Tanulj a gyerekektől!

Mit tanulnak meg az anyukák az otthon töltött évek alatt, amit a munkaerőpiacon is felhasználhatnak? Számos olyan képesség és készség van, amit a gyerekektől, a velük való együttlét, mindennapi tevékenységek révén tanulunk meg, és amelyeket -ha felismerjük őket- továbbfejleszthetünk és a munkában is nagy hasznát vehetjük majd.

Az első nagyon fontos tulajdonság, amivel egy anyukának (de még egy apukának is) rendelkeznie kell, a türelem. A baba születése utáni időben meg van kötve az anyuka keze és ideje, hiszen 2-3 óránként akár 30-40 percet is szoptatnia kell, utána pelenkázni, öltöztetni, a napnak szinte minden perce be van táblázva. Ezt el kell tudni fogadni és türelmesen ki kell várni az időt. És ez még csak a kezdet. Gondoljunk csak bele, mekkora türelem kell egy totyogóhoz, aki séta közben minden méteren megáll megnézni valami roppant érdekeset, vagy egy hároméveshez, akinek mindenre az a válasza, hogy „Miért?”
A türelem sokat segít a munkában és a tanulásban is. Közhely, hogy a világ rohan, éppen ezért nagy erény, ha képes vagy időt adni magadnak és nem holnapra vagy holnaputánra akarsz eredményeket elérni, hanem kitartóan gyakorolsz, tanulsz, míg el nem éred a célodat, legyen szó akár egy diploma vagy nyelvvizsga megszerzéséről, akár egy könyv megírásáról.

A gyereknevelés egyik fontos titka, hogy megtanulj tízig számolni és azután cselekedni (persze nem vészhelyzetben). Amikor ötödszörre keni össze magát egy délelőtt alatt, a szülők hajlamosak megfeledkezni a barátságos hangvételről és alaposan letorkolni a gyerkőcöt, de ezzel csak a saját ingerültségedet vezeted le, ő nem fogja megtanulni belőle, miért nem szabad ketchuppel lelocsolni a falat. A mindennapokban vagy éppen a vállalkozásodban is nagyon hasznos, ha néha tízig számolsz, mielőtt reagálnál. Például ha egy ügyfél reklamál, az ember hajlamos élből a saját igazát védeni és letorkolni a másikat, de biztos, hogy az az ügyfél jó szájízzel fog távozni?

A gyerekvállalás felelősségteljes dolog. Sokszor kell megfontolt, felelősségteljes döntéseket hoznod, hiszen 1-1 döntésed a gyerek további életét, élményeit, fejlődését nagyban befolyásolhatja. Ez az egészen apró kérdésektől a nagyobbakig terjedhet. Megengedjem-e neki, hogy a szájába vegye a homokozójátékot? Megengedjem, hogy egyedül lemenjen a partra? Fogjam-e meg a kezét, ha átsétálunk az úton? Gyakran látom mostanában, hogy az emberek felelőtlenül döntenek különféle kérdésekben, mintha minden „visszacsinálható” lenne, a gyereknevelésben azonban nem lehet felelőtlenül dönteni, hiszen ez akár súlyos tragédiákhoz vezethet. Ha átérzed a gyerekek érdekében hozott döntéseid súlyát, a gyerekekkel együtt töltött első évek megváltoztatnak: azt veszed észre magadon, hogy az élet más kérdéseiben is felelősségteljesebben gondolkozol, alaposabban végiggondolod a lehetőségeket és megfontoltabb döntéseket hozol.

A jó időbeosztás a gyerekekkel való együttlét egyik legfontosabb kérdése. Meg kell tanulnod tudatosan beosztanod az idődet, hogy elegendő jusson a gyerekekre, a házimunkára és a kapcsolataidra is. Ha megtanulsz ügyesen egyensúlyozni a különféle tevékenységek között, akkor olyan képességre teszel szert, ami a munka világában is nagy hasznodra lehet. Anyaként nap, mint nap osztályoznod kell, melyik program vagy tevékenység a fontosabb, mi az amit azonnal meg kell csinálni és mi az, ami még várhat és bizony nem egyszer szembe kell nézned váratlan helyzetekkel is, amikor újra kell értékelned az eltervezett programot.

A gyermekvállalás számos kötöttséggel jár. A gyerekek ugyanúgy felkelnek minden reggel, ugyanúgy reggelizniük kell, ebédet kell nekik adni akkor is, ha jó napod van és akkor is, ha beteg vagy, vagy éjjel nem tudtál aludni. A kötöttségek fényében azonban megtanulod értékelni a szabadságot is. Ha szert teszel némi szabadidőre, akkor azt megtanulod értékes tevékenységekkel kitölteni. Gondolj csak bele, egy átlagember mennyi időrabló dolgot csinál nap, mint nap! Anyaként tudod értékelni, ha van egy szabad órád egy munka elvégzésére, és képes leszel jól beosztani és maximálisan kihasználni a rendelkezésedre álló időt.

A változás és a változtatás képessége olyasvalami, amit szülőként folyamatosan megtapasztalsz. A kis újszülött 3-4 hetesen már rádmosolyog, nézelődik, néhány hét múlva már igazi kis társaság lény, fél év múlva négykézláb bejárja az egész lakást – napról napra, hétről-hétre más. Az egyik nap még a kisautók érdeklik, következő nap dínózni kezd, neked pedig folyamatosan lépést kell tartani a változásával és ha szükséges, közbeavatkozni, változtatni. Az a rugalmasság, amit anyaként megtapasztalsz, a munka világában is segítségedre lehet: ha elakadsz egy feladat megoldásában, nekifogsz kreatív utakat keresni, nyitottabb leszel a tanulásra, a változásra, képes arra, hogy túllépj a megszokásaidon és valami egészen újba fogj.

54 Comments

Comment navigation

 • Eszter Erdélyből

  2008. június 22. vasárnap

  Gabella, elolvastam az általad ajánlott cikket. És még egyet ami onnan volt linklve. http://velvet.hu/poronty/2007/01/11/jatszoterek_nepe/
  Hát nem is tudom… ennyire szánalmasak lennénk vagy ez csak egy rossz vicc volt a cikk mírója által?
  Most igazán sikerült belegázoljanak érzékeny kis lelkivilágomba. Eddig abban a tudatban éltem, hogy a gyereknevelés mindenki szemében egy szép, becsülendő dolog. Na PUFF. Újra bebizonyosodott, hogy az ember nem lehet annyira naív…

 • Gabella

  2008. június 16. hétfő

  Off: ezt láttátok? Sajnálom, hogy nem lehet hozzá kommentezni…

  http://index.hu/velemeny/eheti/e7i080616/

 • Rácz Annamária

  2008. június 13. péntek

  Gyöngyi

  Köszi a segítséget!
  Én is azért szeretem olvasni mások történetét, mert megnyugszom, és erőt is merítek belőle. A fiaim boldog, kiegyensúlyozott gyerekek a környezetem szerint is, tehát nagy bajt nem csinálhatok a nevelésük terén. De néha felmerül a kétely, és akkor jó olvasni, hogy problémákkal mások is küszködnek.
  Egy-egy ötlet, amit másoktól hallunk aranyat érhet!
  Mint ahogy az Anikó könyve is! (egy újabb vevő)

 • Anikó

  2008. június 13. péntek

  Köszönöm a biztatásotokat!

  A könyvet már csak a TI kedvetekért is megírom, és ezúton fel is ajánlok nektek belőle 1-1 tiszteletpéldányt.

  Még nem kezdtem el, de a fejemben nagyon sokminden megfogalmazódott már. Össze kell szednem és rendszereznem a gondolataimat, a történeteimet, a tapasztalatomat, és a tudásomat. Ez nem megy egyik napról a másikra.

  Az Ági tanfolyamát én is várom, mert nagyon sok hiányosságom is van az online marketing terén és ami ehhez a kérdéskörhöz szervesen kapcsolódik.

Comment navigation