Online vállalkozás: Hol kezdjem?

Talán szoktál internetezgetni, közösségi média oldalakat nézegetni, de azért nem mernél csak úgy belevágni egy weboldal elkészítésébe vagy egy blog indításába. Pedig nincs ebben semmi ördögösség, ez is tanulható, ráadásul nem is olyan nehéz. Hogyan csináld?

Akik olvasták az ingyenes Gazdagmami tanulmányokat, azok máris számos kérdést felvetettek nekem és ezek közül a leggyakoribb az volt, hogy mindez nagyon szép, de ő nem merne egyedül nekifogni. Azt se tudja, hogyan kell belevágni egy saját blog indításába, mi legyen az első lépés, milyen stílusban írjon, miről írjon – nomeg a technikai kérdések: hogyan kell reklámkódot beilleszteni stb.

Nos, ezek egyáltalán nem olyan nehéz dolgok, átlagos számítógépes ismeretekkel (ha mondjuk képes vagy használni a Wordot és nem okoz gondot, ha a Google-ben kell keresni) simán meg tudod tanulni ezeket a dolgokat.

Mi legyen az első lépés?

Válassz egy szimpatikus blogszolgáltatót, mondjuk a Blog.hu-t vagy Blogger.com-ot, regisztrálj be és kezdj el írni!

A blog kezelőfelülete nem bonyolultabb, mint egy szövegszerkesztő, bár vannak benne számodra eddig talán ismeretlen menüpontok. A Sablonok közül kiválaszhatod, hogyan nézzen ki a blogod, érdemes egyszerű, de áttekinthető dizájnt választani, a különféle színes blogok -habár jól néznek ki- nehezebben olvashatóak.

A Linkek között megadhatod a kedvenc blogjaid linkjeit vagy hasznos linkeket is betehetsz. A Linkblog egy új kategória, amibe egy újabb linkcsoportot vihetsz fel (például az egyik Linkblogban gyűjtöd az ismerősök oldalait, a másikban meg a témáddal kapcsolatos oldalak linkjeit ajánlod).

A szövegírásnál segítségedre lesz a blog szerkesztőfelülete, amiben egy csmoó ismerős formázási ikont használsz. Egyedül a képfelvitel lehet furcsa, itt az a lényeg, hogy a cikkben szereplő kép linkjét kell megadnod, azaz csak olyan képet tudsz beletenni az írásodba, ami már fentvan valahol az interneten.

Hogy hívják a blogot?

A blognak érdemes olyan nevet adnod, ami egyszerű, könnyen megjegyezhető és lehetőség szerint utal a blog tartalmára. Nem szerencsés, ha egy üzleti célú blogot julcsiblogjának nevezel el, bár erre is van már pozitív ellenpélda: létezik olyan blogger, aki a saját nevét színvonalas tartalommal márkanévvé tette a blogja által. Ez az út azonban egy kezdő számára sokkal kevésbé járható. Sokkal szerencsésebb, ha egy jól körülhatárolt témát választasz (pl. receptek, szabásvarrás stb.) és az ehhez kapcsolódó valamelyik kulcsszóról nevezed el a blogodat (pl. szabasvarras.blog.hu vagy gyorsvacsorak.blogger.com), így a keresőkből is többen találják majd meg az oldaladat.

Hogyan lesznek látogatóim?

Többféle módon szerezhetsz látogatókat a blogodra:

 • A bloggerek (azok az emberek, akik blogolnak) egy közösség, ugyanúgy, mint a fórumozóknál, itt is vannak rendszeres olvasók, akik belenéznek az új blogokba, hozzászólnak.
 • Ha írsz, az írásod kikerül a legfrissebbek közé, ha nagyon jót írsz és sokan olvassák, akkor a blogszolgáltató címlapjára is (sőt ha nagy szerencséd van, onnan az origó vagy az index címlapjára is kijuthat (blogszolgáltatótól függően)). A címlapra Te is ajánlhatod a saját írásaidat.
 • Keresőből is érkezhetnek látogatók. Ha jól követhetően néhány kulcsszó köré épül az oldalad, akkor egyre több keresőből érkező látogatód lesz.
 • Hogyan csináljam?

  Rendszeresen írj, ha lehet hetente több bejegyzést készíts, de a legnagyobb sikereket akkor érheted el, ha kezdetben legalább naponta egyszer írsz.
  Használható tanácsokat, ötleteket adj.
  Ne irodalmi stílusban akarjál írni. Írj úgy, ahogy beszélsz, légy természetes!

  És hol van itt a pénz?

  Arról többek között ebben a blogbejegyzésemben és az ingyenes Gazdagmami tanulmányokban olvashatsz.

  1 Comment

  • Gabella

   2008. június 05. csütörtök

   Újra visszaolvastam, és lenne még egy kérdésem!

   Ezt írod: „hogyan kell reklámkódot beilleszteni?”

   Ilyet lehet pl. az én blogomba is??? Mármint olyan „google adsense”-t?