Milyen bevételei vannak egy vállalkozásnak?

Alaphelyzetben úgy lesz bevételed, hogy dolgozol és a munkádért pénzt kapsz. Ha alkalmazott vagy, a pénzt a főnökeidtől kapod. Ha vállalkozó vagy, akkor pedig az ügyfeleid, a vásárlóid adják a pénzt. Miért is? A termékeidért, szolgáltatásaidért cserébe. Csakhogy az elvégzett munka mennyisége nem áll mindig egyenes arányban a jövedelmeiddel.

Havi fix A legtöbb ember alkalmazottként fix bérért dolgozik. Ez a fix fizetés általában soha nem elég, mindig többet szeretnél belőle, függetlenül attól, hogy havi 80 ezret, vagy 500 ezret keresel, valahogy mindig sikerül elkölteni az összes pénzt…

Teljesítményarányos bér Manapság egyre több munkahelyen találkozni azzal az esettel, amikor alkalmazottként annyi pénzt kapsz, amennyi munkát elvégzel. Ez kezdetben nagyon igazságos ajánlatnak tűnik, „Tudok én rengeteget dolgozni, csak adjátok a munkát!” – felkiáltással sokan bele is vágnak, aztán rádöbbennek, hogy néha jó lenne szabira is menni, meg lábat lógatni, és tulajdonképpen kényelmesebb az, ha ott a havi X ezer Forint a számlámon és lehet néha egy kicsit lógni is.

Másszor kopp… Ráadásul, ha mondjuk üzletkötő vagy, akkor előfordulhat, hogy mindent megteszel, még sincsen elég bevételed, pedig sokat dolgozol. Ugyanez a helyzet fennállhat vállalkozóként is (és a legtöbb magyar mikrovállalkozásnál fent is áll): sokat dolgozol, még sincs elég bevételed. Ez a helyzet általában akkor áll elő, ha túl olcsón adod a termékeidet, szolgáltatásaidat. A vevő ilyenkor bejön az üzletbe és vásárol, mert olcsón adod, csak éppen a költségeid, az adók és a többi elviszi a pénzt. Találkoztam már olyan cégvezetővel, akinek úgy ment csődbe a cége, hogy a forgalom hatalmas volt, özönlöttek a vásárlók az olcsó termékekért, csak éppen ez nem nyereséget, hanem veszteséget termelt.

Egyszer hopp… Van egy olyan eset is, amikor többet keresel, mint amennyit dolgozol. Azaz az elvégzett munkád mennyisége nem áll egyenes arányban a jövedelmeiddel. Ezt a fajta bevételt hívják passzív jövedelemnek. A közhiedelemmel ellentétben a passzív jövedelem nem az, amikor egyáltalán nem kell dolgoznom ahhoz, hogy bevételeim legyenek, hanem az, amikor megdolgozom érte, hogy felépüljön egy rendszer és utána már csak felügyelnem kell azt, karbantartanom, ez a munka azonban már csak töredéknyi és a mennyisége nem áll egyenes arányban a bevételeimmel. Tehát akkor is keresek pénzt, ha nem dolgozom. És akkor is keresek pénzt, ha csak keveset dolgozom.


Ez nem utópia. Ha felépítesz egy céget, ami egy hatékony jó rendszerben működik és a munkatársaid végzik a feladataikat, te pedig menedzseled a rendszert, akkor az már passzív jövedelem. Onnan tudod meg, hogy valóban passzív, hogy gond nélkül elmehetsz 2 hétre nyaralni, nem hívogatnak folyton a cégből, hogy mit is kellene most tenniük.

Ha MLM-ezel és néhány év munkájával felépítesz egy jól működő hálózatot, akkor az is passzív jövedelmet biztosít neked, azaz már nem csak attól függ a bevételed, hogy hány órát töltöttél a munkával, egyre inkább a munkád minőségén és hatékonyságán van a hangsúly.

Ha online vállalkozó vagy, akkor ez még egyszerűbb, hiszen olyan automatizált rendszereket alakíthatsz ki, amik akkor is reklámozzák az oldaladat, termékeidet, amikor éppen nyaralsz (a keresők, a banner hirdetések, a linkgyűjtemények akkor is hozzák az oldaladra a látogatókat, ha éppen nem érsz rá ezzel foglalkozni), és akkor is el tudják adni nekik a termékeket/szolgáltatásokat, amikor te nem foglalkozol ezzel (pl. a honlapodon, blogodon és/vagy automatizált hírlevél-rendszeren keresztül). Ezt a rendszert egyszer fel kell építened, ki kell tesztelned, hogy minél hatékonyabban működjön, de azután már csak felügyelni kell a működését, néha rá kell nézni, minden rendben van-e.

Akkor most legyünk lusták?

Logikusnak tűnik, hogy akkor elég csak ilyen automatizált rendszereket felépíteni és csak passzív jövedelemből élni, és ez sem lenne utópia. Ismerek olyan embereket, akik csak ebből élnek. Vannak azonban olyanok is, akik szeretnek dolgozni is mellette 🙂 vagy olyan üzletük van, amit nem lehet teljes egészében automatizálni (pl. az online letölthető kenyérrel nem lehet jóllakni, tehát szükség van pékekre is :))

De bármilyen üzleted van is, fontos, hogy a vállalkozásodnak legyen passzív jövedelme is. Számtalan vállalkozót ismerek, akik rengeteget dolgoznak, sokat keresnek és képtelenek elmenni 5 napra szabadságra úgy, hogy ne csörögne folyton a telefonjuk. De nem csak a nyaralás van. Mi történik, ha néhány napra vagy hétre lebetegszel? Alkalmazottként ilyenkor is kapod a táppénzt, de vállalkozóként, bevételek híján tönkremehet minden, amit addig létrehoztál.

Ha van passzív jövedelem a vállalkozásodban, akkor te döntöd el, mikor milyen új témán szeretnél dolgozni, mikor fogsz pihenni és hogyan osztod be az idődet, hiszen a passzív jövedelem fedezi a mindennapi megélhetést és a cég működési költségeit. Mondjuk egy pék esetében a passzív jövedelem származhat abból, hogy létrehoz egy franchise-t csak reggelire való pékárut árusító boltokra, vagy abból, hogy megtanítja más pékeknek, hogyan kell jól marketingezni egy pékséget. Vagy abból, hogy elkezdenek cégekhez is szállítani pékárut vagy házhozszállítást is vállalnak.

Rendszerben az erő

A lényeg minden esetben a rendszerépítés. Olyan rendszereket kell kitalálni, amiben mindennek megvan a helye: a gyártásnak, a marketingnek, az ügyfélszolgálatnak és fontos, hogy mindez nélküled is működjön. Ez lehet egy online automatizált rendszer, egy MLM hálózat, vagy egy jól felépített cég, ahol az egyes szerepköröket alkalmazottak látják el.

A passzív jövedelemnek olyan arányban kell ennek jelen lennie a vállalkozásodban, hogy ha rossz napod van, akkor ne essen nehezedre pihenni egy kicsit, ahelyett, hogy dolgoznál. Hogy ha beteg leszel, akkor lehessen halasztani az éppen aktuális feladataidat néhány nappal vagy héttel anélkül, hogy a megélhetésed vagy a céged ennek kárát látná. Persze nem lehet mindent egyszerre megvalósítani. A legtöbb cég úgy indul, hogy sok a munka, ez a tapasztalatszerzés időszaka, azonban ha szeretnéd megteremteni magadnak vállalkozóként is a biztonsági hálót, ha szeretnéd, hogy folyamatosan lenne biztos és kiszámítható jövedelmed, akkor érdemes már az első pár hónap után elkezdeni gondolkodni a lehetséges passzív jövedelemforrásokon. Erre az internet kézenfekvő lehetőséget kínál. Csak élni kell vele.

36 Comments

 • foglszingerné herczeg magdolna

  2011. június 18. szombat

  Hát gyerekek én szájtátva olvasok itt mindent!Nekem anyira új és hihetetlen ez az egész internetes munka pedig nagy szükségem lenne pénzre, és lusta sem vagyok, de nekem szájbarágós tanítás kell .Én már idősebb vagyok 53 éves és én 40 évesen tanultam meg a számítógép használatát is a netes munka nagyon érdekelne, de mivel rokkant nyugdíjas vagyok nagyon kevés a jövedelmem, Ugye érzitek ezt a róka fogta csuka- csuka fogta róka történést. olvasgattam a hozzászólásokat és én pl csak a kézzel fogható munkákban tudok gondolkodni, amit már az egészségi állapotom nehezen enged meg. súlyos gerinc problémáim vannak,25 évig dolgoztam szalag mellett cipőt varrtam, én szívesen segítenék annak a hölgynek babaszőnyeget varrni, ha kapnék érte egy kis pénzt, nekem minden forint jól jönne. mert most havi25 ezer a jövedelmem, ezért is érdeklődöm a netes munka iránt mert ezt tudnám csinálni ha találnék valakit a közelben aki személyesen eltudná magyarázni ezeket a hirdetés készítéseket, és egyéb munkákat, időm rengeteg van és szerintem tudnám is csinálni mert van műszaki érzékem ,és a fő dolog a motiváció, hát nálam meg van, .Kedvem is lenne hozzá. És milyen jó lenne ha lenne valami más kiegészítő jövedelmem.Vagyis próbálok javítani a helyzetemen, de a tudás és a tapasztalat, és persze a pénz hiánya ebben akadályoz.Na ebben segítsen valaki ha tud.Nekem is nagyon tetszik ez a tanulj és gazdagodj program mikor el olvastam rögtön meg is rendeltem, aztán pár óra múlva úgy össze vesztem a férjemmel hogy valószínű válás lesz a dologból. ezért rögtön lemondtam az egészet mert a saját jövedelmemből szinte biztos nem tudom meg venni majd a cd-ket amire szükségem lesz majd a tanuláshoz. ugyan akkor el sem tudom képzelni hogy fogok megélni egyedül ennyi pénzből.Azt sem tudom pl: hogy ez a hozzászólás hol fog megjelenni mert ez elvileg ez egy levél amit kaptam.Na mindegy próba szerencse, talán lehet vissza kell küldjem a feladónak.

 • Vida Agi

  2010. március 23. kedd

  Valentina, a Startolj ingyen! tanulmányomban voltak ilyen kvíz készítő programok, megnézheted itt: http://www.scribd.com/doc/21429793/STARTolj-ingyen

  A megacp.com-ot ajánlom, én is őket használom, a Magyar Cpaneles tárhelyeknél van a legolcsóbb megoldás 3600 Ft/év domain+tárhely, az induláshoz éppen elég (én is ezzel kezdtem)

 • Bernadett

  2010. március 23. kedd

  Ági ajánlása – kezdőknek – ez lenne, ha nem tévedek 🙂
  http://megacp.com/

 • Valentina

  2010. március 23. kedd

  Sziasztok, szia Ági!
  Nekem is technikai kérdésem lenne: hogy csinálhatok olyan feladatlapot, (nyelvtanuláshoz) amihez megtudom adni a megoldást, így, ha valaki kitölti, utána ellenőrizheti a válaszait?

  Még egy: hol érdemes domain+tárhelyet venni? találtam százezer ajánlatot, de kik a jók és megbízhatók?

  Köszi, üdv mindenkinek!

 • Vida Agi

  2010. március 08. hétfő

  Köszi Zoli 🙂

 • Zoli

  2010. március 08. hétfő

  Sok Boldog Nőnapot kívánok nektek és a múltkori február 12-i Vállalkozónők Konferencia minden résztvevőjének.Szép napot mindenkinek!

 • Bernadett

  2010. március 05. péntek

  Köszönöm 🙂

 • Vida Agi

  2010. március 05. péntek

  Bernadett, a vírusírtáskor átíródott a linkstruktúra, de már visszaállítottam.

 • Ria

  2010. március 05. péntek

  Ági!
  Köszönöm szépen a segítséged!
  További sok sikert,
  Ria.

 • Bernadett

  2010. március 05. péntek

  Az oldal bejön, viszont nem minden menüpont működik… sem az e-book letöltés…

 • Bernadett

  2010. március 05. péntek

  Ági, most nézem, már jó.. 🙂

 • Vida Agi

  2010. március 05. péntek

  Ria, a Google Docs űrlapkészítőjével ezt meg tudod oldani (docs.google.com). Úgy éred el, hogy a File menüpont alatt válaszd a „New” opciót és kattints a „Form” feliratra. A kész űrlapot EMBED kóddal be tudod ágyazni a honlapodba, a jelentkezéseket egy táblázatban gyűjti, amit a Docs alól érsz el.

  Bernadett, köszi, hogy szóltál, mindjárt megnézem.

 • Ria

  2010. március 05. péntek

  Kedves Ági!

  Ha magam is tanfolyamokat szeretnék értékesíteni, hogyan készíthetek megrendelőlapot ehhez? Léteznek ehhez a neten letölthető sablonok esetleg?

  Ria

 • Bernadett

  2010. március 04. csütörtök

  Ági,
  Utazással kapcsolatban jut eszembe, hogy a bbnyaralásos oldaladat nem érem el…. (trója miatt) Nálam van a hiba? Ha igen, mit kellene tennem?
  Bernadett

 • Cecil

  2010. március 04. csütörtök

  Sziasztok!

  Megnéztem Lakatos Lajosné honlapját. Igaz, én csak keveset töltöttem eddig „falusi turizmus” helyen, de az nagyon tetszett. Úgy gondoltam, innen, a gazdagmami honlapról keresek egy helyet, ahová elmehetnénk pár napra tavasszal, ezért kapóra jött a honlap.

  Végül azért nem választanánk ezt, mert „nem elég falusi” a ház belülről. „Mai”, de régi konyha, fürdőszoba van benne, a kemence vonzó, de zavaró, hogy nyers betonból van a szoknyája, és a kemence mellett van valami, szemétnek tűnő nemtudommi (talán építkezési törmelék). A kert kissé „üres”, mert nincsenek benne nyári virágok, rózsák, vagy szőlő, vagy kis veteményeskert, esetleg valamennyi háztáji állat – macska, és tyúkok, kakas, esetleg egy pulyka, néhány nyúl… ilyesmi. A nagyszoba sem falusi benmyomást kelt, inkább egy szerény ember lakását. Nincsenek benne finom, csábító fehér, ropogós dunyhák, stb. A ház külseje, az előkert pedig nem látható a fotókon (legalábbis én nem találtam meg), így bizonytalan érzés, milyen lehet vajon..? . A fürdőszoba is inkább… nem is tudom… szóval nem klasszikus értelemben falusi. És nagyon zavaró a sok hullámpala, ami inkább szocreál, mint falusi benyomást kelt. Hiányzik valamennyi lógó kolbász vagy szalonna, egy kis kamrából. És tetszett volna, ha például a házhoz tartozik „falusi reggeli” befotózva, finom paradicsommal, paprikával. Paraszttál, friss tojással, olyan ételekkel, ami a helyre tipikus. Nem tudom, például a szürkemarha vagy a birkahús nem elérhető e arrafelé. Itt Pesten „kunszt” szerezni. Nem tudom, nem lehetne e esetleg onnan rendelni birka és szürkemarha termékeket, kolbászt, ilyesmit, például húsvétra, vagy kerti partíra, amely kiegészítésként hoz egy kis pénzt Lajosnénak. Hírlevélként is lehetne küldeni információt, épp milyen ínyencség rendelhető, valahogy megszervezve, hogy nagyon gyorsan megérkezzen. Én például negyedévente biztosan rendelnék birkát, nyulat, és már régóta vágyom egy helyre, ahonnan friss strucctojás rendelhető. Ezekre az ételekre feltételezem, nagyon kellene valami, ami garantálja a termék frissességét és minőségét (például nem szeretnék egy öreg birka húsából vagy régi strucctojást, ami napokig hűtetlenül utazik, és olyan tyúkot szeretnék, aki az utcán füvet legel, és nem csak tápon nevelkedett egy szűk ketrecben). Hogy ezt hogy lehet megszervezni, egyáltalán van e igény rá, nem gondolkodtam rajta. Rebarbarát is szívesen rendelnék, ha garantált lenne a friss szállítás. A „Szendi Gábor honlapján” is lehetne valószínűleg ilyesmit ajánlani, mivel szerencsére relatív nagy az érdeklődés a Paleolit táplálkozás iránt. Lényeg, hogy FŰVEL táplált állatokkal szeretnének táplálkozni a paleosok. Falusi receptek se ártanának: hogyan lehet ezeket régi receptek szerint elkészíteni, stb.

  Szintén zavaró és idegesítő, hogy a „galéria” menüpontban nem „lapozhatóak” a képek, hanem, miután felnyílt egy kép, azt külön be kell csukni, és kinyitni egy másikat, és így tovább.

  Lényeg, DE KIHANGSÚLYOZOM, NEM ÉRTEK HOZZÁ!!!, de elképzelhetőnek tartom, hogy a falusi turizmus ágazatban kritikus a „termék”, azaz maga a ház, ahova a falusi turista menne. Én legalábbis olyan helyen szeretnék megszállni, ami „olyan, mint régen”, de nem olyan, mint mondjuk… 40 évvel ezelőtt, mert az „nem nagy cucc”, olyan bárhol van, az „nem elég falusi”.

  Tetszene, ha a környékre jellemző módon lenne a ház kialakítva, bizonyára van ott egy stílus, ami tipikus a párszáz évvel ezelőtti viszonyokra. Én nem tudom, milyen az, de szívesen megismerném a környék letűnt kultúráját.

  Nem azért írtam ezt le, mert piszkálni gondoltam Lakatos Lajosnét, hanem mert úgy gondolom, sokat számíthat az észrevétel, a visszajelzés, mert a hibák korrigálása nélkül szükségszerűen megrekedünk egy szinten. Kíváncsi vagyok Ági gondolataira is. Ebben az ágazatban végülis mi számít? Miért mennek az emberek pont egy adott helyre, és nem máshova?

  Legjobbakat!

  Cecil

 • Várbogyainé Anett

  2010. március 04. csütörtök

  Kedves Ági?
  Lehet valahol Tőled priviben kérdezni?

  Üdv Anett

 • Vida Agi

  2010. március 04. csütörtök

  Anita, igen, a Motivátorhoz kaptad bónuszként (Online Vállalkozás lépésről lépésre checklista), de szólj, ha nem találod és elküldöm.

 • Hinner Anita

  2010. március 03. szerda

  Szia kedves Ági!

  Köszönet a Zsuzsának írt ötlet-füzéredért!
  A gondolataiddal egy átlátható, világos vázat kaptam.
  Egy, a Zsuzsáétól teljesen eltérő tevékenységikörhöz, tanácsadáshoz fogom felhasználni mindazt, amit neki javasoltál.

  A sok begyűjtött gazdagmamis infótól (oktatóanyagaid, Motivátor stb), igazi kis hörcsögnek érzem már magam:)…
  Létezik vázlatod vagy korábbi írásod a „lépésről lépésre megvalósítás”hoz, Ági?
  Ha igen, megköszönöm!

  Anita

 • Vida Agi

  2010. március 03. szerda

  Anita, nem tudom, kitől kaptál ajánlatot, de a domainnév fenntartása nem rengeteg pénz egy .hu domainnév (mint pl. a gazdagmami.hu) 1200 Ft/év, ehhez egy webshop futtatására alkalmas tárhely maximum 10.000 Ft/év (de már 3600 Ft/év áron kapsz tárhelyet domainnévvel, amin működőképes webshopot lehet indítani, legfeljebb, ha kinövöd ezt a tárhelyet, akkor bővítheted – én itt szoktam foglalni: http://www.megacp.com) A Gazdagmami Tanfolyam anyagában megmutatom, hogyan tudsz magadnak honlapot vagy akár webshopot készíteni, az erről szóló 2 DVD lemez külön is kapható: http://www.gazdagmami.hu/kismama-tanfolyam/gazdagmami-lemezek

  Ha mindenképpen csináltatni szeretnéd valakivel, akkor az OSCommerce nevű ingyenes webáruház szoftvert javaslom, mert azt olcsón feltelepítik beállítják neked (tárhely és domainfoglalás ehhez is szükséges), pl. itt: http://oscommerce.hu/

 • Anita

  2010. március 02. kedd

  Szia Ági! Énis régóta olvasom a leveleidet, és örömmel látom,hogy te tényleg segíteni akarsz. Nálam is elkéne egy kis segítség. elkezdtem bio termékeket értékesíteni,és szerettem volna egy web áruházat létesíteni. Megkerestem egy informatikust aki közölte,hogy az rengeteg pénz. Minden évben meg kell fizetni a www.(akármi) nevet. Erről lemondtam ,de honlapot azért szeretnék. Az is ugyan ilyen költséges? Kis összeggel szerettem volna kezdeni.
  Köszi előre is: Anita.

 • Chi*** Csapó Ida

  2010. március 02. kedd

  Zsuzsanna, valóban csodálatosak a szőnyegeid! 🙂

  És azt tudom javasolni neked, hogy fogadd meg Ági tanácsait – csak jól jársz velük. 🙂 Ági már régen bizonyította a saját példáján, hogy amit neked leírt, mennyire működőképes online üzleti modell.

  Ida*** szeretettel

 • Chi*** Csapó Ida

  2010. március 02. kedd

  Mivel Era megszólított, hogy mit szólok mindehhez, ha jól értettem a pénzherdáláshoz… azt tudom megerősíteni, amik itt elhangzottak, tőled is Era, és Ági eégsz írásában… meg a hozzászólók elismerésében Ági munkája iránt 🙂

  Gratula 🙂

  Ida ***

 • Kierblewskiné Bóta Zsuzsanna

  2010. március 02. kedd

  Kedves Ági!
  Hálásan köszönöm, hogy szántál időt kérdésem megválaszolására, ráadásul még rá is néztél a honlapomra. Köszönöm a segítő (önzetlen!)szándékodat, hasznos tippeidet, mindenképpen megfontolom és gyűjtök erőt és bátorságot, hogy megvalósítsam ezeket. További jó munkát, és szép reményteli tavaszt kívánok mindnekinek:
  Zsuzsó

 • Vida Agi

  2010. március 02. kedd

  Erzsi, valójában a hirdetésekből való bevételteremtés és a saját termékek-szolgáltatások értékesítéséből való bevétel más szakma. Az elsőnél nagyon nagy látogatottságot kell generálni, és ez csak később kezd el rendes bevételt termelni, mintha a saját termékeidet adod el.
  A másodiknál pedig sokrétű tudásra kell szert tenni, mindenből egy kicsit tudni, van, akinek ez megy nehezebben. Itt elég kisebb látogatottság is, de a konverziónak, az egy látogatóra jutó eladások arányát
  Lehet kombinálni is a kettőt, tehát a saját termékeket is kínálni, és közben hirdetési vagy partnerprogram bevételeket is termelni, de kezdőként érdemesebb csak az egyiket elkezdeni, tapasztalatokat szerezni és csak később belefogni a másikba is.

 • Jónásné, Erzsi

  2010. március 02. kedd

  Kedves Ági!

  Tényleg nagyon jók az ötletek, amiket Zsuzsának adtál. Egy két gondolatot azt hiszem én is magamévá fogok tenni, amikor végre beindul a konkrét elképzelésem is és végre én is tűt ragadhatok.

  Bár az oldalam még nagyon kezdetleges, de azért foglalkoztat a passzív jövedelem kérdése is. Kicsit hitetlen vagyok: tényleg lehet linkekkel, hirdetések megjelentetésével is akkora jövedelemhez jutni, ami miatt megéri elcsúfítani ezekkel az oldalt?

  Üdv

  Erzsi,

 • Bernadett

  2010. március 01. hétfő

  Ági, fantasztikus – részletes – leírást adtál a ,,játszószőnyeges,, Zsuzsának! Annyira jól kommunikálsz a világhálón keresztül, hogy ezt élvezet nemcsak olvasni, hanem csinálni is. 🙂

 • Lakatos Lajosné

  2010. március 01. hétfő

  Szia Ági!

  Falusi turizmussal foglalkozom.Van egy szuper vendégházam,csak az a gondom, hogy még kevesen tudnak rólam.
  Marktinget most kezdek tanulni,53 évesen, de ez szerintem sohasem késő.

  Wolf Gábor tanítványaként most bukkantam Rád, feliratkozom a könyvedre, hátha tudsz nekem segíteni, és ötletekkel, amit Tőled tanulok,sikeresebbnek érezhetném magamat-a bevételnövekedésről nem is beszélve.

  Kivánok munkádhoz sok erőt, egészséget, és sok szabadidőt, amit akár nálam is eltölthetsz.
  Baráti üdvözlettel: Lakatosné Zsuzsi

 • Vida Agi

  2010. március 01. hétfő

  Zsuzsanna, gyönyörűek a szőnyegek, gratulálok! 🙂 Szerintem ezek az árak teljesen reálisak, hiszen egyedi szőnyegekről van szó (egy ötlet: ezeket a szőnyegeket később szuperül át lehet alakítani falvédővé a gyerekszobába, ezt jól lehet kommunikálni, így nem érzik úgy a vásárlók, hogy „nem érdemes ennyi pénzt kidobni ilyen kis távra”). Érdemes lenne megcéloznod azokat a vásárlókat, akik pl. egyedi ajándékot keresnek babaszületésre, keresztelőre, babának karácsonyra, születésnapra, tehát ne csak a szülők legyen a célközönség, hanem azok is, akik ajándékozni szeretnének.

  A másik, hogy ne csak a termékről szóljon az oldal, hanem arról is, miért jó egy ilyen szőnyeg. A nyitólapon teszel is erről említést, de efelett átsiklik az olvasó, erről szerintem érdemes lenne egy bővebb leírást készíteni: hogyan fejlődik a baba az első pár hónapban, hogyan alakul ki a manipuláció (mármint amit a kezével végez), hogyan fejlődik a szem-kéz koordináció, valamint mennyit unatkoznak a babák már 3-4 hetes korban is és a hagyományos játékok nem jók a számukra, hanem kellenek a fellógatott dolgok, amik letöltik a figyelmét, ösztönzik a játékra ÉS hogyan segítheti őt ebben a szőnyeg.

  Mindezt egy 8-10 levélből álló időzített hírlevélsorozatba érdemes beletenned, mindegyikben 1-1 cikk és mindegyikben legyen benne a rendelési lehetőségre mutató banner is, illetve 4-5 levél után legyen egy 1-2 levélből álló ajánlat vagy akció is, amiben vásárolhat. A honlapon legyen kint mindenhol jól láthatóan a hírlevélre való feliratkozási lehetőség is.

  Ezzel eléred azt, hogy akik nem vásárolnak azonnal a honlapodon, azokkal tudd tartani a kapcsolatot (az időzített sorozaton keresztül) és később nálad vásároljanak. Ezáltal több megrendelőd lesz és ez már a passzív jövedelem felé is mutat.

  A gond viszont az, hogy így még mindig neked kell teljesítened a megrendeléseket, és megvarrnod a szőnyegeket és van egy nagy réteg, aki még így is túl drágának fogja találni. Ezért meggondolandó, hogy esetleg készíts egy e-book vagy videósorozatot, amiben bemutatod egy szőnyegnek az elkészítését. Ez teljesen passzív jövedelmet biztosíthat a számodra, hiszen csak egyszer kell leírnod alaposan, esetleg videón is megmutatnod, hogyan készíthető el egy bizonyos szőnyeg, adhatsz hozzá szabásmintát is. Azoknak, akik a hírlevélsorozat végéig nem vásároltak szőnyeget, felajánlhatod, hogy nem akarják-e megtanulni, hogyan kell megcsinálni… Egy ilyen oktatóanyagot eladhatsz 4-5000 Ft körüli áron, és ezzel passzív jövedelemre tehetsz szert (természetesen ennek az eladását is a automata hírlevél-sorozatba kell beleírni, így ha valaki feliratkozik, akkor vagy szőnyeget rendel, vagy tanfolyamot :)) Pl. a mailchimp.com segítségével tudsz ilyen autoresponder szolgáltatást ingyen elindítani.

 • Kierblewskiné Bóta Zsuzsanna

  2010. március 01. hétfő

  Kedves Ági!
  Régóta olvasom leveleidet. Nemrég kezdtem el egy „kis vállalkozást”, játszószőnyegeket varrok babáknak, és az lenne a kérdésem, hogy tudok reális árakat képezni. Esetleg hogyan tudnék a honlapomon a terméken kívül, más reklámokból(?) passzív haszonra szert tenni. Ugyanis a termékben igencsak sok munkám van, relatív alacsony haszonnal. Szívesen csinálom, de nem szeretnék belefulladni, és túl alacsony órabérért (kb. 300,- Ft) dolgozni. Előre is köszönöm válaszod, további sikereket kívánok Neked is és a többi aktív anyukának!: Zsuzsó

 • Vida Agi

  2010. március 01. hétfő

  CorNit, lehet fix bért is adni, ha tudod, hogy mennyi átlagos megrendelés szokott jönni, akkor abból már meg tudod állapítani, nálunk kb. az átlag megrendelés értékének 8-10%-a jut az ügyfélszolgálatra. Ameddig nem tudod, mennyi lesz a havi átlag rendelésed, szerencsésebb darabszám alapján fizetni, minden egyes kipostázott megrendelés után kapja a fizetést. Ez valóban bizalmi feladat, ezért kell szerződést kötni, amiben leírod a feltételeket, feladatokat, elvárásokat, jogokat és kötelezettségeket és az elszámolás módját.

 • Vida Agi

  2010. március 01. hétfő

  Krisztina, ez akkor passzív jövedelem, ha az árusítás részben vagy egészben automatizált (pl. egy webshopon keresztül történik) és sem az ügyfélszolgálathoz, sem az ügyfélszerzéshez nincs szükség a te rendszeres mindennapos munkádhoz (hanem automatizáltan történik vagy mondjuk egy alkalmazott végzi)

 • Tóthné B. Krisztina

  2010. március 01. hétfő

  Az én kérdésem, Ági, lehet hogy másnak egyértelmű (azaz buta kérdés).
  Passzív jövedelemnek számít-e, ha egy pékhez hasonló vállalkozó (annyi különbséggel, hogy a terméket varrni és nem sütni kell), mellesleg saját gyerekkönyv árusítással foglalkozik. (A célcsoport azonos, tehát belefér a dologba.)
  Szóval ez passzív jövedelemnek számít-e?
  Köszönöm:
  Kriszti

 • CorNit-a NEMEZkészítő

  2010. március 01. hétfő

  Szia Ági! Hová forduljon az ember, ha megbízható aszisztens is kellene már, aki pl. írja a számlákat, kezeli a jelentkezéseket, intézi a küldeményeket, amikor az már kezd a kelleténél több időt igénybe venni? Ugyebár rálátása van a pénzügyekre, netán hozzáférése egy-egy számlához,ne keverjen össze semmit és ne is felejtse el, hogy…szóval nem bízod akárkire.
  És hogyan állapodsz meg vele egy fizetésben?

 • Erna

  2010. március 01. hétfő

  Vajon mit szól ehhez Csapó Ida? Csak úgy elszórni a pénzt, mikor jól megy? :))

  Egyébként tényleg nagy dilemma, hogy milyen áron adja az ember a termékét. A vásárlók szinte el sem tudják képzelni, hogy egy egyszerünek „látszó” termékben hány munkaóra van, mennyibe kerültek az alapanyagok, s nem a futószalagról jöttek le, hanem az ember kezei közül kerültek ki gondos, lelkiismeretes munkával. S miután megadtad az államnak, ami „jár” neki, épp pár Ft hasznod ha lesz rajta. Megéri-e? Igen, mert, ahogyan Àgi is írta: a rendszerben van az erö!
  S ha úgy alakul, hogy „dúskálhatunk” a földi jókban, akkor is gondoljunk a holnapra, vagy másokra!

 • Zoli

  2010. március 01. hétfő

  Sziasztok!

  Igen, az biztos, hogy fontosak a hatástöbbszöröző eszközök,rendszerek, amelyekkel megkönnyíthető a munka, és marad idő a hobbinknak is.

 • Kati

  2010. február 28. vasárnap

  Szeretem ezt a nótát! Most egész estig ezt fogom énekelgetni…. beleült a fülembe!