Az APEH visszavág – félelem faktor

Valahányszor arról beszélgetek valakivel, hogy merjen-e vállalkozni vagy inkább maradjon alkalmazott, újra meg újra előkerül ugyanaz a félelem: Nem értek a jogi dolgokhoz. Mi lesz ha nem tudom fizetni a járulékokat? Ha nem tudok pénzt keresni, abból adót fizetni és végül az APEH mindent visz? Hol tudok mindennek utánanézni?

A fenti félelmek két forrásból táplálkoznak:

1. Az egyik a saját önbizalmad, ami azt súgja, hogy neked ez nem sikerülhet. Nem fogsz tudni eleget keresni és nem tudod befizetni, amit kell.

2. A másik a hiányos tudásod Azt gondolod, hogy amit jelenleg innen-onnan tudsz a vállalkozások adózásáról, a lehetőségekről, az már elég a döntéshez. Látom mennyi rémhír kering az emberek között. Kifizethetetlen TB járulékok, állandóan változó, ismeretlen szabályozások, követhetetlen jogszabályok, könyörtelenül bírságoló hivatalos szervek.

Az egyik ismerősöm például kénytelen volt eladni a lakását, mert 5 éven át „elfelejtette” befizetni a TB járulékot az alkalmazottja után. Egy másik ismerősöm sógora csak az adóhatóságnak dolgozik, amit megkeres, befizeti adóban… és még sorolhatnám a rémtörténeteket.

De nem sorolom, mert a megoldást szeretném a kezetekbe adni és nem az ilyen horror sztorikat. Mi lenne, ha inkább megnéznéd azokat a cégeket, akik befizetik az adót, nem tartoznak a járulékokkal és még nyereségesek is. Vajon ők hogyan csinálják? Mit lehet tőlük megtanulni, amit ha alkalmazol, akkor te már nem fogsz azok közé tartozni, akik idegeskednek minden ÁFA-bevallás előtt.

Kétféle módon tudod kiküszöbölni az ilyen helyzeteket:

1. Mielőtt vállalkozásba kezdesz (értsd: bármit is értékesíteni kezdesz), alaposan felméred a piacot és a piaci lehetőségeket. Tanulsz, tájékozódsz és üzleti tervet készítesz.

A cégalapítás előtt rövid ideig működhetsz tesztüzemmódban is, létrehozhatod a termékedet, elkezdheted a marketing-tevékenységet, felépítheted a címlistádat, akár előrendeléseket is felvehetsz, és csak akkor alapítasz céget, ha úgy látod, képes leszel befizetni az adót és a járulékokat.

Egy félreértést el kell, hogy oszlassak: adót csak akkor kell fizetnie a cégnek, ha van nyeresége. Amit akkor is be kell fizetni, ha nincs bevétel, azok a járulékok a bejelentett alkalmazottak után. Ha azonban a cég beltagja, vagy egy egyéni vállalkozó legalább 36 órában alkalmazottként is dolgozik, akkor nem kell járulékokat fizetni. Tehát ha van munkahelyed és mellékállásban vállalkozol, csak akkor kell adót (ÁFÁ-t, társasági és iparűzési adót) fizetned, ha a céged nyereséges. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy családtagod a beltag, akinek van legalább heti 36 órás munkahelye.

2. Legyen egy jó könyvelőd

Induló cégként reális áron találhatsz olyan könyvelőt, aki rutinos és naprakész a szabályozásokban. Ő tudni fogja, milyen tevékenységekre kell engedélyt kérned, milyen szabályok fognak hamarosan megváltozni stb.
Ne várd, hogy majd elmondják neked, mit hogyan kell csinálnod, hanem írd össze, mire vagy kíváncsi és kérdezz bátran! És ne csak a könyvelőtől, hanem az ügyvédtől, az okmányirodai ügyintézőtől, az APEH ügyfélszolgálatostól is.

Ha vállalkozni szeretnél, meg kell tanulnod önállónak lenni. Nem várhatod, hogy majd mindig jön valaki és a szádba rágja a tudnivalókat, elmondja, pontosan mit kell tenned. Ha egy adott tevékenységet szeretnél végezni, rá kell kérdezned, engedélyköteles-e. Ha bizonytalan vagy benne, akkor kérdezz rá több hivatalban, több helyen is.

skydiving

Tavaly egy új vállalkozás indítása kapcsán felkerestünk egy nemzetközi jogászt. Egy kb. 50 kérdésből álló kérdőívvel állítottam be hozzá, és amíg beszélt, pipálgattam ki a listán, mik azok, amikre már választ kaptam, a többire pedig rákérdeztem. Azokra is, amik talán nagyon amatőrnek tűnhettek, különben olyan apró hibákba futhattunk volna bele, amik több százezer Forintos kiesést jelenthettek volna. Sokan azért nem mernek kérdezni, nehogy hülyének nézzék őket, de hát te nem érthetsz minden szakterülethez! Ezért cégalapítás előtt akaszd szögre az önérzetedet és kérdezz bátran!

Miért van az, hogy sok kezdő cég képtelen fizetni a járulékokat?

Mert a cégalapítás sokaknál úgy kezdődik, hogy megalapítják a céget, kibérelik az üzlethelyiséget (irodát), berendezik, aztán kezdenek rajta gondolkodni, hogyan is lesz pénz ebből az egészből, honnan jönnek majd a megrendelők stb. Vagy akkor, amikor az első megbízások már véget értek és még nem kaptak újabbakat. Nem terveznek igazán előre, nincs marketingjük, nem tudják, hogyan kell nulláról felépíteni egy céget.

Pedig ahhoz, hogy felmérd a piacot, a lehetőségeket, nem kell sem vállalkozói, sem engedély. A Gazdagmami Tanfolyam résztvevői már tudják, hogy piackutatásban nem ismerek tréfát, hiszen velük elvégeztetek egy részletes piacfelmérést, aminek a végén személyesen is megbeszélem velük az eredményeket és segítek eldönteni, jó irányba indultak-e el. Általában mire ezt végigcsinálják, teljesen tiszta képet kapnak a termékük életképességéről, de néha a vágyaik (ezt szeretném csinálni) és a realitás (erre van igény) összemosódnak, ilyenkor közösen átbeszéljük, mi minden szól az adott vállalkozás ellen vagy pedig mellette.

Úgy tervezem, a Gazdagmami START Programban is jókora fejezetet szentelek majd a piaci lehetőségek felmérésének, hiszen innen tudhatod, érdemes-e elindulnod a vállalkozásoddal. Tervezünk egy jogi-adózási előadássorozatot is a START Programon belül, ami segít tájékozódni a cégalapítás, az adózás és a járulékfizetés útvesztőiben.

A Gazdagmami START Program további részleteivel pedig napokon belül jelentkezem! Figyeld a levelezésedet!

17 Comments

 • Kasza Hajnalka

  2014. augusztus 21. csütörtök

  Kedves Ági!

  Segítséged szeretném kérni!
  Vállalkozásunkban Eljött az az időszak,amikor havi áfások lettünk,a teljesítés időpontja nem azonos hónapban van a kifizetéssel,a következő munkák elvégzéséhez sajnos hozzá kell nyúlni a befolyt pénzekhez,és nem tudjuk kifizetni az áfát.Azon kívül,hogy csak úgy vállalunk el megbízást,ha a teljesítés,számlázás és kifizetés egy adott hónapban van,hogyan tudnék még úgy gazdálkodni,esetleg kiskaput keresni,hogy ezek a befizetések ne okozzanak gondot.

  Segítséged előre is köszönöm! Hajni

 • Júlia

  2012. december 10. hétfő

  Nekem olyan problémám van, hogy már régóta vállalkozok, de sajnos most eljutottam oda, hogy a járulékomat nem tudom már fizetni. De fel is lehetne adni a vállalkozásomat, de sajnos 53 évesen és félig rokkantan sehova nem vesznek fel dolgozni. Jó lenne valahonnan venni egy olyan ötletet, amit otthon konkrétan tudnék eredményesen végezni, de sajnos minden ötletem elfogyott. Pedig szorgalomból és kitartásból nálam egy deka hiány sincsen. Segíthetne valaki. Nagyon hálás lennék. Köszi.

 • Kincses Károlyné

  2011. október 15. szombat

  Köszönöm, én most gondolkodó szakaszban vagyok, de ez hasznos volt.A vállalkozással kapcsolatos félelmek, mintha engem írtak volna le. Üdv. Kincses Kné, Icu.

 • Vida Agi

  2010. május 31. hétfő

  Éva, igen, ha egyéni vállalkozó leszel, akkor az üzletet vezetheted, de kell egy alkalmazott, aki a munkát végzi, te nem dolgozhatsz. Bt esetén az a helyzet, amit leírtál. Kültagként, amíg nem vagy TGYÁS/GYEDen bejelentkezhetsz 4 órás munkaidőben és fizetést kaphatsz, TGYÁS/GYED alatt munkálkodhatsz kültagként, fizetést nem vehetsz fel, de a férjed beltagként vehet ki osztalékot.

 • Éva

  2010. május 30. vasárnap

  Kedves Ági!

  A Ritával boncolgatott téma engem is érdekel. Szóval ha most úgy döntök, hogy egyéni vállalkozó leszek, és vállalom a járulékok befizetését is, de mondjuk 2 év múlva szeretnék babát, akkor ott meg vagyok lőve? Nem tudom csinálni x hónapig?
  És ha mondjuk Bt-t alapítok a párommal/férjemmel, neki pedig van állása, ezért ő lesz a beltag, én meg a kültag. Akkor a TGYÁS és GYED idején én ugyanúgy munkálkodhatok? A kültag hogyan kapja a pénzt hivatalosan? A kültagoknak egyébként milyen az aláírási jogosultságuk? Ha pl. egy nagykerbe megyek el vásárolni a cégnek, megtehetem nyugodtan kültagként? Ezzel a beltag-kültag szerepkörrel nem vagyok tisztában.

  A választ előre is köszönöm!

 • Vida Agi

  2010. március 10. szerda

  Rita, ha céget indítotok, akkor abban kültagként benne lehetsz.

 • Rita

  2010. március 09. kedd

  Szia Ági!

  Köszönöm gyors válaszod, nagyon hasznosnak bizonyult. Viszont a férjem munkahelye megszűnt, én ugye gyesen vagyok és munkahelyem fél éve még azt mondta menjek vissza, szükség van rám, most meg nem tud munkát adni. Pajzsmirigy-túltermelésre szedek gyógyszert, mellette nem merek még babát vállalni.
  Amennyiben akkor a férjem nevére indítjuk a vállalkozást, érdemes nekem betársulni vagy másodállásba bedolgozni?
  Köszönettel
  Rita

 • Vida Agi

  2010. március 09. kedd

  Rita, GYES mellett is kell járulékot fizetni, tehát ezt nem tudod megspórolni. Viszont, ha szeptembertől visszamész alkalmazottnak, akkor nem kell járulékot fizetned, ha legalább heti 36 órás állásba vagy bejelentve.
  Az áthidalást úgy tudod megoldani, hogy kiveszed a GYED idejére járó szabadságot a munkahelyeden, aztán meg elmész táppénzre, mondjuk a gyógyszerszedés okán.
  Viszont, ha másik babád lesz, akkor nem szerencsés az egyéni vállalkozói, mert a TGYÁS, GYED idején nem vállalkozhatsz, ezért szerencsésebb lenne a férjednek kiváltania vállalkozóit, így ha ő legalább 36 órában alkalmazott, akkor nem kell járulékot fizetni és a tevékenység is zavartalanul folytatható a TGYÁS, GYED idején.

 • Rita

  2010. március 09. kedd

  Szia Ági!
  Férjemmel közösen szeretnénk egy vállalkozást indítani. Én még gyesen vagyok szeptemberig és azt szeretném kérdezni, hogy érdemes e az én nevemre indítani egyéni vállalkozást vagy Kft-t másodállásban. Megspórolhatom így a magam után fizetendő járulékokat? Hogyan tudom fenntartani gyes után is az alkalmazásomat az előző munkahelyemnél? Még szeretnénk kistestvért is, de még gyógyszert kell szednem, viszont ha szeptemberig nem leszek terhes, felmondani nem szeretnék, hogy tudom áthidalni azt az időszakot?
  Köszönöm a segítséged előre is! Nagyon tetszik az oldalad.
  Üdv
  Rita

 • admin

  2009. november 08. vasárnap

  Enikő, először tájékozódj arról, ami érdekel, utána pedig már tudni fogod, mit nem tudsz még 🙂

 • Királyné Enikő

  2009. november 08. vasárnap

  Nagyon hasznos infokhoz jutottam ujra, bár némi ismeretem van ezekkel kapcsolatban.Pontosan ebből ill.a vállalkozói szempontból nézve irreálisnak tartom az adózási törvényeket, mert látni hova vész a befizetett pénz, de sajnos mégis eleget kell tenni ennek a fajta kötelezettségnek is.Köszönöm.Enikő

 • Enikő

  2009. november 04. szerda

  Szia !
  Kérdésem, hogy teljesen kezdőként én azt az 50 vagy kevesebb kérdést, hogy hozzam össze. Nincs rutinom ,mit kérdezzek? GYED mellett szeretnék 4 órában vállalkozni
  szép napot!!:)

 • Nagy Imre

  2009. október 29. csütörtök

  Ha céget akartok alapítani,ajánlom nézetek rá a http://www.ceget.hu honlapra.Minden infot megtaláltok a cégalapításról,én is náluk csináltam a cégem.Gyors , olcsó , azonnal elintézték, rugalmasak voltak, szóval legalább itt nem volt a szokásos bürokratizmus + adtak egy számlázóprogramot is ingyen.

 • admin

  2009. október 09. péntek

  Oldi, sajnos, aki nincs legalább heti 36 órára bejelentve, annak meg kell fizetnie a főfoglalkozású vállalkozókkal megegyező járulékokat. Itt találsz erről részleteket: http://www.adoforum.hu/cikk/33502

 • Olgi

  2009. október 09. péntek

  Szia.
  Egy kérdés jutott az eszembe és hátha tudod a választ. Ha valaki 4 órában dolgozik alkalmazottként és emellett akar vállalkozni, akkor ugyanúgy kell a járulékokat fizetni, mintha nem is dolgozna?
  További jó munkát!

 • Szalkai Titi

  2009. október 08. csütörtök

  Ez (a többihez hasonlóan) nagyon hasznos cikk volt! Köszi Ági!
  Jó, hogy az APEH-t kicsit tisztába tettük, mert nekem is kicsit mumus. 🙂
  Nagyon fura nekem, hogy egyes kezdő vállalkozók előbb bérlik ki az irodát, és utána tervezik meg a tevékenységüket… Azt gondolnám, hogy a legtöbb embernek evidens, hogy először megnézi, mit akar csinálni, és utána kezd bele… Nem gondolkodunk egyformán.