A siker árnyoldalai

Ezzel a címmel hallottam tegnap érdekes riportot a rádióban. A műsorvezető és a megkérdezett pszichológus arról beszélgettek, milyen nehéz egy nőnek megállni a helyét a mai világban (de ezt már magunktól is tudtuk), valamint, hogy gazdagnak lenni épp olyan nehéz, mint szegénynek (na, ez a gondolatmenet már annál érdekesebb volt).

A beszélgetés valahonnan onnan indult, hogy ha valaki sok pénzt akar keresni, akkor sokat kell dolgoznia, emiatt több stressz éri, és ezért nagyon nehéz az ő élete. Most nem mennék abba külön bele, hogy csakis alkalmazottakban gondolkodtak a riport készítői, a vállalkozókról pedig úgy beszéltek, mintha az valami még borzalmasabb, még stresszesebb dolog lenne.

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy hányan belevetik magukat a pénzért folytatott hajszába és nem tudnak kikeveredni belőle, sőt mintha az egész világ azt sulykolná belénk, hogy ez így jó, aki sok pénzt akar, az hajtsa szét magát, stresszeljen és költse a pénzt olyasmire, amit aztán úgysem lesz módja kiélvezni.

Hogy mi a tanulság? Nem a pénzre kell koncentrálni. Amíg úgy éled a mindennapjaidat, hogy pénzt akarsz keresni, amíg azzal a gondolattal a fejedben ülsz le beszélgetni egy ügyféllel, amíg úgy írod meg a weboldalad szövegét, hogy közben a pénzre fókuszálsz, akkor pont azt fogod elérni, hogy a pénz áll majd az életed középpontjában. Holott egészen mást szeretnél elérni, amihez a pénz csak egy eszköz.

Ha szeretnél értéket az életedbe, akkor elsőorban az értékekre kell koncentrálnod. Ne pénztermelő oldalt meg passzív jövedelmet akarj létrehozni, hanem értéket adj az embereknek és ők ezt értékkel fogják viszonozni. Ha nem így teszel, a munkádon érezni lehet majd az izzadtságszagot és az erőlködést, és akárhogy tolod is a szekeredet, mindig ugyanabban a kátyúban találod magad.

Filozófia OFF

4 Comments

 • Vida Ági

  2008. október 06. hétfő

  Zsuzsi, ezt nagyon jól mondtad! Teljesen egyetértek veled! Felesleges azért dolgozni, hogy az ember elvásárolgassa. Viszont rengeteg hasznos és jó célra lehet beforgatni pénzt, amire tényleg érdemes!

 • panyizsuzsi

  2008. október 06. hétfő

  A pénz nem boldogít, de a szegénység sem! – talán pont itt olvastam nemrégiben.

  Nekem célom, hogy gazdag ember legyek, céljaim és terveim is vannak hozzá, azonban nem ez az elsődleges cél és nem ez az ami az életem középpontjában áll.

  Tehetősnek lenni valóban nem könnyű. Hogy miért, mert kevés rá jó példa a mai magyar társadalomban! Ki ma Magyarországon gazdag? Miből és hogyan lett gazdag? És mire használja a vagyonát? Ha a gazdagság eredete és módja „tiszta” az már fél siker. Pénzt pedig nem csak luxusutakra és méregdrága autókra lehet költeni, hanem vissza lehet forgatni! Ma Magyarországon még tanulni kell a társadalmi felelősségvállalást és az adakozást.
  Ahhoz meg, hogy az embereket tanítani lehessen beszélni kell róla! Én teszem és beszélek is róla! Ez is egy cél!

 • Hamar János

  2008. október 04. szombat

  Sziasztok!

  Többszörösen is érintve érzem magam a témában. Bár férfi vagyok, de Gyed, majd Gyes mellett építettem ki a vállalkozásomat.

  Kislányom egyéves korától én váltottam fel a feleségemet a gyermek mellett, és kigondoltam, hogy most aztán webfejlesztő vállalkozásba kezdek. Gyorsan kiderült, hogy, ha valóban meg akarom állni a helyemet mindkét területen, akkor segítségre van szükségem. Ezt egy nő talán meg tudta volna oldani, de én nem. Kis segítséggel viszont működött a dolog.

  Aztán, ahogy épült a vállalkozás, azt is megtanultam, hogy jól gondold meg, mit akarsz elérni, milyen célt tűzöl ki magad elé, mert, ha eléred nem biztos, hogy maradéktalanul boldog leszel. Igen, a rosszul felépített vállalkozás valóban sok stresszel jár. De vállalkozásom felépítése csak rajtam múlik.

  Azóta regeteget változtattam az üzletemen, a link, amit megadtam nem a fő projektem, de a szívem csücske és az eszem vége. Bár még nem teljesen derült ki, hogy elég értéket adok-e vele, de a gyerekeim is nagyon élvezik.

 • Lizi

  2008. október 04. szombat

  „Ne pénztermelő oldalt meg passzív jövedelmet akarj létrehozni, hanem értéket adj az embereknek és ők ezt értékkel fogják viszonozni.”

  A Tim Ferris, akinek a könyvét miattatok vettem meg, pont az ellenkezőjét mondja. Bár ő nem is dolgozik sokat, és a passziv jövedelméből a hobbijainak él „ezerrel”.

  amúgy nagyon-nagyon jó, szimpatikus és okos gondolat ez az értékadás. és lélelemelő és kedélyjavítő is.