3 mód, ahogyan MÁS lehet a blogod

Ha mindenki blogol, akkor egyre nehezebbnek tűnik úgy blogot írni, hogy kitűnj a tömegből, főként, ha a te célcsoportodat már sokan bombázzák blogokkal, ha a te témádban már sokféle blogot írnak. Ilyenkor bizony már nem elég csak jókat írni: arculatot kell adnod a blogodnak, pozicionálnod kell és kilógni a sorból – hogy ne csak egy legyél a sok szakmai blog közül. Lássuk, hogyan!

1. Ölts jelmezt!

Rövid élete alatt nagy kedvencem volt a Zokni blog, amely egy zokni kalandjait mutatta be. Zseniális volt és szórakoztató, miért ne lehetne a te blogod is ilyen? Választhatsz egy kabalafigurát, aki blogol helyetted, például egy fogyókúrás bloghoz illene egy pocakos kismackó, aki szeretne kockahasat és ő ír a fogyókúráról, egy társkeresős blogot írhatna maga Barbie, aki keresi az ő Kenjét, ha receptekről szeretnél írni, miért állnál be te is a gasztrobloggerek hosszú sorába, amikor főzhetsz akár pókembernek öltözve is?
Egy ilyen alapsztori az olvasók figyelmét is felhívja a blogodra, szórakoztatja is őket és még PR célokra is jó (gondolj csak bele hogyan mutatna az újságok címlapján: „Kismalac írja a vegablogot”.

2. Válassz más formátumot!

Ha az iparágadban mindenki ír, akkor itt az ideje, hogy te más formátumot válassz. Például készíthetsz videóblogot képernyővideókkal, készíthetsz videós riportokat vagy hangfelvételeket. Ha elhatározod, hogy írás helyett csak hangfelvételeket vagy videókat készítesz, idővel pont olyan gördülékenyen fog menni a videózás, mint az írás. Ilyen videóblog, pl. a Világkonyha, vagy a Fóka TV.

3. A blogod „szokásai”

A blog nem szimplán arról szól, hogy te írsz, a többiek pedig olvassák (akkor ennyi erővel lehetne portál is). A blogban pont az a poén, hogy egy közösség jön össze, az üzleti blogoddal egy közösséget szervezel magad köré, akik követnek, hisznek benned. Ez pedig csak úgy megy, hogy kialakítod a blog saját stílusát és szabályait, hogy ne csak kommenteljenek nálad, hanem párbeszéd induljon el az olvasóid között.

A blogod szokásai sokfélék lehetnek:
– minden szerda Játékszerda, vagy minden szombaton Szavazós szombatot tartasz,
– minden bejegyzés végén lehet szavazni,
– minden hónap végén bemutatod egy riportban a hónap olvasóját (aki a legtöbbet kommentelt, az kaphatja meg ezt a címet)
– vagy bizonyos napokon írhatsz mindig ugyanarról a témáról (pl. egy gasztroblogban lehet minden péntek csak a sütiké, a fogyókúrás blogban a hétfő szólhat a hétvégi lazulás utáni böjtről stb.)
– aki elsőz a hozzászólásoknál, sorsoláson vesz részt és havonta ajándékot sorsolsz ki az elsőzők között,
– heti 1x írsz egy „Keresd a hibát!” bejegyzést, amiben meg kell keresni hol a hiba és megmondani, mi az (az emberek szeretik okosnak érezni magukat, add meg nekik ezt az örömöt ;))
– néha felteszel egy Belekötős bejegyzést, aminek az a lényege, hogy sarkos véleményt mondasz valamiről és a végén feldobod a labdát, hogy kössenek bele.
– lehet levelezős napot tartani, amikor olvasói leveleket lehet beküldeni és ezekből szemezgetsz, mint pl. a Praxis blogban

+1 Az összefoglaló blog

Ha nem tudsz más lenni, mint a többiek, legyél te a központi blog a témában: foglald össze az elmúlt hét legjobb blogbejegyzéseit a többi blogról, írj róla, kik a legérdekesebbek a témában a twitteren, legyél te az a blog, amit azért olvasnak az olvasók, mert nálad objektív képet kapnak és nem kell egy csomó blogot olvasniuk ahhoz, hogy képben legyenek.

Te melyikkel kezded?

29 Comments

 • Eszter

  2013. június 07. péntek

  Kedves Ági!

  Gyötör egy kérdés a blogolással kapcsolatban. Van már több blogom, az oké. Az egyik egy amatőrfilm készítés „kalandjairól” szól, de igazából a célja az lenne, h. majd a film amint elkészül DVD formátumban megvásárolható legyen. De itt még nem tartok. Egyelőre az az elméleti/etikai problémám, hogy mivel ez egy portréfilm és több nevesebb művész is megszólal benne, vajon „hirdethetem-e” úm. ővelük is a leendő filmet (pl. részletek kerülnének föl a filmből vagy egy-egy jó mondás, ami a riportokban elhangzott), vagy ez ütközhet bizonyos jogaikba a szereplőknek?

  Köszönöm ha eligazítasz!
  Eszter

 • Repka Ágnes

  2012. augusztus 28. kedd

  Szia Ági!

  Nem találtam kifejezetten olyan postot itt a blogon, ami a kérdésemre választ adhatna, így ha megengeded, ide írok 🙂
  Nemrég frissítettem a wordpress-t (kissé elhanyagoltam ezt is korábban), s így a korábbi Facebookos bővítmények, amik már elavultak (mint pl. a Sipmle Facebook Share Button), szintén lecserélésre kerültek. Eddig használtam a megosztást és a like gombot, de most egyszerűen nem találok olyan bővítményt, ami azt tudná, mint a régiek, pedig nagyon szeretném visszahozni mindkét funkciót. Most csak a Tetszik gomb van ott (WP FB Like Button), de én nagyon hasznosnak találtam a megosztásra buzdítást lehetővé tévő bővítményeket is. Szóval tudsz olyat ajánlani, ami ezt is lehetővé teszi? Már számtalant telepítettem, próbálkoztam beállítani, de egyik sem az igaz, mert mindegyik csak Like gombocskát ad, Megosztást nem… 🙁
  Köszönöm a választ:

  Ági

 • Petriné Veronika

  2011. november 26. szombat

  november 26.2011.19:02.

  Kedves Ági! Nagyon okos, tanulságos dolgokról írsz, hiszen
  profi vagy. Mindig szivesen olvasom bár mi a téma, sokat
  tanulhatok belőle.Nem vagyok tisztába azzal, mik a blogírás
  szabályai, sokszor ha véleményezek frászba vagyok, hogy nem
  lépem-e át a szabályokat.

  • Vida Agi

   2011. november 27. vasárnap

   Szia, a blogírásnak nincsenek szabályai, pont ez a lényege, ez egy kötetlen műfaj, azt írsz, amit akarsz, olyan formában, ahogyan akarod 🙂

 • Tóth Erika

  2011. május 09. hétfő

  Kedves Ági!
  Lenne egy felvetésem. Van arra lehetőség, hogy bejegyzéseid nyomtathatóak legyenek, úgy hogy nem kell kimásolgatni a szöveget?
  Remek példát láttam erre egy receptes oldalon, ahol a nyomtató ikonra állva jön egy lenyíló és megkérdezi, hogy csak a receptet, vagy a hozzászólásokat is akarom.
  Nagyon szeretem az írásaidat, de (és ez nem kifogás 🙂 ) jobban szeretek tanulni nyomtatott formátumból, mert hozzátehetem a megjegyzéseimet, jelöléseimet, és így le is fűzhetném a számomra fontosakat … Ugyanis sajnos többször előfordult, hogy „jaj, de jó, ide még visszajövök, újra elolvasom” érzés kerített hatalmába, aztán meg már nem találtam vissza a bejegyzéshez 🙁
  Köszönöm válaszod előre is,

  • Vida Agi

   2011. május 11. szerda

   Jó ötlet, megnézem, hogyan lehetne megoldani!

 • S.Annamária

  2010. szeptember 16. csütörtök

  Ildikó, Ági, köszönöm, pont ez kellett!

 • Vida Agi

  2010. szeptember 16. csütörtök

  Annamária, nézz körül itt: sxc.hu. Igen, youtuberól szabadon beágyazhatsz videókat.

 • Ildikó

  2010. szeptember 16. csütörtök

  szia Annamária,

  az istockphoto.com oldalon vannak szabadon letölthető képek. Ági mondta.
  Üdvözlettel,
  Ildikó

 • S. Annamária

  2010. szeptember 16. csütörtök

  ez lemaradt:
  a blogomon szabadon „idézhetek” más weblapjáról, berakhatok videót a YouTube-ról, ha megjelölöm a forrást?
  Köszönöm mégegyszer.
  Annamari

 • S. Annamária

  2010. szeptember 16. csütörtök

  Szia Ági!

  A most induló blogomhoz keresek ingyenes fotókat. Korábban már írtál erről, de most sehol sem találom. A gazdagmamin hol van a GYIK? Tudnál írni magyar és külföldi linkeket?
  Előre is köszönöm!
  Szép napot mindeninek!
  Annamari

 • Kriszti

  2010. július 02. péntek

  Ági, köszönöm szépen kimerítő válaszodat a játékokkal kapcsolatban! Nagyon értékes infó!!

 • Vida Agi

  2010. június 22. kedd

  Gitta, ez úgy működik, hogy van egy blogfeed és abból válogatnak a szerkesztők, hogy mi megy ki a blog.hu-ra és a nyitólapra. Eléggé esetleges mikor mennyien jönnek, ki kell tapasztalni, a saját tapasztalatom az, hogy a napközben 11-15 óra és az este 8-10 közti időszak az erősebb.

 • Móni

  2010. június 22. kedd

  Ági
  Jókor jött ez a bejegyzés! Az összefoglalós ötlet és a vegamalac is tetszik, de hát az nem vág a témámba. A pókemberes ötlet szupi, de ha lesz is jelmez, akkor az más lesz, de gondolatébresztőnek jó volt.
  Köszi

 • gitta

  2010. június 22. kedd

  Kedves Ági,
  Az előző kérdésem után történt:
  feltettem este hétkor egy bejegyzést, ma láttam, hogy éjszaka nagy kommentélet folyt, az egyébként síri csendben levő blogomon. Mostmár sejtettem, hogy ez megint indexes társaság, de mint az analytics mutatja, most csak 1400 olvasó jött onnan.
  Arra gondolok, azért, mert késő este került ki az ajánlóba (már nincs ott).
  Van jelentősége annak, hogy mikor teszem fel a bejegyzést, vagy az index.hu teljesen esetleges ebből a szempontból?
  Egyáltalán ki szerkeszti ezt? A blog.hu küldi, vagy az index.hu válogatja?
  Köszi: gitta

 • Vida Agi

  2010. június 22. kedd

  @Gitta, igen, ez így szokott lenni, ha egy induló blog kikerül a címlapra. Ezért nem szabad csak a nyitólapra hagyatkozni, bár az a tapasztalat, hogy ha sikerül sokszor egymás után kikerülni az összességében növelheti a látogatottságot.

  @Éva, pontosan így van 🙂

  @Hanna, a WordPressnek van erre saját pluginja is, de pl. a Polldaddy sokkal többet tud, mint ezek a pluginek.

  @Nóra, ez inkább emberi kérdés, mint jogi. Gyakorlatilag írhatsz róluk, és mindenki örül neki, ha róla írnak, de ha idézni szeretnél tőlük hosszabb részeket, akkor érdemes írni egy levelet nekik, hogy ezt teszed.

 • Csányi Andi

  2010. június 21. hétfő

  Szia Ági!

  Éppen jókor jött az írásod, nekem a szokások és az összefoglaló blog ötlete tetszik a legjobban. Nemsokára be is vetem őket a blogomban. 🙂

  Andi

 • Hanna

  2010. június 21. hétfő

  Ági, a szavazáshoz ugyanezeket tudjuk használni blogspot és wordpress esetében is?
  Nekem egyébként az ötletek közül a vega kismalac jön be leginkább… 🙂

 • Borbényiné Nóra

  2010. június 21. hétfő

  Nekem a plusz 1 teszik a legjobban 🙂 Igazából már egyszer gondolkodtam is ilyenen. Ehhez nem kell engedélyt kérni azoktól a blogíróktól, akikről írni akarsz? Azt hiszem ez tartott akkoriban vissza nehogy beszóljanak, hogy szálljak már le róluk!

 • Éva

  2010. június 21. hétfő

  A Kriszti kérdése engem is érdekel. A válasz alapján tehát ha rendezek egy rajzversenyt, és mondjuk a legjobb rajz készítőjének 3 könyvet ajánlok nyereményként, ezt nem kell bejelenteni. Vagy ha azt mondom, hogy az aznapi bloghozzászólók közt kisorsolok valami kis dísztárgyat, ez is okés. Ugye jól gondolom?

 • gitta

  2010. június 21. hétfő

  Szia Ági alig két hetes a blogom, egy napon csak a rengeteg kommentre lettem figyelmes, majd másnap az analytics-ben láttam, hogy az index.hu címlapról érkeztek 2700-an.
  Utána, bár igyekeztem színvonalas írásokat feltenni, visszaesett napi stabil 16-17 főre a látogatottság. Ez normális?
  (A visszatérők el is nézelődnek, jónak tűnik az eltöltött idő és a visszafordulási arány.)
  Úgy tűnik nincs más lehetőségem a tömeg újra-elérésére, mint valahogy megint kikerülni az index-re. Ugye?
  Nagyon jók ezek az ötletek, alig várom, hogy felhasználhassam őket 🙂

 • Vida Agi

  2010. június 21. hétfő

  @Andi, nem itt nem erről van szó, hanem arról, ha írsz róla, miről írtak az adott héten mások, tehát ez a Te szellemi terméked lesz teljes mértékben, összefoglalókat írsz tulajdonképpen arról, mit írtak mások. Pl. 10 legjobb bejegyzés a blogolásról, vagy mint pl. ez a bejegyzés: http://e-strategyblog.com/2010/06/minnesota-monday-communications-bloggers-posts-from-last-week-21/ (az elmúlt hét legjobb blogbejegyzései kommunikáció témában)

 • Andi

  2010. június 21. hétfő

  Ági, szeretném kérdezni, hogy ha olyan összefoglaló blogot ír valaki annak milyen jogi hátoldala van. Ha megtennéd, hogy kicsit részletesebben írnál róla. Ha beteszem a blogomba másnak a cikkét és a végén kattinthatóvá teszem az még belefér vagy hogyan képzeljük ezt el? Köszi

 • Vida Agi

  2010. június 21. hétfő

  @Kriszta, poll-r.hu, micropoll.com vagy polldaddy.com segítségével tudsz szavazást csinálni.

  @Kriszti, kivéve ha a játék tudásalapon megy, tehát valamit meg is kell fejteni a nyeréshez és ha nem kerül pénzbe a résztvevőknek a résztvétel (ld a az egyes szerencsejátékok engedélyezésével, lebonyolításával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló 32/2005. (X. 21.) PM rendelet)

 • Kern Ági

  2010. június 21. hétfő

  Szuper ötletek, különösen a Barbie társkeresése tetszik!

  Engem a saját blogommal kapcsolatban egy picit bosszant, hogy nem a recepjeim a legnépszerűbbek, hanem amikor pl. Stahl magazinjáról vagy mások könyveiről írok… Utálom ezt mondani, mások, híresebbek farvizén könnyebb népszerűséget szerezni.

 • Kriszti

  2010. június 21. hétfő

  Ági, nagyon jók ezek az ötletek, köszi szépen!
  Mégis a sorsolásokkal kapcsolatban bennem van némi jogi aggodalom. Úgy tudom, hogy ahhoz kötelező a közjegyző, ami nem olcsó mulatság. Ráadásul be kell jelenteni a Szerencsejáték Felügyeletnek, és a nyeremény után adózni is kell. Vagy Te tudsz valami okosságot?:)

 • Gabella (Dobáné Gabi)

  2010. június 21. hétfő

  Azzal kezdem, hogy kitalálom: kézimunkás témakörben vajon melyik válna be?

 • Kriszta

  2010. június 21. hétfő

  Ági, nagyon jó ötleteket adtál! Rögtön egy kapcsolódó kérdés: hogyan tudok a blog.hu-n szavazást csinálni?