Nemcsak a neten lehet: egy kismama, aki „igazi” boltot nyitott

Matheidesz Dóra 1 éve döntött úgy, hogy saját üzletet nyit. Konkrét elképzelései voltak és azokat hatalmas lendülettel és remek szervezőkészséggel megáldva vitte sikerre egy örökmozgó kisfiú mellett.

GM: Honnan jött a bolt ötlete?

MD: Egy elég hosszú folyamat végpontjaként. Amikor férjemmel gyermekünk született, egyre jobban éreztük, hogy nagy hiány van Magyarországon a minőségi termékekből. A küldetés tehát ebben fogalmazódott meg: minőség. Ehhez viszont kell, hogy társuljon valami, amitől a piacon megállja a helyét a termék: legyen ez az ára, vagy más szóval az ár érték arány. Úgy látom, hogy kevés a jó minőségű, mégis megfizethető áron elérhető termék itthon. Pedig külföldön sok ilyen van, ezt minden külföldi tartózkodásom alkalmával megállapítottam.
Én szerettem volna ezt az űrt kicsit kitölteni. És egyszer csak szembejött egy márka, aki pont ezt kínálta kismamaruhában. Fiatal anyukaként hamar tudtam azonosulni ezzel a termékkel és onnan már minden ment a maga útján. Kismamaruha boltot nyitok és felöltöztem a magyar kismamákat!

GM: Mikor kezdted el? Milyen volt az indulás, kész terveid voltak vagy csak
úgy belevágtál?

MD: A gondolat már vagy 2 éve ott motoszkált bennem, hogy valami ilyesmibe bele kéne vágni. Azonban a döntés, hogy tényleg ezt az utat választom, az pont egy éve fogalmazódott meg, 2007 nyarán. Családi nyaraláson voltunk, akkor jutott idő kicsit átgondolni, megrágni a dolgot, megszületett a döntés: kismama boltot nyitok. Aztán az első olyan lépés, ahonnan már nem volt visszaút, az 2007 szeptemberében volt: létrejött a cég, megtaláltam a megfelelő üzlethelységet és szerződést irtunk alá a partnercéggel. Innen már könnyű volt: felmondtam a munkahelyemen és gőzerővel az előkészületeken dolgoztam. Kész terveim voltak, tudtam hogy mit és hogyan szeretnék, de ez közben folyamatosan alakult, formálódott, finomodott, letisztult.

GM: Alakítottad utólag az üzletmenetet, az üzletet az időközben szerzett
tapasztalatok szerint? Mennyiben számítanak szerinted a tapasztalatok és
mennyiben az előre tervezés?

MD: Persze, alakítgattam, ahogy a helyzet megkívánta, és igen, szerintem számit a tapasztalat és a tervezés is, de nem szabad egyikhez sem görcsösen ragaszkodni. Tudni kell eltávolodni ezektől, ha szükséges. Nekem volt tervem, de tapasztalatom nem. Sosem volt dolgom divatcéggel korábban és nem láttam korábban pénztárgépet sem közelről, de eléggé két lábbal a földön járó ember vagyok, aki praktikus és ésszerű. Van tapasztalatom adminisztratív folyamatok kidolgozásában és tudok excelt használni. Ennyi körülbelül elég is 🙂
És talán nagy előny, hogy mindig nemzetközi környezetben dolgoztam, beszélek három nyelven, sokat utaztam és sokat láttam. Ezek nem kézzel fogható tapasztalatok, de mégis sokat segítenek, főleg a külföldi partnerekkel való kapcsolattartásban.

GM: Volt valamilyen szakértő segítséged az induláskor vagy csak a saját
ismereteidre, ötleteidre hagyatkoztál? Mennyire fontos ez szerinted?

MD: Nemigen volt szakértői segítségem, legalább is olyan nem, aki támogatott volna, inkább le akartak beszélni, mondván Magyarországon vállalkozni nehéz és rizikós, a kereskedelem meg halott. Sokat segített viszont a férjem, aki pénzügyekben otthon van, igaz a kismama divathoz nem ért :). Az egyik kolleganőmmel közösen válogatjuk a kollekciókat és leginkább saját ízlésünkre hagyatkozunk. Azt hozzuk, ami nekünk tetszik és amit jónak gondolunk. Eddig ez a stratégia jónak bizonyult. Amúgy is azt gondolom, hogy mindenkit úgysem tudunk kiszolgálni, minden igényt nem tudunk kielégíteni, de van egy jelentős réteg, akiknek bejön az, amit mi is jónak tartunk.

GM: Mely sikereidre vagy a legbüszkébb?

MD: Hogy a bolt meg tudott nyitni a tervezett napon, március 1-jén, és hogy az első nap máris voltak vásárlóink, komoly forgalmat bonyolítottunk.

GM: A webáruház a bolttal együtt indult vagy később? Milyen tapasztalataid
vannak vele kapcsolatban?

MD: A webshopot azért szerettem volna mindenképpen, mert azon tételesen látni, hogy mi van a boltban. Az elején nem hittem abban, hogy komoly rendeléseket fogunk bonyolítani, hiszen a ruha nem egy kifejezetten e-commerce műfaj. Persze, aki nem tud bejönni a boltba, de mégis vágyik a ruháinkra, annak ez a lehetőség nagyon jó, ez főleg a Budapesten kívül lakókat érinti. A webshop a bolttal együtt indult nagyjából és hihetetlen volt, de sorba jöttek a rendelések. Lassan ott tartunk, hogy külön ember kell aki ezeket kezeli. A forgalom leginkább persze a boltban zajlik, de örülök, hogy megcsináltuk a webáruházat is. Sok vásárlónk annak alapján jön be és az ott látottakra hivatkozik.

GM: Mi alapján választod ki a termékeket, van-e valami speciális szempont,
amitől különlegesek vagytok?

MD: A termékeket saját ízlés alapján választjuk. Olyan ruhákat hozunk, amit mi magunk is szívesen hordanánk és amiért annyi pénzt mi magunk is kiadnánk. Az alap felállás az az, hogy alap darabokat kínálunk, amit egy-egy kiemelkedő darabbal fel lehet turbózni, különlegessé lehet tenni. Nálunk fel lehet öltözni már 10.000 forintból is: farmer 6490, polo 3490, ami nagyon versenyképes ár. Ruháinkat nagyon gondosan, profi divattervezők tervezik és követik végig a gyártás folyamatát. Divatot és stílust teremtenek, kifejezetten kismamák részére. Ennek köszönhető, hogy ezek a ruhadarabok kiszolgálják a kismamát az egész terhessége alatt, majd a szülést követő időszakban is, amikor még a régi ruhatárára nem számíthat a fiatal anyuka. Attól vagyunk szerintem különlegesek, hogy a kismama ruháink voltaképpen nem különböznek az aktuális divattól semmiben, csak éppen elfér bennük egy növekvő pocak is. És habár nem erre jöttünk létre, mégis érdekes látni, hogy vannak visszatérő, nem kismama vásárlóink is, akik itt találják meg a nekik megfelelő ruhákat.

GM: Hogyan egyezteted össze a gyereket és a munkát?

MD: Nem mondom, hogy megy mint a karikacsapás. Vannak pillanatok, amikor nehéznek érzem, de nem ez a meghatározó. Csipesz (ez a beceneve, Benedek a rendes neve), a kisfiam, bölcsibe jár, így ameddig ő ott van, én dolgozom és intézem a család dolgait. Bölcsi után meg igyekszem nem dolgozni és nem a mindennapok teendőivel foglalkozni, hanem vele lenni. Aztán este, amikor elalszik, sokszor előveszem a munkát és a háztartást, de nem kényszeresen, csak ha van hozzá kedvem. Amikor még párhuzamosan futott a korábbi munkahelyem és az új vállalkozás elindítása, na akkor minden este 2-3 órát ültem a számítógép előtt és pofozgattam az üzleti tervet. Szerencsére most már csak a vállalkozás maradt, ami agyban 24 órát igényel, de valójában átlag napi 6-8 óra munkával vígan elmegy.

GM: Mikor jut időd dolgozni, van-e segítséged a gyerek közül?

MD: Segítségem van, igen. Mindkét nagyszülő páros lelkes és megbízható segítség. Be van osztva a hét, heti két délután az övék, három az enyém. A férjem esténként és hétvégén tud segíteni.

GM: Miért döntöttél úgy, hogy vállalkozó leszel?

MD: Kalandvágyból, azt hiszem. Biztos, jó állásom volt, ahova másfél év otthonlét után vissza tudtam menni 6 órás munkaidőbe dolgozni, ahol értékelték a munkámat, ahol megbecsült munkaerő voltam, biztos havi fix fizetéssel, elegáns környezetben. Ott nem stresszeltek szét csak azért hogy nagyobb fordulatszámon pörögjek és jobban teljesítsek. Mégis ott hagytam őket. Így utólag azt hiszem nagyon fuldokoltam, nem volt lehetőségem kiélni kreativitásom, egyre kevesebb volt a motiváló erő, nem inspirált már az a közeg. Jóllehet, 8 évvel ezelőtt, amikor megkaptam azt az állást, óriási előrelépés volt. De hát kinőttem, így döntés előtt álltam: besavanyodok a bebetonozott biztos kis helyemen, vagy lépek. Gyermek mellett lépni viszont, úgy éreztem, egy felé érdemes: sajátba, mert akármelyik másik alkalmazotti lét csak több kötöttséget kíván, arra meg nem voltam (vagyok) kész. Meg aztán, az előző munkahelyemen volt 1-2 olyan kollega, akik annyira rossz példát statuáltak a 25-30 éves egy helyen eltöltött munkaviszonyukkal, hogy tudtam, ez nem járható út.

GM: Mi tetszik a vállalkozói létben és mik a nehézségek?

MD: Minden, egyenlőre. A „kaland”, a kihívás, a közeg, a vele járó térbeli és időbeli szabadság, az, hogy magam határozom meg hogy valamit elvállalok vagy sem, hogy befolyásom van a dolgokra, hogy amit elérek azt magamnak köszönhetem. De a döntés sokszor nem egyszerű. Van két fantasztikus kolleganőm, akik mind-mind a maguk területén tökéletesen végzik a munkájukat. Rájuk nagyon sok fontos dolgot tudok bízni. A vezetői szerep azonban rám marad, na ez az egyik legnagyobb kihívás számomra: embereket irányítani.

GM: Mik a jövőbeni terveid?

MD: Tervekből jól állok, de egyenlőre azokat meghagyom álomnak. Még nagyon fiatal a b.boom, még kicsit anyáskodni kell felette és terelgetni, nevelgetni. Meg aztán, szeretném magam is kipróbálni a b.boom kínálta kismamaruhákat, így óvatos vagyok a tervezéssel. Két gyerek állítólag komoly kihívás.

Dóra üzlete
b.boom kismama divat
1024 Budapest, Lövőház u. 33.
www.bboom.hu

48 Comments

 • Anikó

  2008. június 22. vasárnap

  Bocsi a névelírásért!
  Nem is akartalak meggyőzni, mindenki maga dönti el miből akar pénzt keresni.
  Ha egy multi marketingese vagy eladtad magad a multinak fix pénzért, ha MLM-ben dolgozol, a magad ura lehetsz és a kereseted határa a csillagos ég! Na ez a különbség!

 • ftk

  2008. június 22. vasárnap

  Anikó,
  ftk, nem kft 🙂 azom egyelőre nincs 🙂

  számomra kívülről ez is ugyanolyan üzlet, mint a többi. Mivel engem magamat mint lehetőség nem érdekel, vásárlóként jövök csak szóba. És vásárlóként pedig azt látom, hogy el akarnak adni nekem, továbbá folyamatosan arra bátorítanak, hogy én is lépjek be az eladók sorába. Nem látok mást.

  Az elejét nem egészen értem. A saját vásárlásaidért kapsz pénzt? Ez miért jó?

  Te olcsóbban vásárolsz, mert hozol magad is vásárlókat és belépőket, ez világos. De akkor miért nem eladásról szól? Azért, hogy elmondod nekik, miért jó az, amit te veszel/használsz, egy fillért sem kapsz. Azért kapsz, ha vásárolnak, meg azért, ha ők is beállnak az üzletbe. Vagy nem?

  Multi: ha nekik dolgozol mint marketinges, akkor igenis azért kapsz pénzt, hogy elmondod másoknak, milyen szuperek a termékek. Az MLM-es ebből a szempontból szintén a cég marketingese. Csak a multis marketingesnek nem kell feltétlenül vásárolnia ahhoz, hogy a termék népszerűsítéséért pénzt kapjon. Látod, meg lehet ezt fordítani…

  Nem győztél meg, hogy az MLM nem az eladásról szól. Hiszen ha nem vesznek sok-sok terméket, akkor miből lesz bárkinek pénze?

 • Anikó

  2008. június 22. vasárnap

  kft,

  Az MLM lényege, hogy a saját vásárlásaid egy részét átirányítsd abba az üzletbe amiben azok a termékek vannak amelyek megelégedésedre szolgálnak. A további része, hogy ezt másoknak is elmondd a tapasztalataiddal együtt és másokat is erre ösztönözz. Te olcsóbban vásárolsz, ezáltal mások is, és ebből van a pénz. Ennyi az egész.
  Melyik multi kínálja fel a vásárlóknak ezt a lehetőséget? Ott csak vásárolsz és a terméken kívül nem kapsz a pénzedért semmit. Ha elmondod másnak, hogy milyen jó terméket vettél ott, akkor sem!!!

  Az MLM-mel kapcsolatban csak a vásárlási filozófiádon kell változtatni, és ezt az üzlet busásan megfizeti.
  Akik az MLM termékeit bemutatják, valójában csak az információt adják át neked, nem akarnak mindenáron eladni vmit. A vásárlást mindenki maga dönti el. (mint a boltban is, leveszed a polcról az árut, megveszed, kipróbálod, másoknak a termékkel kapcsolatos tapasztalatodat elmondod vagy nem teszed mindezt.)

 • ftk

  2008. június 22. vasárnap

  Marcsi,
  nem akarok kekeckedni, de ha nem az eladás a lényeg, akkor miből kaptok pénzt? Akkor minek kell termék egyáltalán? De bizony minden üzletben az eladás a lényeg. Az MLM egy termék (termékskála) mellett egy életfilozófiát és egy álmot árul. Ezzel nincs semmi baj, csak nem érdemes tagadni.
  Bocs, ha sarkos voltam, nem bántásnak szántam.

 • Marcsi

  2008. június 22. vasárnap

  Az MLM szó nagyon rosszul cseng a magyar lakosság fülében. (sajnos)
  Pedig a jövő egyik eladási formája ez lesz!
  Kiváló cégek, kiváló termékei találhatóak meg ebben a marketing formában.
  Egyes cégek nem titkoltan azért árulnak így, mert a megspórolt reklámköltséget a vevőnek juttatják vissza, valamint így a hamisítás veszélye is sokkal kevesebb lesz.
  Az MLM lényege nem az eladás, hanem a termékek saját felhasználásával szerzett tapasztalatok továbbadása!(barátnak, ismerősnek, munkatársnak, iskolatársnak mindennapi találkozás, beszélgetés során)
  (amikor valaki az X áruházláncban Y összegért szuper terméket vesz és ezt elmondja a szomszédjának, akkor is reklámot csinál, csak nem tudatosan)

 • Marcsi

  2008. június 22. vasárnap

  Gratulálok!

  Amikor én szültem, akkor még nem volt elterjedt a számítógép használat. 🙁
  A lehetőség persze GYES-en kívül is adott. 🙂

 • Anikó

  2008. június 19. csütörtök

  Semmi baj Zeze!
  És igazad van Móni! Sztem az egyik legjobb üzlet, ha nem is mind MLM!
  🙂

 • Moni

  2008. június 19. csütörtök

  Semmi gond, Zeze, van, akit érdekel az MLM, van, akit nem. Azért ennyi szerintem még nem reklámkampány, de azt is tudni kell, hogy nem az MLM az ördögök ördöge 🙂

  Mindenesetre nagyon jó ez az oldal, örülök, hogy rátaláltam, tényleg jó témák vannak itt, és szerintem nem lóg ki közülük az MLM sem. Hiszen ez is egy lehetőség a vállalkozó kedvű kismamák számára.

 • Zeze

  2008. június 19. csütörtök

  Kicsit már eltértünk az eredeti témától (ami sajnos az én érdeklődésemen is múlt, sorry Ági).
  Jó lenne, ha nem mennénk el az MLM-reklámkampány irányába, mert azt máshol is meg lehet találni. Itt sokkal különlegesebb témákról szokott szó lenni…
  Bocsi Anikó, Móni és Kriszta!

 • Anikó

  2008. június 19. csütörtök

  Nahát Móni!!!

  Ezt az egészet akár én is írhattam volna!
  Megtalálod a privi elérhetőségem a blogban vhol, talán eszmét is cserélhetnénk!

  Tudod, ha két MLM-est hallanának beszélgetni, talán azt hinnék, hogy vki átmosta az agyunkat! Az emberek 80%-a nem hisz benne!
  Pedig a történet valóban igaz!!!
  Én is tudom igazolni!

 • Moni

  2008. június 19. csütörtök

  Sziasztok!

  Sok okosságot olvastam itt, és mivel hasonló témában utazom én is (hogyan teremthetsz anyagi függetlenséget kisgyerekes anyaként), gondoltam, hozzászólok, talán vannak, akiket érdekel az MLM témája általában. (Természetesen nem próbálok senkit beszervezni sehová.)

  Én négy kisfiam mellett építem az online üzletemet, amelynek kb 80 %-a egy MLM-rendszer. Ha érdekel valakit, szívesen elmondom azokat a szempontokat, amelyeket figyelni kell, ha egy MLM-hez szeretnél csatlakozni, de még nem tudod, melyiket válaszd. A sok szélhámos között van néhány nagyon tisztességes, és értékes terméket forgalmazó MLM is. Ne hagyd ki ezt a fajta üzleti tevékenységet néhány rossz hír miatt, inkább keresd meg a jókat és válassz közülük. Az MLM-et az átlagembereknek találták ki, azoknak, akik hajlandóak ugyan egy kis tanulásra, de az igazi vállalkozáshoz (mint Dóri üzlete) nem éreznek magukban elég elszántságot.

  Van egy történet, amit szeretek elmesélni, Tom „Big Al” Schreitertől, az MLM-ezés nagy öregjétől hallottam. Ha nem baj, itt közreadnám, mert mindenféle kismama-vállalkozáshoz adhat egy kis erkölcsi támaszt. Elnézést, ha túl hosszú lenne… Így szól:

  Képzeld el, hogy a munkahelyeden vagy, amikor hirtelen bejön a főnököd és azt mondja: „Rossz hírem van. Ki kell, hogy rúgjunk. Rosszul megy az üzlet, tudod, a gazdasági helyzet….” Kétségbe esel. Lőttek a karriernek. Nincs havi fizetés.

  Aztán a főnököd azt mondja: „Tudod, mit? Ha hajlandó vagy minden nap egy órával tovább dolgozni, ingyen, akkor megtarthatod az állásod, és megkapod ugyanazt a fizetést.”

  Na most mit teszel?

  Nos, a legtöbben azt mondanák: „Rendben, ledolgozom azt az extra órát minden nap, csak hogy megtarthassam az állásom. Tudom, hogy nem kapok érte pénzt, de fontos, hogy megmaradjon a munkám.”

  A főnök ezután így szól: „Tudom, hogy ez rossz hír volt neked, de van jó is. Ha hétfőtől péntekig ledolgozod az extra órát ingyen, akkor a második év végén nyugdíjba vonulhatsz, teljes fizetéssel.”

  Most hirtelen hogy érzed magad?

  Valószínűleg ezt mondod: „Nahát! Hiszen ez kitűnő! Micsoda lehetőség! Mindössze egyetlen túlóra ingyen, hétfőtől péntekig két éven keresztül… és nyugdíjba mehetek, teljes fizetéssel!”

  Lássuk, mi fog történni?

  Folyamatosan túlórázol és hat hónappal később az egyik barátod azt mondja: „Hé, miért nem hagyod már abba? Mindennap túlórázol, és nem kapsz érte fizetést.”

  Mire te azt mondod: „Szó sem lehet róla! Már csak 18 hónap, és nyugdíjba mehetek!”

  Egy év múlva a férjed így szól: „Tudod mit, kedvesem? Az elmúlt 12 hónapban minden nap túlóráztál. Miért nem töltesz inkább velünk több időt, a túlóra helyett?” Mire te így szólsz: „Nem, nem, nem! Csak még egy év, és nyugdíjba mehetek teljes fizetéssel.”

  És hűségesen dolgozol, hétfőtől péntekig, minden nap egy órával tovább, hogy nyugdíjba mehess… és még mindig izgatott vagy a lehetőségtől.

  Nos, mi ugyanezt a lehetőséget kínáljuk, a network marketingen (MLM) keresztül.

  Arra kérjük az embereket, hogy naponta egy órát, hétfőtől péntekig fordítsanak network marketing üzletük építésére. Mindössze annyit kell tenned, hogy beszélsz néhány emberrel.

  És nem kell aggódnod túlságosan amiatt, hogy mit mondasz, vagy hogy mennyire csinálod jól, mert tudod mi a helyzet? Egyre jobb leszel. Minél többet foglalkozol az üzlettel, annál többet tanulsz. Az első hónapban lehet, hogy ezt mondod: „Hát, igazából nem is tudom, mi kéne mondanom.” A második hónapban egy kicsit jobban megy: „Nos, A cég nevét meg tudom mondani, ez a Wonderful Company.” A harmadik hónap még jobb lesz: „Úgy gondolom, ez egy jó üzlet, tényleg meg kéne nézned.” Aztán a negyedik hónap már egyre jobb és jobb.

  Csak egy órát kell naponta befektetned.

  A második év végére, legnagyobb meglepetésedre ezt mondhatod: „Képzeld, otthagyhatom a munkahelyem, és életem végéig visszavonulhatok.”

  Szeretnéd élvezni ennek a lehetőségnek az előnyeit?

  Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor szeretnéd élvezni az előnyöket… de nem fogod.

  Lássuk, miért nem.

  Egy hangot hallasz a fejedben: „De mi van, ha nem működik? Mi van, ha csak elvesztegettem azt az egy órát, két éven keresztül? Mi van, ha nem is vagyok rá alkalmas? Nem ismerek senkit, aki network marketingből vonult volna nyugdíjba. Csak olyanokat, akik rendes munkával lettek nyugdíjasok. Ez nem lehet valami biztos dolog.”

  Igen, lehetnek ilyen kétségeid. Tudjuk, hogy hitetlen vagy. Ez teljesen természetes.

  De van valami, amivel segíthetünk ezen a problémán.

  Hogy bátorítsunk az úton, rendszeresen kapsz majd jutalékot, csak azért, hogy szilárdan kitarts a két éves terv mellett. Amikor megkapod ezeket a rendszeres fizetéseket, azt fogod mondani: „Tudtam, hogy működik! Itt a jutalék, ami bizonyítja.”

  És ez az, amiért még ma el akarod kezdeni ezt az üzletet.

 • Anikó

  2008. június 19. csütörtök

  Ági!

  Én valójában pont arra gondoltam! Kevés munka, extra jövedelem!

  Dóra!

  Nem lenne etikus a saját tevékenységemről itt ódákat zengeni. Ez a blog nem erről szól. De ha beleolvasol a hozzászólásaimba, akkor talán többet fogsz tudni.

 • Zeze

  2008. június 19. csütörtök

  Szia Dóri!
  Bocsi, elsiklottam a korábbi kommented felett. Köszi, hogy válaszoltál. Így már tényleg nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. Ügyes vagy és gratulálok!

 • Dóra

  2008. június 19. csütörtök

  Anikó, nem lehet nevén nevezni a gyereket?

 • Vida Agi

  2008. június 19. csütörtök

  Anikó, a 4 órás munkahetet olvastad? Kevés munkával lehet csak igazán sok pénzt keresni 😀

 • Anikó

  2008. június 19. csütörtök

  Dóra, Ági!

  Ebben teljesen igazatok van! Ebben egyetértünk!
  Persze, hogy ugyanúgy motiválható egy bolti eladó is, mint egy igazgató! És rájuk is szükség van! Nem lehet mindenki igazgató!
  Én Borsodban élek, és itt sajnos sokan vannak akik azért vállalnak el bármilyen munkát, mert egyszerűen nincs más lehetőségük. Vagy nem tudnak más lehetőségről. De csak a siránkozás megy és várják a sült galambot. Hát az élet nem így működik!

  De képzeljétek el, hogy abban a rendszerben, ahol én is „építem magam”, kis falvakban élő emberek lettek sikeresek és milliomosok.
  Ezekről a falvakról azt sem tudtam, hogy Magyarországon vannak és léteznek. Hát, aki mer az nyer!

  Tudjátok csak az az igazságtalan az életben, hogy nagyon kevés munkával is lehet nagyon sok pénzt keresni, és nagyon sok munkával is lehet nagyon keveset.

  Az én rendszerem egy kissé bonyolult, sokan a fáradtságot sem veszik, hogy megtanulják. De a saját pénzüket dobálják ki két kézzel az ablakon. Azok is akiknek sok van és azok is akiknek kevés van.
  Én azt szoktam mondani, hogy inkább keresek bonyolultan nagyon sok pénzt, mint egyszerűen keveset. A rendszer csak első hallásra bonyolult, és mindent meg lehet tanulni! Utána meg már megy magától!

  Sikeres szép napot mindenkinek!

 • Vida Agi

  2008. június 18. szerda

  Ebben Dórának teljesen igaza van. Nem lehet mindenki vállalkozó, sem milliomos. De nem is mindenki akar. A lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben, elégedett legyél az életeddel, boldog legyél és ez nemcsak azon múlik sokat keresel-e.

 • Dóra

  2008. június 18. szerda

  Szerintem vannak módok amivel egy eladót lehet motiválni és érdekelté tenni. És vannak emberek akiknek érték és karrier egy bolti eladói állás. És ez igy van jól. Nem mindenki képes az idejét hasznosan eltölteni. Sok olyan ember van aki attól boldog és úgy tud teljesiteni, ha megmondják neki mit csináljon. Nem mindenki képes saját lábra állni és nem is mindenki akar.
  d

 • Anikó

  2008. június 18. szerda

  Dóra!

  Félreértettél! Én nem leminősíteni akartam a bolti alkalmazottat, csak látok egy halom boltot a plázában, ahol vevő egy szál se, csak a két eladó őrzi az árut! Gondolom akkora forgalom mellett jól meg lehetnek fizetve! Én őket sajnálom, hogy nem csinálnak mást! Mert az idő pénz! És azidő alatt amíg ott ücsörögnek a boltban, sokkal több pénzt tudnának keresni máshol, mással.
  Nem elítélem a bolti eladókat, de azért lásd be, hogy eladóként nagy karriert nem lehet befutni! Én az offline üzletben a családi vállalkozásra esküszöm, ahol azonosak az érdekek és nincs „kizsákmányolás”.

 • Vida Agi

  2008. június 18. szerda

  Nem szeretek pályázni. Hamis vágyakat kelt az emberben,hogy esetleg nyerhet, aztán pofáraesik, ha nem. Én inkább abban hiszek, amit én csinálok meg magamnak, de ez az én bajom, szorgos munkáscsalád sarja vagyok, nem szeretem, ha csak úgy az ölembe pottyan valami 🙂

 • Csiri

  2008. június 18. szerda

  Gabella

  Miután én már nem vagyok érdekelt egyik kategóriában sem (na jó a korom számításba jöhet :(), nem tudok ezekről a lehetőségekről szinte semmit, de gondoloma területileg illetékes munkaügyi tud adni felvilágosítást.

  De gondolom, hogy a tanfolyamon is szó lesz ezekről a kérdésekről.

  Most indult egy eu-s pályázat a kompetencia alapú oktatásról, gondolom a felnőtt oktatásban is lesz egy kis pezsgés.

  Ági, nem gondoltál rá, hogy pályázol Te is?

 • Dóra

  2008. június 18. szerda

  Anikó,

  minden munkahely munkahely: ha valaki dolgozni szeretne és tud azonosulni azzal amit csinál, akkor nem csak örizgeti a tulajdonos tulajdonában lévő árut, mert ha csak azt teszi, akkor nem biztos hogy sokáig van maradása 🙂 Nem feltétlen rossz alkalmazottnak lenni, nagyon sok előnnyel is járhat ám! Nem elítélendő szerintem.

 • Kriszta

  2008. június 18. szerda

  Szia ZEZE ! En csak a MLM -es valalkozassal szeretnem felhivni a figyelmedet .En is mar mindent kiprobaltam ,nekem a kotelezo havi vasarlas se tetszett,nembeszelve minden evben a tagsag megujitasa !Hat meg a kieses ha nindezeket nem valositod meg ! Nezd meg eszt a web-lapot ott mindent megtalalsz ,a termekek nagyon jok ,en csak 4-dik honapja csatlakosztam es csak 10$ a belepo csomag ! irok meg telefonszamot akitol erdeklodhet barki aki szeretne egy biztos alapon fekvo ceg munkatarsa lenni sajat valalkozasodat elinditani !!! : 0670 365 2373, : 0670 323 4939

 • Anikó

  2008. június 17. kedd

  Az ember fia-lánya próbálkozik ebben a világban több lábon állni. Az első beszervezésbe még belemegy, az is lehet, hogy még a másodikba is, de amikor látja, hogy nem olyan egyszerű az, mint ahogy azt elmondják, csalódik, és azt mondja, hogy nem működik az MLM. Pedig ez sem igaz. Csak jól kell csinálni. Meg kell találni azokat az embereket, akik vevők rá. De amíg azt a pár embert megtalálják, nagyon sok elutasításban van részük, amit nehezen viselnek el. Az ilyen csalódott MLM-re vállalkozók alkalmatlanok az efajta értékesítésre. Ezután jön az önbizalomhiány és az, hogy minden újban csak a rosszat látják.

  De kérdem én: mivel jobb havonta minimálbérért, napi 8 órában a tulajdonos üzletében a tulajdonos tulajdonában lévő árut őrizgetni alkalmazottként? Ebben mi a kihívás és mi a karrier? Aki ezt teszi benne van abban a mókuskerékben, amiből nagyon nehéz kiszállni.
  Aki mer az nyer! Én például minden bemutatóra elmegyek ahova elhívnak. Ha nem is érdekel a pénzkereseti része, lehet, hogy olyan termékkel találkozom ami érdekelhet. Megadom a lehetőséget az MLM-eseknek, hogy gyakoroljanak rajtam. Én előre tudom, hogy az ő üzletében max vásárló leszek, mert én már megtaláltam a magam jól működő üzletét. Csak egy kis online vállalkozással ki szeretném még azt egészíteni!
  Ági, nem kaptam meg a számlaszámot emailben!

 • Vida Agi

  2008. június 17. kedd

  Dóri, nagyon örülök, hogy ezeket az előzményeket leírtad, ez volt az igazi lényege az egésznek!
  És nagyon jól kiemelted a lényeget, hogy vissza kell forgatni. Rajtam is sokan számonkérték, miért nem ruhára, házra, kocsira költöttem a bevételt. Hát mert a vállalkozást fejlesztettük belőle, eszközöket vettünk, visszaforgattunk stb.

  Érdekes, hogy bárkivel találkozom a neten, szinte mindenkit beszerveztek már valamilyen MLM-es dologba. A gond csak az, hogy a legtöbben hamis képpel a fejükben indulnak neki az egésznek és mindenkinek tegnapelőttre kellene pénz, kevesen tudják az első hónapokat kivárni (és persze közben keményen dolgozni, tanulni, tapasztalatokat szerezni), amíg beindul.

 • Anikó

  2008. június 17. kedd

  Zeze!

  Beszélhetünk priviben a sikeres rendszerről. De nem tudom megadhatom e itt az elérhetőségemet. (pl email cím) Lehet, hogy az admin törölné. Ha engedélyezi akkor a papp.aniko67@gmail.com -on megtalálsz.
  Én is ilyen vagyok, több vasat szeretek a tűzbe tartani, avagy több lábon kell állni a mai világban!
  Nem minden MLM termékeladásról szól és vannak azért jók is! Persze van olyan is, ami nem sokat ér vagy valóban megfizethetetlen a földi halandónak. Az én „sikeres rendszerem”nek is vannak MLM-es vonásai, de nem mondható el egyértelműen róla, hogy MLM. Azért nem is neveztem így. És teljesen online végezhető a legnagyobb része!

  Gabella!

  Téged is beetettek? Hagytad magad? Őszintén sajnálom! De nem tudom, hogy ugyanarról a rendszerről van e szó, mert ha nem, akkor lehet, hogy beetettek. De ha egyről beszélünk, akkor csak nem ismered a rendszer lényegét és ami fontos, NEM TUDOD HASZNÁLNI!!! És nem tudod kihasználni! Valóban egy kicsit bonyolult a rendszer, valóban meg kell azt tanulni használni. Ennyi áldozatot szerintem megér!

  Ki hogy van vele, én szeretek inkább bonyolultan sok pénzt keresni, mint egyszerűen keveset!!! 🙂

  Örülök, hogy ott lesztek a tanfolyamon!

 • Gabella

  2008. június 17. kedd

  Anikó! Azt hiszem, sejtem mivel foglalkozol… Engem is beléptettek ebbe a vásárolgatós dologba, de még egy embert nem léptettem magam alá… Nem akarok senkit beetetni.

 • Rácz Annamária

  2008. június 17. kedd

  Sziasztok!

  Én is részt veszek a tanfolyamon, mert most úgy érzem, hogy ez az egyetlen út. Az internet segítségével eljutok olyan potenciális ügyfelekhez is, akikhez egyébként nem tudnék.

  Érdekes, hogy én is foglalkozom MLM rendszerrel. Nálunk jók a termékek, mi legalábbis nagyon szeretjük, és még meg is fizethető. De a gyerekek lekötik az egész napomat, amíg alszanak, addig tudok dolgozni, vagyis helyhez vagyok kötve (és a számítógéphez)! Az MLM-es munkát nem lehet kizárólag otthonról végezni (kivéve az online MLM-et)

  Csiri!

  Köszi a hozzászólásodat a blogomon!

 • Zeze

  2008. június 17. kedd

  Szia Anikó és Többiek!
  Igen, jelentkeztem a tanfolyamra, sőt ma már el is utaltam a részvételi díjat. Lesz ami lesz. Nem abban bízom vakon, hogy „Gazdagmami” egyetlen küldetése, hogy minket meggazdagítson, hanem abban, hogy az ő sikeres vállalkozása éppen attól válhat még sikeresebbé, ha minket is sikerül elindítania az úton.
  Múltkor én is belesétáltam egy újgenerációs MLM-es ajánlatba. Lehengerlő volt a marketinges manipuláció és már majdnem elhittem, hogy hülye vagyok, ha nem csatlakozom most azonnal, de aztán megnéztem, hogy tulajdonképpen mit is árulnak és kiderült, hogy a termékek itt is ugyanolyan jellegűek mint a többi 1000-nél. (Olcsó noname vegyiáruk, divat-biocuccok pl. ezüstkolloid 50%-kal drágábban, néhány közismert márka 20-30%-kal drágábban mint a boltokban.) Na és persze kötelező kezdőcsomag és havi fix költés. Az utóbbiakkal nem is lenne bajom, hiszen ha tényleg több százezret kereshetnék ezzel a rendszerrel havonta, akkor rááldozhatnék 10-12 ezret a rendszeres vásárlásra. Csak olyan sovány a termékpaletta, hogy ezzel nem lehet egy drogériás nagybevásárlást kiváltani és ráadásul még többet is fizetsz, akkor meg hol éri? Ha meg én nem hiszek benne, akkor másnak sem tudom „eladni” a dolgot. Hacsak nem vagyok olyan gátlástalan, hogy kicsit szépítek rajta, de ez nekem nem megy… Várom már azt az időt, amikor végre az MLM-ek is tisztességes árukat kínálnak és nem beetetés révén és a legfrissebb internet nyújtotta újdonságokkal manipulálva kell becserkészniük a jóhiszemű érdeklődőket. (Anikó, ha a Te „sikeres rendszered” más és publikus, akkor privátban szívesen olvasnék a részletekről. Több vas a tűzbe…)
  Az online-vállalkozás éppen azért szimpatikus, mert leginkább saját magadon (kitartás, önképzésre való hajlandóság) múlik, hogy mit érsz el, nem pedig másik 100 ember szorgalmán, lelkiismeretességén, tehetségén…

 • Anikó

  2008. június 17. kedd

  A vállalkozóvá válás támogatási rendszer már 10 évvel ezelőtt is működött, én igénybe is vettem anno. Viszont csak fél évig adták, nem volt nagy összeg, gondolom ma sem az. Ezzel az a baj, hogy ha nincs mögötted egy nagyon jó ötlet, (tervezés és minden előkészület nélkül vágsz bele abba az ismeretlen lecsóba) nem rendelkezel megfelelő anyagi háttérrel a megvalósításhoz, akkor könnyen bukta lesz a vége. Ugyanis egy vállalkozásnak (még ha egyéni is) akkora a működési, fenntartási, és járulékos költsége, hogy egy pár hónap és úgy átcsap mínuszba, hogy észre sem veszed. Hiába gondolkodsz pozitívan, ha az élet nem a te elképzeléseidet igazolja. Ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni, nem szabad fejest ugrani az ismeretlenbe.

  Mindezt nem azért írom le, hogy lebeszéljelek benneteket bármiféle vállalkozásról, de akinek fogalma sincs az egész vállalkozósdiról annak könnyen és gyorsan beletörhet a bicskája.

  Ezért működnek most sikeresen pl az MLM és hasonló üzletek, mert van amihez mág vállalkozói sem kell és a kezdő anyagi befektetés sem számottevő, mégis működik.

  Mindezeket tapasztalatból írom, én már kipróbáltam mindent amit csak lehetett. Ma az online vállalkozásoké és a kis befektetést igénylő MLM üzleteké a jövő!

  Egy számomra bizonyítottan sikeres rendszer sikeres tagja vagyok ma is vállalkozói nélkül, viszont a családi vállalkozásunkat kihasználva szeretném most kipróbálni magam az online vállalkozásban az Ági segítségével.

  Én úgy tervezem, hogy e sikeres rendszer által nyújtott bevételekből fogom felépíteni az online vállalkozást, majd annak a bevételét visszafektetem abba a jól működő „befektetésbe”. Mindezekkel egyidőben nem teszek más csak a pénzemet KÖLTÖM. Szó szerint! Vásárolok és (ki)költöm a pénzem, mert miközben azt elköltöm vhol az szépen megfiadzik! 🙂

  Mindent bele!

 • Gabella

  2008. június 17. kedd

  Csiri! Nem is annyira off ez, engem érdekelnének a részletek!

 • Csiri

  2008. június 17. kedd

  Tudjátok, hogy a vállalkozóvá válást a munkaügyi anyagilag is támogatja? És azt, hogy a kismamák is részesülheznek képzési támogatásban?

  Bocs, ha off voltam, de épp most kaptam meg a családinet rss értesítőjét.

  Ja igen, azt gondolom hogy a kötelező felkészülés a vállalkozóvá váláshoz, az hogy megtanulj pozitívan gondolkodni. Addig jobb ha el sem kezded, de erről már volt itt szó, csak azt hiszem nem lehet elégszer elmondani.

  játszatok ma is!

  Üdv:Csiri

 • Dóra

  2008. június 17. kedd

  Sziasztok mindenki!

  Nagyon köszönöm az elismerő szavakat és a sok gratulációt. Pár reakció, a teljesség igénye nélkül.

  Bár nevezhetjük kiváltságnak a vállalkozás lehetőségét, én mégis inkább vállalkozó szellemüségnek nevezném, kortól, nemtől, és anyagi helyzettől függetlennek. Nem kell nagyban indulni. A riportban elfelejtettem emliteni, hogy az egész boltnak volt felvezetője: majd egy évig kismamaöveket árultam különböző online módokon, akit érdekel, még megnézheti első, házi tákolású honlapomat: http://www.kismamaov.hu (mindenki gondoljon amit akar 🙂
  Ehhez nem kellett más mint pár tizezer forint, egy varrónő és némi fórumozás – ja, meg egy domain, de ez belefér a pár tizezerbe. Több száz darabot adtam el belőle a kismamák megelégedésére. Ami pénz bejött, azt újabb alapanyagba fektettem és egyre többet gyártottunk. Most is igy van ez: a vállalkozás lényege, hogy ami pénzt kitermelsz, azt visszaforgatod és igy cseperedsz… fizetést nem veszek föl, egyenlőre, gyesen vagyok még és nem élünk nagy lábon, be van osztva a havi fix, figyelek mit veszek a boltban és mire mennyit költünk. Ez nem aranybánya, hanem nekem egy lehetőség arra, hogy a mindennapokban olyannal foglalkozzak, amit szivesen teszek, egy választás, amit megtettem.
  Zeze: banki hitelt nem vettem föl, de un. tagi kölcsönnel indultam, ami azt jelenti hogy üzlettársam hitelezett. Most ezt termelem vissza neki, ő nem dolgozik a cégben, befektet.
  Vagyis lehet úgy is indulni hogy nincs pénzed csak jó ötleted, kidolgozott terved és hiszel benne. Nem kell mindent egyedül csinálni, be lehet vonni másokat is, akik hozzá tudnak tenni a tervedhez vmi olyat, ami neked nincs.
  Hajrá mindenki!
  🙂
  ui: sajnos Magyarországon a ruhagyártás (könnyüipar egésze) haldoklik, a kinai ruhaipar tönkre tette, igy az itthoni gyártás nem túl kifizetődő, de lehet próbálkozni. Vannak ötleteim, lehet kérdezni 🙂

 • Anikó

  2008. június 17. kedd

  Én is szeretnék gratulálni Dórának!
  Viszont egy ilyen üzlet megnyitása valóban merész vállalkozás. De más a helyzet Budapesten és más vidéken. Mások az anyagi viszonylatok. Vidéken sajnos nem profitálna egy ilyen üzlet, mert a vidéki kismamáknak nem az a gondjuk, hogy mit is vegyenek fel, hogy jól nézzenek ki kismamaként is, hanem hogy meg tudják teremteni az új családtag érkezéséig a megfelelő körülményeket. Egyszerűen nem tehetik meg, hogy magukkal ilyen módon foglalkozzanak. Sajnos van akinek már ott kezdődik a gondja, hogy havonta egyszer be kell utaznia a közeli városba egy-egy vizsgálatra, hiszen ennek is anyagi vonzata van.
  Kismama koromban nekem is volt egy pár saját készítésű ruhám, és én is minden pénzem inkább a gyermekemre fordítottam. Varrtam és kötögettem nagyon sok és nagyon szép kis ruhákat. Így is nagyon sok olyan dolgo van a ruhaneműkön kívül amit ha akarnánk sem tudnánk magunk előállítani. Gondolok itt pl. az eldobható pelenkákra, ami ugye pótolhatatlan és nem kevés pénzbe kerül, amíg a gyermek szobatisztává nem válik.
  Dóra réspiaca a jobb módú kismamákat célozza meg, akik mögött van egy jó keresettel rendelkező férj vagy család, vagy ő maga is jobb anyagi háttérrel rendelkezik.
  Valljuk be, a kismamák nagyobb részének nem ilyen fényes az anyagi helyzete. Ilyenkor minden forint számít, mit hova és mire költünk.
  Ezért úgy gondolom, hogy a legtöbb kismama másképp gondolkodik. Nem az a fontos, hogy hogy néz ki, hanem, hogy hogyan tudna vmi plusz jövedelemre szert tenni, hogy a Gyes alatt a kiesett fizetését pótolni tudja.
  Ezért ajánlom nektek a gazdagmami tanfolyamot, jelentkezzetek minél többen, ha van vmi jó ötletetek. Higyjétek el az online vállalkozás nagyon jó dolog, sokkal kevesebb pénzbe kerül a beindítása, mint egy offline üzleté.
  Zeze, Annamária, Gabella! Ott lesztek a tanfolyamon?

 • Gabella

  2008. június 16. hétfő

  Így van! Hogy a 3. gyereknél már megengedhessük magunknak! 😉

 • Rácz Annamária

  2008. június 16. hétfő

  Valóban!

  Ezért is vagyunk ezen az oldalon!!!!!

 • panyizsuzsi

  2008. június 16. hétfő

  A 6000Ft-os nadrág témához:
  NEM a vásárlási igényeinket kell a pénztárcánkhoz ígazítani, hanem a pénztárcánkat szabjuk az igényekhez! Erről szól a vállalkozás, befektetés.

 • Rácz Annamária

  2008. június 16. hétfő

  Sziasztok!

  Én is szeretnék gratulálni Dórának!
  A 6000 Ft-os nadrág bizony nekem is drága. Nekem az anyukám varrta a nacikat, ő gyönyörűen varr. Már gondoltam rá, hogy vele együtt csinálunk valami üzletet, de fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá.

 • Gabella

  2008. június 16. hétfő

  Zeze! Hogy én mennyit gondolkodtam ezen! És nem szántam egy nadrágra 6000-et, inkább anyagot vettem, és megvarrtam a nadrágot magamnak 1500-ból, aztán ahogy kifogytam, kb. ugyanannyiért el is adtam egy ismerősnek… (De nem vagyok varrónő, nem is nagyon szeretem csinálni, csak hát a szükség nagy úr!)

  Dórának gratulálok! Látható, aki mer, az nyer!

  (Viszont egy ilyen bolt nálunk – Békés megye – halálra ítélt vállalkozás.)

 • Szigeti Ami

  2008. június 16. hétfő

  Dóra, én is szeretnék csatlakozni a gratulálók táborához! Nagyon ízléses a honlap. Nekem külön tetszik a névválasztás is!

 • Zeze

  2008. június 16. hétfő

  Hát igen, egy ilyen interjú fényében minden olyan szépnek és egyszerűnek tűnik… Csak annyi kérdésem lenne Dórihoz, hogy szüksége volt-e vállalkozói hitelre és ha igen ennek nagyjából milyen feltételei vannak? (Természetesen nem konkrét számokra vagyok kíváncsi.)
  Tényleg nagyon ízléses és divatos darabokkal foglalkoztok és a weboldal is nagyon igényes (így laikus szemmel). Az üzlet helyét is nagyon jól sikerült megválasztani, mert arrafelé még tényleg kedvező árfekvésűnek mondhatjuk a kínálatot.

  Viszont szerintem még mindig van egy olyan piacrés, ami azokat a kismamákat célozhatná meg, akik ezt még nem engedhetik meg maguknak, de azért szívesen áldoznának a divatosabb, minőségi öltözködésre. Talán néhány kreatívabb magyar szabó-/varrónőnek kellene elgondolkodnia ezen…

 • Kriszti

  2008. június 16. hétfő

  Gratulálok Dóra!
  Tényleg elismerésem, hogy bele mertél vágni!
  Toronyi Annának csak annyit írnék, hogy követendő valóban, de ha nincs meg az anyagi fedezet, hiába vannak a tervek, ötletek.
  Vannak dédelgetett álmaim, tervecskéim, de az anyagi részét eddig nem sikerült összeszednem. Pedig én is bátor vagyok! 🙂
  Félre ne értse senki tényleg szívből gratulálok Dórinak, és minden elismerésem az övé!

 • Móni

  2008. június 16. hétfő

  Szia Dóri!

  Ihletet adtál és egy újabb lökést! Köszönöm, és gyönyörű napokat!

  Két gyereket könnyen lehet – egy idő és kellő ellazultság után – gardírozni, még hármat is, a negyedik már kisujjból kirázandó…

  Szép babyboom-ot nálatok is!

 • Toronyi Anna

  2008. június 15. vasárnap

  Minden elismerés Dórinak! Igazán bátor cselekedet saját vállalkozást nyitni, és feladni az alkalmazotti „kényelmet”.

  Gratulálok, és tényleg követendő példa!

 • Ani

  2008. június 15. vasárnap

  Kedves Dóra!Gratulálok!További sok sikert,erőt és egészséget kívánok!

 • Varga Tímea

  2008. június 15. vasárnap

  Gratulálok! Igy kell ezt csinálni.

 • panyizsuzsi

  2008. június 15. vasárnap

  Gratulálok Dóri! Tök jól csinálod!

 • Farkas Anikó dr.

  2008. június 15. vasárnap

  Gratulálok, Dóra!