Hogyan szakíts időt a munkára baba mellett?

Egészen kicsi baba mellett nem is olyan nehéz megszervezni, hogy le tudj ülni a számítógép mellé, nekik sokszor az is elég, ha járókából vagy a játszószőnyegről rálátnak anyára, minél nagyobb azonban a baba, annál nehezebb lesz szabaddá tenni néhány órát a munkára.

Ahhoz, hogy otthonról dolgozhass, legalább naponta 1 szabad órát kell szakítanod, amit csak erre szánsz. Érdemes úgy beosztani az időt, hogy az apróbb szervezési feladatokat (telefonok, e-mailek megválaszolgatása, adminisztrációs feladatok stb.), amiket külön-külön 1-2 perc alatt is meg lehet oldani, nap közben, amikor gyermeked éppen eljátszik magában, elvégzed és a koncentrációt igénylő munkát, az olyan feladatokat, amiben el kell mélyülni, nem lehet 5 percenként felugrálni közben, végzed el akkor, amikor végre elérkezett az az 1-2 óra, amit munkára szántál, amikro biztosan senki nem zavar.

Hogy mikor legyen ez az 1-2 óra?

A legjobb, ha a munkaidőt olyan időszakra szervezed, amikor teljes a nyugalom: a gyerekek alszanak. Nem szerencsés, ha közben fél szemmel azt kell lesni, mit csinálnak a gyerkőcök. Jó, ha ez az időpont mindennap ugyanaz, ha ragaszkodsz hozzá, hogy mindig ugyanakkor legyen. Persze 1-1 alkalommal történhet olyan, hogy gyermeked lebetegszik, nem akar aludni, hamarabb felébred stb., de ha tudod, hogy délután képtelenség elaltatni, akkor ne tervezz erre az időpontra semmit (így szerencsésnek érzed majd magad, ha végül mégis elalszik és sikerül némi szabadidőhöz jutni).

Az én taktikám az, hogy reggel dolgozom, ameddig még biztosan alszanak a gyerekek: szerencsés vagyok, mert 8-fél9-ig alszanak, én pedig pacsirta típus vagyok és szívesen felkelek korán (cserébe este később fekszenek le).

Egy ismerősöm kislányai este fél9 körül kerülnek ágyba, ő ekkor fog neki a munkának és 11-ig éjfélig dolgozik. Ő bagoly típus 🙂

A zavartalan munkaidőt szervezheted a délutáni alvás idejére is.

Nagyon fontos, hogy a munkaidődet ne tedd függővé senkitől! Nem érdemes olyat kitalálni, hogy majd Apa hazaér, vigyáz 1 órát a babára és addig majd dolgozol, mert ha véletlenül később ér haza, fáradt, a gyerek folyton bömböl, enni kér, bekakil és a többi – szinte biztos, hogy fél füllel őket fogod figyelni és minduntalan megzavarnak majd valamivel.

Ha hirtelen kell sok munkát megcsinálni, akkor be lehet vetni Apát, vagy egy családtagot, aki vigyáz a gyerekekre, de ez csak 1-1 alkalomra vonatkozzon, a napi teendőket érdemes előre eltervezve, szétosztva végezni.

Tervezz! Készíts heti tervet a teendőidről és oszd szét napokra! Lehet, hogy néha nem sikerül mindent elvégezni, amit az adott napra szántál, mert gyermekednek éppen rossz napja van, vagy lebetegszik, éppen ezért a terved legyen kellőképpen szellős, hogy ha egyik nap kimarad valami, el tudd végezni a következő nap.

Minden héten legyen egy nap, amikor leülsz, és előre leírod mit kell tenned a következő héten, majd ezt követően beosztod a teendőket. Minden feladat mellé írd oda, hogy mennyi idő alatt tudod elvégezni. Külön írd fel az apróbb, néhány perces feladatokat (pl. kitölteni egy számlát, borítékba tenni egy levelet), ide kerüljön minden olyan feladat, amiben ha megzavar a kicsi, akkor is tudod folytatni majd, és külön kategóriába kerüljenek a hosszadalmasabb, odafigyelést igénylő feladatok, amiben nem szeretnéd, ha bárki is zavarna (pl. egy blogbejegyzés megírása, a weboldalad szerkesztgetése, hírlevél-írás, egy fordítás elkészítése).

Ha nagyobb, összefüggő munkád van, ami több napig tart (pl. egy sokoldalas fordítás, egy többoldalas szöveg megírása), bontsd szét napi adagokra a munkát, így mindig pontosan tudni fogod, hol tartasz majd, és mi van még hátra, illetve mennyivel maradtál le.

És a házimunka? Házimunkát felesleges alvásidőben végezni 🙂 A gyerekeknek a házimunka érdekes, sokat tanulnak belőle és egyúttal játék is. A házimunkát végezzétek együtt. Lehet, hogy így nem tudsz olyan tempósan haladni, mintha nem lábatlankodna folyton körülötted, viszont hasznos és számára nagyon érdekes tevékenységeket tanulhat meg. Tudósok megállapították, hogy a házimunka során rengeteg olyan mozdulatsort végzünk, ami a gyerek fejlődése számára nagyon hasznos, és változatos. Az egészen picik elnézelődnek a konyhában, a nagyobbaknak a kezükbe adhatunk 1-1 edényt, amivel játszhatnak, a másfél-2 évesek már szívesen kevergetnek, tologatják a porszívót, törölgetik a port. Már a mászós babák is élvezik a mosógép kipakolását, vagy a lavórból a mosott ruha pakolászását. Sokkal értékesebb tapasztalatokat szereznek így, mintha egész nap csak a játékaikkal játszanának.

A lényeg: légy kreatív és megtalálod azt az időt, amit a vállalkozásra szánhatsz! Hajrá 🙂

Comments are closed.