3 ötlet érdekes videós hirdetésekre (megvalósítási útmutatóval)

Az elmúlt hónapokban a legjobb eredményeket videós hirdetésekkel értük el. Sokan nem mernek ebbe belevágni, mert bonyolultnak tűnik és félnek a technikai megvalósítástól is, ezért gyűjtöttem most össze néhány egyszerűen megvalósítható ötletet.

1. Mondj el egy történetet slideshowban!

Tavaly ősszel az Árazás és Üzleti modell tréning kampányában használtam először ezt a fajta hirdetést, ami 75%-al több vásárlót hozott, mint az ugyanezt a terméket hirdető kép+szöveg hirdetés:

Hogyan készíts te is hasonlót?

1. Találd ki a történetet!

A legjobb, ha egy tipikus vásárlód tipikus történetét meséled el benne. Azokat a problémákat mutasd meg benne, amikkel a vásárlóid küzdenek, így a célcsoportod magára ismer majd és tényleg csak azok fognak kattintani a hirdetésre, akiket igazán érdekelhet a megoldásod, akinek éppen aktuális a probléma megoldása. Ha igazán jól teljesítő hirdetést szeretnél, a vásárlóidat oszd több célcsoportra aszerint milyen nehézségekkel küzdenek éppen és ennek megfelelően készíts több kis slideshowt!

2. Készítsd el külön-külön a képeket!

Ennél arra kell figyelned, hogy a képek minősége megfelelő legyen és a képarány minden képnél egyforma legyen. Tapasztalataim szerint a négyzet alakú (800×800 vagy 1200×1200 pixel) és a fekvő téglalap alakú (1200×628 pixel) képek mutatnak legjobban. Ha nem megfelelő a képed mérete a Facebook átméretezi, de nem feltétlenül lesz szép 🙂

(A Facebook hirdetések megfelelő méretezéséről és ajánlott formátumairól szóló útmutatóját itt találod meg.)

3. A hirdetés feladásakor válaszd a Diavetítés formátumú hirdetést!

A Slideshow hirdetések beállítását részletesen itt mutattam be

2. Mutasd meg hogyan működik!

A Kay Jewelers ékszershop rövid videója például így néz ki:

A videós reklámnak a Facebookon és az Instagramon nem kell hosszúnak lennie, sem tévéreklámra hasonlítania. Épp ellenkezőleg! Többen kattintanak rá, ha felhasználói tartalomnak, spontán videónak néz ki. Ez nem azt jelenti, hogy rossz legyen a képminőség vagy igénytelen legyen a tartalom, de nem kell rögtön drága eszközökbe beruháznod vagy stúdióba szaladnod egyetlen hirdetés miatt.

Néhány ötlet:

– Inspiráld a közönséget! Például, ha szép ékszereket készítesz, készíts egy-egy 2-3 másodperces videót, amiken különféle stílusú felsőkhöz viseled őket!
– Mutasd be a termékedet használat közben! Például ha konyhai eszközöket forgalmazol, mutasd meg, hogyan készítesz el egy bizonyos süteményt!
– Mutasd be a végeredményt! Például, ha könyveket írsz, mutass meg többféle hangulatot és helyzetet, ahogyan a könyvedet olvasni lehet! Strandon egy takarón, egy teraszon az asztalon, egy ágyban stb.
– Mutasd be a szolgáltatásodat! Például, ha kozmetikus vagy, mutasd meg, hogyan érkezik meg hozzád egy ügyfél, milyen kezeléseket kap stb.
– Készíts videós vevővéleményt! Kérd meg 1-2 ügyfeledet, hogy néhány mondatban mesélje el a veled kapcsolatos élményeit. Ennek a továbbfejlesztett változata, ha felveszel velük 1-1 mondatot azelőtt, hogy igénybe vették volna a szolgáltatásodat és azután, hogy igénybe vették a szolgáltatásodat.
– Oktatásnál: Mutasd be lépésenként hogyan sajátíthatják el a tanultakat (pl. előadások, házi feladatok, munkafüzet stb.)
– Mutass előtte-utána videókat! Például, ha lakberendezéssel foglalkozol mutass általad berendezett lakásokat a berendezés előtt és után.
– Mutasd be, mi van a csomagban! Készíts videót arról, mi történik, miután megkapja a csomagot, amit küldesz neki: csomagold ki a postai csomagot, vedd elő belőle az egyes részeket, mutasd be egyenként, mit is tartalmaznak! Ezt megteheted úgy is, hogy mindegyiknél elmeséled, mi is az, de úgy is, hogy a videó néma, csak zene megy alatta, esetleg felirattal írod ki, mi micsoda a csomagban.

Hogyan csináld?

Többféleképpen is elkészítheted ezeket a videókat.

A legegyszerűbb: az 1. ponthoz hasonlóan csak fotókat készítesz és azokat vágod össze egy videóvá pl. az animoto.com, az Adobe Spark Video vagy Macen a Movie, Windowson a Movie Maker segítségével.

A videókat felveheted akár telefonnal is, csak arra ügyelj, hogy megfelelő legyen a fény (ha zárt térben veszed fel, kapcsolj lámpát de akár egy íróasztal lámpával vagy spotlámpával is megvilágíthatod, amiről éppen videót készítesz) és ne legyen árnyékban az, amit éppen videózol (főként kültéri felvételeknél okozhat ez gondot). A kamerát vagy a telefont tedd egy állványra a felvételhez, így nem fog remegni a kép.

Készíthetsz képernyővideót is, ha pl. egy szoftvert mutatsz be, ezt könnyen megcsinálhatod pl. az OBS Studio segítségével is.

Egy rövid élő videót is készíthetsz pl. egy termék bemutatására, itt azonban ügyelj arra, ne nyújtsd túl hosszúra az adást, amit hirdetni szeretnél.

3. Készíts üzenet-videót!

Jól leköti a figyelmet és végignézzük, mert kíváncsiak vagyunk a végére: ez a chatvideó. Gyakorlatilag ilyenkor két ember üzenetváltását imitálod egy rövid videóban. Egyszerű megoldás gyorsan elkészíthető, csak egy jó ötlet kell hozzá.

Ezt a kis mintavideót például röpke 2 perc alatt dobtam össze:

Reklámozhatod vele akár a Messenger botodat is.

Hogyan csináld?

Többféle mobilra feltelepíthető app létezik, amivel elkészítheted.

IPhonera és IPadre a Textingstoryt próbáltam ki (ezzel készült a fenti kis szösszenet is), de hasonló képességekkel bír a

Chat Story Maker (szintén Apple készülékekre jó, nálam a videó mentése kicsit lassan ment, minden másban kiváló volt) és ennek az Androidos megfelelője a
Texting Story.

Jó videós hirdetést! 🙂

4 Comments

 • Kiss Mónika

  2017. július 07. péntek

  Nagyon tetszik a csetvideó, csak félek hogy fb ad-ként nem lehet használni, mivel túl sok rajta a szöveg. Van ezzel kapcsolatban tapasztalatod?

  • Vida Agi

   2017. július 15. szombat

   Lehet használni, a videóknál nem számít mennyi szöveg van rajta, csak a képeknél 🙂

   • Kiss Mónika

    2017. augusztus 14. hétfő

    Nekem kidobta a túl sok szöveg miatt 🙁

    • Vida Agi

     2017. augusztus 16. szerda

     Sajnos ilyen előfordul. Érdemes odafigyelni rá, hogy a szöveg ne legyen több 20%-nál és nagyjából egy helyen legyen a képen. Van, hogy nincs a képen 20%-nyi szöveg, de mivel szét van szórva, az automata ellenőrző többnek értékeli.