10 vállalkozás ötlet anyukáknak

Anyaként vállalkozni nagy szabadságot tesz lehetővé: te osztod be az idődet, azt csinálhatod, amit szeretsz és akkor, amikor szeretnéd. Ha szeretnéd, kiegészítheted vele a GYED/GYES összegét, így nem kell visszamenned a munkahelyedre, ha még nem szeretnél, de akár teljes egészében is áttérhetsz a vállalkozói létre. De mit vállalkozz? Mi az, ami baba mellett is elkezdhető? Ebben segítek most.

1. Virtuális asszisztencia

Webáruházak, online értékesítő cégek támogatása adminisztrációs tevékenységekkel. Ezek lehetnek egyszerűbb feladatok is: címkézés, csomagolás vagy a szállítás ügyintézése (pl. a GLS futár odajön hozzád és átadod neki a postázandó termékeket). Beletartozhat az ügyfelekkel való kapcsolattartás: emailekre válaszolni, üzenetekre válaszolni, számlát kiállítani és kiküldeni.

2. Tartalommarketing támogatás

Sok kisebb-nagyobb cég küzd azzal, hogy jelen kell lennie többféle közösségi média felületen, tartalmat kell készítenie, de nincs erre kapacitása. Ebben segíthet valaki, aki:
– legépel előadásokat, hangfelvételeket és megszerkeszti őket (így az adott vállalkozónak, tanácsadónak, csak fel kell mondania a gondolatait pl. egy telefonra)
– megszerkeszti a fotókat, képanyagokat,
– megszerkeszti és feltölti a tartalmakat a blogra,
– beidőzíti az új tartalmakat a közösségi média felületekre,
– akár még rövidebb videókat, hanganyagokat is képes megvágni és kitenni.

3. Használt cikk adásvétel

Ez sokféle lehet. Van, aki turiban talál szuper ruhadarabokat, amiket aztán a Vaterán, Teszveszen, Jófogáson vagy közösségi médiában ad el. Van, aki kifejezetten a teljesen új (még senki se hordta, a címke is benne van) darabokra utazik, van, aki a nagy márkákra specializálja magát vagy pl. kifejezetten a speciális méreteket vagy a gyerekruhákat forgalmazza. Van, aki használt játékokat ad tovább vagy bútorokat ad-vesz.

Olyan anyukát is ismerek, aki olcsón vesz meg régi bizsukat és megtisztítva, felújítva vagy átalakítva adja őket tovább. És sokan csinálják ugyanezt bútorokkal is.
Ennek a témának a titka részben a beszerzési forrás. Vannak, akik a nagy turkálókat keresik fel, mások bolhapiacokon és garázsvásárokban szerzik be a dolgokat, megint mások pedig nagy bálákat szereznek be (játékból és ruhából is van ilyen) és válogatják át.

4. Buli dekoráció, buliszervíz

A járvány kezdete óta egyre többen tartanak inkább házibulit játszóházi vagy más helyszínen tartott parti helyett, azonban a dekorálás, a rendezkedés, takarítás sok idő. Ezt tudod levenni a szervező válláról egy partiszervíz szolgáltatással. Készíthetsz tematikus dekorációkat a gyerekek által kedvelt mintákkal (pl. Star Wars, Minecraft, Jégvarázs stb.), de vállalhatod a bevásárlást szervezését és a buli utáni takarítást is. Ha szeretnéd, kiegészítheted a szolgáltatást animátori feladatokkal (jópofa játékok és szórakozás a gyerekeknek).

Mindezt meg lehet csinálni felnőtt bulikra is, pl. meglepetésparti szervezés, vicces tematikájú bulik, jelmezes születésnapi köszöntők, vicces ajándékcsomagolások és átadó ceremóniák.

5. Ajándékkosár készítés

Speciális alkalmakra készíthetsz ajándékkosarakat (pl. tanároknak, születésnapra, kollégának, házassági évfordulókra stb.) Lehetnek különféle témájú komolyabb és vicces kosarak is. Lehet benne a hagyományos csoki-kávé-ital mellett vagy helyett más ajándék is, pl. babaváróra pelenka és babaholmik, egyedi ajándékként bármi, aminek az ajándékozott örülhet. Egy kis fantáziával és kreatív ötletekkel jópofa és jól növekvő vállalkozást építhetsz erre.

6. Gyermek felvigyázás

Ha már úgyis vigyázol a saját csemetédre, vigyázhatsz máséra is. Magyarországon is egyre többen veszik igénybe bébiszitter segítségét, ha nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét és a gyerekek is élvezik, ha együtt játszhatnak. Van, aki eleve úgy hirdeti a szolgáltatást, hogy a gyermekéhez hasonló korú gyerekekre vigyázna rendszeresen.

7. Applikáció készítés

Egyre több kisvállalkozás szeretne saját applikációt. Ha értesz valamennyire a weboldal készítéshez, akkor könnyedén meg tudod tanulni az applikációkészítő szoftverek használatát is. Míg a weboldakészítés-webdesign piacon nagyobb a verseny, addig applikációkat már kevesebben vállalnak, ezzel könnyebben találhatsz magadnak ügyfeleket és magasabb áron vállalhatsz munkákat.

8. Videóvágás-szerkesztés

Ezen a piacon sok komolyabb háttérrel rendelkező cég van, akik profi szinten de nagyon drágán dolgoznak. Azonban egyre több olyan kisvállalkozás van, akik szeretnének kisebb, rövidebb közösségi médiába vagy blogba szánt anyagokat megszerkesztetni valakivel.

9. Vicces vagy tematikus esküvők és bulik szervezése

Nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is lehet szervezni tematikus bulikat és esküvőket. Jól lehet pozicionálni ezt a második-harmadik esküvőkre, a különféle humoros tematikákra, de láttam már olyat is, hogy válás utáni bulik szervezése vagy éppen különleges helyszínek-körülmények körüli bulik, pl. hajón, Duna-parton, léghajóban, Teslában, zero waste esküvő (igen, már ilyen is van)

Nagyon jó piac a házassági évfordulók piaca is, lehet kisebb meglepicsomagokat kínálni, amivel különlegessé lehet tenni ezeket az alkalmakat (pl. piknik egy szép helyen, egy jelmezes ember adja át az ajándékot, hegedűsök zenélnek stb.)

10. Online oktatás, korrepetálás

Számtalan témát lehet online oktatni. A legegyszerűbb módja a Zoom vagy Skype oktatás egyénenként, de lehet csoportokat is szervezni. Kicsit bonyolultabb kész videós októanyagokat készíteni (viszont utólag ezek passzív jövedelmet jelenthetnekj). És nem csak hagyományos oktatásban gondolkodhatsz (pl. megtanítalak angolul kezdőtől a haladó szintig), sokkal nagyobb a kereslet azokra az oktatásokra, amik egy-egy speciális helyzetre készítenek fel (pl. angol prezentáció vagy német álláskeresés, számvitel vizsga stb.)

Egyre többen keresnek kifejezetten egyéni igényre szabott oktatást is, ahol a számukra nehézséget jelentő területeken kapnak segítséget (pl. geometria vagy német nyelvtan).

Oktatni nem csak a klasszikus tantárgyakat lehet, átadhatod a hobbidat vagy speciális szaktudásodat is (pl. kosárfonás, horgolás, pályázatírás)

Mire figyelj oda, ha anyaként vállalkozást indítasz? Mitől lesz jövedelmező? Ezt tanulhatod meg itt (ingyenes)

2 Comments

 • Viki

  2022. április 02. szombat

  Kedves Ági!
  Lene egy kérdésem! Ha én kis csomagokat szeretnék összeállítani(pl. kozmetikumok, gyertyák, ilyesmik,) akkor ezeket hol szerezhetem be hogy értékesítsem?
  Köszönöm a választ!
  Viki

  • Vida Agi

   2022. április 04. hétfő

   Erre többféle lehetőség is van:
   – Kereshetsz nagykereskedéseket, akik forgalmazzák az általad értékesíteni kívánt termékeket,
   – kereshetsz olyan gyártókat vagy kézműveseket, akiknek szívesen forgalmaznád a termékeit,
   – vagy hozhatsz be termékeket külföldről is.