Mit tegyél, ha biztosan sikertelen vállalkozó szeretnél lenni?

avagy hogyan ronthatod el már a kezdet kezdetén.

1. Viselkedj alkalmazottként! Ha találsz egy jól fizető ügyfelet, aki rendesen megfizet, eszedbe ne jusson arra gondolni, hogy esetleg más ügyfeleket is kereshetnél, mert mi lesz, ha ez az egy cserbenhagy – ez veled nem történhet meg.

2. Dolgozz olcsón! Ha árajánlatot adsz egy cégnek, nézd meg alaposan a konkurensek árait és ígérj jócskán az áraik alá, a lényeg, hogy meglegyen a munka, akkor is, ha a végén filléreként csinálod meg.

3. Legyél hiperlelkiismeretes! Alaposan csinálj meg minden feladatot, amit az ügyfél kér, akkor is, ha vasárnap este, családi kirándulás vagy karácsony van. Mindenkinek meséld el, hogy a te szakmád nonstop készenlétet kíván, és ez milyen kemény dolog.

4. A honlapod elkészítését bízd rá egy informatikus ismerősödre. Meséld el neki milyen funkciókat kérsz, látogatottságszámlálót a sarokba, digitális órát, írja ki a névnapokat, a friss akciók fölött piros feliratok villogjanak, legyen vendégkönyv és chat és egy látványos intró a nyitólap megjelenése előtt. Jó sok anyagot gyűjtsél össze a cég történetéről, képekkel, dátumokkal, viszont az árakat ne tegyétek fel sehova, nehogy a konkurencia megtudja, milyen olcsók vagytok.

5.Bagatellizáld el a reklámjaitokat… Extrahatékony reklámmegoldás, ha a titkárnődet kéred meg, hogy adjon fel egy hirdetést neked a helyi lapban. Ehhez nem kell mást tennie, mint összeírni a teljes tevékenységi listátokat, a lap aljára nagy betűvel kiírni azt a terméket vagy szolgáltatást, amit most akciósan kínáltok (nagyon szeretnétek eladni, mert azon van a legnagyobb haszon) és odabiggyeszteni egy telefonszámot. A hirdetés megjelenésének napján nyisd ki az irodát és várd a rohamot! Csodálkozz nagyon, ha egy lélek nem teszi be aznap a lábát hozzátok…

6. Spórolj a marketingen! A legjobb ha ingyenes apróhirdetési oldalakon próbálkozol, spammelsz és az iwiwen küldözgeted az ajánlataidat az ismerősöknek.

7. Költekezz!!! Ha pénzhez jutsz, szaladj gyorsan a Tescoba elkölteni, vegyél meg mindent, amire mostanában nem futotta. Ha nagyobb összeg jön be, cseréld le az autódat, ki tudja mikor lesz rá legközelebb mód. Ne tegyél félre soha adóra és váratlan kiadásokra, ha pedig valaki azzal jön, hogy esetleg be is fektethenéd a pénzt, győzd meg róla, hogy annyi pénzed neked nincs.

8. Csak magadban bízzál meg! Lehetőleg mindent magad csinálj a cégben, te intézd a postát, a könyvelést, főzd a kávét, ha valakit mégis felvennél ezekre a feladatokra, kritizáld gyakran, hogy érezze, te mennyivel jobban tudnád csinálni a munkáját a helyében.

9. Bízz a szerencsédben! A tutijó vállalkozásötleteidet oszd meg a családoddal, barátaiddal és ha ők is lelkesednek, azonnal fektesd be minden pénzedet a megvalósításba, hiszen ők mind profi piackutatók és egy cseppet sem elfogultak.

10. Ha végül csődbemennél, hibáztasd a rendszert, az adóhivatalt, az ügyfeleket és a Sorsot, amiért neked sosincs olyan szerencséd, mint azoknak a vállalkozóknak, akiknek jól megy – híreszteld el, hogy ők mind lopnak, csalnak, hazudnak, mert tisztességes munkával nem lehet annyi pénzt keresni.

11 Comments

 • Kozma Andrea

  2013. augusztus 06. kedd

  Megrendeltem az Üzletanyu születik könyvet, de nem kaptam értesítést és nem sikerült segítséget kérnem, így nemtudom csekken feladni az áràt.Kaphatnék segítséget? Kérem írjanak értesítést a megadott mail címre.Előre is köszönöm szépen!

 • Anna

  2010. december 02. csütörtök

  EZ A VIDEÓ NAGYON JÓ 🙂
  Régen már láttam valahol, most elmentem.
  Bár gondolom, pont az éneklőkre nem jellemző a dal. Előadhatnák ezt gyakrabban is mondjuk a metróban, talán páran magukra ismernének. 🙂

 • Gitta

  2010. december 02. csütörtök

  ez jó volt… 🙂

 • Móni

  2008. szeptember 08. hétfő

  Nekem is eszembe jutott még egy: Ne csinálj stratégiát, feladattervet, csak nagy körvonalakban.

 • Vida Agi

  2008. augusztus 21. csütörtök

  A panaszkodásról jut eszembe, annyi minden miatt lehet fölöslegesen panaszkodni, de felesleges. Talán még nem láttátok:

 • ikersiker

  2008. augusztus 21. csütörtök

  Én sokszor észreveszem magamon, itthon, hogy úgymond panaszkodom. Persze magamban. Valahogy belém égett. Pl.: Jaj mennyi mosogatni való, jaj már megint főzni kell… hú van annyi hogy teli a padlás.
  Na ha észreveszem akkor figyelmeztetem magam, hogy na ezt nem kéne, de még nem neveltem meg magam elég alaposan, mert még nehezen megy a pozitív oldalról való megközelítés. Most épp ezt a két példát sem tudom valahogy pozitívan megfogalmazni 🙂 Szóval van még min változtatni. Változtatnom.

 • Gabella

  2008. augusztus 19. kedd

  A panaszkodás sajnos ragályos, és nagyon nehéz magunkat kigyógyítani belőle! Én már erősen próbálkozom! Nem sopánkodok, inkább informálódok! 😉

 • chi - Csapó Ida***

  2008. augusztus 19. kedd

  Bocsánat, még valamit, mégpedig a 7. pénzes pontot kiegészíteném 🙂

  Ne tudd, hogy mennyi a kiadásod (fix és változó) havonta, és azt meg főleg ne tudd, hogy mennyi a bevételed.
  Így aztán fogalmad sem lesz arról, hogy milyen profittal dolgozol, vagy hogy haladsz több-kevesebb sikerrel, lassan, de biztosan, vagy szélsebesen az anyagi csőd felé, amivel gyakran komoly emberi krízisek is járnak.
  🙁

  Ida ***

 • chi*** - Csapó Ida

  2008. augusztus 19. kedd

  Szerintem ezek közül az elrontási 🙂 tippek közül a leghúzósabb az idehaza szinte népbetegségnek számító panaszkodás hosszan, másokra, mindenre és mindenkire. Tehát alapvetően a felelősség nem vállalása, mások hibáztatása – bármiért. Ez a problémacentrikusság, a megoldáskeresés helyett a még el sem kezdett, v. már elkezdett online vállalkozások halála is.

  Hátha még találsz magad mellé egy panaszkórust, akkor lehet együtt mondani, hogy „de hiszen tényleg nem megy itt semmi” 🙂

  Ida ***

 • Gabella

  2008. augusztus 18. hétfő

  Pedig éppen a 7. pontról álmodozom! :D:D:D:D:D

 • ftk

  2008. augusztus 18. hétfő

  Hahó, ez vicces 🙂

  Nekem is van egy ilyenem a távmunka-keresésről a blogomon, még májusból, itt:
  http://tavmunkasno.blogspot.com/2008/05/tz-tipp-amivel-biztosan-nem-jutsz.html
  Épp tíz pont nagyon hasonló hangvételben, vannak átfedések is a témák között. Hiába, ez a forma sok témára ráhúzható…