A hónap ügyfele: „Merni kell és tervezni!”

Család és vállalkozás egyszerre vagy inkább családi vállalkozás? Van, aki egyedül próbál vállalkozásba fogni és vannak, akik a házastársukkal közösen indítanak céget. László Ágnes és férje, az Ecobaby.hu alapítói az utóbbi utat választották – sikerrel.

VÁ: Hogyan lettél vállalkozó? Mióta foglalkozol ezzel? Miért éppen ezt a témát választottad?

bhp_0122LÁ.: Már kisfiam születése előtt, várandósságom alatt kiválasztottam egy utat, módszerekkel, elvekkel, amit követtem terhesség alatt, szüléskor, babanevelés során és valahogy mindig úgy adódott, hogy szívesen fordultak hozzám barátnők, ismerősök tanácsért, kérdezték a tapasztalataimat, véleményeket és segítséget kértek tőlem, ha valami gond volt. Aztán elértünk egy olyan pontra, amikor nekünk volt szükségünk segítségre, mert a kisfiam mozgásfejlődése nem a megfelelő ütemben haladt. Ezt éreztük, észrevettük mi is és igazolták szakmai szemek is. Amellett, hogy szakemberhez vittük, gyógytornászhoz, felkutattam egy olyan babahintát, ami játékosan fejleszt, hogy itthon is használjuk, egészítsük ki a kezeléseket. Fontos volt, hogy természetes alapanyagokból készüljön, ha festett, akkor bababarát festékkel, jó minőségű legyen és tartós, de szép is! Megvettük, szerettük, nagyon sokat segített és észre se vettük, hogy szórakozás közben milyen szépen fejlődik, imádta ő is. Aztán kérték az ismerősök, azok ismerősei és természetes volt, hogy vállalkozást építsünk köré, így még több szülőhöz eljutunk és segítünk, saját tapasztalatainkkal. Ez lebeg mai napig a szemem előtt, mindig, hogy mi is jártunk ebben a cipőben és minden szülőt úgy szolgálunk ki, ahogy az nekünk is jó lenne.

VÁ.: Hogyan tudsz időt szakítani a rengeteg teendődre a gyermeknevelés és a család mellett?

LÁ.: A férjemmel közös vállalkozásunk az ecobaby. Első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy ezt is, ahogy a szülést és gyereknevelés minden kérdését és döntéshozatalát, együtt csináljuk, így azt gondolom, hogy előnyben vagyok olyan anyákkal szemben, akik pici gyerek(ek) mellett úgy dolgoznak, hogy alvásidőbe zsúfolják a tennivalókat, sőt éjszakába nyúlóan dolgoznak. Én általában alvásidő alatt végzem el a csendesebb itthoni munkákat, főzök, vasalok, ruhákat hajtogatok és ha mindennel kész vagyok, akkor cikket írok, hintát csomagolok, ügyfelekkel egyeztetek. Nekem fontos, hogy rendben legyen a lakás, mert ha nincs rend körülöttem, nem tudok másra koncentrálni. Így is elég nagy feladat az időmet úgy beosztani, hogy jusson idő mindenre, de az időbeosztás nekem azért is fontos, mert ha nem meghatározott dolgokat csinálok meghatározott időben, akkor csaponganak a gondolataim és miközben egy dolgot csinálok, a háttérben azon gondolkodom, hogy mit kell még tennem és vajon mindenre sor kerül-e aznap. Igen, az AZNAP nálam fontos, mert egyáltalán nem jellemző rám a „majd holnap megcsinálom”…. így viszont jól tudok haladni és mindig megkeresem a megoldást arra, hogy minden tervezett dolgot el tudjak végezni, ez visz előre. Tervező és célkitűző típus vagyok, ami jelenleg szerencsés, mert nem arra figyelek, hogy milyen nehéz nekem, hanem arra, hogy milyen jó lesz, ha a céljaimat elérem és ettől nagyon lelkes vagyok. Ugyanolyan izgalommal olvasok minden hozzászólást a facebook oldalon, minden e-mailt, ami az ecobabyre érkezik, szeretettel kezelek minden kérdést, óhajt, sóhajt minden nap, mert tudom, hogy így nyerem el majd az anyák bizalmát.

László Ágnes EcobabyNálunk is vannak kötelező programok, például a kisfiammal eljárok tornára, úszásra, a minden napi friss levegős séta is kötelező, de van egy olyan házi szabályunk is, hogy minden nap eltöltünk 40 perc minőségi időt kettesben, a férjemmel, ez azt jelenti, hogy nem a tévét bambuljuk, hanem leülünk egy pohár borral vagy anélkül és csak egymásra figyelünk. Ezek is beleférnek, nagyon ritkán érzem azt, hogy túl rövid a nap.

Nagyon jó érzés, hogy a család is mellettem áll és ha segítségre van szükség, jönnek a védangyalok  Az egyetlen dolog amiben segítséget szoktam kérni, az a gyerekfelügyelet, családon belül megoldjuk, amikor szükséges, de szívesen jönnek különösebb hívogatás nélkül is szerencsére és olyankor kihasználom az időt (például most is a nagymamája sétáltatja, így én tudok Neked válaszolni :))

VÁ.: Melyik tanfolyamunkon tanultál? Miben segített neked a tanfolyam?

LÁ.: A Gazdagmami tananyagokból mindegyiket elolvastam, tanultam is rengeteget belőlük. Gyakorlatilag ezekből az anyagokból tanultam meg, mi az a „csomag”, amivel érdemes elkezdeni egy ötlet megvalósítását vagy egyáltalán felmérni, hogy az ötlet életképes-e és köszönettel tartozom, mert igen, nagyon jó és működő ötleteket kaptam! Teljes mértékben elégedett vagyok a teljesítményünkkel! A hírleveleket mai napig olvasgatom és követem a cikkeket is.

VÁ.: Mi a honlapod címe? Saját készítés vagy valakivel csináltattad? Milyen szempontok alapján állítottad össze a témáját?

LÁ.: www.ecobaby.hu – a szerkezetet, a tartalmat, a terveket (mit? hova? hogyan? milyen fényképek? stb.) én ötlöttem ki, a megvalósításhoz segítséget kértem és kaptam egy számomra nagyon kedves embertől. Nem úgy nézett ki, hogy megálmodtam, mit akarok és azt kiadtam, mert arra nem volt keret, de nem is esett nehezemre összeszedni és megalkotni az anyagokat, szerettem! Nagyon sok szempontot figyelembe vettem: a legfontosabb az, hogy én milyen honlapra látogatnék szívesen… azt akartam, hogy legyen kismamás: szép és egyszerű, de megnyerő, értékes információt tartalmazzon, a fotók beszédesek legyenek, látni lehessen a lényeget, és hogy végre ne csak a babár koncentráljon az egész, hanem az ANYÁRA is! Az egyértelmű, hogy minden szülő a legjobbat akarja a babának, de az anyának is a legjobb kell, mert ha a szülő jól van, a baba is jól lesz 🙂

VÁ.: Miben tudsz segíteni az olvasóidnak? Milyen termékeid vannak?

LÁ.: A honlapon található összes terméket párommal, mi magunk is – első gyermekünk születését követően – kipróbáltuk, használtuk és nagyon hasznosnak találtuk és ajánljuk, mert 100%-ig biztosak vagyunk abban, hogy senki nem fog csalódni bennük. Az ecoBaby webshop abból a megfontolásból született meg, hogy szülőként más szülőknek ajánljunk olyan értékes dolgokat, amik nagyban hozzájárulnak a gyermekek egészséges fejlődéséhez. Nekünk is hatalmas segítség volt a babahinta, a borostyán nyaklánc és az egyedi játékokat is mi magunk is szeretjük! Termékskálánk bővülni fog, de az alapkoncepció és a minőség megmarad!

A honlapra csak természetes, bababarát anyagokból készült dolgok kerülnek, ezt folyamatosan teszteljük, és utánajárunk, mielőtt a terméket árusítani kezdenénk. Aggódó anyaként rengeteget olvastam, sok helyről tanácsot kértem szakemberektől a mozgásfejlődéssel kapcsolatban, és beleástam magam a megoldásokat illetően. Ezek után még biztosabb vagyok benne, hogy a babahinták a szülők segítségére válnak.
Kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra is, ezért minden általunk forgalmazott termék EU tanúsítvánnyal rendelkezik, ezen kívül minden termékünket tapasztalt szakemberekkel bevizsgáltattuk.

VÁ.: Mit szeretsz leginkább ebben a munkában?

LÁ.: Nagyon sok mindent, tulajdonképpen az egészet, úgy ahogy van. Sok szülő és nagyszülő fordul hozzám, tanácsot kér abban, hogy mit válasszon. Nagyon hálás feladat babákon segíteni, aztán pedig learatni az elégedett szülők dicséreteit. Nagyon sok jó véleményt kapunk, az anyák pedig nagyon lelkesek, válaszolnak, írnak, beszélgetünk, szóval így egy jó közösség is kialakul, nem csak az adok-veszek a lényeg. Végül is aki minket választ, biztosan szereti azt a kommunikációs stílust, amit képviselek, mert a kommunikáció és a kapcsolattartás teljes mértékben tükröz, így ez minden vásárlónkban közös. A facebook oldal karbantartása is élmény nekem, élvezem összeválogatni a képeket, megírni a szövegeket és amit nemrég állapítottam meg, hogy más szemmel járok a világban! Mindenben azt figyelem, hogy hogyan lehetne belőle poszt, hogy mások is láthassák. Érdekes.

VÁ.: Mire vagy a legbüszkébb a vállalkozásoddal kapcsolatban?

bhp_7369LÁ.: A visszajelzésekre, a köszönetekre és arra, hogy már az első hónapban elértük azt, hogy a vállalkozás bőven fenntartja önmagát és ezt azóta is tartjuk! Kiállításon is részt vettünk már, ezek nagyon nagy eredmények nekünk így az elején, hisz még gyerekcipőben járunk az alig négy hónapja működő webáruházunkkal.

VÁ.: Mit tanácsolsz azoknak, akik most szeretnének belevágni, akik még előtte állnak?

LÁ.: Sokan kérdezik, honnan az ötlet. Engem csakhogy homlokon nem csapott az ötlet… Egyértelmű volt, hogy ennek ez lesz a menete. A kisfiamnak kutattam fel egy babahintát, ami jó minőségű, biztonságos és árban elérhető. Megtaláltam, megvettük, ő is és mi is szerettük, mai napig használjuk! Aztán gondoltam, ez másokon is segíthet, barátoknak kellett egy aztán még egy, aztán barátok és ott volt az a pont, amikor így döntöttem, adjunk egy ilyen webshop+blog+facebook keretet ennek, hogy még több szülőhöz és babához eljussunk.
Merni kell és tervezni! Ha a tervek és a célok megvannak, talán még gyorsabban történik minden, mint ahogy az ember azt elvárja. A kommunikáció aranyat ér, ha az embernek megvan az a stílusa, ami nyerő a célcsoportnak, akkor nyert ügye van! Legjobb, ha benne vagy Te is a célcsoportban, mert akkor pontosan tudni fogod, hogy mikor mire van szükség…

20 Comments

 • Kovács Andrea

  2014. március 31. hétfő

  Kedves Ági!

  Véleményedet, tanácsodat szeretném kérni.
  Az lenne a kérdésem, hogy szerinted mennyire működik a valóságban, gyakorlatban, mennyire reális, hogy szinte ingyen sikeres vállalkozást, konkrétan webáruházat lehet felépíteni, üzemeltetni?
  Mi elég régóta próbálkozunk (nem pár hónap) és nem megy. Építünk folyamatosan tartalmat, kapcsolatokat építünk, termékbővítés, linkeket is építettünk, közösségi média, stb. Mégis látogatottság és vásárlás a béka feneke alatt.
  Hozzáteszem egy elég telített piacról van szó (egészség webáruház).
  Szerinted reálisan sikeres lehet egy ilyen webáruház úgyis, hogy SEMMILYEN pénzes reklámot nem raksz bele, pl. havi pár százezres adwords, facebook, stb.
  Ja és még azt is hozzá kell tennem, hogy nem szakmai vállalkozást indítottunk, nincs ilyen irányú végzettségünk és nagyobb, izgalmasabb tudásunk etéren, viszont sok interjút csinálunk szakértőkkel, de ez sem elég.
  Nagyon köszönöm válaszod!!!!!!!!!!!!!!

  • Vida Agi

   2014. április 07. hétfő

   Működhet, de sokkal lassabban fog beindulni. Keresőoptimalizálással, linképítéssel és nagyon aktív közösségi média kommunikációval tudod ingyen megoldani.

   • Kovács Andrea

    2014. április 08. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm válaszod! 🙂
    És ahhoz mi kell, hogy egy webáruház lendületesebben beinduljon, gondolok itt a nem ingyenes eszközökre? (a facebook és google adwords hirdetéseken kívűl)

   • Zsuzsa

    2015. január 14. szerda

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni, hogy hol tudok annak utánanézni, hogy az ikea szót használhatom-e a vállalkozásom nevében: ilyesmire gondolok: ikealma, ikeananász, kocsikea ….
    Nagyon sok inspiráló ötletet kapok tőled, bár még túl sok a zavaros fogalom, a sok idegen szó google adsense és a többi, de köszönöm!

    És mivel bíztatsz minket, hogy mit keres a vevő…én egy konkrét emil címet kerestem, ahol neked tudok írni, de csak hozzászólást találtam. Nem találok ilyen jellegű kapcsolatot…vagy ha van, jól el van dugva:) vagy én vagyok vak:D

    • Vida Agi

     2015. január 20. kedd

     Az Ikea szó jogvédett, tehát nem használhatod. Persze mindenféle ragozott meg szójátékos formában lehet használni és be is jegyzik a céget, de később probléma lehet belőle.

 • Judit

  2014. február 25. kedd

  Kedves Ági!

  Már rongyosra olvastam az Üzletanyu születik című könyvedet. Próbálom megérteni, feldolgozni és a mindennapjaimba építeni a tanácsaidat.

  De rájöttem, hogy nekem sokkal alapvetőbb dolgokkal kéne kezdenem a tanulást. Nem olyan régen beszálltam Apukám vállalkozásába azzal a céllal, hogy egyszer majd átveszem tőle. Ez egy kis autósiskola. Én eddig sem a szakmáról, sem pedig a vállalkozásról nem tudtam sokat. Amiben a tanácsodat kérném, hogy milyen könyveket lenne érdemes elolvasnom, hogy némi képet kapjak arról, hogyan is érdemes vállalkozni.

  Persze lenne még rengeteg kérdésem, ami a könyved olvasása közben merült fel bennem, hogy hogyan is kéne ezt a „jogosítvány-üzletre” alkalmazni, de ezt majd talán egyszer személyesen felteszem neked!

  Köszönöm!
  Judit

 • Kiss Dániel

  2014. február 18. kedd

  Szia Ági!

  Nagyon jó cikk, látom Ő is a Gazdagmami anyagokból tanult a legtöbbet, remélem, én is ilyen sikeres leszek.
  Mindenféleképp már rég óta követlek a facebookon, nagyon jó, és minden hétfőn megkapom a motivációs e-maileket, amiket azonnal elolvasok.
  Nagyon tanulságosak!

  Üdv: Dani

 • Újszászi Edit

  2014. február 07. péntek

  Kedves Ági!

  Most kezdtem bele az „50 online marketing tipp” olvasásába és máris az elsőként feltett kérdés és válasz is a lényegembe vágott. Aztán ennél a bejegyzésnél Dani véleménye is a CÉL fontosságáról. Pont EZ az én szakterületem: az ügyfelemmel közösen felkutatni azt a célt,karriert, ami nap, mint nap lelkesedéssel és kitartással tölti el. Mert bizony mindenkinek van ilyen! Erről szeretnék beszélni/írni Veled/Neked.
  Várom visszajelzésed.:)
  Üdvözlettel
  Edit

 • Dani

  2014. január 28. kedd

  Kedves Ági!

  Ülők az ülőgarnitúrán, kényelmesen, olvasom ezt a hasznos cikket, nagyon jó.
  Szeretem a pozitív példákat! Példa értékű, hogy mennyire szereti a munkáját. Ahogy a cikkben le van írva, ha a CÉL megvan később minden egyszerűbb!

  Üdv: Dani

 • Pásztor Eszter

  2013. november 28. csütörtök

  Kedves Ági,

  most rendeltem Tőled először, a Gazdagmami START programot, az infotermék jogi és számlázási téma keltette fel az érdeklődésem. Az infoterméken belül beszélsz az infotermék tevékenységi körével kapcsolatban, sajnos szj számot nem találok. Néztem a számlát, amit küldtetek az infotermékről, 5 % ÁFA van rajta, szj számot azonban nem találni. Azt szeretném kérdezni, hogy infoterméket milyen szj számmal lehet árulni?

  Köszönöm, kellemes napot kívánok Neked,
  Eszter

  • Vida Agi

   2014. január 03. péntek

   Többféle SZJ számmal is mehet, tanácsadás, oktatás, kiadói tevékenység egyaránt lehet. Már nem kötelező az SZJ szám a számlákon

 • Ágnes

  2013. október 23. szerda

  Kedves Ági!

  Kb. egy évvel ezelőtt találkoztam először a facebook-on Veled és azóta vagyok feliratkozva a hírleveleidre, melyeket szívesen fogadok és olvasok. Ezúton köszönöm szépen az eddigieket és várom a folytatást. 🙂
  Sajnos még nem sikerült a tanfolyamodat megvásárolnom, mert már elég régóta munkanélküli vagyok, de én lennék a legboldogabb, ha tehetném, hiszen akkor gyorsan hasznos tudásra tennék szert.
  Viszont ötleteim időről időre akadnak, melyekkel nem igazán tudok jelen esetben (tudás és pénz nélkül) mit kezdeni.
  Most is egy hasonló eset történt.
  Szeretném a véleményedet és a segítségedet kérni, hogy hogyan lehetne elindulni.
  Személyre szabható, egyedi kezdőoldalakat találtam ki, amelyek teljesen mások lennének, mint a most elérhetőek bármelyike.
  Úgy vettem észre, hogy nincs nagy választék ez ügyben.
  Nagyon szívesen osztanám meg az elképzeléseimet a Google-lel, de nem tudok angolul olyan szinten, hogy ezt fel tudjam vázolni nekik.
  A budapesti kirendeltségükhöz nem találtam elérhetőséget.
  Prototípus oldalt sem tudok készíteni, mert nem értek hozzá, megrajzolni szintén nem tudom, mert nem tudok ilyen jól rajzolni.
  Jelen helyzetben mi az, amit megtehetnék?
  Sajnos beiratkozni tanulni SINCS pénzem. 🙁
  Köszönöm szépen előre is a válaszod.

  • Vida Ágnes

   2014. február 20. csütörtök

   A SEED Alapítványnak is vannak ingyenes képzései, és a Dobbantó programnak is nézz utána. Vagy ha Baranya megyei vagy, akkor most indul siklóson EU-s támogatású vállalkozói képzés: bwonline.eu

 • Kéri Kálmán

  2013. október 14. hétfő

  Szia Bambi!

  Bár nem ismerem jól a Dreamweavert, de azt el tudom mondani, hogy a WordPresshez rengeteg különböző megjelenésű sablont, illetve bővítményt tudsz letölteni, amelyekkel a legkülönbözőbb módon tudod okosítani a weboldaladat. Pl. facebook, keresőoptimalizálás, képnézegetők, spam szűrő, keresés hogy csak egy párat említsek. Ezek legnagyobb része ingyenes, és ha az egyik nem tetszik, találsz másik variációt.
  Nézőpont kérdése, mi a „sima” html. Ha mindezt meg tudod valósítani Dreamweaverben, az már messze nem sima html, hanem egy igazán fejlett webes alkalmazás.
  A törhetőség szerintem nem igazán attól függ, hogy WordPress, vagy nem wordpress. Bármilyen weboldal feltörhető, ha bizonyos hibákat elkövet a fejlesztője.
  Nem vagyok a WP szószólója, viszont van egy weboldal, amit már másfél éve karbantartok, és nálam bevált. Az benne a legjobb, hogy építőkockaszerűen lehet tovább építgetni.

  Űrlapbeillesztés: ehhez kell egy kis trükk, amihez a custom fields shortcode nevű bővítményt használom. Létrehozok egy egyedi mezőt, aminek a neve urlap, belekopizom az űrlap kódját. Az oldal szövegében pedig csak annyit kell írni a megfelelő helyre, hogy [cf]urlap[/cf], és meg fog jelenni az űrlapod anélkül, hogy összekeveredne az oldal tartalmával. Ne felejtsétek el frissíteni az egyedi mezőt és az oldalt is.

  Remélem, ez segített.

  • Bambi

   2013. december 21. szombat

   Kedves Kálmán,

   Köszönöm, rengeteg infót zúdítottál rám. És persze nagyon jókat.

   Nálam a wordpress még kevés info után is, egyszerű sablonnal is piszkosul belassul, aztán szöszölhetek gomba módra. Ez normális? Mivel html oldal sosem lassul be.

  • Bambi

   2014. február 12. szerda

   Miért mondod Ági, hogy kell a wordpress még a legújabb anyagaidban is, ha önmagad fél éve nem írtál bejegyzést a gazdagmamira? ÉS Wolf sem írt a kommandojara. Ezek szerint nem is kell, csak ezt mondjátok, mert el kell adni a régi cuccokat? Felvilágosítanal?

   • Vida Ágnes

    2014. február 20. csütörtök

    A WordPress nem csak blogmotor, hanem honlapot is lehet vele készíteni. Számos olyan kiegészítője van, amivel pl. webáruházzá alakíthatod, ezenkívül keresőoptimalizálási szempontból még mindig verhetetlen. Az, hogy kell-e blogolni, célcsoport kérdése. Bizonyos témákban még mindig kell a blogolás, plusz azért is fontos, hogy ingyenes forgalmat szerezz. Ha van pénzed reklámra, nem muszáj blogolni.

 • Bambi

  2013. szeptember 28. szombat

  Sziasztok,

  Pár dolgot vettem tőled Ági, de gondban vagyok a kérdésem az volna:

  Elég e sima dreamweaverben összerakott html oldal a wordpress helyett online bizniszeléshez? Csak komment nem volna a html-ben, de blog igen.

  Azt hallottam sokkal jobb a sima html, mint a wordpress. Például űrlapot is sokkal könnyebb beilleszteni az egyszerű html oldalba.

  Dreamweavert ismerem kódokkal együtt, régóta foglalatoskodom ezzel, így a gyakori frissítés nem riaszt el. Inkább a sima html-ben játszadozom, mint sem a veszélyes, összetett és törhető wordpress-el (lásd Wolf Gábor egyik oldalát is feltörték, de ezek száma rengeteg).

  Szerintetek elég a sima html?

  • Vida Ágnes

   2014. február 20. csütörtök

   SEO szempintból a WP még mindig verhetetlen és sok olyan plugin van, amivel kiegészítheted, pl. fórummá, webáruházzá stb. Ráadásul egy hétköznapi felhasználónak sokkal könnyebb megtanulni ezt kezelni, mint a HTMLt-t.