Te nézel még tévét?

Jókat szoktam mosolyogni, amikor mostanában társaságban felmerül a tévé téma. Mindenki elmeséli, hogy ők már nem nagyon nézik, elpanaszolják, milyen vacak a műsor, de amikor előjön, hogy ki látta az XY sorozat 14578. részét, akkor mindenki elmondja, hogy pont akkor véletlenül (:D) éppen be volt kapcsolva, ezért azt pont mindenki látta 🙂 De miért is hozom fel egy vállalkozásról szóló blogban a tévé témát? Részletek a reklám után 🙂

gazdagmami start doboz

Holnaptól kapható…

Szóval most akkor nézel tévét vagy nem?

Gyakorlatias módon pro és kontra vonultatom fel az érveimet.

A tévé jó, mert

 • este amikor fáradt vagy csak be kell kapcsolni és nézni, tehát kényelmes,
 • szórakoztat, informál,
 • ami nem tetszik, el tudom kapcsolni ;),
 • betekintést nyerhetsz más kultúrákba, olyan eseményekbe, amit a valóságban soha nem tudnál megtapasztalni, tehát szélesíti a látókörödet.

A tévé nem jó, mert

 • inaktív vagy, amikor nézed, nem tornászik az agyad, nem mozgatod meg a fantáziád,
 • egyre romlik a műsorok minősége,
 • a tévé befolyásolja a hangulatodat, a gondolkodásodat,
 • a család nem együtt tölti az időt, nem beszélgetnek eleget, keveset mozognak,
 • a tévé függővé tesz.

Divat szídni a tévét, a médiát, amiért befolyásolja az emberek gondolkodását, a kulcs azonban -mint a fentiekből is látszik-, nem a tévé, hanem Te magad vagy. Te döntöd el, hogy mivel töltöd az estéidet. Te döntöd el, hogy ha nem nézed, akkor kikapcsolod-e. Csak a Te döntéseden múlik, melyik műsort nézed meg, és melyiket kapcsolod el.

Mi köze ennek a vállalkozásokhoz? Mert a legtöbb családban az előrébbjutás, a fejlődés sorsa nagyjából így dől el:
Vállalkozás

Kíváncsi vagyok a te véleményedre is: SZAVAZZ!

Van még hozzáfűznivalód? Kíváncsi vagyok rá!

56 Comments

Comment navigation

 • Sándor

  2009. november 06. péntek

  Jó hír!
  Gondolom, megosztom veletek, hétfőn délelőtt 10.30-11 óra között a Kossuth rádióban hallhatsz!
  Sándor

 • Moroandi

  2009. november 04. szerda

  Heti 1x nézek tévét, az is a Dr. House (van amikor azt se, mert inkább írom a hírleveleimet). A nagyobb lányom sajnos többet tv-zik, bár az idióta meséket ő sem nézi meg. Csak a hálószobából tudtam kirakni a készüléket, mert a férjem régebben sokat nézte. Aztán egyszer elromlott, 1 hétig nem volt háttérzaj, és olyan jókat aludtam, hogy amikor megjavították, nem engedtem visszarakni a hálóba.
  Egyszer az egyik barátnőm egyszerűen rám förmedt, hogy merem azt mondani, kapcsolja ki a tv-t, neki az a nagyvilág. A beszélgetés apropója az volt, hogyan tudna több pénzt keresni, és nem havi 40 ezer forintból élni.
  Tehát, ha megtalálod az egyensúlyt a tv-zés, és az egyéb teendőid között (gyerekeddel játszani, olvasni, beszélgetni, pénzt keresni :)), akkor nézd nyugodtan. Akkor igazán káros, amikor másról sem szól a délután, mint kibeszélő show, híradó, bulvár műsorok, sorozatok nézése. Közben meg siránkozunk, hogy nincs pénzünk, rosszabb az életszínvonalunk, esélyünk nincs kitörni ebből a helyzetből, de a híradóba is megmondták, hogy most ez van, tudod gazdasági válság, mi meg elhisszük. Többek között ezért káros, mert manipulál.
  Mindenkinek szíve rajta, hogy nézi vagy nem.

 • Szarka Krisztina

  2009. november 04. szerda

  Hogy nézek-e tv-t? Hát persze! Csak nem mindig azt a műsort, amit szeretnék…Minimaxban már profi vagyok: már szinte az összes mese főcímdalát kívülről fújom… Szerencsére a régi kedvenc sorozatom – a Dawson és a haverok – vetítése éppen egybe esik Botond kisfiam alvásidejével. A többi pedig szerencse kérdése. A Vészhelyzetet csak abban a szerencsés esetben tudom nézni, ha valaki a családból át tudja venni az altatási ceremónia levezetését. A Híradó pedig a reggeli felkelés előtti időre esik, úgyhogy azt is meg tudom nézni, bár 1 nap késéssel.
  De nem is baj, inkább töltöm a drága időmet az én egyetlen csöppségem társaságában, mint a tv-t bámulva a kanapén!

 • Éva

  2009. november 03. kedd

  Nekünk van Tv-nk,de ritkán „használjuk”.A párom például szívesen néz meg egy-egy jó foci meccset,a lányom hétvégén megnézi a kedvenc meséit,én pedig szívesebben olvasok,ha van rá időm.Nagyon ritka,hogy egy-egy estén együtt üljünk a tv előtt,főként hideg téli estéken,de akkor is inkább hétvégi napokon fordul elő.

  Összegezve:ha nem lenne, akkor is jól meglennénk nélküle.

  Szerintem a tájékozottság sem ennek a függvénye,vannak arra más alkalmas eszközök is.

 • Niki

  2009. november 03. kedd

  Ciki, nem ciki, én nézek TV-t. Főleg azóta, mióta itthon vagyok a kislányommal. Ugyanis élvezem, hogy van rá időm. Mikor dolgoztam, nem volt, és zavart, hogy nem tudtam, mi történik a nagyvilágban. Most teljesen képben vagyok. Egyébként az információ csak itt jut el a leghamarabb az emberekhez. Nem értem, miért jó, ha az ember nem néz Tv-t, és azt sem tudja, mi történik körülötte és az országban…

 • Vica

  2009. november 03. kedd

  Sziasztok!
  Vannak hasznos és haszontalan műsorok.Tudni kell váloA hírek csak katasztrófa jelentésre jók ezért inkább kihagyjuk.
  Szép napot mtndenkinek !gatni.Legnagyobb gyermekem nyelvtanulását 1 idegen nyelvű mesecsatorna segítette szinte észrevétlenül.(mostani lakhelyünkön nem fogható-észrevehető a különbség)
  A kicsik miatt napközben nem megy a TV,csak este,altatás után 1-2 sorozat.

 • Vica

  2009. november 03. kedd

  Sziasztok!
  Vannak hasznos és haszontalan műsorok.Tudni kell válogatni.Legnagyobb gyermekem nyelvtanulását 1 idegen nyelvű mesecsatorna segítette szinte észrevétlenül.(mostani lakhelyünkön nem fogható-észrevehető a különbség)
  A kicsik miatt napközben nem megy a TV,csak este,altatás után 1-2 sorozat.
  A hírek csak katasztrófa jelentésre jók ezért inkább kihagyjuk.
  Szép napot mtndenkinek !

 • Szarvas Viki

  2009. november 03. kedd

  Mi leginkább az esti sorozatokat nézzük. Hogy ne csináljak reklámot belőle; doktoros és helyszínelősek a kedvenceink. Napközben szinte egyáltalán nincs időm tévézni. És a műsorok sem kötnek le, mert tudom más dolgom is van.

 • Jankovits Anikó

  2009. november 03. kedd

  Ja! Majdnem kimaradt: imádom az áramszüneteket!!! Akkor gyertya mellett körbeültünk és csak egymásra figyeltünk a három gyerekemmel.

 • Jankovits Anikó

  2009. november 03. kedd

  Valójában én házimunka közben, futólag „néztem”, amit a többiek a családban. Most úgy alakult, hogy elveszítettem az otthonom – remélem csak átmenetileg – és ahol most befogadtak lakni, ott TV mellett szokás elaludni. Én erre képtelen vagyok, csak csendben szeretek aludni, úgyhogy sokat virrasztok, de mivel nem otthon vagyok, mást sem nagyon tehetek, mert a netezésnek sem örül a házigazdám. Hálás vagyok, hogy van fedél a fejem felett, és alkalmazkodom. valójában a TV-t rossz gondolat űzőnek használom, vannak kifejezetten értelmes, felvidító csatornái. Ha egyenesbe jövök, szeretném ismét 1 óra alá vinni a használatát..

 • Liv

  2009. november 03. kedd

  Sziasztok!

  A Tv-t nézők táborát erősítem. Számomra főként háttérzajként szolgál Van egy két műsor amit szívesen megnézek, de természetesen nem esem kétségbe ha egy-egy nap, egyéb számomra hasznosabb időtöltés miatt lemaradok valamelyik műsorról:-)))

 • Kiss Ida

  2009. november 03. kedd

  Tizenöt éve, költözéskor, eltörött a képcső. Akkor nem volt pénz új tévét venni, mert a vízbevezetés fontosabb volt. A gyerekek serdülőkora tévé nélkül múlt el. Aztán rövid ideig megint volt tévé (forgatókönyvíró tanfolyamra jártam), akkoriban a BBC lakberendező, öltöztető, régiségkereskedő műsorait néztem szívesen, meg az éttermes, kertészeti, és főzőműsoraikat, meg a Balamory-t (gyerekműsor). Nagyon szeretem ezeket, de már sehol nem adják.
  Most Chilében élünk, tévénk nincs. Olykor az interneten megnézek egy-egy koncertet a Duna tévén, és kész. Nem hiányzik.

  A természetfilmekről az a véleményem, hogy rászoktatják a gyereknézőt az azonnali élményre. A valódi természetmegfigyeléshez türelem, koncentráció, igazi kíváncsiság szükséges. Aki hozzászokik ezekhez a filmekhez, az nem lesz képes órákig lesni a cselőpókot, a botsáskát, a madarakat, és nem is fogja érdekesnek találni őket, mert nem elég exotikusak. Megölik a kíváncsiságot. Ez nagyon szomorú…

 • Gyömbi

  2009. november 02. hétfő

  Nagy Eszter kommentjét felolvastam a férjemnek – persze, hogy azt hitte én írtam!

 • Petz Teri

  2009. november 02. hétfő

  Tv van a nappalinkban, de mar 3 eve nincs kabelunk es azota megvalogatjuk, hogy milyen DVD-ket nezunk meg. A parom az interneten olvassa es nezi a hireket es idonkent megveszi az ujsagot. Azota sokkal tobb idonk jut beszelgetesre es mas dolgokra. Nem ulunk rabok modjara a TV elott.

 • Emmy

  2009. november 02. hétfő

  Általában hetekig nem nézek tv-t. Néha nagyon szívesen néznék sportcsatornákat, de ezért nem fizetek elő, hiszen úgy se lenne időm kihasználni az előfizetést.
  Számomra a hírek sem sok információt szolgáltatnak, inkább csak lehúznák az energia- szintemet, ha nézném. Csak elkezdenék szorongani, hogy megint drágább ez és ez; jövőre megint rosszabb lesz az életszínvonal stb…, nembeszélve a min. 3-4 halálesetről.
  Ha mégis nézzük, akkor mese- dvd-t és vígjátékokat nézünk.

 • angelika

  2009. november 02. hétfő

  Én elég gyokran nézek tv-t, mivel van egy kedvenc csotarnám román nyelven egy bizanyos Speranca (Remény TV) nevezet keresztény is kulturális adó. Sok érdekes müsór nézhető itt akinek van belltérije érdemes át kapcsolni mivel a tudatos egészséges táplálkazástól kezdve, a gyermek nevelisig, is a pár kapcsolatig mindenröl van szó. Angi

 • Chi*** Csapó Ida

  2009. november 02. hétfő

  Szerintem a TV úgy an blokk nem kidobandó :-), hanem válogatva nézendő.
  Nekem örömöt okoz – nem tagadom. No, nem a tv-hiradós része, legyen bármilyen csatorna, hanem például a Travel chanel. A minap is nagyon meghatódtam, amikor néztem egy pár afrikai utját, miközben pakolásztam a lakásban – babaváros lett a fiatalasszony, de mégis folytatta a gyalogutat. Az volt a kommentár, hogy az afrikai nők is teszik tovább a dolgukat… persze az is elhangzott, hogy Camilla bármikor felszállhat járműre, ha úgy érzi, ha úgy gondolják a párjukkal. Az út végén egészen spirituális élmény volt látni őket, csak az arcukat mutatták, és a nő elmondta, hogy emlékszik az afriaki nőkre – és sorolta, mi módon nyomorítják meg őket -, és mégis képesek örülni, és senkit nem engednek be a női szertartásukra, ahol aztán mindent megengednek magunka, amit tiltanak amugy nekik :-).

  Ja, és hogy a témánál is maradjak nagyon szeretem a vállalkozások indításával kapcsolatos műsorokat, több étterem indulását láttam igy, de van gazdagokról portré sorozat, és lakásátépítősek is… hadd ne soroljam tovább.
  Nekem ezek a műsorok megemelik a rezgés szintemet, és más világokba, más emberek életébe adnak bepillantást, és tudok tanulni, fejlődni általuk.

  Szóval válogatva jöhet a TV!
  Sorozatokról és hasonlókról nekem segédfogalmam sincs, tényleg 🙂

  Szeretettel: Ida ***

 • danita

  2009. november 02. hétfő

  Nem nézem a dobozt. És szavaztam is 🙂

  16 évvel ezelőtt, amikor összeköltöztem a férjemmel, az új lakásban, egy sarokban a fal felé fordult a TV. Talán valamelyik szállítómunkás tette oda, nem tudom. De jó volt a hely neki, ott is maradt egészen addig, amíg el nem ajándékoztuk néhány évvel később. Nem kellett, sose kapcsoltuk be. Sokat dolgoztunk akkoriban, sokat nem láttuk egymást, hát a fennmaradó időben egymásra figyeltünk inkább.

  Amikor a középső lányom született, a kórházban egy kismamatárs nagyot csodálkozott:
  „Tényleg nincs TV-tek? Miért? Nem engedhetitek meg magatoknak?”

  Az évek folyamán sokan, sokszor mondták hogy „de jó nektek hogy nincs”. Én azt gondolom tényleg jó. De mindenki maga döntse el, kell-e neki. Nem fokmérője a jóemberségnek…

  Londonban, ahol most élek még furábbnak látnak minket a tévétlenség miatt. Itt mindenki néz TV-t. Gyanúsak, akik nem. Kaptunk már pirosfejléces felszólítót a hatóságtól, hogy bűncselekmény, ha nem fizetünk TV-adót, és mégis nézzük. És hogy vigyázzunk, mert be tudják ám mérni, ha titokban mégis vesszük az adást!

  Bevallom, vendégségben ha bekapcsolják, se én, se a lányok le nem tudjuk venni a szemünket róla. Azt gondolom – remélem -, hogy a vizuális inger szokatlansága ennyire vonzó számunkra.

  Van egy kivetítőnk, meg egy fehér falunk. Szélesvásznon szoktunk filmeket nézni. Amikor kedvünk szottyan. Mindenféle műfajt. És néha kukoricát is pattogatunk hozzá.

 • Katica

  2009. november 02. hétfő

  Van tévénk, 1 éve előfizettünk kábeltévére, persze a legdrágább csomagra, mert abban volt Minimax – akkoriban kezdte érdekelni kislányunkat, s ezt találtuk nézhető gyerekcsatornának. Aztán 1 év alatt besokallt ő is, mi is. Férjem szokott híradót nézni, én Beugrót, s nagyon ritkán valami filmet, de rájöttünk, ahhoz az égi adók is elegek – így lemondtuk a kábelt. Nem is hiányzik. Hallgatunk zenét, ritkán rádiót, kislányunk szokta kedvenc DVD-it nézni, na meg a számítógép… A többi szórakozáshoz meg nem kellenek gépek.

 • Biró Istvánné

  2009. november 02. hétfő

  Egyre ritkábban találok olyan műsort,amit érdemesnek tartok arra,hogy megnézzem.Kezdek leszokni arról,hogy bekapcsoljam a tv-t.Úgy érzem a tv elidegenítette egymástól a család tagokat.Élünk egymás mellet és keveset tudunk a másikról.Pedig beszélgetni,terveket szőni csodálatos dolog.

 • mia

  2009. november 02. hétfő

  Igen, nézem. Keresem a régi jó filmeket, amiknek még volt története, mondanivalója, értékrendje.Szeretem az ismeretterjesztő műsorokat is.
  A mai „mocskot” lekapcsolom, A kibelezésektől, a seggektől, az erőszakoskodásoktól, a hullaboncolásoktól undorom van. A kereskedelmi csatornákat a sok reklám miatt szinte soha nem nézem. Nagyon jó filmnek kell lenni, hogy végig szenvedjem. Egy másfél órás filmet 3 órán keresztűl vetítenek, 35x megszakítva. Utálom.
  Gyerekkoromban volt egy időszak, mikor nem voltak barátaim, még nem szoktam rá az olvasásra, és állandóan tv-ztem. Az eredmény egy befeléforduló, szótlan, magányos, és nagyon kövér gyerek lettem 2-3 év alatt. Aztán jöttek a barátnők, a könyvek, a szakkörök, és le is fogytam. Ezek az utálatos, unatkozós évek nagyon belém vésődtek, mindig eszembejutnak, ha egy tv vagy számítógép függő gyereket látok. Figyelem mikor kezdi elunni a nagy semmit, amit bámúlva imád, és mikor dönt, úgy hogy változtat. Volt már rá példa, hogy bekövetkezett, de baráti körömben vannak még függök, és nemcsak gyerekek.

 • bianco

  2009. november 02. hétfő

  Sziasztok,
  nálunk szinte mindig megy a Tv, mert alapzajnak szeretem. rengeteg az érdekes müsor, csak meg kell találni azokat. sokszor a gyerekeknek is bekapcsolom a mesecsatornát, mert amikor fözök, vagy nagytakarítok, igencsak hasznos. Ennek ellenére nem is mindig nézik, mégis tanulnak sok müsorból. Sokat foglalkozom a gyerekeimmel, de úgy vettem észre, hogy manapság már van néhány kifejezetten a tanításra specializálódott mese, amiböl ragad rájuk néhány plusz infó, amíg én nem tudok mellettük lenni, mert éppen a konyhában robotolok.
  Söt, imádnak olvasni, imádják a könyveket, s még az is elég sürü, hogy segítenek a fözésben is. Állandóan mindenben segíteni akarnak, és elég kreatívak a közös játékokban is. Imádnak a kertben játszani, homokozni, stb…
  Nekem az a véleményem, a saját tapasztalataim alapján, hogy nem a tv-töl függ, hogy ki milyen ember lesz. Tényleg szinte mindig megy a tv, mégsincs semmi hátránya egyelöre. Két vállalkozásban dolgozom, ellátom a háztartást, foglalkozom a gyerekekkel, a gyerekeim igencsak értelmesek, így nem hiszem, hogy kárt okozott eddig a tv nekünk. Csak nem szabad elfelejteni mellette, hogy elsö az életünk, a céljaink, és aztán a kedvenc sorozat.

 • Tibor

  2009. november 02. hétfő

  Nagyon tetszik a kérdés.
  Különösen a válaszok. 26 hozzászólás és 17 szavazat.
  Pontosan mutatja az átlagos eredményt. Vélemény van valamiről és amikor szavazni kell elfelejtünk.
  Miért szégyen TV-ét nézni? Oszd be az idődet úgy, hogy ha kérdeznek akkor tudjál napi kérdésekről is véleményt alkotni.

 • Kukac Konrád

  2009. november 02. hétfő

  Végigolvasva a hozzászólásokat két dolog jutott eszembe.
  1. Manapság már ciki tévét nézni, annyira, hogy már sokan, be sem merik vallani, hogy ők bizony nézik a tévét, méghozzá többet, mint egy órát (én erre szavaztam volna, ha engedi a rendszer).
  2. Azok a gyerekek jutottak eszembe, akiknek nincs otthon, és a filmeket is csak korlátozva nézhetik. Ha átjönnek hozzánk, akkor úgy nézik, mint valami csodát, mintha istenre néznének, sokszor még azt sem hallják meg, ha sütivel kínálom őket.
  Mi, a három TV-s modell vagyunk, nem mondom hogy ez a helyes, de azt gondolom, hogy addig nincs baj, ameddig a lányaim az első gyerekhangra lemennek az udvarra, ha ők kérik, hogy menjünk már túrázni, mert hetek óta nem voltunk, ha elalvás előtt könyv is kerül a kezükbe. Én bízom benne, hogy mire felnőnek, megfelelően tudnak majd választani, megválasztani a megfelelő kikapcsolódást.
  Az persze, hozzátartozik a képhez, hogy a mai divat ellenére, nekünk többszáz darabos könyvtárunk van otthon a nappaliban, a pincében meg, ki tudja… Az is igaz, hogy mi sem teljesen válogatás nélkül nézzük. A brazil sorozatok tényleg nem mennek, de én spec. a magyar sorozatokból képben vagyok 
  Gyakran látnak olvasni minket, beszélgetni, és természetesen ott vannak a közös játékaink, ha más nem, a vacsora közbeni instant játékaink, amiről gyakran írok a blogomban.
  Én azt hiszem, hogy itt is, mint minden másban, az egyensúly a lényeg. Én sem igazítom az életem a tévéhez, de ha kedvem van nézem, amikor el kap a munkaláz, akkor többnyire kimarad jó néhány rész. Épp ami örömöt jelent!
  Be kell hogy valljam, az én életem nem fekete-fehér.

  Lássuk, kiveti rám az első követ 🙂

 • dr. Kun László

  2009. november 02. hétfő

  Szélsőséges véleménynek tartom, ha valaki rabja a TV nézésnek, de azt is, ha mindent megtagad magától. (Miért ne lehetne szórakozásként néha TV-zni is?)

  Nem vagyok a TV rabja, de vannak ismeretterjesztő műsorok, amiből lehet tanulni.
  A hírek ismerete az általános tájékozottság miatt szükséges nekem.

  A munkám előbbre való. Egy webkonferencia fontosabb.

  Én is annak a híve vagyok, hogy ne csak nézd, hanem éld az életet. (Mások sikerei után hiába sóvárogsz, ha nem teszel semmit! És valóban nem a TV nézést kell előtérbe tenni.)

 • Zsuffa Éva

  2009. november 02. hétfő

  Nézek tv-t, általában este, mikor lányom már alszik. NCIS és Dr. Houset ki nem hagynám, de hogy az az idő se teljen el kihasználatlanul közben hímzek.

 • Holl Edina

  2009. november 02. hétfő

  Szerintem este fáradtan kifejezetten káros leülni a tv elé. Ahelyett hogy időben lefeküdnék, hogy másnap frissen és türelmesen ugorjak ki az ágyból, egy óra múlva ott bóbiskolok és a reklámok épp belémhipnotizálják, hogy mit vegyek meg, amire nincs is szükségem…
  Ezért igyekszünk csak célzatosan tv-zni, csak akkor bekapcsolni, amikor egy bizonyos műsort szeretnénk megnézni. A reklám-szünetekben pedig nyomás fogat mosni, zuhanyozni, így mire vége a műsornak már csak az ágyig kell elcammogni 🙂 Gyerekekkel meg mindig megbeszéljük, amit a mesékben láttak. Így gyakran elég csak újra elmesélni nekik az adott történetet, be sem kell kapcsolni a dvd-t.
  Nekem inkább a számítógép a gyengém… Azt sokkal nehezebb kikapcsolni!
  Na de most!

 • Fulop Erika

  2009. november 02. hétfő

  Van tv-enk de valaki azt mondta , hogy ha szereted csaladod akkor dobd ki a tv-t es a mikrot……?,vajon mi ebben az igaz?

 • Szilva

  2009. november 02. hétfő

  Pont most viaskodom, hogy a költözés után egyáltalán előfizessek-e kábeltévére. Évekig nem volt tévénk, aztán jött a „csak DVD”, és ahogy a gyerek cseperedik, bizony, kénytelen vagyok néha hagyni, hogy tévézzen, hiszen én addig is dolgozhatok. Mivel csak ketten vagyunk, nincs apa, vagy tesó, akivel játszhat, és nincs mindig elég jó idő ahhoz, hogy a parkban vagy a játszótéren lehessen.
  Én pedig csak a Deko-t nézem, mivel a munkámhoz is szükség van rá, és roppant kreatívnak, gondolatébresztőnek tartom. Persze legfeljebb este 10 után jut rá idő, azért a napi 10-12 óra munka megvan…

 • Maár Istvánné

  2009. november 02. hétfő

  Sziasztok!

  Nézek tv-t. Sportot, főzős műsorokat, természetfilmeket és meséket is 🙂 De nagyon jól lehet aludni, ha bekapcsolom. Sokkal jobban szeretek olvasni, keresztrejtvényezni. Már a kerti időszak után, amikor itthon vagyunk.

 • Németh Attila

  2009. november 02. hétfő

  Sziasztok!

  Nagyon ritkán nézek tv-t, ha nézek akkor is inkább a tv-t nézem, de nem a tv műsort hanem dvd-t. Eléggé ki vannak sarkítva a dolgok és jobban szeretem, ha inkább nem csavarják el rossz felé.

  Pl.: volt a sertés influenza vírus akkor pont Los Angeles.be voltam és hát a Mexikói határnál ugyanúgy jöttek mentek semmi plusz ellenőrzés, vagy valami hasonló. Amikor jöttem haza az ottani és a Müncheni repülőtéren összesen 2 igen kettő személynek volt a száján maszk.

  Ráadásul amikor utaztunk egyik reggel még kint rádióba nyilatkozott egy tudós, hogy megvizsgálta a vírust és lehetetlen, hogy nem laboratóriumba fejlesztették ki.

  A másik ez az oltás dolog azt már nem részletezem mert van sokféle állítás a legnépszerűbb, hogy kb. 5000 személyt kéne beoltani ahhoz hogy egy az miatt meneküljön meg…

  de az 5000-ből jóval többnek lenne baja a mellékhatásoktól és állítólag az oltás tartalmazza a következő vírust ami pár hónapra rá kezd beindulni, lehet amit nemrég meséltek, hogy mondták a hírekbe az pont az:)

 • Balk László PC 1x1

  2009. november 02. hétfő

  Sziasztok,

  kb. fél éve nem nézek tévét, és már egyáltalán nem hiányzik. Amíg működött, se nagyon néztem, inkább csak azért volt bekapcsolva, hogy valami zörögjön a háttérben. Régebben rengeteg mindent megnéztem rendszerint a Barátok közt, Cobra 11, és az esti fő filmek, meg Híradó.
  Ez utóbbitól teljesen elment a kedvem, annyira negatív, semmi értelmes csak, ez a baj meg az a baj, ennyien haltak meg, itt robbantottak, szóval nem érdekel. Ma már csak kizárólag a Forma 1 közvetítéseket nézem meg, ha éppen olyan helyen vagyok, ahol megtehetem. Eleinte furcsa volt, hogy nincs TV, de aztán megszoktam, most már azon gondolkodom, megjavítsam-e egyáltalán. Mióta elromlott, valahogy mindenre sokkal több időm jut.

 • Hős Katalin

  2009. november 02. hétfő

  Szia Ági és Sziasztok! 🙂

  Igen én nézek tévét. Miért tagadnám 🙂 Elég sokat vagyok egyedül pici fiammal aki 6 hónapos lesz holnap, és akkor van bekapcsolva mikor ő nincs itt természetsen.

  Az az igazság hogy én akkor érzem jól magam amikor tevékenykedhetek. Tehát egyszerre szoktam főzni, mosni, tévézni és közben meg a weblapomon is dolgozom (kezdem lassan a blogom 🙂 vagy éppen olvasok, vagy akár éppen számlákat utalok.

  Tudom, hogy ezt esetleg most sokan tudják támadni, és a férjem is furán szokott rám nézni amikor látja hogy mit művelek… hát de nálam ez így működik 🙂

  viszont megválogatom hogy mit nézek, ez általában a Spektrum , vagy hasonló adások. Nah szóval nálunk ez így meg. Este meg néha nézünk a férjemmel filmet… de hát kataszrofális a felhozatal, úgyhogy olyankor inkább mást teszünk 🙂

 • Vágvölgyiné Marcsi

  2009. november 02. hétfő

  Sziasztok!

  Nem iktattuk ki teljesen az életünkből a TV-t, de nem is uralja az életünket. Nem ehhez igazítjuk az esti vagy hétvégén a napi programot. Nem helyettesíti az olvasást, a zenelhallgatást, a sétát, a beszélgetést, a kirándulást.
  Át szoktam nézni a műsort, s ha találok benne olyan filmet, ismeretterjesztő műsort, ami érdekel, „felpróbálom”. Ha tetszik végignézem, ha nem gond nélkül otthagyom. (Ebben maximálisan hasonló a gondolkodásunk a párommal, nála kiegészítve még sportműsorral. A fiunk egyetemista, nem a TV előttt telnek a napjai, bár mivel világra nyitott és hírekre éhes, naponta belenéz a CNN-be.)
  Tény, hogy rengeteg szemét van, nehéz kincsre lelni, de azért lehet. Találni időnként elgondolkodtató vagy ritkán minőségi szórakoztató filmet, igaz a nem túl gondolkodásbarát műsorpolitika miatt sokszor csak késő este. De ez a digitális adás világában már nem gond, fel lehet venni (így ráadásul a reklám is áttakerhető).
  Szeretem a Deko TV műsorát, sok kreatív ötlet van benne, de ez a csatorna sem megy állandóan, csak akkor nézek bele, ha valamivel kapcsolatban ötletre van szükségem.
  S mivel az ember nem tökéletes, nekünk is van kreténségünk: családilag szeretjük Az elnök emberei-t és a Stargate Atlantist. (De! TV-műsor, felvétel, s akkor nézzük meg, amikor épp olyanunk van, nem hagyunk ott miatta csapot-papot-egymást.)
  Napsugaras szép napot kívánok mindenkinek. 🙂

 • G. Ágnes

  2009. november 02. hétfő

  Kb. 5 éve nincs tévénk. Azóta költöztünk, és az új lakásban sem éreztük a fontosságát. Aztán volt egy gyenge próbálkozásunk, hogy na majd, ha mégis néznénk, akkor egy tvtuner kártya segítségével, de persze soha nem használtuk. Így aztán már elő sem fizetünk. Tudjátok egy hónapban mennyit spórolunk ezen? (-:
  Áginak igaza van, hogy a te döntésed. Csakhogy nekem rémálmaim vannak szüleim tévénézési szokásaival kapcsolatban. A gyerek nem tud dönteni a szülei helyett. Egész gyerekkoromnak legszebb napjai azok a hétfők voltak, amikor még nem volt adás. Akkor előfordult, hogy rám is figyeltek, és nem csak megosztott figyelemmel. Már saját gyerekem van és nem hiszem, hogy lemarad valamiről, ha nem egész nap és egész éjszaka megy a tévé. Apukám annyira függő, hogy ő éjszaka is nézi, nappal is, és az ágyból csak enni kel fel. Régen egy gondolkodó kreatív elme volt…Csak a tévé. Ha férjemnek napi igénye lenne a tévézés engem zavarna. Személy szerint is, de főleg a gyerek miatt. És itt már nem az én döntésemről van szó. Ez kicsit a dohányzáshoz hasonlít. Dohányozhat bármelyik fél, de attól még a másikat zavarhatja. Azokat a gyerekeket sem kérdezik, akik kénytelenek nap, mint nap beszívni a füstöt. Így van ez a tévével is. Több millió gyerek a normál családi élet helyett, felnőtt sorozatokat és híreket néz. 3 év alatt is. Pedig ebben a korban sajnos nem tudják feldolgozni azt a rengeteg információt, és a kedves szülők nem is gondolják, hogy mennyi mindenben károsítják saját gyerekeiket. Aztán, ha a szülő mégis úgy döntene, hogy ő nem nézi, majd a gyerek kapcsolja be. Hiszen a gyerekek észrevétlenül lesznek függők, még akkor is, ha csak mesefilmet néznek. Ilyenkor a folytatás a gyereknek külön tévé, külön anyukának, apukának. És, ha van elég szoba, mindenki kedvére nézheti egyedül, éjjel-nappal.

 • Árvai Péter

  2009. november 02. hétfő

  Sziasztok

  13 éve nem nézek tv-t
  és már nem is bírnék…néha valahol elé tévedek, és bután nézek.. annyira irreális ami abban a dobozban van.

  és itt egy aranyköpést szeretnék veletek megosztani:

  ” a legtöbb ember, egy dobozban lakik, egy dobozt néz, és egy dobozba készül”

  Filmeket szoktam nézni persze, de a saját értékrendemnek megfelelőt.
  Rendező, Főszereplők és mondanivaló és az ismerősök véleménye a filmről összességében ez szokott dönteni.

  A gyerekeim, néznek mesét: de nils holgersont, és lolka bolkát, + mézga családot… és nem mangát vagy cartoon network-öt.

  S ami a legfontosabb én döntöm el mikor nézem a filmeket, és nem a tvműsor szabja meg az időbeosztásom.

  Spirituális szempontból végül a tv érzelmi és gondolati injekció, a legnagyobb baj vele az, hogy valódi lelki tapasztalatot nem igazán ad. Magukkal a látott dolgokkal csak nagyon eltorzult formában lépünk kapcsolatba. A képernyő egy fénypont halmaz hang és fényeffektus. Az agyunk, érzelmeink személyiségünk felületi szervein kapott ingerek tompítják a hiány érzést. De fel nem oldják… Kicsit olyan ez mint a gondolati és érzelmi maszturbáció, a dolgokhoz való valódi lelki direkt kapcsolódás nélkül…

  A tömeges manipuláció, és a népbutítás, a fals férfi női ideák sulykolása pedig gondolom már mindenkinek feltűnt, arról már szót sem érdemes ejteni.

  Üdv
  P.

 • Molnár Andi

  2009. november 02. hétfő

  ….ja és a reklám nálunk—– Puszi-szünet. 🙂
  Ez azt jelenti, hogy lehalkítjuk a tv-t és beszélgetünk, bujunk, kimegyünk innivalóért,….

 • Molnár Andi

  2009. november 02. hétfő

  Én csak szerdánként nézek tv-t. Dr. House és Született feleségek. Ez szórakoztat. Régebben imádtam a Kepes műsorokat és a beszélgetőseket, de ma nem találtam magamnak megfelelőt.
  4 évig egyáltalán nem néztem tv-t, mindig anyukáméktól tudtam meg, hogy az állítólag HIR-adó szerint éppen melyik bankot rabolták,….nem hiányzott. Sokat olvasok. „A szegény embereknek nagy tévéjük, a gazdagoknak nagy könyvtáruk van.” Én ebben hiszek.
  Ha filmre vágyom, inkább mozi vagy dvd.

 • Hamar János

  2009. november 02. hétfő

  Kizárólag dr House-t és Forma-1-et nézek. Ez heti másfél alkalom.
  De ezek alatt is a guta ütöget a reklámoktól. Egyszerűen időlopás.
  Persze értem, hogy ebből élnek a tv-k, de szerintem már most nagyon káros az arány. És lesz még rosszabb is.

 • Vera

  2009. november 02. hétfő

  Ági valami nagyon jó rugó mozgat téged, mert mindig akkor jön egy-egy levél, amikor kell, és pont arról szól, amiről kell.
  Most kapcsoltam ki 😉

 • Ganter Klári

  2009. november 02. hétfő

  Másfél éve nincs tévénk, egy váletlen folytán. elköltöztünk és a szolgáltató bénázott, ezért két hónapig nem kötötték be. Ekkorra rájöttünk, hogy nem is hiányzik, sokkal hasznosabban lehet tölteni azt az időt, amit egyébként tv előtti punnyadással töltünk. Így aztán már kértük hogy ha eddig nem jöttek, most már nem is kell, azóta sincs. Filmeket nézünk, de ez a mi választásunk hogy mikor és mit.

  A tv-t túl egyoldalú infoáramlásnak tartom, és abban teljesen igazad van, hogy mindenki maga dönti el, nézi-e vagy sem, de az emberek számára ha tv van inkább az a kérdés hogy mit nézzen, az fel sem merül hogy egyáltalán nem muszáj nézni.

 • Nagy Eszter

  2009. november 02. hétfő

  Nem tudok szavazni, bár nem is igazán tudom, hogy mit válaszolhatnék. Évek óta igyekszem tudatosan nem nézni tévét, de emiatt sokszor közelharcot kell vívnom a párommal a távirányítóért. (mert ő bekapcsolja, elalszik, aztán én kikapcsolom, ha nem ébred fel arra, hogy épp kiveszem a kezéből a távirányítót 🙂 ) És ez nem vicc, tényleg ez folyik esténként. Most már eljutottunk arra a szinte, hogy néha tényleg be sem kapcsolja, de nem akarja megérteni, hogy miért egyszerűen úgy fogja fel, hogy én cenzúrázom a családot és neki már ennyi kikapcsolódás sem jár. Szóval sokáig úgy ment este a tévé, hogy közben olvastam, számítógépeztem és próbáltam kiszűrni a hangját, több-kevesebb sikerrel.
  Egy-egy filmet szívesen megnézek, ha lehet, akkor dvd.ről, sőt a tévében is, ha én választom ki és tetszik. Azt sem ellenzem ha valaki tudatosan választ magának egy műsort. De ez a passzivitás, amivel az emberek a tévéhez viszonyulnak, ez elég sajnálatra méltó. Befolyásolni nem tudom, sőt, sokan engem néznek zombinak, amiért nem vagyok mindig elsőként értesülve a napi hírekről, de ez egy olyan hátrány, amit nem igazán tartok hátránynak és amúgy is meg lehet szokni.

 • Sándor

  2009. november 02. hétfő

  Igen én nézek Tv-t.
  Többek között ezt a szokásomat is megtartottam.
  Persze megkérdezheted miért?
  Nos mert számomra fontosak a hírek, fontosak a gazdasági elemzések, fontosak a társadalom válaszai, egy egy eseményre!
  Miért?
  Mert a munkám során azokkal az emberekkel találkozom, akik itt ebben az országban élnek, itt ebben a miliőben betegedtek meg.
  Sokszor kapok ötletet egy egy tréning kitalálásához, a televízióban látott műsortól.
  No és persze ott vannak a kedvenceim A Stargate, filmek, meg ugye a Beugró, meg….
  Ki nem hagynám őket este 22 kor.

 • kacskarina

  2009. november 02. hétfő

  Tavaly november 15-e óta nincs beüzemelve a tévénk. Költöztünk és az új lakásban nem ez volt a legfontosabb feladat. Aztán mire odaértünk volna, hogy beállítsuk az adókat, rájöttünk, hogy mennyire nem is hiányzik.
  Senki nem hiszi el a környezetünkben, hogy tényleg nem nézünk tv-t.
  Amúgy eladó, ha érdekel valakit… :)) (Panasonic nagy képernyős, több paramétert fejből nem tudok)

 • Gyöngyi

  2009. november 02. hétfő

  A gyerekeim vendégségben élik ki mesecsatorna-szenvedélyüket. Van ugyan tv-nk, de csak földi sugárzás vételére alkalmas. A férjem néz rajta híradót, ha hozzájut. Mivel az vacsora-fektetés-mesélés időben fut, akkor meg ő sem ér rá.
  Tv filmeket, sorozatokat már csak azért sem nézek, mert rémesen sok holtidőt tartalmaznak: reklám.
  Ugyanígy vagyok a számítógépes játékokkal. Az arra fordított időt sem tartom épp produktívnak.
  Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor jól jöhet egy kis tévézés. Ahol van ismeretterjesztő csatorna, szerintem, annak a műsorát – észszerű időkeretek között, lehet nézni. Meg néha egy-egy főzőműsort. (Nem hogyan kotyvasztanak a sztárok fajtára gondoltam.)

 • Csillag

  2009. november 02. hétfő

  Tv van, de csak a gyerekek (mi nem) néznek rajta DVD meséket:) Ennek már vagy 5 éve. Már nem hiányzik, rádiót is ritkán hallgatok. Inkább fejlesztő dolgokat hallgatok cd-n, vagy a gépről…. Nem mérgezzük magunkat, s sokkal több időnk marad normális dolgkra(játék, kirándulás, sport, olvasás…..)

 • HCsilla

  2009. november 02. hétfő

  Nekünk van TV-nk, és be is szoktam kapcsolni. Mégis némi bizonytalansággal szavaztam. Én ugyanis nem az a TV elé leülős fajta vagyok, hanem úgymond „háttértévézek” – tekintettel arra, hogy egész nap egyedül vagyok itthon, és teljes a csend a házban. Tehát ha éppen konyhában teszek-veszek, vagy vasalok, vagy varrok, akkor megy a TV, és inkább az információmorzsák felszedegetése a cél (annál is inkább, mivel az ismeretterjesztő csatornákat váltogatom, a többit tényleg nem érdemes nézni). Ha a gép előtt dolgozom, vagy porszívózok, akkor biztos, hogy nincs bekapcsolva, mert nincs értelme – vagy a figyelmem vonná el, vagy úgysem hallanám…

  Üdv:

  🙂 Csilla 🙂

 • Bani

  2009. november 02. hétfő

  Sziasztok!

  Van tévénk és szoktam tévét nézni, de igyekszem a leépítő műsoroktól tartózkodni. Ez elég nehéz amikor több már majdnem felnőtt ember él egy családban. Igyekszem a majdnem felnőtt gyermekeimnek magyarázni a média befolyásoló pszihológiáját,de nagyon kevés vagyok. Amikor egyedül vagyok otthon szinte mindig a Deko tv megy a tévében ami csak kreatív hasznos adásokat sugároz 20 perces blokkokban így csak azt nézem ami érdekel. A teljesség igénye nélkül van jó pár adó ami nem okoz kárt a gyermekeinkben sem,de a többi az katasztrófa és felháborító. Sokszor már olyan gyermeteg és a kíváncsiságot felébresztő tömegműsorokat vetítenek mivel már nincs mondanivaló és sok ember már( „Zombi, mint ahogy Vidi Rita írta egy bejegyzésében, amivel egyet tudok érteni” )
  egyszerűen az ízléses, kulturált, építő műsor nem tud behatolni a fejekbe. (tisztelet a kivételnek)
  Sok mesefilmtől pedig el kellene tiltani a gyerekeket.

 • Borbényiné Nóra

  2009. november 02. hétfő

  Nekünk nincs tv-nk tizenvalány éve. Így csak akkor nézek mikor anyósomnál vagyunk, mert ott mindig megy! 🙂

 • Monika

  2009. november 02. hétfő

  Szia! Nagyon tetszik ez a téma! Nekünk nincs tévénk immàr 3 éve. Nem hiànyzik. Pàrommal és kislànyommal hasznosan töltjük el az idöt : sokat beszélgetünk, mesét olvasunk, tàrsasjàtékozunk, kirakozunk, baràtokat hivunk vacsoràzni, beszélgetni, hétvégén kiràndulunk, hegyet màszunk, uszni jàrunk, sokat bicajozunk, stb. Nap mint nap megbeszéljük a közös dolgainkat vacsora közben és utàna. Amikor hirekre vagyunk kivàncsiak interneten megkeressük ami érdekel, több nyelven is megnézhetünk hiradokat, de hetente egyszer ez böven elég nekünk. Kiegyensùlyozott, boldog kapcsolatban élünk és kislànyunk is nagyon mozgékony, jolnevelt és minden érdekli. Nem tervezünk a közelejövöben vàltozàst TV-ügyben, viszont megalapitottuk kis magànvàllakozàsunkat 🙂 Mindenkinek tovàbbi kellemes hetet kivànok!

Comment navigation