon mozgok hetente-kéthetente 🙂 Szóval vidék 🙂
  Bevallom sokkalta jobban szeretem a „VIDÉK”-et 🙂 mert kék az ég és zöld a fű.
  De viccet félretéve 🙂 AZ internet megnyitotta a világot a lehetőség határtalan, és ha esetleg még egy nyelvet is tud az ember, akkor még a határok is megnyílnak ! 🙂 Mindenkinek ajánlom vágjon bele, és próbálja ki magát azon a területen, amit szeret!

 • Zsigri Mariann

  2010. április 02. péntek

  Sziasztok!
  Vidéken lakom(Pest megye). Az a baj a vidéki emberekkel,hogy nehezen tudnak változtatni a berögzött elképzelésükön. Bababoltot nyitottunk, másfél évig kínlódtunk, de a köztudat mindig a régebben nyitott „jól bevált?” „megszokott” bababoltnál maradt, ami már több 10 éve volt nyitva. Pedig mi olcsóbbak voltunk.
  Bezártunk…3 hónap alatt többet adtam el a neten,mint a boltunkban…azóta is a neten dolgozom. 🙂

 • Jakab Emese

  2010. április 02. péntek

  Kedves Ági!

  Én laktam 14 évig Budapesten is, ősszel költöztünk vidékre, így lassan mindkettőre rálátásom van.
  Amikor Budapesten laktunk egy ideig tanultam, majd dolgoztam, azután gyereket neveltem (mindhárom gyermekem ott született). Még Pesten elkezdtem otthonról dolgozni a gyerekek mellett. Ezt most is folytatom. Ha csak a munkával kapcsolatban kérdezed a véleményem, akkor azt mondom, vidéken nehezebb. Amíg Pesten laktunk megbízható bébi-szittert találni nem volt nehéz, általában volt is egy-egy fiatal, kedves főiskolás lány, akire rendszeresen számíthattam. Mióta falun lakunk, erre nincs lehetőségem. Igaz, hogy anyósomék itt laknak, de ők maguk is dolgoznak (messze még a nyugdíj). Így ebből a szempontból nehezebb. A különböző rendezvények többnyire a fővárosban vannak, ahová, ha szeretnék elmenni, nem csak a rendezvény idejére, no meg egy rövid utazás idejére kell valakit találnom, hanem az utazási idő miatt nagyjából egész napra. Ez elég nehézkes, ha a férjem nem lenne olyan támogató, hogy ilyenkor szabit vesz ki és itthon marad, nem is igen tudnám megoldani. Sokszor elkerülhetetlen, hogy találkozzam az ügyfeleimmel, akik többnyire budapestiek… olyankor is nekem kell utazni.
  Ugyanakkor sok tekintetben a távolság az internet miatt mégsem jelent akadályt. Itthonról tudok dolgozni ugyanúgy, mint Pesten, sok anyagot eddig is e-mailen küldtünk el egymásnak, ezek nem változtak. A vidéki élet nyugalma, az, hogy nincs örökös zaj, zsúfoltság, jó a levegő még segítenek is, hogy az ember jobban érezze magát a bőrében. Egyébként meg úgy látom, hogy a fent említett okok miatt nehezebb (ne meg azért, mert ha vidéki embereknek szeretnék szolgáltatni, akkor a vállalási áraimat is alacsonyabbra kellene szabnom, mert azért vidéken semmilyen szolgáltatás nem kerül annyiba, mint a fővárosban…), ugyanakkor nyugodtabb. A nehézségeket pedig kihívásként élem meg, és próbálok minden felmerülő nehézségre kreatív megoldást találni. Úgy gondolom, ha valamit igazán el akarunk érni, meg akarunk valósítani, akkor nem szabad, hogy ennek a célunknak a kivitelezésében a körülményeink befolyásoljanak.
  Azt tudom tanácsolni vidéken élő társaimnak, hogy gondolják végig helyzetüket, és találják meg azokat a lehetőségeket, megoldásokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy céljaikat elérjék! Én is ezt teszem, és örülök, hogy vidéken lakhatom!