Dől-e már a lé?

A 3. Női Pénzügyi Önismereti Konferencia címe kicsit provokatívra sikeredett: sokan meglepődtek rajta, aminek két oka lehet (szerintem).


Az első,
hogy sokan sokféle módon próbálták már meg becsapni az embereket meggazdagodásra buzdító szlogenekkel, ezért nagyon tartunk attól, ha valaki a gazdagságot, a meggazdagodást emlegeti. Sokak szemében vörös posztó, ha ilyen reklámokat látnak, ezért eleve szkeptikusak. „Na, ez is valami lehúzós dolog lesz” – gondolják sokan.

A második,
hogy van bennünk egy kis félelem a gazdagsággal kapcsolatosan. Előítéleteink vannak, mert úgy neveltek bennünket, a gazdagság az egyben illegális is, aki gazdag az biztosan lop, csal és hazudik. „Csak az első milliómat ne kérdezzétek, hogyan szereztem” – tartja a mondás.

A Mitől dől a lé? konferencia azonban egészen másról szólt. Arról, hogy amikor a személyes küldetésed, az életfeladatod találkozik a valós piaci igényekkel, akkor kezd el áramlani hozzád a pénz. Onnantól kezdve nincs idegeskedés az anyagiak miatt, nem gond előteremteni a számlára valót és mindeközben még jól is érzed magad.

Csapó Ida javasolta a konferencia résztvevői számára Marsha Sinetar: Csináld, amit szeretsz és a pénz követni fog című könyvét, ami nemcsak hasznos ötletekkel teli, hanem egyben lélekemelő olvasmány is és pontosan leírja, mit jelent úgy dolgozni, hogy közben élvezed is, amit csinálsz, és úgy élni, hogy az „utálom a hétfő reggelt” és a „mikor lesz már péntek délután?” ne váljanak a szlogenjeiddé. Javaslom elolvasni, mert tényleg sokat lehet tanulni belőle.

Fontos, hogy ne álljunk saját gazdagodásunk útjába és ez minden téren értendő: ha lelkileg gazdagabbá válsz, akkor anyagilag is gazdagabb leszel, azonban van néhány alapszabály, amit tudnod kell:

1. Meg kell találnod azt a témát, amivel képes vagy a szívedből jövően foglalkozni, ez az életfeladatod. (ezt magadban kell megkeresned, de az önismeret sokat segíthet)

2. És meg kell találnod a valós piaci igényeket, azokat az embereket, akiknek a te tudásodra van szükségük (ehhez piackutatásra van szükséged, amit a Gazdagmami Tanfolyam révén sajátíthatsz el)

Milyen egyszerű, ugye? Mindez ott szokott nehézzé válni, amikor összekeverjük a vágyainkat és a valóságot:

– Ismerünk egy témát, amit szeretünk, amit életfeladatunknak érzünk, de nem akarunk kompromisszumokat kötni, és megtalálni azt a piacképes formát és módot, ahogyan átadhatjuk azt az embereknek. Ez a gondolkodásmód már csak azért is káros, mert ha tudsz valamit, akkor miért ne adhatnád át azt sok ember számára? Miért ragaszkodnál ahhoz, hogy kevésbé hatékony módon, csupán néhány embernek segíthetsz?

– Tudunk valamit, de úgy érezzük, nem lenne szép dolog pénzt kérni érte. Szép dolog az önkéntes munka, de valamiből mindenkinek meg kell élnie, nem? A kettőt tökéletesen össze lehet egyeztetni egymással.

– Felismerünk egy valós piaci igényt, egy jó lehetőséget, amivel mások jól keresnek és mindenáron magunkra akarjuk erőltetni, holott egyáltalán nem érezzük a magunkénak az adott témát. Annyi embert látok, aki az egyik kecsegtetőnek látszó lehetőségből a másikba ugrik bele, és mindegyikből csalódottan kerül ki. Ezzel hosszútávon megtanítja rá magát, hogy „nekem semmi sem sikerülhet”, holott csak az a probléma, hogy nem találta meg a saját témáját, azt, ami igazán neki való!

Az ELLE-ben is dől a lé…

Így néztem ki az ELLE-ben Március 8-án tartottuk Csapó Idával közösen a „Mitől dől a lé?” 3. Női Pénzügyi Önismereti Konferenciát, ennek kapcsán készített velünk és két résztvevővel riportot az ELLE újságírója Béres Zsuzsa. A cikkhez fantasztikus fotók is készültek rólunk (alig ismerek magamra :))

Olvasd el az ELLE teljes cikkét a Gazdagnők.hu-n! >>

8 Comments

 • Zita

  2010. június 06. vasárnap

  „Meg kell találnod azt a témát, amivel képes vagy a szívedből jövően foglalkozni, ez az életfeladatod. (ezt magadban kell megkeresned, de az önismeret sokat segíthet)”

  Ha egyedül nem sikerül, tudok segíteni. 🙂

 • Nágel Zsuzsi

  2009. május 01. péntek

  ,,Meg kell találnod azt a témát, amivel képes vagy a szívedből jövően foglalkozni, ez az életfeladatod”

  ez lesz az új mantrám 😀

 • WiPiroska

  2009. április 30. csütörtök

  Szia Ági!
  Figyelem a tevékenységeteket ritkán írok de igazán mondom sokunk előtt példaértékű amit csináltok. Köszönöm és Gratulálok!

  A kép pedig tényleg szuper, ezek a szakemberek tényleg átváltoztattak!
  üdv
  WiPiroska

 • panyizsuzsi

  2009. április 30. csütörtök

  GRATULÁLOK!

 • Andi

  2009. április 29. szerda

  Nagyon büszke vagyok rátok:) és én is szeretettel gratulálok!

 • Moni

  2009. április 28. kedd

  Akinek gondja van azzal, hogy tud valamit, de nem lenne szép dolog pénzt kérnie érte, (sok ilyen embert ismerek én is) annak javaslom, hogy gondolja át, amit tud, számára mennyibe került? Vagyis mennyi pénzt fizetett ki különféle tanfolyamokért? Másrészt, ha foglalkozik valakivel, akkor odaadja neki az idejét. Az idő viszont pénzt ér, mert értékes. 🙂 Ha értékes idejében értékes tudást, segítséget ad át, akkor a legtermészetesebb, hogy pénzt kér és kap érte.

  Ági! Újabb szívből jövő gratulációm!

 • Nagy Eszter

  2009. április 28. kedd

  Gratulálok Ági! Csak nézem hogy „húzol el mellettem” és cselekvésre késztetsz. Köszönöm!

 • Szepesi Via

  2009. április 28. kedd

  Woww! Gratulálok Ági! Tényleg klassz fotó… A cikk is jó, valóban a saját témát, a „magot” kell megtalálni s aztán már „csak” azt kell megtanulni és kivitelezni, hogyan bánjunk vele. Ha már megvan a mag, jó – de szeretnünk kell annyira, hogy ne parlagra dobjuk…
  Önismeret révén gyümölcsöző növénnyé nevelhetjük :-).
  Sok sikert és kellő nyitottságot kívánok mindenkinek!
  Via