Hogy csinálod, Ági?

Lassan itt az év vége, amikor az ember visszatekint az előző évre, értékeli a történéseket, és elgondolkodik a jövő felett. A nagy karácsonyi hajszában persze nem mindenkinek jut eszében még az évvégi értékelésen gondolkodni, nekem is csak azért jutott eszembe, mert az első Gazdagmami Tanfolyam egyik résztvevője írt nekem a napokban és megosztotta aggályait induló vállalkozásukkal kapcsolatban.

A tavalyi évben alakult a vállalkozásunk, akkor még olyan volt, mint bármelyik kis cég a sok közül. Volt néhány fix ügyfelem, akiknek dolgoztam és magamban aggódtam, vajon lesz-e még jövőre is munkám náluk, és vajon honnan szerzek majd másik munkát, ha valamelyik megbízásunk megszűnik.

Előrelátóan sokfelé keresgéltem lehetőségek, megoldások után, így kezdtem neki tavaly augusztus végén az online marketing tanulásnak. Nagyon nehéz az ember dolga, ha úgy kell valamit tanulnia, hogy közben már alkalmazni is szeretné, mert jó lenne, ha a családi büdzsé is bővülne, mert hát valamiből meg kell élni. Az első pár hónap nem volt egyszerű. Rengeteg munka elment a weboldal készítéssel, a tanulással, a koncepció kitalálásával, az első termék fejlesztésével. De sok erőt adott, hogy nap, mint nap érkeztek pozitív visszajelzések a munkámmal kapcsolatban.

Az első tanfolyamom éppen egy éves: tavaly december közepén tettem fel az értékesítési oldalát és december 22.-én érkezett az első megrendelés (illetve egy levél, hogy napok óta szeretnék megrendelni, de nem működik a megrendelőlap rendesen :)) Az első akciót a két ünnep között tartottuk és kemény 36.000 Forint bevételünk lett belőle.

Amikor az ember tanul, és közben egyben meg is valósít, tapasztalatokat is szerez, szép lassan összeáll a kép. Gyakori probléma, hogy az ember rögtön szeretne mindent, türelmetlen, elhiszi, hogy vannak tündérmesék és pár hónap alatt hatalmas bevételei lehetnek (egyébként igen lehetnek, de ehhez komoly partnerekre és/vagy nagy tapasztalatra van szükség), aztán ahogy múlik az idő és egy kanyit sem keres, elgondolkodik rajta, hogy talán fel kéne adni az egészet… „nekem ez nem megy…”

Bárhogy is töröm most a fejem, nem emlékszem rá, hogy akár egy percig is kételkedtem volna benne, hogy ne sikerülne. Csak arra emlékszem 1 év távlatából, hogy annyira magával ragadott az alkotási vágy, a teremtés érzése, hogy csak ezen járt az eszem. Minden elolvastam, ami ezzel volt kapcsolatos, csak úgy ragadtak rám az új információk. Nagyon izgalmasnak találtam az egészet és az a fantasztikus, hogy ma is annak találom, a kezdeti lelkesedés, az első nagy szerelem egyáltalán nem múlt el, sőt!

Emlékszem, a tavasszal résztvettem egy tréningen más újdonsült vállalkozókkal együtt és ott többen aggódtak amiatt, hogy nem igazán látnak jó lehetőségeket, amiket meg lehetne ragadni, jó piacokat, ahova be lehetne törni. Őszintén szólva, én nagyon sajnálom, hogy egy nap nem 48 órából áll, mert annyi lehetőséget, annyi jó piacot tudok, legszívesebben ontanám magamból az új honlapokat, könyveket, tanfolyamokat, szolgáltatásokat… Régebben azt gondoltam, vállalkozónak lenni nyűg és állandó küzdelem a fennmaradásért, most meg azt gondolom, ez a legizgalmasabb, legklasszabb dolog, ami az emberrel történhet!

Ha még az elején jársz a dolgoknak, bizony nincs egyszerű dolgod. Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy ha az ember új világot szeretne teremteni maga körül, akkor először a fejében teremtse meg azt az új világot. Nekem sokat segített a tanulás, hogy mindent elolvastam, ami az általam elképzelt új világgal volt kapcsolatos és ez segített elképzelni, a fejemben felépíteni a saját új világomat, azt, amit aztán a valóságban is nekiálltam megteremteni.

14 Comments

 • panyizsuzsi

  2009. január 07. szerda

  Nekem is kellene még napi pár óra, bár én sokszor kiszervezem a feladatokat.
  http://www.panyizsuzsi.hu/hun/blog/?p=218

 • doortje

  2009. január 06. kedd

  Csak bátorítani tudom a saját vállakozást inditani vágyókat. Nekem a szabadságot jelentette, hogy egy éve belevágtam. Azóta folyton tanulok, minden nap egy iskola, kevés a monoton munkanap, nincs verkli, nincs bepunnyadás. Sok új feladat, sok izgi megoldandó probléma és megannyi pozitív visszajelzés.
  És nem titok, Ági nagyon inspiráló!!!
  Köszi, és mégjobb 2009-et kivánok én is 🙂

 • admin

  2008. december 22. hétfő

  Kedves Márti, az internet azért jó, mert a visszahúzódó emberek is jobban tudnak érvényesülni ezekkel az eszközökkel. Nekem pl.soha nem ment a személyes eladás, az interneten viszont nincsenek ilyen gondjaim.

 • Kovácsné

  2008. december 20. szombat

  Kedves Ági! Én eddig mindent elolvastam és tudom,hogy az internet segitségével szeretnék dolgozni. Ötletek kavarognak a fejemben és a 3 hónapos tanfolyamot el fogom végezni,csak először szeretem meghallgatni mások véleményét arról, hogy Ők hogyan csinálták illetve a kérdéseikre adott válaszaidból sokat tanulok.Szerinted ilyen ” kicsit visszahúzódó ” embernek is érdemes kiaknázni az általad felvázolt lehetőséget? MLM üzletet már próbáltam de a végén mindig terméket kellett eladni ami nekem nem megy. Válaszod kiváncsian várom és Boldog Karácsonyt kivánok Üdvözlettel Márti

 • Emerald69

  2008. december 17. szerda

  Sziasztok!

  Én most vásároltam meg Ági tanfolyamát.
  Kérlek szurkoljatok, mert sok embernek szeretnék segíteni abban , hogy egészségesebben éljen, és nagyon éget már a vágy, hogy ezt elkezdhessem online formában is!

  Tisztelet Áginak a lehetőségért!

  Üdvözlettel: Mónika

 • Szilvia

  2008. december 15. hétfő

  Kedves Ági!

  Köszönöm ezt a bejegyzést! Egy kicsit el voltam kenődve mostanában, mert úgy láttam, hogy minél többet tudok, tanulok hogyan építsem fel a weboldalt és a marketingjét, annál inkább úgy érzem: nem tudok semmit. Mert még ez is kell, az is kell, hogy végre beinduljon a dolog.
  Bár igaznak tartom a mondást, hogy „Amit a cél elérésével kapunk közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.”, de a türelmetlenséggel nem könnyű megbírkoznom.
  Írásoddal azonban felráztál és új energiát kaptam tőle, illetve a többi kedves hozzászólóétól. Látom, hogy más is átesett, átesik ezen, és hogy igenis van értelme csinálni.
  Köszönöm.

  üdvözlettel.

  Szilvia

 • Vida Ági

  2008. december 13. szombat

  Gábor, előbb alapítottam céget, mint az oldal elkészült.
  A terepet már az elején felmértem, piacot kutattam, hogy mire lesz igény, lehetett sejteni, hogy valamennyit el tudunk majd adni belőle.

 • Gábor

  2008. december 13. szombat

  Szia Ági,

  Bár nagyjából mindig tudtam, éppen hol jársz – hiszen végigkövettem a kismamablog és a többi weboldalad fejlődését – nagyon inspiráló az évvégi értékelőd. Engem már csak egy lépés választ el a saját vállalkozástól, de ezt az egy lépést nagyon nehéz megtenni…

  Ági, te előbb alapítottál céget, és azután kezdtél terméke(ke)t árulni, vagy előbb tetted fel a megrendelő űrlapot (mintegy felmérve a terepet) és közvetlenül utána jött a cég?

  Nem féltél attól, ami így indulás táján bennem van: „mi van, ha annyian sem veszik meg az info-termékemet, hogy a könyvelő havidíját kifizessem” ?

  Sikeres 2009-es évet is! 🙂

 • tothzoli

  2008. december 13. szombat

  Én is folyamatosan figyelem a munkádat, egészen tavaly augusztusa óta, ha jól emlékszem, akkor indult a kismamablog.hu
  Példaként állsz előttem, és azt tudom, ha neked ez így összejött, akkor nekem (nekünk) is sikerülni fog. Kitartás, tanulás, és mindig a cél szem előtt!
  kb. nyáron elindítottunk egy oldalt, amit 1,5évig tervezgettünk… szeptemberben „mellékvágányra” akartuk tenni, majd történt valami és kezdett beérni a munkánk. Ma már megjelent az e-magazinunk, napi szinten jönnek ajánlatkérések, és van több komoly partner kapcsolatunk.
  Csak így tovább Ági, és várom a jövő évi angol piac meghódítási lépéseidet 🙂

 • FreeChoice Magazin

  2008. december 12. péntek

  @Gácsi Jánosné,

  „Ott tartok, hogy domain nevem van, csak nem tudok mit kezdeni vele.”

  Ha ez valóban így van az gáz, felejtsd el, ha csak nem mondjuk családnév, és nem mondjuk egy családi vállalkozás vagytok. Azonban ha az utóbbi igaz akkor nem értem a kérdést, hisz legfeljebb profil bővítés/váltás szükséges, esetleg vállalkozási forma változtatás.

  Amennyiben nem erről van szó, akkor keresd meg kik azok, és mi az amivel kit tudod őket szolgálni, és ehhez válassz domaint!

  FCM

 • Gácsi Jánosné

  2008. december 12. péntek

  Alig van időm az örökös határidők miatt, de mindig elragadtatva olvasom
  lelkesedésed, és átragad rám.
  Ott tartok, hogy domain nevem van, csak nem tudok mit kezdeni vele.
  Nincs időm utána nézni, pedig nagyon akarok. Rengeteg ötlet van a fejemben.
  Évértékelőm: Jó, hogy megismerhettelek és a Hozzád hasonlókat.
  Üdv. M.

 • Nagy Eszter

  2008. december 11. csütörtök

  Küldj egy kis energiát nekünk is, Ági!

 • Nagy Csaba

  2008. december 11. csütörtök

  Engem egy betegség kényszerített rá, hogy végiggondoljam mindazt, amivel korábban foglalkoztam, s olyan munkát találjak, ahol a magam életét építem és nem egy másik vállalkozó pillanatnyi szeszélyeinek vagyok a kiszolgáltatottja. Az első DM levelemet kb. 60 címre küldtem ki, 4 érdeklődőm volt, akik közül kettő az ügyfelem lett. Elmúltam 40, de az életben még bevételnek ennyire nem örültem. Nem más alvállalkozójaként dolgoztam, nem más álmát valósítom meg bérmunkában, hanem a saját ötletemet teljesíthetem ki és egyedül magamnak köszönhetem az elért bevételt… részegítő érzés.

 • Noémi

  2008. december 11. csütörtök

  Fantasztikus vagy Ági. És mintha magamat olvastam volna. Online nyelviskolánkat röviddel azután kezdtük férjemmel, hogy láttam a Dáviddal a videódat. Elhittem, hogy nekem is sikerülhet, annyira meggyőző, vidám és egyenes voltál/vagy. 2008 júliusban indultunk még semmilyen termékkel, csak feladatokat küldözgettem a tanulóknak, és közben rengeteg ötletem lett. Ahogy írtad, közben alakulnak a dolgok. Októberben indítottuk el első akciónkat, és kb annyit kerestünk vele, mint a te első bevételed, kicsivel 40 ezer felett. Majd kiugrottam a bőrömből örömömben. Szóval bárkinek ugyanazt tudom mondani, mint Te: legyen kitartó és hajlandó legyen valami teljesen újat is megtanulni, és írja le minden ötletét. És ami a legfontosabb, szeresse a látogatóit és leendő ügyfeleit, mert megérzik az emberek.
  Még egyszer köszönöm neked, és Jó egészséget, Boldog ünnepeket kívánok egész családodnak és olvasóidnak.