5 híres ember, aki otthagyta az állását egy másik hivatásért

Most már ismertek és híresek – annak idején viszont névtelenek és tanácstalanok voltak. Alkalmazottként dolgoztak valahol és azon rágódtak, váltsanak-e. Aztán – hol saját döntésből, hol kényszerűségből – belefogtak és végül ez hozta meg számukra a sikert és a világhírt. Íme, 5 híresség, aki valaha alkalmazottként kezdte.

1. Walt Disney

1919-ben az akkor 18 éves ifjú Disney reklámgrafikusként dolgozott a Kansas City Star nevű lapnál. A szerkesztője szerint azonban „hiányzik a képzelőereje és nincsenek jó ötletei”, ezért alig 6 hét után kirúgta a laptól. Ezt követően a postánál dolgozott reklámrajzolóként, majd fekete-fehér reklámfilmeket rajzolt a Kansas-i filmpropaganda vállalatnál. A munka mellett egy kölcsönkért filmvevőgéppel készített otthon rövid, humoros kis rajzfilmeket, amiket olcsón eladott az egyik helyi mozinak. Ez a kis mellékjövedelem kezdetben ráfizetéses volt, azonban arra pont elég volt, hogy hamarosan összegyűljön egy saját felvevőgép ára és Walt Disney el tudja indítani első saját filmstúdióját.

2. Mark Cuban

A Broadcast.com alapítója műszaki bolti eladóként dolgozott, de túlságosan untatta ez a munka, ezért mellette mindenfélével kereskedett. Egy nap egy megbeszélés miatt elkésett a munkából és később nyitotta ki az üzletet, ezért a főnöke kirúgta. Így már kénytelen volt a saját lábára állni és megalapította az első vállalkozását a MicroSolutions nevű szoftvercéget, ami hamarosan már évente 2,4 milliárd dolláros forgalmat csinált. Egyik legnagyobb dobása a Broadcast.com nevű online streaming szolgáltató megalapítása volt, ezt később 5,7 milliárd dollárért adta el a Yahoonak.

3. Jack Ma

Az Alibaba alapítójának 30 különféle állása volt 31 éves koráig. Gyorséttermekben dolgozott, kifutófiú volt. 31 évesen indította el első online vállalkozását a “China Yellow Pages” néven. Az első évben még épp csak a megélhetésre volt elég az eredménye, azonban 3 év múlva már évi 800.000 dollár hasznot termelt. 35 évesen indította el az Alibabát az Amazon mintájára, ami az első 3 évben egyáltalán nem termelt hasznot, csak ezt követően vált sikeressé.

4. Peter Thiel

A Paypal alapítója eredetileg ügyvédként dolgozott. 1992-ben doktorált a Stanford Egyetem jogi karán, majd egy Manhattan-i ügyvédi irodában kezdett dolgozni, ahol azonban saját bevallása szerint nagyon unatkozott. 7 hónap után kilépett az állásából és jelentkezett a Credit Suisse bankhoz, ahol megismerkedett a pénzügyi szakma alapjaival. 3 évvel később, 31 évesen megalapította a Paypalt, amit 4 év múlva az Ebay vásárolt fel 1,5 milliárd dollárért.

5. Martha Stewart

A róla elnevezett kiadóvállalat alapítója 20 évesen házasodott és 4 gyermeke született. Főállású anya volt 35 éves koráig, amikor egy ismerős catering cég alkalmazottja lett. Innen azonban hamar kilépett, mert saját gourmet élelmiszerboltot nyitott egy kis üzlethelyiségben. Az egyik rendezvényére meghívta az egyik helyi kiadóvállalat munkatársait is, akiket annyira lenyűgöztek az általa készített fogások és az, ahogyan az ételekről beszélt, hogy felkérték egy szakácskönyv megírására. Az első könyve 41 éves korában jelent meg, ezt követően számos könyvet írt, főzőműsort készített, majd később magazint is kiadott és saját márkás termékeket jelentetett meg.

Az ő történetük is bizonyíték arra, hogy nem mindenki választ elsőre egy olyan szakmát, amiben igazán jól érzi magát, vagy éppen megmutathatja a tehetségét. Az út nem mindig egyforma és nem is mindig sima: neked kell kitaposnod.

Comments are closed.