A Hónap Ügyfele: „megható, amikor az ember látja, hogy valaki elindult vagy éppen egyenesbe jött, és ehhez nekünk is közünk van”

Csikós Vera kisgyermekes anyaként munkanélküliből lett vállalkozó, akivel elsőként a Vállalkozónői Kerekasztalok egyikén találkoztam személyesen, majd az egyik tréningünkön is résztvett. Most őszintén mesél arról, hogyan hozták létre egy másik anyukával közösen szappankészítést oktató vállalkozásukat.

Vida Ági: Hogyan lettél vállalkozó? Mióta foglalkozol ezzel? Miért éppen a szappanok mellett döntöttél?

Csikós VeraCsikós Vera: Akárhány munkahelyen voltam alkalmazott, valahol mindig kilógott a lóláb… Túl sok ötletem volt, túl sokszor gondoltam úgy, hogy az adott feladatot másképp is meg lehetne oldani, és ez mindig frusztrált; a munkaadóknak pedig nem mindig tetszett. 2009-ben, egy hosszabb munkanélküli periódus után döntöttem úgy, hogy vállalkozó leszek. A tevékenység és a cég összetétele akkor teljesen más volt. Aztán 2010-ben találkoztam Torma Vikivel, és ekkor kezdtünk egyáltalán a közös munka felé sodródni. Akkor ő még alkalmazottként, GYED mellett építgette a saját honlapját, amin minden addigi hobbija helyet kapott. A természetes kozmetikumok és a környezettudatosság fontosak voltak számomra, Viki honlapja és a szappankészítés nagyon megfogtak.

… hogy miért pont a szappan? Ez igazából az olvasótáborunk és az ügyfeleink választása. A creativiky.hu honlapon egy 7 tagú társaság meséjét lehet olvasni, amiből a kozmetikai vonal csak 1. Valami miatt ez az a terület, ami a főzés, origami, fonalmunkák stb. mellett a legnagyobb látogatottságú, így erre tudtunk pénzhozó tevékenységet építeni.

Vida Ági: Hogyan tudsz időt szakítani a rengeteg teendődre a gyermeknevelés és a család mellett?

Csikós Vera: Szerintem bátran állíthatom, hogy most már elég jó helyzetben vagyunk ebben a tekintetben. Amikor kezdtünk, akkor 1 ovis, 1 bölcsibe szokós (Vikinél) és egy alsós (Veránál) gyerekünk volt. Végesek voltak a lehetőségek. 🙂 Akkor tudomásul kellett venni, hogy ennyi időnk van, ennyire jutunk vele, igyekeztük nem stresszelni magunkat azon, hogy nem tudunk több időt ölni a munkába. Most már 2 ovis és 1 felsős gyerek van, ez utóbbi többé-kevésbé önjáró, és mindketten főállásban a vállalkozásunkon dolgozunk, így kicsit (sokkal) több időnk van. A munkarendünk az, hogy heti 3 napot vagyunk a műhelyben, és kettőt otthonról dolgozunk, ezzel el tudjuk érni azt, hogy kicsit otthon is vagyunk, kicsit tudunk koncentráltan, csendben dolgozni stratégiai fontosságú dolgokon, de mégis otthon vagyunk.

Vida Ági: Melyik tanfolyamunkon tanultál? Miben segített neked a tanfolyam?

Csikós Vera: A Kreatív Webszövegírás Tanfolyamon tanultam/tanulok. Nehéz pár sorban megfogalmazni, hogy pontosan miben segített. Először is rettentő részletes alapozást tanultunk, megtanultam megkeresni és megtalálni a célcsoportot, stb. Ami nagyon fontos és instant segítség volt, például, hogy az adwords hirdetésekhez sikerült egy jól működő érkeztetési oldalt megírni. Ezen kívül a tanfolyamon sok olyan emberrel ismerkedik meg az ember a kommenteken és a közös feladatokon keresztül, akik hasonló cipőben járnak, ez erőt ad az elkerülhetetlen kihívások leküzdésére, és még akár üzleti partnerbe is futhat az ember.

Viki elvégzett egy könyvkiadással foglalkozó mini tanfolyamot is. Mivel legalább 1 háromkötetes kiadandó tudásanyag van a birtokunkban, ez nagyon hasznos tréning volt. Ha az ember nem forgott sose ilyen berkekben, akkor azt se tudja, hogy melyik végén fogja meg a könyvkiadás témáját. Így tudjuk, ha eljön az ideje, akkor merre kell elindulni 🙂

Vida Ági: Mi a honlapod címe? Saját készítés vagy valakivel csináltattad? Milyen szempontok alapján állítottad össze a témáját?

Csikós Vera: A honlapunk a www.creativiky.hu. Az eredeti, ősverziót Viki készítette a saját kezével, a mostani már szakember munkája. A téma adott volt: „Természetes ötletek, mindennapi tudomány”. Szerintem nem kell ezt sokat magyarázni: a csapatban mindenki elkötelezett a természetes életmód, a környezetvédelem iránt; a szemléletünket, és Viki kutató vegyészi tudását közérthető és gyakorlati módon adjuk közre. Ehhez az irányvonalhoz igazítottuk a látványt és az elrendezést is.
Nem vagyunk vele elégedettek, mert a rettentő mennyiségű cikk és tudásanyag jelenleg nem úgy van strukturálva, ahogy szeretnénk, nem minden úgy funkcionál, ahogy kellene… még dolgozunk rajta.

Vida Ági: Ebben a vállalkozásban többen is vagytok. Milyen előnyeit látod annak, hogy társakkal dolgozol együtt? Hogyan osztjátok meg a munkát?

Torma VikiCsikós Vera: Nagyon jó együtt dolgozni! Az, hogy Vikivel mi „véletlen” találkoztunk egy közösségi oldalon, egy nem tervezett, de nagyon várt áldás volt mindkettőnk részéről. Rettentő különbözők vagyunk, és ez néha súrlódásokhoz is vezet, de pont a különbözőségek miatt teszünk ki ketten egy egészet. Én nem értek a kémiához, frászt kapok, ha ilyesmiről kell beszélnem; Viki meg a pénzügyektől és a papíroktól kap lábrázást. Így mindenki azzal foglalkozik, amiben jó: Viki a szakmai tekintély, az oktató, a tanfolyami főnök és az ötletek feneketlen kútja; én vagyok az operatív agyfélteke, aki a háttérben dolgozik, hogy a színpadon lehetőleg minden zökkenőmentesen, és nyereségesen menjen.

Vida Ági: Miben tudtok segíteni az olvasóitoknak? Milyen termékeitek/szolgáltatásaitok vannak?

Csikós Vera: Elsősorban szemléletet és ismeretet adunk át: mi magunk vagyunk a felelősek a saját életünkért, egészségünkért, és a környezetünk tisztaságáért. Ebben négy eszköz van a segítségünkre:

1. tanfolyamainkon megtanulhatók a szappanok és egyéb kozmetikumok készítése
2. az online tanfolyamokon a kozmetika mögött rejlő kémiát boncolgatjuk, illetve a kozmetikum gyártás jogszabályi és gyakorlati hátterét
3. a webshopunkban a kozmetikumok otthoni előállításához szükséges alapanyagokat tesszük elérhetővé
4. a vállalkozásindításban is adunk egy kis repülőrajtot: aki szeretné legálisan gyártani és árusítani a szappanjait, annak bérbe adjuk a műhelyünket, és a szakértelmünket, hogy az önállósodásig legyen egy olcsó, és ÁNTSZ által elfogadott műhelykéjük.

Vida Ági: Milyen képzéseitek vannak? Kik tanulnak nálatok és milyen formában?

Csikós Vera: Két „offline” tanfolyamsorozatunk van, a Szappansuli és a Kencesuli. Mindkettő jelenleg 6-6 egymásra épülő modulban tanítja meg az adott terület csínját-bínját.

 • A Szappansuliban akkreditált formában tanulható a szappankészítés a kezdőtől a mester szintig: hideg módszer, meleg módszer, „kreatív szappanok” (habszappan, nemezszappan), átlátszó (glicerines) szappanok, hibajavítás, nagyanyáink módszere (fazékban).
 • A kencesuliban megtanulható minden más, ami nem szappan: hidratálók, masszázstömbök, sminklemosó, ajakápolók, fogkrémek, parfümök, babaápolók, gyógynövényes kencék, stb.
 • Emellett vannak még az online tanfolyamok, ahol videókból álló sorozatban tanulják a kozmetikai kémiát vagy a vállalkozóknak szóló tananyagot.
 • A tanulóink általában egészségtudatos lányok-asszonyok, akik vagy valamilyen egészségügyi probléma, vagy kreatív hobbi, illetve pénzkereseti lehetőség reményében tanulják meg a kozmetikumkészítés egyik vagy több módszerét.

Vida Ági: Mit szeretsz leginkább ebben a munkában?

Creativiky szappanokCsikós Vera: Szerintem Vikivel mindketten a végeredményt szeretjük. Amikor valakinek nem kell már szteroidokkal kenegetni a gyerekét, mert a saját kozmetikumai miatt elmúltak a tünetek; amikor látjuk valaki blogját, hogy milyen gyönyörű szappanokat készít; amikor kapunk egy levelet, hogy milyen nagy hatással voltunk az életére, mert most már neki is saját cége van, és a gyes lejártával a szappangyártásból fogja kiegészíteni a családi kasszát. Ezek leírhatatlan pillanatok, szoktunk (legalábbis én) a monitor előtt picsogni, mert nagyon megható, amikor az ember látja, hogy valaki elindult vagy éppen egyenesbe jött, és ehhez nekünk is közünk van!

Vida Ági: Mire vagy a legbüszkébb a vállalkozásoddal kapcsolatban?

Csikós Vera: A legbüszkébb most pont egy ilyen megható élettörténetre vagyok. Itt elolvashatjátok: http://creativiky.hu/k2-kat/item/808-mezei-szappan. Ágota írta le, hogy hogyan segítettek neki a tanfolyamaink elindulni a saját útján, megállni a saját lábán. Nagyon jó volt olvasni!

Vida Ági: Mit tanácsolsz azoknak, akik most szeretnének belevágni, akik még előtte állnak?

Csikós Vera: Azt tanácsolom, hogy ne féljetek belevágni! Ne engedjétek meg magatoknak, hogy a kifogások hangosabbak legyenek, mint az ötlet! Azzal pedig tisztában kell lenni, hogy a gazdaság és a politika instabil, sose volt ez másképp, és nem is lesz, de nem szabad ezekre fókuszálni, csak a kitűzött célra. Amikor meg jön az áfaemelés meg a járuléknövekedés, meg a miegyéb, akkor ezeket megoldandó feladatnak kell tekinteni, és nem tragédiának.

A kedvenc idézetem ez:
„A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra.
A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény.
A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás.
A lehetetlen lehetőség.
A lehetetlen múló pillanat.
A lehetetlen nem létezik.” (Muhammad Ali)

Szóval, hajrá! Bármibe is készülsz belevágni, menni fog! Csak rajtad múlik!

19 Comments

 • Tóth Erika

  2012. október 19. péntek

  Vártam és vártam, de csak nem „jött” több hónap ügyfele … Ági, mi történt? Olyan jó lett volna még többükről olvasni… lesz folytatás?

  • Vida Agi

   2012. október 24. szerda

   Kicsit elfoglaltak voltunk mostanában, de hamarosan folytatódik a sorozat 🙂

 • Nagybarta Ágnes

  2012. május 26. szombat

  Kedves Gazdaganyuk!
  Druszam!En is igy vagyok kodolva es ezert a kozos erdeklodesu emberek vonzak egymast,es a legtobb esetben a jo oldalon allnak.Elkotelezetten igyekszem eloterbe helyezni barati,es elsosorban csaladom reszere a termeszetes anyagbol keszitett egeszsegmegorzo,es prevencios vagy akar a mar meglevo problemakra mellekhatasok nelkul,rendszeres hasznalat utan,a szervezet ongyogyito folyamatara hato biotermekek hasznalataval beavatkozni.
  Fontos hogy felvilagositast adjak miert jobb a vagyszer mentes gyogymod,-eleg ha csak atolvassuk a kisdobozok kicsi betus, hosszan tarto mellekhatas lajstromat…
  Nos, en is csak gratulalni tudok,es szeretnek csatlakozni is a nebulok koze,mert reg dedelgetett almom a sajat kozmetikumok keszitese,leven negy lanyom es a mamikam,szoval mi egy csajos csalad vagyunk.
  Mindenkit olel:Ágnes

 • Nádai Barbara

  2012. március 17. szombat

  Gratulálok nektek! Ügyesek vagytok. Én is kicsikkel vagyok itthon és maradnék is.

 • Szilvi

  2012. március 01. csütörtök

  Gratulálok Verának és Vikinek, szép munka. 🙂 És jó lett az oldal is.

 • Boldog Ági

  2012. február 22. szerda

  Zseniális! Olyan jó érzés az ember lányának ilyen kis pozitív történeteket, sikereket olvasni! Köszönöm Ági, hogy megosztottad Velünk! Legyen szép napod!

 • Boldog Ági

  2012. február 22. szerda

  Zseniális! Olyan jól esik az ember lányának ilyen kis pozitív történeteket, sikereket olvasni! Köszönöm Ági, hogy megosztottad Velünk! Legyen szép napod!

 • Tóth Erika

  2012. február 21. kedd

  Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyszerű dolog ilyen sikereket olvasni. A külföldi történetek olyan távolinak, elképzelhetetlennek tűnnek időnként. De az, hogy kicsiny hazánkban is lehetséges, az felemelő, megnyugtató érzés 🙂

 • vera

  2012. február 19. vasárnap

  Én is szeretek hétköznapi, sikeres emberekről olvasni. A 40 év felettiek többsége (szerintem) hozzászokott, hogy alkalmazott legyen. De napjainkban szükséges a gondolkodásmód váltás, az új kipróbálása. És jó hogy vannak példaképek, akiket követni lehet.

 • Ági

  2012. február 16. csütörtök

  Gratulálok a teljesítményetekhez, nagyon ügyesek vagytok!
  Sok erőt ad nekem egy ilyen sikertörténet elolvasása naponta.
  Köszi és sok sikert a továbbiakban is.

 • Gergely Eszter

  2012. február 15. szerda

  Jó az ilyen sikertörténeteket olvasni!

 • Szabó Renáta

  2012. február 15. szerda

  Imádom mikor valaki kézműves termékkel ér el sikereket! Én is gondolkodom valami olyan termékben, ami a két kezem műve…

 • Fürediné Edit

  2012. február 15. szerda

  Nagyon jó cikk, többször el fogom olvasni és ajánlani fogom a munkanélküli rokonoknak is.A két fiatal megtalálta a lehetőséget és volt akaratuk a vállalkozás megvalósításához,ez valóban egy siker történet.

 • Noémi

  2012. február 15. szerda

  Gratulálok nektek és egyben irigykedem is, hogy már teljes erőbedobással benne vagytok 🙂

 • Kendrovics Ági

  2012. február 15. szerda

  Őszinte szívből gratulálok a csapat sikeréhez!
  Ági

 • czirakib

  2012. február 15. szerda

  Gratulálok Nektek!
  Amivel szerintem nagyot lehetne dobbantani, az egy online szappankészítő oktató DVD lenne. Én személy szerint vevő lennék rá, anyukám már régóta nézegeti az oldalatok és mindig nehezményezte, hogy olyan messze kellene menni tanulni hozzátok. Vidéki célcsoportnak ideális lenne egy átfogó videósorozat. 🙂
  Sok sikert a továbbiakban is!

  • ani a nő

   2012. február 15. szerda

   Nagyon szuper vállalkozásotok van. Régóta figyelem a lapotok. Soproni lévén én is szívesen venném az oktató DVD-t, akár egy-egy kencekészítési … boszorkánykodásra.
   Szívesen beruháznék rá.
   További jókat!

   • Vera

    2012. február 15. szerda

    Kedves Barbi és Ani!
    Szappankészítő tanfolyamot direkt nem tartunk online, mert a lúg egy veszélyes anyag, akárhogy is nézzük. A személyes jelenlét nem garancia a balesetek elkerülésére, de mindenképpen csökkenthető a kockázat.
    Vidéken is tartunk tanfolyamokat: Baja, Szeged, Pécs, Szombathely és Győr helyszíneken. A választék hála Istennek egyre bővül a keleti országrészben is.

 • Koós Viki

  2012. február 15. szerda

  Szívből gratulálok Vera és Viki! Ismerem a munkáitokat, (voltunk már munkakapcsolatban, sőt közös tanfolyamon is) tényleg fantasztikus eredményeket értetek el. Nehéz kisgyerek mellett vállalkozni, maradandót alkotni. Én is hasonló cipőben járok, az állandó betegeskedések, a család és a munka közti egyensúlyozás a tervek és az álmok megvalósítását nagymértékben lassítják és mindig kell lennie B, vagy C tervnek is. Ez sokszor elkeserít. De szerencsére itt van nekünk Ági és sok sok anyuka, akik példaértékű munkát végeznek a napi nehézségek ellenére, amiből a nehéz pillanatokban erőt meríthetünk. Mert hiszek abban, hogy a kitartó munka egyszer meghozza gyümölcsét.
  Kitartást kívánok és további sok sikert!