Vállalkozásindítás baba mellett: a buktatók

Lássuk, mi az a 7 leggyakoribb nehézség, amivel szembe kell nézned, ha gyerekek mellől szeretnél vállalkozást indítani.

1. nehézség:
A család nem támogat

Hiába szeretnél otthonról dolgozni, ha a családod ezt hülyeségnek tartja és szerintük inkább a gyerekekkel meg a házimunkával kéne foglalkoznod. Az, hogy önálló vállalkozásba kezdjél otthonról szóba sem jöhet, „minek az, úgysem sikerülhet”. „Ezek a az internetes pénzkereséssel foglalkozó oldalak mind átverések” – ha a családod így gondolkodik, ha próbálnak lebeszélni, akkor bizony nagyon nehéz a helyzeted.

Két dolgot tehetsz:
1. tényleg feladod (de úgysem fogsz ilyet tenni ;))
2. bebizonyítod, hogy igenis képes vagy otthonról vállalkozva pénzt keresni (és így fogsz tenni, mert belevaló anyuka vagy :))

2. nehézség:
Kevés az idő

Egy kisgyerek mellett mindig kevés az idő, ezért nagyon fontos a szigorú időbeosztás, különben nem jutsz semmire. Pontosan meg kell határoznod, mikor fogsz dolgozni, mennyit fogsz dolgozni. Előre kell tervezned, melyik nap mit végzel el, de mindezt úgy, hogy ha csemetéd beteg lesz, rossz napja van, mégsem alszik, hamarabb felébred stb. akkor is haladnod kell a munkával. Jó, ha ilyenkor bevethető egy nagymama, nagypapa, vagy ha Apa hajlandó 1-1 órára átvállalni a gyermekfelügyeletet, míg te utóléred magad, de alapesetben soha ne a családi segítségre építs, hanem mindenképpen a jó időbeosztásra és előre megtervezett munkaidőre építs.

Erről írtam ebben az Instagram posztban is:

3. nehézség:
Kötött munka, határidők

Egyes munkakörök szoros határidőkkel, kötött munkával járnak együtt (pl. délután 2-4 között kell telefonálgatnod, 3-4 napod vagy egy nagyobb munka elvégzésére). Ilyenkor hiába tervezel előre, mert egy kicsi mellett gyakran felborul vagy elcsúszik a napirend. Éppen ezért szerencsésebb kezdetben olyan vállalkozásba fogni, ahol legalább 1 hétre előre tudsz tervezni az időddel és ahol nem történik semmi gond, ha nem tudsz mindennap folyamatosan dolgozni. Aztán majd később, amikor a gyermeked már nagyobb lesz, akkor belevághatsz abba is, ami tetszik, de kötöttebb munkaidővel jár.

4. nehézség:
Kevés a tudásod

Vállalkozóként folyamatosan fejlődnöd, tanulnod kell és rengeteg új területtel fogsz találkozni, amiről eddig fogalmad sem volt. Mint ahogyan egy munkahelyen, egy vállalkozásban is szükség van a folyamatos fejlődésre, tanulásra, csak amíg egy munkahelyen elküldenek továbbképzésre, szemináriumokra és konferenciákra, addig a vállalkozásodban magadnak kell továbbképezned magad, megkeresned a tanulási lehetőségeket, és mindezt kisgyerek mellett. Jó hír, hogy számtalan hely van a tanulásra, mint ez a blog és a kifejezetten vállalkozó anyukáknak szóló Gazdagmami képzések is, csak csinálnod kell.

5. nehézség:
Társaság hiánya

A távmunkánál egyedül dolgozol. Ez egyrészt jó: nincsen ott mögötted a főnököd, hogy zaklasson, másrészt rossz: ha elakadsz valamiben, ha kérdéseid merülnek fel, nehezebben találsz valakit, aki megválaszolja őket. Manapság már ez kevésbé gond, hiszen ott az internet, egy szakmai fórumban vagy blogban a legtöbb kérdésedre találhatsz választ vagy kérdezhetsz a többiektől. Sokan szeretik a munkahelyi hangulatot, a beszélgetéseket, hogy „van kihez szólni”. A Gazdagmami Facebook csoportokban megtalálhatod a társaságot.

6. nehézség:
A saját főnököd vagy

Az ember azt hinné, öröm főnök nélkül dolgozni, de sokak számára éppen ez a megerőltető. Önállóan kell beosztanod a munkádat, önállóan kell belefognod az új feladatokba, akkor is, ha nincs kedved, ha esik az eső, ha csak 4 órát aludtál éjszaka.

Magadra vagy utalva, ami jó, mert azt mondhatod, hogy alszol még egy félórát, és nem kell időre rohannod a munkahelyedre, de mindeközben meg kell küzdened saját magaddal is, hogy ha muszáj, akkor bizony neki kell fognod a munkának. Egy munkahelyen akkor is megkapod hó végén a fizetésedet, ha az idő nagy részét a büfében töltötted és csak annyit dolgoztál, hogy ne kössenek beléd, ha önálló vagy, akkor nincs pénz, ameddig nem végezted el a munkát.

7. nehézség:
Nincs többé lógás

A munkahelyen általában 8 órás munkaidő van, amit „valamivel” ki kell tölteni. Egyes helyeken munkával töltik ki, de a leggyakrabban a munkaidő beszélgetéssel, értekezlettel, íróasztal-pakolással, felesleges telefonálással telik el, és jó esetben dolgozol néhány órát folyamatosan is. Otthon a munkaidő csak a munkáról szól. A felesleges tevékenységek helyett néhány órát csak a munkára összpontosítasz, utána pedig játszhatsz a gyerekekkel, traccspartizhatsz a barátnőkkel, vagy ami csak jólesik. Tedd a szívedre a kezed: a munkahelyeden mennyi időt töltöttél értelmes munkával és mennyit ebédidővel, internetezgetéssel, kávészünettel? Hát nem sokkal jobb, hogy mostantól mindezt hasznos tevékenységekre fordíthatod?

7 Comments

 • Vida Ági

  2008. október 30. csütörtök

  Eni, a http://www.gazdagmami.hu/nyitolap/allaslehetosegek-otthoni-munkak oldalon gyűjtöm azokat a lehetőségeket, amiket felajánlanak és amit megfelelőnek találok, azokat teszem ki az oldalra.

 • Eni

  2008. október 30. csütörtök

  Sziasztok! Tudnátok segíteni… Itthon szeretnék munkát végezni. Szövegszerkeszté, borítékolás, cimkézés… 6 és fél hónapos a fiunk. Sok átveréssel találkoztam! Előre is köszönöm!

 • ftk

  2008. május 08. csütörtök

  Ó, értem. Van átfedés a te dolgaid, meg aközött, amit én csinálok. Bár én még csak most kezdtem. Egyébként gratulálok a Vidi Ritával készült interjúdhoz, igazán nagy sikere van!

  Ami engem illet, távmunkás vagyok: kutatok, írok (mostanában főleg honlapokra), néha fordítok, és webszöveggel meg webtartalom-elemzéssel foglalkozom – ja és tanítani is szoktam 🙂
  Van egy blogom is – ha nem netikátlan beírni ide – : http://tavmunkasno.blogspot.com . Sajnos csak sablon, mert én magam nem értek a honlapkészítéshez. Csak a tartalomhoz, de ahhoz egyre jobban 🙂

  Ha gondolod, folytassuk a beszélgetést magánban.

 • Vida Ági

  2008. május 07. szerda

  weblapokat készítek, meg könyveket, tananyagokat írok (pszichológiai témában, mert az az eredeti szakmám), de csináltam már fordítást is, meg újságírással is foglalkoztam egy ideig.

 • ftk

  2008. május 07. szerda

  Bizony, ebben egyetértünk. Én is gyerekek mellől dolgozó kismama vagyok, és bizony nem könnyű. Amúgy kérdésem lenne: te mivel foglalkozol a vállalkozásodban? Lehet, hogy fent van valahol, de nem találom…

 • Vida Ági

  2008. május 01. csütörtök

  ebben teljesen egyetértünk. én sem azért dolgoztam az első gyerek születésétől kezdve itthonról, mert annyira unatkoztam, hanem mert kellett a pénz és nem akartam begyöpösödni sem.

  a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy jó lenne dolgozni valamit, mert kéne a pénz és végülis idő jutna rá, aztán amikor már ott a munka akkor jönnek rá, hogy irtó nehéz megszervezni a dolgokat.

 • ftk

  2008. május 01. csütörtök

  Szerintem a kismama nem azért keres munkát, mert oly rettentően unatkozik, hanem mert 1, kell a pénz 2, nem akar kiesni és berozsdásodni, hogy aztán ne találjon vissza a munkaerőpiacra. Én legalábbis sosem szenvedtem időtúltengésben.