Meg lehet élni egy blogból?

2007 óta élek a blogolásból, biztosan állíthatom, hogy meg lehet élni belőle. De hogyan? Íme néhány jótanács:

Ott kezdődik a dolog, hogy jó témát kell találni. Ha anyuka vagy nem elég leírni, hogyan zajlik egy napod a babával, éppen mit csinál és mit tud (bár ha valaki színvonalasan, egyedi stílust és kreativitást beletéve csinálja, ebből is sokat ki lehet hozni). Olyan témákat kell keresni, ami sok embert érdekelhet (nem érdemes olyat keresni, amilyen még sehol nincs, szerencsésebb, ha nagy tömegeket érdeklő témákat írsz meg egyedi látásmóddal, hangvételben). Hol találhatsz ilyen témákat? Nézz csak körül a fórumokban, blogokban! Milyen témák váltják ki a legnagyobb vitákat? Mik azok a témák, amik után sokan érdeklődnek, de senki nem tud igazán jó válaszokat adni?

Ha már túl vagy a témaválasztáson, következhet a kivitelezés. Ingyen blogszolgáltatóhoz beregisztrálni (pl. blog.hu, blogger.com, wordpress.com) és kiválasztani egy igényes sablont szinte gyerekjáték. De vannak más lehetőségek is a blogindításra. Ha egy rendes saját domain alatt futó oldalt szeretnél olcsón juthatsz domainnévhez, tárhelyhez, amire feltelepítheted az ingyenes WordPress rendszert, így minimális befektetéssel (4-5.000 Ft/év) egy kész weblapot kapsz.

És itt jön az a rész, amit sokan elrontanak: ahelyett, hogy a tartalmat bővítenék rengeteg energiát és időt ölnek abba, hogy egyedire szabják a dizájnt, míg végül lesz egy szép blogjuk nulla tartalommal (de még gyakoribb, hogy közben feladják a küzdelmet, mert a blogátalakítás nehéz dolog ám – a tanfolyamosaim ezt már tudják :)) Ilyen szempontból jó rendszer a WordPress, ahol többezer előre elkészített ingyenes dizájnból (és még több fizetős) formavilág közül telepítheted fel pár kattintással a neked leginkább megfelelőt. De pl. ha a Google blogrendszerében blogolsz, akkor lehetőséged van egyedi dizájnok néhány kattintásos telepítésére is (keress csak rá a Googleben ilyen sablonokra).

De mi hozza a pénzt ezeken a blogokon? Erre több lehetőség van:

 • Google Ads reklámok, mint a legkézenfekvőbb megoldás, ami már az első naptól pénzt hozhat
 • Partnerprogramok, azaz mások szolgáltatásainak, termékeinek a reklámozása (nézz szét a partnerprogram.lap.hu oldalon)
 • a cikk említést tesz még az adományokról, ezt a Paypal rendszerén keresztül tudod megvalósítani (a magyar Paypal felhasználók csekély száma miatt, ez egyelőre nem túl népszerű lehetőség, de azért lehet vele is próbálkozni)
 • egyedi megállapodások – ha már beindult a blogod, megkereshetsz olyan cégeket, ismerősöket, akik kapcsolódó szolgáltatásokkal rendelkeznek és megállapodhattok reklámozásban (havi díjak helyett szerencsésebb és mindenki számára kedvezőbb, ha pay-per-click alapon megy a dolog, tehát annyit fizet a partnered, ahány látogatót átküldtél hozzá), de kaphatsz jutalékot is az eladott termékek után, így magasabb haszonra tehetsz szert
 • saját szolgáltatások, termékek értékesítése, cég népszerűsítése
 • viszonteladói rendszerek termékeinek értékesítése
 • írhatsz fizetett PR cikkeket is, azaz olyan előre megrendelt és fizetett írásokat, amelyek egy adott terméket vagy szolgáltatást mutatnak be

További ötleteket arra, milyen üzleti modelleket és bevételi forrásokat tudsz egy blogra építeni, itt találsz:9 mód, ahogyan bevételt hozhat neked a blogod (a hirdetésen kívül)

Értékesítés… álljunk itt meg egy szóra! Kerüld el azt a hibát, hogy mindenáron el akarsz adni az oldaladon. A színvonaltalan, reklámmal telezsúfolt bejegyzéseket, az Ads dobozokkal telepakolt oldalsávokat nem szereti senki. Annyi olyan oldal van a neten, amin nulla tartalom mellett sok reklám van, mert az oldal készítője azt gondolta, ezzel majd sok pénzt tud keresni. Egy jól elhelyezett reklámdoboz többet ér, mintha hirdetésekkel zsúfolod teli az oldaladat. Érdemes próbálgatni és mérni, hol kattintanak többen a hirdetésedre, hol hatékonyabbak a reklámjaid, melyik reklámokat „szeretik” jobban az emberek, azaz melyik hirdetés hatékonyabb.

Nagyon fontos, hogy a blogod színvonalas legyen, gazdag, sok embert érdeklő tartalommal. Nem érdemes pl. egy adott cégről és termékeiről blogot indítani. Mindig úgy közelítsd meg a témát, hogy mi az az eladni kívánt termékben, szolgáltatásban, ami mások számára hasznos. Milyen problémája van a célközönségednek, amire megoldást tudsz kínálni? Hasznos kézzelfogható tanácsokat adjál, gyakorlatias szemszögből közelítsd meg a témát!

A blogbejegyzéseid legyenek időtlenek, ha a legfrissebb híreket kommentálod, az hamar elavulhat, de ha olyan tanácsokat adsz, amik időtállóak, amiket ha 3-4 vagy 10 év múlva olvas valaki, akkor is hasznos lehet a számára, akkor sokkal hatékonyabb lehetsz.

Add önmagad! Vállald fel magad bemutatkozással, képpel az oldaladon, hogy lássák ki is vagy. A bemutatkozás, a fénykép és a személyes hangvétel révén megtartod az olvasóid figyelmét és közvetlen kapcsolat alakulhat ki köztetek annak ellenére, hogy csak a virtuális térben találkoztok.

De honnan lesznek látogatóid? Egyszerű: a tartalom „termeli” a látogatókat. Ha gyakran teszel fel új írásokat (ajánlott az elején akár naponta vagy naponta többször frissíteni), ha változatos és gazdag a tartalmad, akkor sok látogatód lesz. Egyrészt keresőkből, másrészt az ingyenes blogrendszerek ajánlóiból, harmadrészt a jó bejegyzéseket szeretik az emberek továbbajánlani.
Persze léteznek további módszerek is a látogatottság építésére, de ezeket most hosszadalmas lenne leírni.

És mennyit kereshetek ezzel? A témádtól és a szorgalmadtól függ. Ha komolyan foglalkozol a dologgal, és szorgalmasan írogatod a bejegyzéseket, akkor csak a Google Adsense önmagában havi néhány tízezer Forint bevételt hozhat (nagy látogatottságnál még többet is).
Ha emellett egyéb termékeket is ajánlasz, akkor pedig egy komoly nagy bevétellel rendelkező vállalkozást is építhetsz a blogodra.

14 Comments

 • Zol

  2015. január 02. péntek

  Érdekes. Tehát egy jó blogger még pénzt is tud keresni!
  Én meg csodálkoztam, hogy egyesek olyan grafománok, hogy több száz bejegyzésből álló blogokat fejlesztenek.
  Ugyanakkor igaz, hogy egy jó blog, pl. egy érdekes kertészeti blog, több és hasznosabb információt hordoz, mint sok szakkönyv.

 • Marci

  2011. augusztus 23. kedd

  Nagyon jó ez a cikk, és bizony sokan jóval többet keresnének a neten illetve otthoni munkával, ha csak ennek a pompás cikknek a mondanivalóját megfogadnák! Viszont a dizájnnal manapság már szerintem úgy átlagosan kevesebbet foglalkoznak az emberek, a cms rendszerek elterjedésének hála.

 • Varsányi Martina (xSolutions)

  2008. szeptember 29. hétfő

  @Zoltán: én egy ideje „tesztelem” a wpress.hu szolgáltatást, és eddig segítőkész technikai támogatásról írhatok csak. A másikat nem ismerem, ezért róluk nem tudok mit mondani (szívesen megismerném őket).

 • Nagyné Gabi

  2008. szeptember 24. szerda

  Kedves Mindenki!
  Nekem az a része teljesen homályos, (még a többi is, de azokról van némi elképzelésem:-)hogy amikor még csak „csurran-cseppen” a gyes mellett, akkor is ki kell váltani a vállalkozóit? Mert akkor a gyes sem elég a minimálbér utáni járulékokra. Tudom, hogy nagyon béna a kérdésem, de egy vállalkozó sincs a családban, (csak szorgalmasan gürcölő alkalmazott:-(), így ezekre semmi rálátásom sincsen.
  Ha nem ciki a válasz kérlek világosítsatok fel.
  Köszi előre is.
  Gabi

 • Eszter Erdélyből

  2008. szeptember 08. hétfő

  Az én blogom egyelőre még gyerekcipőben jár. Van viszont egy olyan weboldalam amivel tudnék együttműködési ajánlatot tenni. Nem nevezném keresztmarketingnek. Szóval ha megkeresel beszélhetünk róla. Eszter

 • Zemlényi-Kovács Zoltán

  2008. augusztus 26. kedd

  Sziasztok! Nem tűntem el, nem hagytam abba a tanfolyamot, sőt!! A blogom (www.sajatutad.blog.hu) működik, mint a karikacsapás. Nekem nem ezzel van a gondom, hanem a technikai cumókkal. Az adsense pl. nem megy, de a többi se, éppen ezért örömmel olvastam, hogy valahol minimális pénzért beindítják a wordpresst?? Juhéé, ez kellene nekem!! Ha tudtok mondani valami közelebbit erről, az ecren szupé lenne!
  Üdv:
  Zoli

 • Gabella

  2008. augusztus 24. vasárnap

  Martina! Igen, ez mind-mind tervben van, és folyamatban! Csak lenne hosszabb egy nap!!!!!!!!!!!!!!!! Azért köszi a tippeket!

 • Varsányi Martina (xSolutions)

  2008. augusztus 24. vasárnap

  @Gabella: én alapvetően blogokról írok és meggyőződésem, hogy ha egy téma igazán érdekel, akkor mindegy, hogy milyen témáról beszélünk, tudsz írni róla.
  Kötés-horgolásnál nem csak a saját példákról írhatsz, de arról is, hogy milyen fonalat érdemes venni (esetleg hol), hol lehet mintákat találni (1-1 mintahely leírása, nem az összes egyszerre), milyen kötötűt használjunk milyen faladatokhoz, minták kinyomtatható változatai… milyen híresség köt szintén a szabadidejében… stb. Ez kb. 2 perc gyűjtése.

 • Varsányi Martina (xSolutions)

  2008. augusztus 20. szerda

  @ikersiker: a nyaralási problémákra itt találsz néhány megoldást: http://i-do-web.freeblog.hu/archives/2008/01/09/Segitseg_nyaralok/

  Saját domain: a freeblog.hu -n készített bloghoz is lehet saját domaint rendelni, ez esetben nem kell havi díjat fizetni, hanem egyszeri összeget a regisztrációként és további éves díjat (cirka 1000 ft) a domain fenntartásáért.
  Természetesen a fizetős szolgáltatások mint a http://wpress.hu további előnyökkel rendelkezik: úgy mint rendelkezésre állás, illetve kérdések esetén lehet egy központi helpdeskhez fordulni.

 • Gabella

  2008. augusztus 19. kedd

  A baj csak az, hogy igazán valamit a ti témáitokkal lehet kezdeni! Hogy legyünk sikeres nők, sikeres vállalkozók, sikeres vállalkozónők, hogy keressünk sok pénzt. De ehhez ugye nem ért mindenki, szóval azt is jó lenne tudni, más témában hogyan lehetünk sikeresek???

 • chi*** - Csapó Ida

  2008. augusztus 19. kedd

  Sziasztok,
  igen, a blgot gondozni kell. De mindent, aminél azt akarjuk, hogy nőjjön – ez egy mélyen spirituális alaptörvény is, amúgy 🙂

  Én valamikor azt gondoltam, hogy honnan lesz nekem elég témám, noha eredetileg újságíró vagyok, és elég régóta foglalkozom azokkal a témákkal, amik alapján a honlapom, blogom indult 2008 májusában. Hát ez most már nem kérdés!

  Ezt azoknak mondom, akik esetleg előzőleg aggodalmaskodnának – felesleges.

  Kívánom, hogy mielőbb mindenki rájöjjön erre!

  Ida ***

  ps: Köszönöm Áginak az online vállalkozó kismamával készült interjúm hírének terjesztését 🙂

 • ikersiker

  2008. augusztus 13. szerda

  Még eszembe jutott: amikor elkezdtem a blogot írni, volt olyan időszak, hogy naponta írtam bejegyzést. A statisztika mutatta, hogy szépen nő a látogatottság. Elmentem nyaralni egy hétig nem blogoltam, és szinte a nullára csökkent a látogatók száma. Most egy ideje megint minden nap próbálok valamilyen bejegyzést létrehozni, és hol a látogatók száma nől, hol az oldalmegtekintések száma. A lényeg a lényeg, hogy amíg nincs meg az olvasótábor, addig nyomulni kell keményen, utána meg majd meg kell tartani őket.

 • ikersiker

  2008. augusztus 13. szerda

  Ági egyik tanfolyam hallgatója vagyok. És tényleg nem olyan egyszerű a blogolás, ahogy elképzeli az ember. Írni azért nem olyan nehéz, de a megfelelő témát megtalálni már bonyolultabb dolog. Segítség nélkül pedig a technikai dolgok is megnehezítik a boldogulást. Az adsense-ről én például azt hittem, hogy a blogszolgáltató beépített reklámja. Nekem csak a tanfolyamon esett le, hogy azt nekem kell megcsinálnom igényelnem, felraknom stb. Ahogy a név amit megadok elárulja, hogy ikrek témában vagyok érdekelt, az ikres szülők mindennapjait próbálom bemutatni a saját életemen keresztül. Még nagyon az elején tartok, még kevés látogatót mutat a statisztikám, de kitartok, mert három gyerkőc mellé mindég jól fog jönni ha csurran cseppen valami a kasszába. Ezért csinálom. Meg azért, mert szórakoztat :)Meg így néhány nehezebb pillanaton talán átsegíthetem az ikres sorstársakat.

 • Benke Gábor

  2008. augusztus 13. szerda

  Köszönöm Ági! Sok hasznos tanácsot adtál!
  További jó bloggolást! 🙂