A hónap ügyfele: „Minden egyes apró sikerért nagyon megküzdöttem, és most sem adom fel”

Van, aki úgy érzi, egy gyermek mellett sincsen semmire ideje és van, aki 3 mellett is szakít. Fürjes Orsi, biosminkes az utóbbi kategóriába tartozik. Januárban szülés után 4 héttel a babájával együtt jött el a Hajrá! konferenciára tanulni, de hát ő ennél nagyobb problémákat is megoldott már, mire vállalkozó lett.

Hogyan lettél vállalkozó? Mióta foglalkozol ezzel? Miért éppen ezt a témát választottad?

Amikor a második gyerkőcöm 2 éves volt, 2012-ben, vissza akartam térni a korábbi munkahelyemre. Rendszeresen visszajártam, minden változásról tudtam, mégis megpróbáltak jogtalanul kirakni. Ez akkor fájdalmas csalódásként ért, viszont könnyen elhatározásra jutottam: soha többé főnököt!

Fotolla_(308_of_314)Nem ijesztett meg, hogy a saját lábamon álljak, hisz nyugdíj előtt édesapám is vállalkozó volt, a pénzügyi válságig a párom is. Amúgy sem voltam a „munkavállalók gyöngye”, mindig is előtérbe helyeztem, hogy jó legyen nekem az adott munkahelyen dolgozni. Ekkor vettem meg az első Gazdagmamis anyagot. Az útmutatásodnak köszönhetően elkezdtem építkezni, próbálkozni, hogy a nagy mínuszból később legyen valamiféle plusz bevételem, és hosszútávon saját vállalkozásom. Még mielőtt elutasítottak volna a volt munkahelyemről, talán megérzésből, elvégeztem egy profi sminkes képzést. Ez már a divattervezői középiskolában is célom volt. Akkor még nagy álmom volt, hogy a saját divatbemutatóimra én csináljam a sminket, és én tanítsam be a modelleket a táncos koreográfiára. Szerencsére beláttam, hogy 10 ember munkáját nem lehet egyedül kivitelezni. Pedig ekkor még nem is volt családom! 😀 Viszont az első gyermekem születése előtt már elmozdultam a méreganyag mentes irányba, így pontosan tudtam, hogy nem akarok egy plázában állni 10 órákat és olyan termékekkel sminkelni, amiket saját magamon sem használnék. Így adódott, hogy 2013-ban rátaláltam a Zuii Organic magyarországi forgalmazójára, és innentől kezdve tudtam az utamat: biosminkes leszek.Hogyan tudsz időt szakítani a rengeteg teendődre a gyermeknevelés és a család mellett?

Rengeteget vagyok képes dolgozni, de ha valami olyasmit csinálok, amit nem szeretek, akkor azt bizony kőkeményen megszenvedem. 1 év és egy várandósság ideje alatt rájöttem, nem csinálom azt, ami hátráltat. Az csak akkor készül el, ha kiszervezem olyannak, aki viszont abban jó. Felismertem, hogy rengeteg időt vesz el a háztartás, így először ehhez kértem segítséget. Többnyire rendszeresen jár hozzám ismerős, akivel heti egy napot közösen nagytakarítunk. Mivel itthon voltam a gyerekekkel, sok olyan feladatot felvállaltam, amit addig a párom, vagy a családja végzett, így nem maradt idő a saját rendszeremen dolgozni. A következő lépésem az volt, hogy szépen visszaadtam mindenkinek a saját feladatát. Ez nem ment éppen konfliktusok nélkül.

Aztán az újabb lépésem az volt, hogy bár tanultam programozni, idegbajt kapok tőle, így ha kód szinten kell belenyúlni a honlapomba, vagy valami új dolgot felépíteni, inkább kifizetem más 2 órás munkáját, mint hogy én heteket veszítsek a sajátomból. Mivel kezdek megint pörögni, éppen rendszereket próbálok vinni az egész család életébe, és a munkámat is ehhez igazítani. Kérek és kapok segítséget, akár csak egy könyvajánlással, egy emberi kapcsolattal, vagy amire éppen szükségem van. Beszélgetek valakivel, és megkérdezem, ő hogy csinálja. Tanulok, fejlődök folyamatosan, aztán a saját életünkbe adaptálom azokat az elemeket, amik működnek.Melyik tanfolyamunkon tanultál? Miben segített neked?

Fotolla-11Az Online Médiabirodalommal kezdtem. Azt gondoltam: én tanultam programozni, honlapot készíteni, minek a Gazdagmami tanfolyam. Mivel jó ideje ismertem az ingyenes anyagaidat, így egy dolog volt biztos, kommunikációban vagyok a legerősebb, nekem blogot kell írni. Aztán majd más is kialakul belőle, hiszen semmi tőkém nem volt a vállalkozáshoz. A mai napig használom, mindig találok benne valamit, ami körül éppen a gondolataim forognak, de az addig még nem tűnt fel. Naná, hogy elvéreztem a programozásban, és amikor olvasom a többiek kérdéseit a csoportban a kódkurkászásokról, mindig hálás vagyok, hogy ki tudom szervezni ezeket a teendőket, és nem kell ezzel foglalkoznom.

Aztán a könyvedet vettem meg, jártam sokat a kerekasztal beszélgetésekre, mostanában sajnos nem jutottam el rá. És persze a konferenciáidon is részt vettem, ezek kapcsolatépítésre is tökéletesek voltak. Szeretem összekapcsolni azokat az embereket, akik nem tudják, hogy kit keresnek, csak azt, hogy mit. Így remek együttműködésekben volt részem, ezek mind win-win szituációk voltak. Vállalkozónak szerintem csak egymást akár önzetlenül is segíteni képes emberek menjenek. Ezért kell sok „gazdagmami”, hogy ezt a szemléletet minél szélesebb körben terjeszthessük.Mi a honlapod címe? Saját készítés vagy valakivel csináltattad? Milyen szempontok alapján állítottad össze a témáját?


Fotolla-13A honlapom a www.arcszinter.hu. Elkezdtem feltölteni a honlapot az első terveim alapján, de mivel vizuálisan nagyon kritikus vagyok, nem sikerült olyanra, amilyet megálmodtam. Amit nem tudtam megcsinálni, azt szépen kiszerveztem. Aztán Gleichauf Bogi – The fanatic calligrapher megálmodta a tökéletes arculatomat, a színkódokat szintén elküldtem Hugyák Andinak, egy leírt tervvel, hogy mit hova tegyen belőle. A témák még változnak, ahogy fejlődök, és ahogy elkészül általam egy-egy landing page. Most a főoldalon dolgozunk, mert már összegyűlt elegendő anyagom, amivel könnyebbé tudom tenni a honlapomon a koordinációt. A másik, hogy sikerült egy vállalkozónői inkubátor csoportba is bekerülnöm, ahol viszont a fejemben lévő, más számára kaotikus rendszert tudom egyre jobban átláthatóvá tenni. Így még egy újabb átalakítás vár a honlapomra, de számomra a változás természetes.


Miben tudsz segíteni az olvasóidnak? Milyen termékeid vannak?

Olyan tudatos nőknek, üzletasszonyoknak segítek a szépségüket biosminkkel kiemelni, akik kerülik az egészségre káros anyagokat, vagy allergiásak egy-egy kozmetikumra. Természetesen a menyasszonyokat és a násznépet is szívesen sminkelem. Egy partneremmel, a Réthy fashionnel, cégek programjait színesítjük újrahasznosított farmerből készült ruhák divatbemutatójával, ahol a modellek biosminkben pompáznak. Október elejétől elérhető lesz egy átalakításos fotózás is, a részletek később az oldalaimon tekinthetők meg.

Mit szeretsz legjobban ebben a munkában?

A sugárzó örömöt, amikor egy általam sminkelt nő elégedetten belenéz a tükörbe, vagy meglátja magát a róla készült profi fotón. Hogy olyan fantasztikus emberekkel dolgozhatom együtt, akik szintén természetesen segítenek másoknak örömet szerezni.Mire vagy a legbüszkébb a vállalkozásoddal kapcsolatban?

_MG_5117kArra, hogy hatalmas mínuszból képes voltam a saját erősségeimre támaszkodva láthatóvá válni. Igen, így lassabb, mint egy startupot beindítani tőkével, de minden egyes apró sikerért nagyon megküzdöttem, és most sem adom fel. A terveim már nem csak rólam szólnak, hanem hosszú távon több ember foglalkoztatásáról is.Mit tanácsolsz azoknak, akik most szeretnének belevágni, akik még előtte állnak?

A kifogásokat nem keresni kell, hanem legyőzni. Ide tartozik a „nincs pénzem” és „ekkora adósságból úgysem lehet kiszállni”. Ha valaki gőzerővel dolgozik, és nem felejt el mindenért köszönetet, hálát mondani, akkor azt a lehetőségek maguktól megtalálják az előrelépéshez. A hivatás olyan, hogy képes hihetetlen kihívások elé állítani az embert, és akár csábos mellékvágányokkal eltéríteni, de a célok azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.

Comments are closed.