Minitanfolyam indul!

Új év új célok, megújul a Gazdagmami oldal is. Új vizekre evezünk, de nem csak azért, mert új év van, hanem azért is, mert sokótokkal beszéltem mostanában levélben, Skype-on és úgy látom, vannak olyan területek, ami mindenki számára problémát okoz. Ezeken a kérdéseken, kéréseken fogunk lépésről lépésre végighaladni a következő hetekben. Lássuk, miről lesz szó az első héten!

Vállalkozással kapcsolatos bizonytalanságok „Bele merjek-e kezdeni, mit lehet és mit nem GYED és GYES alatt, képes leszek-e legalább egy fizetésnyi pénzt kitermelni a vállalkozásból, nem megyek-e majd csődbe? Honnan lesznek ügyfeleim? Egyáltalán: meg tudja-e mondani valaki azokat a csapdákat, amik miatt tönkremehet a vállalkozás?”

Elöljáróban erről annyit, hogy a vállalkozás tanulható dolog. Meg lehet tanulni, milyen buktatók vannak és mit lehet elkerülni, mint ahogyan a csődöt is el lehet kerülni. Erről bővebben hétfőn lesz szó.

„Mi legyen a termékem? Nem nagyon értek semmihez, ami piacképes” Ez részben egy önbizalmi kérdés: mindenki ért valamihez, csak meg kell találni mi az 🙂 Nagyon sok tévhit és tévedés él az emberekkel azzal kapcsolatban, mi a piacképes termék, és mire van szüksége az embereknek. Ezekről a tévhitekről szerdán írok majd.

„Hol a pénz az interneten?” A hírlevél tanfolyamban már volt szó erről, mégis minden másnap megkérdezi tőlem valaki, hogyan is lehet pénzt keresni az interneten. Az internetes pénzkeresésről a többségnek az jut eszébe, hogy webshopot kell csinálni, ez azonban egyáltalán nem így van, mint az „offline” üzleti világban, itt is számos üzleti modell és lehetőség létezik, csak ismerni kell őket. Ezekkel fogunk pénteken foglalkozni.

Gyerekek mellett, hogyan? Ha az embernek kevés ideje van, akkor azzal gazdálkodik, ami adatott 🙂 Szerencsére mi nők képesek vagyunk a multitaskingra, azaz több dologra tudunk egyszerre figyelni, így simán befér a pelenkázás mellé még egy kis üzleti elemzés 🙂 A saját közel 4 évnyi tapasztalataimról vasárnap írok majd.

Készítsétek a jegyzetfüzeteket, kemény hét lesz 😉 (most pedig rohanok csomagolni, mert hétvégi kiruccanásra megyünk)

18 Comments

 • Holcz Tamás

  2009. február 04. szerda

  Szia Ági, meg Mindenki;

  Régóta figyelem a blogot és a munkásságodat. Nem nagyon szoktam hozzászólni, de végre az egyik kedvenc témámhoz értünk (amiből könyvet is fogok írni): a konkurenciafigyeléshez. Jómagam egy reklámügynökség kreatívja vagyok (később sajátot akarok), egy a sok közül, egy kicsi pont a marketing földgömbjén. – Némi belföldi és nemzetközi tapasztalattal.

  Az oldalad tetszik, bár nem vettem még semmit Tőled, nem is fogok, jó az ötlet. A GYES,GYED-es anyukáknak, a laikusoknak, illetve az e-vállalkozásról keveset tudó embereknek viszont jó alternatíva lehetsz. Nem bántásképpen mondom, tapasztalat: ez a márka, amit Te képviselsz, ide elég. Nagy cégekben ne gondolkozz, oda komoly háttér és ismeretség kell. Tehát jó, amit csinálsz, szuper vagy, add továbbra is magadat, így ismerünk, így szeretünk!

  Azon semmiképpen se akadj el, hogy vannak olyan konkurensek, akik a blogodat megpásztázzák és felkeresik a blogba beírókat. Aki konkurenciaharcot vív és ezt nem csinálja, szerintem nincs tisztába az eszközökkel. Tehát ez elfogadható. Volt szó itt valami tanulmányról, hát ezt szakmai szemmel mondom: érdekes és szerintem örülj, hogy benne vagy. Megmondom őszintén, ilyet még én sem láttam. Gyakorlatban kivitelezőket már igen 🙂

  Ha a hátterét megvizsgáljuk, két dolgot tudunk leszűrni:
  – megkeresik az olvasódat, pont.
  – írnak neki valamit, ajánlatot, csalit, rendben van, pont.
  – megnézik a konkurens oldalt és itt jön el a „majom ugrik a vízbe” effektus
  – ha olyat lát, ami jobb és szebb, és bele tud menni a fejébe, akkor gondban vagy, elvihetik az egyik ügyfeledet
  – ha nem, akkor nincs gond, a márkád erős

  Megfogsz lepődni, de komoly cégek is végeznek blog-figyeléseket, konkurencia elemzést. Persze sok más trükk is van, ha egyszer meghívsz a későbbi „Gazdagmami szuperkonferenciára”, akkor majd mesélek róla. (hihi). Volt még az online, élő adás is; ezt bár szótlanul, végignéztem és egyszer sem láttam, hogy valaki „www.valami.hu” -t berakott volna, vagy zavarta volna az adást – nem értem mire gondolsz. Volt sok kérdés, laikus – profibb, de nem láttam semmi feltűnőt. Ellenben láttam már más chateket és más webcast-okat, ahol robotok, botok és más emberek szórták a SPAM-t. Én csak regisztrált embereknek csinálnék ilyen adást! Jó tanács! A kérdések záporoztak, nem is tudtál rá felkészülni, PROFI vagy, mégis azt látták, hogy utánaolvasol, elveszted a fonalat. Tehát nagyon szuper az ötlet, de szerintem regisztrált legyen és moderált…ja és nevesített. Esetleg előtte gyűjtsd be a kérdéseidet, mint most a WG.

  Még egy utolsó baráti tipp: a konkurencia jelen van, mindenki, aki vállalkozik, találkozik vele. Hol álruhában, hol pedig nyilvánosan. Ha foglalkozol vele, akkor elismered, hogy elért valamit + a látogatóid is kíváncsiak lesznek, ki az, akivel ennyit foglalkozik az Ági. Szóval ne foglalkozz vele. Attól kezdve, hogy felvállalod magadat, kiállsz az emberek elé, nagyon sok híved lesz és sok ellenséged, irigyed és konkurenciád.

  A konkurenciaharc és figyelés, a konkurenciakémkedés nagyon érdekes dolog, lassan egy könyvet is írok róla.
  A blog nagyon szuper, Ági nagyon szuper vagy Te is. Ja, még egy tanács: Szerintem kapcsoljátok össze a Rizsanélkül oldalt ezzel. Nem két márka, ma már egybeforrt. Nekem mindenképpen. Együtt erősebbek vagytok.

  Ha pedig érdekel az előadásom, vagy más egyéb dolog, írj ide: kulfoldimarketing@gmail.com (direkt nem adtam meg a cégesemet, mert az még nem az enyém, de privátban megadom)

  Holcz Tamás

 • Mimóza

  2009. február 04. szerda

  Hozzászólás jellege: „101 blog PR és reklámlehetősége” tanulmányom része volt. Utólagosan is elnézést kérek.
  Nyilvános közvetítés: egyetértek abban, hogy ez nem ide tartozik, azonfelül alaptalannak érzem. De Tietek a blog, nektek van igazatok.
  Annyit megígérhetek, hogy ezután is olvasni foglak titeket, mert a blog jó, és Ti is jól csináljátok, amit csináltok és ígérem, ha beírok, tartalmas lesz. További jó munkát!

 • Vida Ágnes

  2009. február 04. szerda

  Norbert, nem a linkelés volt a baj, hanem némely hozzászólás jellege és a nyilvános közvetítés alatti/utáni viselkedésed. További részletekről nem szeretnék ezzel kapcsolatban nyilvánosan semmit mondani, ha érdekel, e-mailben válaszolok.

 • Mimóza

  2009. február 04. szerda

  Amúgy meg ha a coca levédte a szlogent, mint védjegy és kiterjesztette nemzetközileg az összes árucsoporta (van rá pénze), akkor nem használhatnád nagy megamédiákban, mert egyből lecsapnának rá.

  Én csak azért mondtam a könyves dolgot, mert ha a szerző meglátja, simán ír neked egy e-mailt, amelyben megkér változtasd meg nevét. Én már jártam így csak szoftver nevével.

  Jól látom, hogy csak addig tiltottál ki, amíg belinkeltem az oldalamat?

 • Mimóza

  2009. február 04. szerda

  Pusztán jószándékból írtam…ne értsd félre! Látom olvastad a 22 marketingtörvényt.

  Megfigyelted amúgy, a legtöbb könyvben megtalálható a Coca, mint példa. Sablonos, annyi másik cég van még a világon. szerinted?

 • Ági (Vida)

  2009. február 04. szerda

  Mimóza (Norbert), akkor mostantól nem írhatom le az oldalamon, hogy „az igazi”, mert az már a Coca-Coláé? 🙂

 • Mimóza

  2009. február 04. szerda

  „Hol a pénz az interneten?” – ilyen címmel már van kiadott könyv. Vigyázzatok a jogi dolgokkal.

 • Pizzamester

  2009. február 02. hétfő

  Mindent lehet, csak akarni kell. 🙂
  Igaza van Áginak, aki akarja, az megtalálja a lehetőségeket és segítséget is kap mellé.
  Sőt, még barátokat is találhat, és huss, huss bezártság és depresszió.

 • Zsolti

  2009. január 30. péntek

  Na , ezt nagyon várom, Ági.
  Sok mindenhez értek, tudod, de olyan, amiért bárki is pénzt adna, nem igen van…
  nem lehetne hamarabb, mint szerda? 🙂

 • Idessa

  2009. január 30. péntek

  lemaradtam, de nem szeretnék kimaradni a minitanfolyamról,, jegyzetfüzet már van 🙂 🙂 🙂
  hol és mikor lesz ??

 • Szalkai Titi

  2009. január 30. péntek

  Szia Ági,

  Én is nagyon díjazom a tevékenységeteket.
  Bár még nem szóltam hozzá túl sokszor, de azért éberen figyelek Rátok.
  Mostanában rendesen kitöltitek a gondolataimat. 🙂 És az online postafiókomat is. 🙂 Sokkal jobb ilyen leveleket olvasgatni, mint a politika és a világválság miatti közdepivel foglalkozni, ráhangolja az embert az önmegvalósításra. Nekem már vannak ötleteim, amikkel valószínűleg el lehet indítani egy online vállalkozást, és szorgosan jegyzetelek tőletek a hogyanról. 🙂

  Csak így tovább!
  Köszi Nektek! Szuperek vagytok!
  Üdv.
  Szalkai Titi

 • Gabella

  2009. január 30. péntek

  A második kérdésnél úúúúúúúúgy magamra ismertem! 🙂

 • anikó

  2009. január 30. péntek

  Ági nagyon szepen köszönöm hogy küldesz üzenetett nagyon sokat tanulok töled mar varom a hétföt hogy lasam az anyagot amit küldesz meg halgatam a multkór a kis beszedet és onan is nagyon jó tanulsag volt hat nagyon bator vagy bar csak en is ijén bator lenék debizom ha sokát halok rolád akor meg jön a kédvem meg a batorsag.

 • Nagy Eszter

  2009. január 30. péntek

  Kedves Ági!
  Nagoyn jó tőled tanulni, mindig mondasz valami újat, vagy felhívod a figyelmem valami régire, ami elkerülte a figyelmem.
  Várom a minitanfolyamot és kívánok neked kellemes üdülést a hétvégén!
  Eszter

 • Horváth Mária

  2009. január 29. csütörtök

  Szép és jó minden elképzelés. Átadom a menyemnek.

 • Horváth Mária

  2009. január 29. csütörtök

  Kedves Ági.

  Én öszintén megvallom, hogy a kis menyemnek keresek valami lehetőséget a gyes mellé.

  Én, mint öreg nyugdijas két helyen is dolgozom. (Nagy a család, kell a pénz. Nekem pedig a fizikai és a szellemi munka is)

  Figyelem, tanulom az iskoládat és talán majd át tudom adni a menyemnek.

  Köszönet: Mária. (Vagy igy nem lehet?)

 • Edit

  2009. január 29. csütörtök

  Sok mindennel próbálkoztam már: offline és online is, és amíg kerestem, valami egészen mást találtam. A türelmetlenség volt a legnagyobb nehézség az önbizalomhiányom mellett.

  Eddig is nagyon hasznos tudást kaptam Ágitól, és mindig gyorsan választ is a kérdéseimre.

  Kedves Ági!
  Jó, hogy mindig gondolsz azokra is, akik lemaradtak, nem mernek belevágni, vagy csak a nagyon kedvező anyagi befektetés sem áll rendelkezésükre.

  Köszönet, hogy vagy nekünk!

 • J.Kriszti

  2009. január 29. csütörtök

  Jó pihenést kívánok nektek!
  A minitanfolyamod pedig alig várom, mint a leveleidet általában. Mindent elolvasok!!
  Köszönöm!
  Üdv!
  Kriszti