A blog nem csak az írásról szól

Most nem arról lesz szó, hogyan írjál tartalmas és olvasmányos blogot, hanem arról, milyen apró részletekből áll még egy blog, amikről rendszeresen megfeledkezünk, holott érdeklődőket vesztünk általa. De kezdjük csak az elején…

A látogató szemszögéből

Nagyon érdekel, mik a tapasztalatok Triesztről, hol érdemes megszállni, hol, mennyiért lehet enni, melyik hajókirándulásra érdemes elmenni stb., ezért elkezdek keresgélni a Google-ben. Beírom, hogy „Trieszt szállás tapasztalat”. Jó esetben nemcsak reklámokat találok, hanem néhány fórumot és blogot is, ami pont ezt a témát írja le. És beleszaladok egy blogbejegyzésbe, ami pont arról szól, hogyan nyaralt az egyik blogger 2 hetet Triesztben. Pont ez kell nekem! – máris rohanok megnézni.

A post azonban nem csak a szövegből áll. Vannak benne linkek is, szállodák, kávézók és Flickr képek belinkelve, esetleg egy videó, ami bemutatja a várost. És kíváncsi vagyok a hozzászólásokra is, ilyenkor derül ki, hányan nyaraltak még Triesztben és ők hol szálltak meg, hol ettek egy jó vacsorát stb.

Ezzel szemben mit találok? A linkek egy része 404-es oldalra mutat, a videókat már levették a Youtube-ról, a hozzászólásoknak egy része a szerző helyesírását hivatott taglalni, más része bratyizás a szerzővel, amiből egy kukkot sem értek, harmadrészt kérdések, amikre senki nem válaszolt, negyedrészt pedig spamek, amik a blogbejegyzés életkorának növekedésével egyre gyarapodnak.

Amikor a sokadik ilyen bejegyzést olvasom a témában, akkor már meglehetősen fáradt vagyok, mert állandóan a sok haszontalan tartalomból kell kimazsoláznom azt a néhány hasznosat.

A blogger szemszögéből

Rendszeresen írni, tartalmassá tenni egy blogot egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Folyton új témákat kitalálni, figyelni a témához tartozó újdonságokat, fenntartani az érdeklődést – ehhez több kell, mint néhanapján leülni és gyorsan papírra (akarom mondani: képernyőre) vetni valami újat.

Látszólag a blogot az új tartalmak tartják életben, ezek előállítására, az esetlegesen itt kialakuló vitákra megy el a legtöbb idő. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a régi postok az idő múltával elértéktelenednek, kevésbé fontosak, hiszen látszólag minden az új postok körül mozog. Ám ez egyáltalán nem így van. A Kismamablogon a legtöbb látogató által olvasott írás folyamatosan az a kettő, amit a blog indulása utáni első hónapban írtam, ők ketten közel 10.000 új látogatót hoznak havonta keresőből és csak ezután következnek a friss blogpostok. A régi blogbejegyzéseid tehát a blogod múltja és szíve-lelke, ők azok, akik a látogatókat hozzák:

 • koruknál fogva a keresőben egyre stabilabb helyezést foglalnak el,
 • fokozatosan egyre többen linkelik őket, hivatkoznak rájuk (ha más nem, de te biztosan visszaidézel néha a régebbi írásaidból)

A régi bejegyzések azok, amik rangot adnak a blogodnak, és koruk által növelik az írásodba vetett bizalmat is (egészen más egy 2-3 (vagy több) éves blogban olvasni egy írást, mint egy 1 hetesben, egy régi blog iránt nagyobb bizalmad lehet és erre számos jelből következtethetsz)

Mi mindenre kell(ene) még figyelned az íráson kívül?

Moderáció

A nagy viták, a beszólós kommentelők általában nem egy friss blogon jelennek meg elsőként, akik viszont hamar megérkeznek azok a spammerek. Az egyik típus közönséges robot, ők azok, akik érthetetlen karakterekkel, potencianövelők és más gyógyszerek neveivel csúfítják a blogodat. Amennyiben blogszolgáltatónál van a blogod (blog.hu, blogger.com, freeblog.hu stb.) a spameket a szolgáltató maga szűri, ha azonban saját rendszered van, akkor neked kell gondoskodnod az automatikus védelemről.

Ha WordPress-t használsz, az Akismet nevű spamszűrő plugint a rendszerrel együtt kapod meg, ezt a Bővítmények menüpont alatt aktiválhatod, majd egy regisztrációs kulcsra lesz szükséged az elindításához. Ehhez először regisztrálnod kell a http://wordpress.com/signup/ oldalon, majd kérni egy kulcsot a http://wordpress.com/profile/ oldalon és végül bemásolnod a regisztrációs kódot az Akismetbe (a Beállítások menüpont alatt találhatod meg)
akismet

Az Akismet szoftver kiszűr és a spamek közé helyez minden hozzászólást, ami számára gyanús. Taníthatod is: ha egy már megjelent vagy moderációs sorba került hozzászólást spamként jelölsz be, később az adott hozzászólótól érkező hozzászólásokat automatikusan a spamek közé kerülnek.

Vannak olyan kellemetlen alakok is, akik következetesen reklámozzák magukat a blogodban, illetve mindig feltűnnek újabbak is, akiknek a hozzászólásuk színtiszta önreklám, vagy a stílusuk miatt nem szívesen látjuk őket a hozzászólók között. Többféle megoldás van rá, hogy ne kelljen kézzel kimazsoláznod a nem kívánatos hozzászólásokat:

1. Az elsőként hozzászóló új emberek hozzászólásait automatikusan moderációs sorba tetetheted, így ha valaki először ír, megnézheted, milyen a stílusa és eldönheted, kiengeded-e a hozzászólását (WordPress alatt erre a Beállítások -> Interakció beállítások almenüjében van módod)

2. Megadhatod azt is, hogy ha egy hozzászólásban 1 link van, akkor kerüljön automatikusan moderációs sorba, de beállíthatsz ennél magasabb értéket is (az alapbeállítás WordPress alatt: 2). Így ha valaki telerakja linkekkel a szöveget, akkor automatikusan moderációs sorba kerül. A legtöbb blogszolgáltatónál van mód arra is, hogy a moderációs sorba került hozzászólásokról (illetve minden új hozzászólásról) e-mail értesítőt kérj, így ha valaki kommentel, néhány kattintással utánajárhatsz a dolognak.

3. Spamszűrőt állíthatsz be bizonyos hozzászólókra is IP cím, e-mail cím, név, vagy a szöveg tartalma alapján (pl. bizonyos gyógyszerek nevei ne szerepeljenek a szövegben), így a megadott szavakat vagy neveket tartalmazó hozzászólások már eleve nem jelenhetnek meg.

Reakció

Nem elég várni, hogy érkezzenek a hozzászólások a bloghoz, reagálni is kell azokra. A kezdő bloggerek két hibát szoktak elkövetni:

  – annyira örülnek a hozzászólásoknak, hogy mindenre reagálnak, ha kell, ha nem,
  – vagy egyáltalán nem reagálnak, mert nem tudják mit írjanak.

Valójában a teendőd csupán annyi, hogy elszakadj tőle, hogy ez a te blogod és úgy válaszolgass, mint ahogyan azt máshol is tennéd:
ha tőled kérdeznek, hozzád szólnak vagy ha van véleményed, akkor azt oszd meg a hozzászólókkal, ha egymással beszélgetnek a kommentelők, ha semleges véleményt fogalmaznak meg, akkor viszont nem feltétlenül szükséges reagálnod.

Kis kitérő…

Ahogy nő a látogatottságod, előfordulhat, hogy irdatlan mértékben megszaporodnak a hozzád érkező kérdések. Az ember szívesen válaszolgat, de van egy határ, amikor már muszáj kordában tartani a folyamatokat. Én jelenleg hetente több, mint 200 kérdést kapok a blogjaimon (plusz amik e-mailben érkeznek), ezt ha jó kedvemben vagyok, akkor is nagyjából 4-5 óra folyamatos munka alaposan átnézni és tisztességesen megválaszolni.

A nyomás csökkentésére többféle módszert dolgoztam ki:

1. A leggyakrabban előforduló kérdéseket összegyűjtöttem válaszokkal együtt új bejegyzésekbe, ha valaki olyat kérdez, ami ebben az FAQ-ban bennevan, azt erre az írásra irányítjuk.

2. Bizonyos témákban a sablon kérdésekre kidolgoztam a válaszokat, ám ezeket a téma összetettsége miatt nem tettem ki az oldalra, hanem a kérdezőknek elküldöm a kész válaszok valamelyikét.

3. Nem válaszolok meg minden kérdést azonnal, mert bizonyos témákban vannak olyan lelkes hozzászólók, akik tudnak válaszolni a kérdésre és általában meg is teszik, így ezt a munkát már megspóroltam 🙂

Ezzel a módszerrel sikerült elérni, hogy csak kb. 50 levelet kell egyedileg megválaszolni 200 helyett.

Régi bejegyzések

Ha évek óta folyamatosan blogolsz, képtelenség állandóan szemmel tartani az elavult linkeket vagy a törölt videókat, ezért szelektálni kell, melyik bejegyzéseidre nézel rá néhanapján. Én az Analyticsben szoktam figyelni, mely régebbi bejegyzéseket olvassák sokan és ezekben néha leellenőrzöm a videókat és a linkeket. Szerencsére az internet nem nyomtatott sajtó, itt simán javíthatod az utólag elavult dolgokat, átírhatod a változásokat és javíthatod az utólag felismert helyesírási hibákat is 🙂

Karbantartás

Néhanapján (mondjuk havonta egyszer) érdemes „nagytakarítást” végezni a blogodban, ilyenkor áttekintheted a kategóriákat és címkéket, hátha lehet logikusabban is csoportosítani az írásaidat, frissítheted az elavult plugineket és készíthetsz egy biztonsági mentést is a teljes adatbázisodról (WordPress alatt az Eszközök -> Export menüpont alatt) így bármilyen hiba esetén helyre tudod állítani az adatbázisodat. Amennyiben WordPresst használsz, ne felejtsd el rendszeresen frissíteni a plugineket és magát a rendszert sem (szerencsére most már ez néhány kattintással megoldható)

Kezdőként talán ijesztőnek tűnhet mindez, de sok későbbi kellemetlenségtől megkímélheted magad, ha nemcsak a blog tartalmának szaporításával, hanem a régebbi tartalom és a rendszer gondozásával is foglalkozol.

Hogyan írhatsz folyamatosan frissülő, tartalmas honlapot, hírlevelet és blogot?
Katt ide a válaszért >>

32 Comments

 • Fürediné Edit

  2011. július 15. péntek

  Valóban sokat lehet tanulni a hozzászólásokból is.Edina

 • SuperP

  2010. február 09. kedd

  Nagyon köszönöm a választ!

 • Vida Ági

  2010. február 09. kedd

  SuperP, a WordPress használatáról a Gazdagmami Tanfolyam 3.-4. lemeze szól, külön is megvásárolható itt: http://www.gazdagmami.hu/kismama-tanfolyam/gazdagmami-lemezek
  Az indulásban segíthet a wpvideo.hu oldal is.

  A blogolásról pl. a blogvilag.hu-n olvashatsz, valamint a Profi Tartalomfejlesztés Online termékem foglalkozik vele: http://www.gazdagmami.hu/tartalom

 • Armanda

  2010. február 09. kedd

  SuperP, van egy magyar wordpress oldal, http://word-press.hu ott találsz infókat és egy fórumot is, ahol kérdéseket is feltehetsz. Van még egy http://blogvilag.hu oldal ís, ahol szintén vannak a bloggolásról infók.

 • SuperP

  2010. február 08. hétfő

  Sajnos nem kaptam választ az előző kérdésemre, de azért még próbálkozok. A wordpress használatát hol tudnám megtanulni? Ingyenes wordpress blogoldalt csináltam, de nem találtam megfelelő theme-et. Letöltöttem máshonnan, de nem tudom hogyan kell betölteni. Nem tudom hogyan kell füleket megírni. Nem találtam olyan oldalt ami kezdőknek szólna blogírásról. Kezd elmenni a kedvem az egésztől és totál hülyének érzem magam. Tudna valaki segíteni? Hol lehet ezt megtanulni?

  Előre is köszönöm a választ!

 • SuperP

  2010. január 26. kedd

  Kedves Ági!

  Hol tudnék még többet tanulni a blogírásról, kezelésről?
  Elsősorban technikai dolgokra gondolok, ugyanis még soha
  nem csináltam ilyet. Köszönöm!

 • admin

  2009. november 09. hétfő

  Edit, a twittert használhatod a turulcsirip.hu-n keresztül is, annak magyar a szövege és csak a magyar csiripelők vannak fent.

 • Nemes Edit

  2009. november 08. vasárnap

  Nekem nagyon sok időmet elveszi a blogolás!
  Beregiztem a tvitterre, de nem sokat értk belőle, leginkább angol a szövege! N.E

 • Újratervezem az Életem

  2009. szeptember 04. péntek

  Köszönöm Ági ismét a segítséget:) Igyekszem így építkezni a blogomon.

  Üdv:
  Ági

 • Ildiki

  2009. augusztus 31. hétfő

  Ági, nem találtam (szerencsére?!) olyan lehetőséget az oldalon, hogy küldd tovább az ismerőseidnek. Így nem kellett megadnom az ismerőseim e-mail címét (amit bizalmasan velem közöltek), a cikket pedig szabad akaratomból (nem egy ingyenes tanulmány reményében) ajánlottam a munkatársaimnak. Hasznos, értékes, gondolatébresztő írás, így szívesen osztottam meg az élményt másokkal is. Akik nem is mind mamik, és (még) nem is gazdagok, de itt sok tanulsággal gazdagodhatnak.
  Szerintem neked nem nagyon kell moderálnod a hozzászólásokat!

 • Miss Scotty

  2009. augusztus 28. péntek

  Ki merem jelenteni, hogy az nlccafe fórumán megedződve, már nem csodálkozom a idétlenebbnél idétlenebb hozzászólásokon. Az már az adott embert minősíti, ha magára vesz olyat is, amit nem kellene. Megtanultam azt, hogy ha jót nem tudok hozzáfűzni, akkor rosszat nem fogok. Igyekszem magam megkímélni a negatív energiától és pozitívan állni mindenhez. Talán ennek is köszönhetem, hogy úgy alakulnak a dolgaim, ahogyan én szeretném. De mondhatjuk ezt a vonzás törvényének is.
  Én sem panaszkodom a blogom nézettségére, ezért is mertünk belevágni a cégalapításba a múlt héten. Szerencsére olyan jellegű az egész, hogy nincs anyagi vonzata. Ettől függetlenül nagyon sokat dolgozom, hogy naprakész legyek és elégedettek legyenek az érdeklődők.

 • Kriszta

  2009. augusztus 28. péntek

  Elfelejtettem mondani, igyekszem jóba lenni az orosz és a török blogerekkel..Nagyon hatásosak tudnak lenni a blokkolásban,ha valamiért megharagszanak.Nagyon jól értenek az informatechnikához.Ha kedvesek vagyunk velük segítőkészek,megosztják a tudásukat is velünk.Csak udvariasnak kell lenni velük.

 • Kriszta

  2009. augusztus 28. péntek

  Szerintem, nem baj,ha írnak építő jellegű kritikát. Először én is minden személyeskedést magamra vettem. Ha elfogadtok egy tanácsot, nekem bevállt: az idióta hozzászólásokat szó nélkül hagyom.Általában az ilyen rossz indulatú egyének hamar elmennek a blogról, ha észreveszik, hogy nem tudnak feldühűhíteni.Apropó az egyik blogomról csináltak egy másolatot, elég durva volt,mert úgy nézett ki mint a saját blogom, csak ki volt fordítva sz összes blogbejegyzésem,és a személyes adatok is nevetségesek voltak. Ezt a problámát, az üzemeltetővel, három e-mail váltással rendbehoztuk, töröltette az klonomat.Sajnos a mai internetes világhoz ez hozzá tartozik.Mindenesetre nekem a magyar nyelvű blog nem jött be, itthon nagyon le vagyunk maradva a kultúrált internetezéstől.A magyar piacot meghagyom nektek.Két hete felkért egy hírügynökség disztributornak.Nekem így könnyebb mert a profik megírják a blog bejegyzést, nekem csak az ismerőseimnek kell továbbítani.Egy hét alatt 150 ezerről!!! kétmilliósra nőt a hírlevére való felíratkozok száma.
  Persze szerencsém volt, mert sok embert ismerek az ázsiai és az arab világban.(5 év kemény kapcsolatépítési munkám van benne.)

 • admin

  2009. augusztus 27. csütörtök

  Miss Scotty, a kritika jó dolog, csak néha már túlmutat az építő jellegen – az emberek sajnos szívesen vezetik le másokon az indulataikat, félreértenek dolgokat, vagy magukra vesznek olyasmit, amit nem kellene. havi 140.000 olvasónál ez elég sok értelmetlen, dühöngő levelet tud eredményezni. 10-ből 1 levélben van értelmes kritika (pl. egyszer valaki komplett elemzést küldött róla, melyik oldalon hol van elütés a 150 oldalas e-bookban – ez valóban hasznos volt :)) a többi hőbörgés vagy szimpla félreértés.

 • Miss Scotty

  2009. augusztus 26. szerda

  Az igényes arculatról nekem az a véleményem, hogy ami az egyik embernek tetszik, az a másiknak nem biztos, hogy igen. Kevés embernek van jó ízlése ahhoz, hogyan is nézzen ki egy weblap vagy blog.
  Ami pedig a blogbejegyzéseket illeti, el nem tudom képzelni, hogy úgy ül le valaki a gépe elé, hogy nem tudja, miről szól majd a következő bejegyzése.
  Biztosan témája is válogatja, de egy kreatív blognál (mint pl. az enyém is), természetes az, ha az általam készített dologról publikálok. Csak úgy nem szoktam leülni és gondolkodni, hogy mi is legyen a következő téma. Van hogy az olvasók adják az ötletet és a kérésük alapján állítom össze az aktuális blogbejegyzést.

  A blogom moderátora én vagyok, így azt hagyom jóvá, amit akarok. Idáig szerencsém volt és csakis a témával kapcsolatos kommenteket kaptam, amik egytől egyik engedélyezve lettek. A negatív kritikát is elfogadnám, hiszen abból is lehet tanulni.

 • Nágel Zsuzsi

  2009. augusztus 26. szerda

  Már a blogsztáros posztnál is írtam, de ide még inkább passzol: a belbecs mellett adjunk a külcsínre is 🙂 legyen szépen rendezett az ,,íráskép”, jól tagolt, nem agyoncsicsázott… és nagyon-nagyon fontos a magyar nyelv helyes használata!

  Egyébként ismerek olyan közösségi portált, ahová bárki tehet fel cikket. Ez jó a tulajnak, mert ingyen munkaerőt kap, és jó az írónak, mert megkapja a 15 perc hírnevet. Csak nekem, a portál látogatójának nem biztos, hogy jó olvasni egy ilyen összetákolt, igényesnek messze nem nevezhető oldalt.

 • Szalkai Titi

  2009. augusztus 25. kedd

  Ismét egy nagyon gyakorlatias és alapos összefoglaló.
  Én sem írhattam volna jobbat. 🙂

  Teljesen jogos, hogy az ember a saját blogján ne tűrje meg a spammelőket… Ez nekem is furcsa volt kezdetben, hogy a saját honlapom felett, amit én csináltam, teljhatalmam van, és én döntöm el, miket csinálok vele, de már kezdem megszokni. Az életünk felett is ugyanilyen hatalmunk kellene hogy legyen. Bár sokan méltatlankodnak a kizárás folytán, emiatt ne fájjon a fejetek, ők csak leszívják az energiánkat. Gondoljátok, hogy puszta szeretetből kötözködnek??? A kelletlenkedő jóakaróknak kívül tágasabb, tanuljanak meg emberségesen és tisztelettel kommunikálni, ahogy mi is, aztán majd szóba állunk velük. 🙂

 • Vida Ági

  2009. augusztus 25. kedd

  Éva, ha 2.7-es verziót használsz, akkor a szerkesztőrendszerben felül kiírja, hogy frissíts egy kattintással.
  Ha régebbit, akkor egy adatbázismentés után (Export funkció, amiről a cikkben is szó van) letöltöd a word-press.hu oldalról az új verziót, majd kicsomagolod és a szerverre felftp-zed a fájlokat (felülírod vele a régebbieket). Ezután elindítod az admin felületet és követed a lépéseket.

  Dolce Vita, jól teszed a moderálást. Jogod van eldönteni, mi az a hangnem és tartalom, amit már nem engedsz meg a blogodban.

 • Kukac Konrád

  2009. augusztus 25. kedd

  Köszi Ági!

  Soha jobbkor 🙂
  Megyek és megnézem közelebről is ezt az Akismetet.

  Csiri

 • Kriszi

  2009. augusztus 25. kedd

  Jó, hogy erről is szó esik. Egy apró dolgot teszek még hozzá (bár lehet, hogy korábban már erről is volt szó): a címkék rendszerét. Nálam ez elég kaotikus, de legalább már tudom, hogy figyelnem kell rá, hogy ne használjak túl sok és túl választékos címke-megnevezést. Gondolom, a legjobb, ha az embernek előzetesen is van elképzelése arról, miféle címkéket akar majd, és igyekszik azok felé terelni a dolgokat 🙂

 • Kutyástitkok

  2009. augusztus 25. kedd

  Köszi, Ági!

  Nagyon sokat segítettél az elmúlt héten így teljesen megfogom változtatni a blogom.

 • Pálinkás Éva

  2009. augusztus 25. kedd

  Sziasztok!

  Most csak röviden írok, köszi a bejegyzést, mert nekem szinte naponta „szedik szét” robotok az oldalamat. Már kommentelni sem szívesen kommentelek, mert most amikor írom minden rendben van, de nem tudom, ha valaki – amikor olvassa és rákattint a nevemre – milyen oldalt talál.
  Ez az Akismet érdekelne és az meg pláne, hogy pontosan hogyan kell frissíteni, mert ilyet én még nem csináltam, pedig tudom, hogy a WordPressnek már 2.8… változata működik, amire jó lenne áttérni.
  Hol, mit, hogyan kell csinálni a frissítés során?

  Tudnátok ebben nekem segíteni?

  Délután leszek megint gépközelben.

  Előre is köszönöm a választ,

  Üdv.:
  Éva

 • Eszti

  2009. augusztus 24. hétfő

  Én úgy állítottam be a blogomat, hogy minden hozzászólás először hozzám fut be egy email formájában. A kérésedre válaszolva tehát, én nagyon moderálós típus vagyok. 🙂 A nem szimpatikus hozzászólásokat két csoportba sorolom.

  Vannak az ‘antiintelligens vagdalkozók’, akik semmi értelmeset nem tesznek hozzá a blogbejegyzéshez, csak valakit, valakiket, engem, vagy másokat alpári módon fikáznak. Ilyenekkel még a saját blogomon nem találkoztam, de másnál már igen. Ha ők föltűnnének, akkor egyszerűen nem jelentetném meg a hozzászólást.

  A másik fajta az, aki nem ért egyet a véleményemmel, de intelligensen csinál ellenkampányt a posztnak, vagy a személyemnek, vagy bárminek, ami a bejegyzéssel kapcsolatos. Őbelőlük még ‘hasznot is lehet húzni’, mert ha megjelentetem a kommentjüket, és kellően nagyvonalúan és értelmesen reagálok rá, akkor valószínűleg lesz egy-két blogolvasó, aki le fogja osztani az illetőt helyettem.:) Olyan is van, hogy valaki ellenvetéséből egy következő poszt fogalmazódik meg.

 • Dolce Vita

  2009. augusztus 24. hétfő

  Nálam a viagrás robotokkal kevés a gond, hála az Akismetnek:) Viszont sokan próbálkoznak „reklám”hozzászólásokkal, én ezt szinte mindig automatikusan törlöm (kivéve, ha az illető a cégnevén kívül valami értelmeset és témába vágót is tud írni). Ugyanezt csinálom azokkal, akik a konkuranciának próbálnak „ellenreklámot” csinálni (pl. gipsz jakab bt. átver mindenkit…).
  Kíváncsi vagyok, ti mit csináltok a nem szimpatikus hozzászólásokkal. Mennyire moderáltok?
  Szilvi

 • Tisótzki István

  2009. augusztus 24. hétfő

  Szerintem a blogolásnál is mint minden más témában a természetes szelekció kiválasztja azokat az aktív, színvonalas „blogtermékeket” amikre az emberek kíváncsiak.

  A virtuális térben is minden megjelenés mögött valahol mindig egy „ember” áll. Valahogy én ahhoz hasonlítom ezt, mint egy toll esetében.

  Van aki verset ír vele, van aki összefirkálja magát. A toll ugyanaz, csak az ember más. Ez szerintem az interneten megjelenő minden tartalomra szintén igaz.

  István

 • makgubo

  2009. augusztus 24. hétfő

  Az akismet tényleg szuper eszköz, én is ezt használom.
  Én még annyit tennék hozzá a posthoz, hogy következetesen bloggolj, hogy a témánál maradjak, ha Tied a Triest blog, akkor ne arról írj, hogy mit reggeliztél! (Kezdőként én is követtem el ilyen és hasonló hibákat, de ez nem jó a blognak!)

 • angi

  2009. augusztus 24. hétfő

  Én inkább forumazni szaktam de ott is ritkán irok mivel még anyira nem tudak helyesen irni mert külföldi vagyok, de az Ágitól nagyon sokat tanultam, söt a töle valo leveleket mindig türelmetlenül váram. Nekem minden uj amit mond is minden hasznas ezért lépésről lépésre fel is használam a válalkazásamban. Eddig sikerrel.

 • ANi

  2009. augusztus 24. hétfő

  Itt mindig tanulok valami nagyon jót!! Köszönöm, Ági!!
  A további legjobbakat kívánom mindenből sok szeretettel: ANi.

  • Tihanyi-Konda Szilvia

   2011. szeptember 21. szerda

   Én ugyan nem elsősorban blogot írok (azzal eddig hiába próbálkoztam, de Ági tippjeinek köszönhetően egyre nagyobb kedvet érzek hozzá, hogy újra nekifogjak a dolognak), hanem honlapom van, az ötletek egy része még ott is felhasználható. (Főleg mert fórum is van a honlapon.)
   Szóval én is köszönetet mondok (ismét), Ági! 🙂

 • Zoli

  2009. augusztus 24. hétfő

  Sziasztok, nekem a forumx-es fórumot szokták nagyon spamelni.
  Ott hogyan tudom megszűrni ezeket?
  Próbáltam néhány beállítást, de nem sikerül rendesen megoldani.

  Előre is köszi a segítséget.

 • Kovács János

  2009. augusztus 24. hétfő

  Egész jól kitárgyaltad a témát.:)
  Még annyit, hogy a rossz szándékú hozzászólásokat is kezelni kell.