Kezdő vállalkozások adózási kérdései

Régóta tervezem, hogy készítek egy anyagot a kezdő vállalkozások adózási kérdéseiről. Engedélyek, adózási formák, járulékok GYES, GYED, GYED mellett, átmeneti lehetőségek, amíg elindul a vállalkozás, KATA adózás és a többi. Most a ti Facebookon feltett kérdéseitek alapján ez el is készült Ökrös Erika könyvelő segítségével, aki nagyon kitartóan és alaposan válaszolt a feltett kérdésekre.

Elég hosszú anyag lett, de ha komolyan gondolod, hogy vállalkozásba fogsz, érdemes leülni, végighallgatni, kijegyzetelni:

26 Comments

 • Márton Judit

  2018. január 05. péntek

  Kedves Ági!

  Főállású anyaság mellett mennyit kell fizetni a KATA adózásra, ha nincs mellette más állásom, csak otthon dolgozom terapeutaként?

  Köszönöm: Judit

  • Vida Agi

   2018. január 08. hétfő

   50.000 Forintot

 • Angéla

  2017. október 18. szerda

  Üdvözlöm!
  Szeretnék érdeklődni,hogy sajátkészítésű (viragokat,koszorúlat,asztal,ajtó díszeket) szeretnék készíteni harisnyából szeretném is majd értékesíteni őket pl.:vasarokon falunapokon stb. Ara lennék kíváncsi hogy ennek milyen szabályai illetve anyagi vinzatai lennének ha belekeezdenék(adózás, egyéb költsegek)
  Válaszát előre is köszönöm!
  Angela

  • Angéla

   2017. október 18. szerda

   Illetve hogy gyes mellett lehetséges ez egyáltalán

 • Andrea Török

  2017. szeptember 03. vasárnap

  Üdv. Két ötletem is van. Az egyik hogy vásározni szeretnék. Másik egy használt bolt. Melyiknek mi lenne az ideális adózási forma? Mi a menete a nyitásnak? Milyen rendszeres kiadásaim lennének járulék, rendszeres, évi? Külföldről rendelt apró csomagot illetve mást (tanfolyam, autó stb.) hogy tudnék elszámolni? Vásárolhatok más jellegű terméket nagykerben saját részre? Vállalkozás adatait kérik. Mekkora db számban ha igen?

  • Vida Agi

   2017. október 02. hétfő

   Minden vállalkozási formának más az adózása, ezeket célszerűbb egy könyvelővel átbeszélned.

 • Kriszti

  2017. augusztus 25. péntek

  Szia Àgi!

  Milyen adòzàsi format kell majd vàlasztanom, ha jelenleg 40 òràs főàllàsù munkàm van, mellette majd edzőkènt szeretnèk elhelyezkedni. Decemberben vègzek. Lehet előtte is oktatni?
  Online csomag kidolgozàsàn dolgozom, melyet automatizàlni szeretnèk.
  Egyèni vàllalkozòkènt vagy KATA-skènt kellene majd „üzemelnem”?
  Egyàltalàn megfèr ennyi minden egymás mellett?

  Köszönöm szépen.

 • Gabi

  2017. július 26. szerda

  Kedves Ági!

  Nagyon hasznosnak tartom ezt a felvételt, de olvasom a kommentek között, hogy 2015-ben készült. Aktuálisak még a benne szereplő infók?

  Köszi!

  • Vida Agi

   2017. augusztus 03. csütörtök

   Igen, közben frissítettük az anyagot, így a jelenlegi állapotot tartalmazza.

   • Melinda

    2017. szeptember 16. szombat

    Kedves Ági!
    GYES majd főállás mellett szeretnék vállalkozni, webshopot nyitni. De sehol sem írják le egyértelműen, hogy az SZJA-n kívül mit is kellene majd fizetnem. Eho, Tb, iparűzési adó stb. Tudnál segíteni? (Sajnos itt a soundtrack nél sem találtam a frissítést.)
    Köszönöm

    • Vida Agi

     2017. október 02. hétfő

     Ez attól függ, hogy egyéni vagy társas vállalkozást nyitsz és KATA-e az adózási formád vagy sem. Az egyéni vállalkozókra itt találhatsz egy részletes leírást a fizetendőkről, de érdemes a könyvelőddel egyeztetni pontosan majd erről, hiszen bizonyos adófajták a tevékenységedtől is függnek.

 • K-M. Andrea

  2017. január 06. péntek

  Kedves Ági!

  Nagyon hasznos volt a soundtrack, viszont még maradt bennem pár kérdés, hátha tudnál ezekre választ adni. Jelenleg GYED-n vagyok, fizetés nélküli szabin a munkahelyemen. Meskán szeretnék értékesíteni kézműves termékeket (horgolt figurák, festett fadobozok stb.) ill. kisebb grafikákat készítenék. Kis összegű termékekről van szó, a havi bevételemet max. 10000 HUF-ra saccolom, de várhatóan ingadozó lesz, lesz olyan hónap mikor 2000 és olyan mikor esetleg a 10000HUF-t meghaladja. Ha jól értettem, csak akkor járhatok el szabályosan, ha bejelentkezek egyéni vállalkozónak. Viszont mivel GYED-n vagyok nem lehetek másodállású vállalkozó, főállásban pedig fizetnem kellene havi 6390 HUF TB-t plusz még az adókat is? Így kb. mínuszban lennék. Sajnos olyan vállalkozás nincs a rokonságban, amiből számlázni tudnék. Édesanyám nyugdíjas, ha ő indít egyéni vállalkozást,akkor neki kell valamit fix-n fizetni (TB, iparűzési, bármi)? Vagy csak a bevételek után adózik majd? Én megbízási szerződéssel dolgozhatnék nála. Lehet úgy papírozni, hogy minden egyes megrendelésre írunk egy megbízási szerződést?
  A segítséget előre is köszönöm. Sajnos sehol nem találtam ezzel kapcsolatban igazán infókat, pedig szerintem sokakat érint.

  Andrea

  A válaszokat

  • Vida Agi

   2017. január 08. vasárnap

   Ennyire kis és ingadozó bevételnél a 7-es adószám is elég lehet, emellett nem kell tb-t fizetned, csak az SZJA alapba számít bele. Sajnos TB-t fizetni nyugdíj mellett is kell, így ez a megoldás ugyanolyan lenne kiadási szempontból, mint az, ha te váltanád ki GYED mellett a vállalkozóit.

 • Horváthné Krisztina

  2016. november 17. csütörtök

  Szia Ági!

  Már sok mindenben voltak segítségemre az írásaid, most is szeretném tanácsodat kérni.
  Októberben indítottam egy webáruházat amihez a 4791 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem TEAOR számot kértem.
  Most szeretnék egy gyerek Expora kimenni, ahol értékesítenék is ha vennének.
  Milyen TEAOR szám kell ehhez? Olyan kellene amihez nem követelmény pénztárgép.
  Esetleg megnéznéd a honlapot, hogy mi az amin változtatnál? Sajnos még nem igazán indult be a dolog.
  Köszönöm előre a válaszodat!

  • Vida Agi

   2016. november 20. vasárnap

   4799 Egyéb, nem bolti kiskereskedelem

 • Máté Kinga

  2016. augusztus 04. csütörtök

  hiánypótló, köszönöm!
  megtudtam minden infót, legalább arról, hogy mivel menjek oda a könyvelőhöz, mit akarok tőle 😀

  szuperek vagytok!

 • VNiki

  2016. július 27. szerda

  Kedves Ági,

  Nagyon tetszett a hanganyag, köszönöm, egy fokkal máris tisztábban látok a témában. Viszont még mindig nem tudom eldönteni, hogy a KATA a legjobb választás , vagy az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállakozás, akkor hogy ha van főállásom 40 óra hetente, kapom még a GYES-t Decemberig, emelett saját készítésű grafikákat szeretnék értékesíteni jegyzetfüzet, képeslap, napló, nyomat formájában. Az eladást a meskán keresztül tervezem. Ez biztos, hogy üzletszerű tevékenység lenne, viszont ami engem érdekelne leginkább, hogy kezdetben pontosan mennyi is lesz az induló költségem adó tekintetében ha KATA-t választok, vagy ha nyereség utáni adózást? A KATA-nál jól értettem azt, hogy 25 ezer forintot minden esetben be kell havonta fizetni, akkor is ha kevesebb összegért tudok értékesíteni kezdetben? (A termékeim eladási árai nem lesznek túl magasak, és nem hinném, hogy már az első időkben több 10 ezer forintos bevételre tennék szert majd havonta) Az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozásnál elhangzott egy 6930 Ft-os összeg, amit nem tudtam kivenni, hogy mi lehet, ezt az összeget kell fizetni ilyen esetben havonta, majd adóév végén pedig a nyereség után kell adózni?
  Elnézést a sok kérdésért és nagyon köszönöm előre is a választ, és a lehetőséget!
  VNiki

 • Krisztina

  2016. június 20. hétfő

  Kedves Ági!

  A riportok, dokumentumok másolása (gépelése) és küldése az interneten milyen tevékenységi körnek számít, és hány forintig lehet adómentesen csinálni, vagy csak alkalmi munkaként? Az ilyen munkákat csak bankszámlán keresztül tudják kifizetni a megrendelők? Nincs más lehetőség? Havi hány forintot kell legalább megkeressek vele, hogy adózás után legalább 70000 ft -om maradjon?
  Előre is köszönöm a választ, Kriszti

  • Vida Agi

   2016. június 26. vasárnap

   Ez a tevékenység az egyéb irodai szolgáltatások közé tartozik: http://www.teaorszamok.hu/8219/ Nincs olyan tevékenység, amit adómentesen végezhetsz, valamilyen adó minden vállalkozási formánál van, csak a mértéke más. A legkedvezőbb a mellékállású vállalkozó (ha legalább heti 36 órás bejelentett munkád van máshol és emellett vállalkozol), ilyenkor csak a nyereség után kell adózni, nincsenek kötelező járulékok. Jelenleg a GYED időtartama alatt sem kell járulékot fizetni, de adó ott is van. Kedvező még a KATA adózás is, aminek a mértéke tételes, tehát minden hónapban ugyanannyit fizetsz bevételtől függetlenül. Az adó pontos mértéke sok mindentől függ (az iparűzési pl. településenként változik), ezért erről könyvelővel kell egyeztetned. A kereset kifizetésének módja azoktól a cégektől függ, akiknek dolgozol. Sokan előnyben részesítik még ma is a készpénzes kifizetést, de azt tudnod kell, hogy ha vállalkozásod van (akár egyéni vállalkozóként, akár cégként), rendelkezned kell bankszámlával.

 • Irmi

  2016. május 12. csütörtök

  Kedves Ági,

  Én egy kis ellentmondást érzek egy ponton. Több helyen az jön át, hogy nem a szaktudás számít, ha bele akar kezdeni valaki pl. egyéni vállalkozóként abba, hogy az ötletét eladja… Miközben ha jól hallottam az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása esetén csatolni kell a végzettséget igazoló okiratokat… Tehát ezek szerint azért ez mégsem ennyi egyszerű. Az 50 otthoni munka könyvecskét letöltöttem, átnéztem, és egész jó ötletek voltak benne, DE ott is ami felkeltette az érdeklődésemet, szerintem mindegyik olyan, amihez kell szakképesítés… a nyelvtanítás, a korrepetálás és mint non-mainstream téma az asztrológia (amivel már éve óta foglalkozok hobbi szinten) volt az, amire felfigyeltem.
  Tehát akkor most félreértettem valamit? Vagy tudakozódjak személyesen egy adótanácsadónál?

 • Andi

  2016. április 21. csütörtök

  Szia Ági!

  Pár pontatlanság van az elhangzottakban, rendesen rám is hoztátok a frászt. Egyéni vállalkozóként, gyed alatt nem kell járulékot fizetni, olyan mintha másodállású egyéni vállalkozó lennél, csak a bevétel után kell adózni, és a gyerek fél éves korától működik. Most kérdeztem meg a nav kék számán.
  Szerintem az elején jobban megéri mint a Kata, talán csak a könyvelőnek van több dolga vele.
  Üdv
  Leskovics-Ortelli Andrea

  • Vida Agi

   2016. április 26. kedd

   Igen, a felvétel 2015-ben készült, ez pedig újabb szabály, 2016. január elsején bővítették ki a GYED Extrát fél éves kortól.

 • Ny. Zsuzsanna

  2016. április 07. csütörtök

  Üdv!
  Én nem vagyok még kismama, viszont szeretnék olyat, hogy amikor rajzolok valakinek kérésre, azt hogy adózhatnám le?
  Adószámos magánszemélyként lehet-e úgy, hogy nagyon ritkán van csak bevételem és nem is nagy összegek? Szal néha becsúszna 2-3 vagy 5ezer Ft akkor azzal mi történik? Szeretném ezt minél tisztábban kezelni, de nem szeretnék mínuszban se lenni, mert nulla bevételből pl. nem tudok fizetni tb-t…
  Másik kérdés, hogy állami támogatottság mellett végezhetem-e? (22800Ft-ot kapom).
  A választ előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2016. április 26. kedd

   Ha ez alkalmi jövedelem 1-1 alkalom, akkor igen.