Kinek hiszed magad?

Az vagy, akinek hiszed magad… És ez biztos? Mennyire adsz mások véleményére? Ők mennyire befolyásolják a tetteidet, gondolataidat, terveidet? Ha valami újat találsz ki, hányan ugranak neked és mondják azt, hogy „erre te nem vagy képes, úgyse tudod megcsinálni” Még példákat is hoznak, hogy ki mindenkinek nem sikerült. Az énképedet nagyban befolyásolja, mások mit mondanak rólad. Hogy jön ez a távmunkához meg a vállalkozáshoz? Ha nem tudod ki vagy, honnan tudod, mit akarsz csinálni?

Az vagy, akinek hiszed magad? Ha visszaemlékszel iskolás éveidre, hogy érezted magad, amikor egyest kaptál? És amikor ötöst? Milyen érzés volt, amikor utolsónak válaszottak be a focicsapatba? És amikor minden csapatkapitány téged akart? Az iskolában, ha az első pár hónapban az első padba ülsz, szorgalmasan jegyzetelsz és jó dolgozatokat írsz, akkor a tanár jó gyereknek könyvel el, és ha legközelebb becsúszik egy rossz felelet, akkor inkább elnézi neked. Ha viszont a hátsó padba ülsz és a padtársaiddal amőbázol, akkor lehetsz akármekkora zseni, meg kell küzdened azért, hogy elfogadjanak.
Az iskolásévek tapasztalatai, a felnőttkori sikerek, kudarcok, mások véleménye, kritikája, elismerése és a környezet, amiben élsz, nagy mértékben befolyásolják az énképedet.

Innen nehéz változtatni.

„Ha jó állást akarsz fiam, tanulni kell egyetemre menni, keményen dolgozni”

És a sok fiatal keményen tanul, nyelvvizsgázik, megszerzi az első, második, harmadik diplomát, továbbképzi magát, aztán egy irodában gürizik, ahol a tudásának tizedét sem használja (vannak kivételek is, de nem ők vannak többségben).

Ha mélyen magadba nézel, vajon mit látsz? Azt a munkát végzed jelenleg, amit mindig is szerettél volna? Azt az életet éled, amiről tizenévesen álmodtál? Miért igen? Miért nem?

Pár nappal ezelőtt írtam róla, hogy sokszor egy kicsi változás is elég az életedben, egy új megközelítés, egy új szemléletmód, ami felráz. Ha mostanában házimunkával és a csemetével töltötted az idődet, akkor itt az ideje úgy nézni az életedet, mintha nem a mindennapi teendők körül forogna. Holnaptól menjetek másik közértbe, másik játszótérre, séta közben fedezzetek fel új utcákat, csináljatok új programokat, ismerjetek meg új embereket! Új környezetben, új emberek között az énképed is változik, mert tőlük új visszajelzéseket kaphatsz, közöttük könnyebben lehet az az új ember, aki lenni szeretnél.

Ne hagyd, hogy mások határozzák meg, ki vagy, mennyit érsz, mire vagy képes.

Az legyél, akinek hiszed magad…

12 Comments

 • Vida Agi

  2008. június 18. szerda

  Igen, lesz.

 • Miklósné Andi

  2008. június 18. szerda

  Szia Ági!

  Köszönöm a választ. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy lesz e a honlaphoz autorespander rendszer. Vagyis amit mi is megtudunk csinálni?
  üdvözlettel : Andi

 • Vida Agi

  2008. június 18. szerda

  Andi, ne haragudj, nem láttam a bejegyzésedet, annyi bejegyzés volt.
  Amikor kidolgoztam a tanfolyam tematikáját elég sok időt rászántam a honlapkészítés témakörére. Lépésről lépésre apránként mutatok majd meg mindent, lesz idő gyakorolni. A személyes tanfolyamhoz képest azért jó egy online tanfolyam, mert vissza lehet nézni a korábbi anyagokat. A honlapkészítést oktatóvideókon fogom bemutatni,látod majd, hogy mit csinálok, hova kattintok és tudod követni az eseményeket, ha pedig elakadsz otthon, akkor csak vissza kell pörgetned a videót és megint megnézni, mit csináltam.

 • Miklósné Andi

  2008. június 18. szerda

  Szia V.Ági!

  Légyszi válaszolj a 16-án írt bejegyzésemre, hogy dönteni tudjak!
  Köszönöm: Andi

 • Miklósné Andi

  2008. június 16. hétfő

  Szia Ági!

  Regisztráltam ma este a tanfolyamodra!
  Már nagyon várom, azonban egy-két dologra szeretnék választ kapni.
  Szóval: Én nem is olyan régen voltam Pesten egy online tréningen, ami 16000 Ft-ba került.Ez 2 nap volt. Ott igaz, hogy megmutatták hogyan kell honlapot csinálni arra arra az üzletre, amit szeretnék a neten működtetni, azonban nem mertem ott kérdezni és nem is volt rá idő igazából , így tehát úgy maradtam, hogy itthon kellene utána néznem a honlapom elkészítéséhez, amire nincs türelmem és időm sem igazából. Amit ott mutattak, az szerintem egy programozónak ment volna, nekem nem. Szóval úgy jártam, hogy itthon keresgéltem ember után, aki elkészítette volna a honlapom, persze 50000-100000 Ft-ért.
  Ami a vicc, hogy a tanfolyam egyik vezetője is elvállalta volna a honlapom elkészítését, potom 100.000 ft-ért. Szóval dühös vagyok most azért, amiért ott nem voltam erőszakosabb és nem követeltem azt, hogy addig nem jövök onnan haza, amíg nem tanulom meg profi módon mindezt! Késő bánat!
  Igaz, hogy elmehetek és beülhetek ahányszor csak akarok a tanfolyamukra most már ingyen, azonban nem tudok időt szakítani már erre a dologra, hiszen Pest tőlünk 100 km-re van és nem is akarok!
  Szóval így jártam és nem szeretném, ha ez megismétlődne!
  Én hiszek benned és magamban is.
  Addig nem hagylak békén, amíg nem leszek profi mindenben!
  Ugye, minden rendben lesz. Még ha nincs is egyenlőre más ötletem mint amit eddig offline csináltam, (hagyományos) üzletet, azért remélem hamarosan lesz más ötletem is! Segítségeddel!
  Jó éjt!
  Andi

 • Vida Ági

  2008. június 11. szerda

  Móni, a blogbejegyzést hívják postnak. Az admin az egy felhasználónév, mint a Móni például 🙂

 • Móni

  2008. június 11. szerda

  Kedves Admin

  Mi az a post? Olyan, mintha ragasztva lenne? Hova ragasztják?

  Köszönöm a választ!

  És még valami: admin ugyan olyan felhasználó név, mint a Móni?

  Bocs, még csak tanulom a nyelvezetet. 🙂

 • Vida Ági

  2008. június 09. hétfő

  Kedves Annamária és Gyöngyi! Nagyon ráéreztetek 🙂 Épp készülőben van egy postom arról, mennyi mindent tanul meg az ember anyaként a gyerekeitől!

 • Karrier Máshogyan...

  2008. június 08. vasárnap

  “Ha jó állást akarsz fiam, tanulni kell egyetemre menni, keményen dolgozni”

  úgy érzem ennek nem mond ellent, legalábbis nem szándékom. Had osszam meg veletek kedvenc aforizmám:

  „Találj valamit, amit szeretsz csinálni, és akkor soha többé nem kell majd dolgoznod az életedben.”

  Harvey MacKay”

  Üdv. István

 • HGyöngyi

  2008. június 08. vasárnap

  A gyerekeim engem is teljesen átalakítottak. Lányom nagyon nyitott, barátkozó. Mellette én is azzá váltam.

  Talán továbbgondolnám, amit Ági írt:

  „Az legyél, akinek hiszed magad…”

  … és merd azt hinni magadról, ami lehetnél.

  Szép estét mindenkinek!

 • Rácz Annamária

  2008. június 08. vasárnap

  Nagyon jó olvasni, amiket írsz!

  Számomra korábban nagyon fontos volt, hogy mások mit gondolnak rólam, és aszerint cselekedtem, ahogy elvárták tőlem.
  Ma már ez nincs teljesen így, de még nekem is dolgoznom kell rajta.
  És mi a legérdekesebb? A gyerekeimtől tanulok e témában a legtöbbet!

 • Szigeti Ami

  2008. június 06. péntek

  Müller Péter is ír erről a Szeretetkönyvben, hogy ne hagyd, hogy mások varázsszeme másnak lásson, mint aki valójában vagy.

  Mióta elolvastam, megpróbálom ezt magam előtt tartani, ugyanis ahogy visszagondolok, sokszor volt olyan az életemben, hogy azért nem csináltam meg valamit, mert féltem attól, hogy mit szólnak majd ehhez mások? Olyan is sokszor előfordult, hogy véleményükkel, kritikájukkal lehűtötték a lelkesedésemet és ennek hatására feladtam a terveimet.
  Lassan, kemény munkával eljutottam odáig, hogy most már (majdnem) mindig figyelmen kívül tudom hagyni ezeket a reakciókat, de még van mit dolgozzam magamon.

  Az ilyen írások mindig előrébb visznek a fejlődésben. Ezért szeretek ide jönni 🙂