Szeretnék elindulni, de nincs ötletem…

Ez kedvenc kifogásom, amit vállalkozáson gondolkodó emberektől hallok 🙂 Valójában ilyenkor nem arról van szó, hogy egyáltalán nincs ötleted, hanem arról, hogy sok ötleted van, de lebeszéled magadat róluk. Az egyik ezért nem jó, a másik azért nem, többségében talán nincs is rá valódi indokod, ami miatt elveted őket, inkább csak bizonytalan vagy. De mitől is jó egy vállalkozási ötlet?

A jó vállalkozási ötlet nem attól jó, hogy egyedi és ilyen még nincs, hanem attól, hogy van egy éhes tömeg, akinek szüksége van rá, egy tudatos vagy még tudattalan igény, amit kielégít.

Bontsuk elemeire ezt a mondatot:

TÖMEG A nem jól fialó üzleti ötletek hátterében általában az áll, hogy túl kevés emberhez jutnak el, vagy úgy fogalmazzák meg őket, hogy már eleve csak egy szűk szegmenst szólítanak meg.
Ennek általában az az oka, hogy az ötlet kitalálója bezárta a saját gondolatait. Egy adott közegben, helyben, témában vagy célcsoportban él és gondolkodik és eszébe sem jut kitörni belőle.

TUDATOS és TUDATTALAN IGÉNY Ha például úgy gondolkodom, hogy „korcsolyatanár vagyok, tehát azokat kell elérnem, akik korcsolyázni szeretnének tanulni”, akkor sokkal kevesebb embert érek el, mintha abban gondolkodom, hogy
„azok a szülők a célcsoportom, akik szeretnék, ha a gyermekük sportolna” (ezzel már valamivel több szülőt érek el) vagy „azokat a szülőket szeretném elérni, akik egészséges gyermekeket szeretnének” (kvázi minden szülő ide tartozik).

El tudok tehát érni csak a korcsolyázással tömegeket? Nem! De az egészséggel igen – és utána már lesz kinek elmondanom, hogy miért érdemes pont a korcsolyát választani, olyanoknak is, akiknek soha nem jutott volna eszükbe korcsolyázni vinni a gyermekeiket. Így végül sokkal többen jönnek hozzám korcsolyázni, mintha csak azoknak próbáltam volna eladni, akik már amúgy is korcsolyaoktatásra szerették volna vinni a gyermekeiket.

Ne úgy gondolkodj „én csak korcsolyát tanítok”, hanem úgy, hogy „tömegeket szeretnék egészséges életmódra és mozgásra nevelni” – ez már nem „csak” egy vállalkozás, hanem igazi küldetés!

Mi történhet?

A legtöbb vállalkozás azért nem indul el soha, mert nem merik elindítani. Gondolkodnak rajta, forog a vállalkozni vágyó fejében, hogy „de jó lenne”, és „de mi lesz, ha…” és végül győznek a kétségek.

Tanácsadó pszichológusként, amikor valaki elmondja nekem, hogy egy számára nagy, nehéz döntés előtt áll, akkor mindig végig szoktuk beszélni az opciókat. Mi történhet, ha az egyik vagy a másik irányba indul el? Mi a legrosszabb, ami történhet? Mi lesz akkor, ha az megtörténik? Ez a módszer segít letisztázni a képet, rendszerezni a gondolatokat és szembenézni az akadályokkal.

Mi történhet, ha vállalkozni kezdesz?

1.opció Azonnal bejön Ez a legjobb variáció. Elsőre beválik a terved és fantasztikus sikereket érsz el szinte gond nélkül. Reális opció ez? Egyáltalán nem! Ugyanis nincs siker akadályok nélkül. A siker útja munkával, akadályokkal, küzdéssel van kikövezve. Csakhogy vannak, akik elbuknak az akadályokon, egy kis szél is képes eltéríteni őket az útjukról és vannak, akik továbbmennek. Ez nem az ötleten múlik, csak és kizárólag rajtad.

2.opció Több lépésben sikerül Erre van a legnagyobb esély: belekezdesz, nem megy annyira, javítasz rajta, tökéletesíted, megoldod a problémákat, építgeted, míg végül kialakul az a saját, egyedi, leutánozhatatlan rendszer, ami csak a tiéd és, ami valóban működik. A siker itt sem az ötleten, hanem csakis a te kitartásodon és kreativitásodon múlik. Mindig vannak, akik csak az akadályokkal foglalkoznak és azt várják, valaki elgördítse az útjukból a köveket, és olyanok, akik megkeresik a kiskapukat, vajon melyikük az életképesebb?

3. opció A sokadik ötlet jön be Ha nem jó volt az alapötlet, akkor mindig felmerül opcióként, hogy ha az első nem vált be, akkor kezdjünk egy újabbat. Vacak érzés, hogy nem jött be az első ötleted, nem hozta a várt eredményeket, ezt kudarcként élheted meg. De van egy hatalmas előnyöd: a második ötleted megvalósításánál már lesz tapasztalatod! Gyorsabban, könnyebben mész majd előre, mert már tudod, mit kell tenned és mi vár rád!

Kérdezz meg sikeres vállalkozókat, mind el fogják mondani, hogy a nagy sikert megelőzte néhány olyan próbálkozás, ami nem vált be. Ha az első sikertelenség után feladod, akkor viszont soha nem tudod meg, mi várt volna rád utána!

Hozzáteszem, az internetben az a remek, hogy az adott pillanatban be nem vált ötleteket parkolópályára teheted: az elkészült oldalt otthagyod egy időre, nem foglalkozol vele, de nem is szünteted meg teljesen – ismerek olyan oldalt, aminek a tulajdonosa egy évvel később ránézett a félbehagyott honlapjára és kiderült, hogy tömegek kezdték használni bizonyos funkcióit, amikre ők nem is gondoltak, hogy sikeresek lehet. Egy ötlet nem feltétlenül azért nem indul be, mert már van olyan, vagy nincs rá igény, az is lehet, hogy csak időzítés nem megfelelő, vagy annyival megelőzi a korát az ötlet.

4. opció Nem sikerül Mi történik, ha belevágsz egy ötletbe és nem válik be? Ez csak rajtad múlik. Vannak, akik feladják, vannak, akik átlépnek rajta és továbbmennek. Ez csak a hiten múlik. Van egy barátom, akinek az első online vállalkozása csúnya kudarcot vallott, holott a legnevesebb tanácsadók segítségével indította el. Mondhatta volna utána, hogy „Hát ez az online vállalkozás dolog egy kamu. Lám, még a legnagyobbak sem tudtak segíteni nekem.”
Ehelyett elindította a következőt és néhány hónap alatt sikerre vitte, mert tudta, milyen életet szeretne élni, és mindenáron meg akarta valósítani.

Tudod, mi a legrosszabb, ami történhet? Legfeljebb pár ezer Forintot és néhány hónapot eltöltesz azzal, hogy valami újat tanulsz és tapasztalatot szerzel egy új területen. Lehet, hogy nem válik be, de rengeteget tanultál, új gondolkodásmódokat ismertél meg, betekintést nyertél egy új világba és biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva valamikor még fel tudod használni ezeket a tapasztalatokat.

A teljes kudarc, mint opció akkor lesz a tiéd, ha igazából fogalmad sincs, hogyan szeretnél élni, ha magadban is bizonytalan vagy, vagy mégse 🙂

Tudod, milyen életmód az, ahogyan élni szeretnél? Ha ezt megfogalmazod magadnak, akkor csak az első 3 lehetőség eshet meg veled. Sokan egyáltalán nem tudják, mit szeretnének, csak sodródnak az életben. Persze jó lenne egy nagyobb ház, egy jobb kocsi, több pénz, de nincsenek konkrét képek a fejükben, ezért nem elég motiváltak arra, hogy tegyenek is értük.

Tudod, hogy milyen életmód az, ahogyan nem szeretnél élni? Ezt sokkal könnyebb megfogalmazni, ha ezt megválaszolod magadnak, máris tisztábban tudod látni az első kérdést is. Sőt: ha erre választ adsz magadnak, nagyon jó motiváció arra, hogy mindent megtegyél ellene.

Valójában nem a vállalkozási ötletekkel van a gond, hanem azzal, aki kitalálja őket. Először a célokat kell a fejedben rendbetenni, utána jöhet az ötlet és a megvalósítás, mert a benned levő szilárd alapok nélkül csak kártyavárat építesz.

38 Comments

 • Kereki Kriszta

  2011. január 15. szombat

  Hű, én most furát teszek, adok egy ötletet, amit nem szeretnék én megvalósítani, mert nekem más az utam.
  Láttam régebben egy külföldi terméket, Motivated Mums néven, egy határidőnapló-szerűséget, ami a házimunkát segít beosztani.
  Dolgozó szülőként nagyon nehéz, hogy a munka és gyereknevelés mellett a háztartásra is jusson idő, energia, én magam ráadásul itthonról dolgozva folyton küzdök vele; látom, mit kéne tenni -elpakolni, letörölni stb., de nem tehetem, mert tudatosan betartom a munkaidőmet.
  Azonban, ha minden napra valami kisebb dolog lenne beosztva, mondjuk ami belefér naponta fél órába, valahogy mégis úrrá lehetne lenni a káoszon, nem?
  Egy ilyesféle határidőnaplót kéne csinálni otthon dolgozó anyukáknak, amiben minden benne van, a napi teendőktől a heti, kétheti, havi stb. teendőkig, szépen elosztva. Így mindig minden ragyogna, mégsem szakadnánk bele 🙂 Vagy ez túlzottan idilli elgondolás?
  Én nem vagyok egy házitündér, ezért sem akarnék én írni egy ilyet.
  Viszont az első vásárlók között lennék, az tuti!

  • Vida Agi

   2011. január 17. hétfő

   Jó ötlet 🙂

 • Piros

  2011. január 06. csütörtök

  Szerintem mindenképpen csak olyasmiben szabad gondolkodni, amit szívesen végzel, amiben örömödet leled!
  A szükséges tudást úgyis megszerzed előbb-utóbb…
  Az a fontos, hogy ne kényszerből, ne csak a pénz miatt csináld, mert az nem tud kellőképpen motiválni. Ha pedig nincs meg a kellő motiváció, akkor igen kicsi a valószínűsége, hogy sikereket tudsz elérni majd benne. És, ha nem jönnek az eredmények, akkor hamarosan feladod, és nem érted, hogy miért is történt ez veled.

  • Vida Agi

   2011. január 07. péntek

   Lájk 🙂

 • Hanna

  2011. január 06. csütörtök

  Az ötlet az egy dolog, de az is kérdés, mire van igény?! Na meg legyen hozzáértés is 1 kevés……És ha ezek összetalálkoznak, akkor talán lehet belőle valami. 🙂

 • Szilvia

  2011. január 04. kedd

  Sokáig nekem sem volt ötletem és rengeteget agyaltam azon, hogy hogyan és mivel tudnék elindulni. Hozzáteszem, hogy olyan a szakterületem, ami alapból nagyon eszköz és költségigényes, és mivel nem voltam jó anyagi helyzetben ez nagyon megnehezítette a dolgomat.
  Majd egyszer csak megtalált az Ötlet. 🙂
  Megtaláltam, hogyan tudok a környezetvédelemben online vállalkozást indítani anélkül, hogy vagyonokat kellene költenem különböző eszközökre. És a szép benne az, hogy ezzel tulajdonképpen bárki eredményesen hozzájárulhat a környezet védeleméhez és ezáltal segíthet az embereken, amellett hogy pénzt keres!
  Ha érdekel, hogy ezt hogyan lehet megcsinálni, nézd meg az oldalam fenn a nevemre kattintva (www.karbonkredit.eu), vagy keress meg emailben: kornytech(kukac)gmail.com

 • Bognár Anikó

  2010. december 28. kedd

  Remélem nem baj Ági ha beteszek ide egy ajánlatot azoknak akiknek nincs ötletük, mert mi keressük az No1-et!!Az ajánlat a következő:
  A Rembraco cég szerbiai központja keres olyan vállalkozót ,aki elinditaná Magyarországon is a már 8 országban működő professzionális online MLM bizniszt. Nem szükséges semmilyen cég, vagy iroda nyitása, otthonról dolgozhat, és rá épülne az egész magyarországi hálózat. Tudnivalók erről: ehhez a státuszhoz ötcsillagos marketing igazgatói pozícióval kell belépnie a rendszerbe ami 1400 euróba kerül, viszont a jövedelme ezt messze túl fogja szárnyalni. Szükséges az angol, vagy a szerb nyelvtudás és természetesen a magyar.Feladata lesz a magyarországi csapat koordinálása, kapcsolattartás a cég vezetőivel, webináriumok megtartása, ez utóbbit persze később átruházhatja más kiváló munkatársaira.A rendszer a következő országokban már sikeresen debütált: Svájc, Szlovákia, Makedónia, Horvátország, Szlovénia, Szerbia,Montenegró, Bosznia. Az összes többi európai országból is jelentkezhetnek erre a pozicióra.
  A weboldal angol es szerb nyelven érhető el, amennyiben érdekelt, az információkért és a jutalékrendszer megtekintéséhez a nevemre kattintva található linken kell feliratkoznia nevével és emailcímével, az oldal alján (ez nem regisztráció)

  Amennyiben úgy dönt hogy belevág, kérem vegye fel velem a kapcsolatot ezen az emailcímen hogy megbeszéljük a további teendőket: anikobognar65@gmail.com

 • Dollarpapa

  2010. december 28. kedd

  Tetszik az oldal,csak így tovább.
  Üdvözlettel a jövö egy nagy vállalkozója:-))))

 • Kátya

  2010. december 26. vasárnap

  Szia Ági!

  Remélem, kellemesen teltek az ünnepek! Nekem csak részben, mert a férjem nem kapta meg az áhított állást, én pedig már tavasz óta munkanélküli vagyok. Tehát itt az idő, hogy megvalósítsam a terveimet, az ötleteimet. Szerinted, hogy iktassam ki a férjem állandó pesszimizmusát? :))) Számára is vannak ötleteim, de visszahúz a negatív gondolataival. Böngészi az álláshirdetéseket, amikre sorra kapja az elutasításokat. Kérlek, adj egy kis lelki megerősítést!!!
  Köszönöm.

  • Vida Agi

   2010. december 28. kedd

   A legjobb taktika, ha nem csak beszélgettek róla, hanem bevonod őt is a közös tervezgetésbe és a tanulásba is. Mutass neki példákat, sikeres vállalkozókat, online vállalkozókat, akik már megcsinálták, példákat, ötleteket, lehetőségeket! (vagy hallgassátok meg együtt a január eleji ingyenes Gazdagmami webináriumot, hátha az meghozza a kedvét ;o))

 • Hajni

  2010. december 23. csütörtök

  Hűű Ági, nagyon szépen köszönöm a karácsonyi ajándékot. Sokkal jobb ez a megoldás mint egy szimpla üdvözlőlap. Látom az archívum is megjelent az oldalsávban, na ennek meg különösen örülök. Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok én is neked és az egész csapatodnak.

  Hajni

  • Vida Ági

   2010. december 23. csütörtök

   Köszönöm 🙂 Boldog Karácsonyt!

 • tanomoni

  2010. december 20. hétfő

  Köszönöm Ildikónak, GrafoGizinek és Dénesnek a segítséget!
  Sikerült:)

 • VKati

  2010. december 20. hétfő

  A hét végén tanultam valakitől egy nagyon jó gondolatot:
  Átlagos gondolatokkal átlagos célokat tudunk elérni.
  Az átlagon felüli célok eléréséhez átlagon felüli gondolkodásra van szükségünk! És ezt én teszem hozzá: valószínűleg nem átlagos erőfeszítéseket kell tennünk hozzá.
  Hajlandóak vagyunk-e megfizetni az árat?

 • Bazsanna

  2010. december 20. hétfő

  Kedves Ági, rengeteget olvasom a cikkeid, és a hozzászólásokat is. Sok erőt merítettem belőle ahhoz, hogy alapvető változtatásra szánjam el magamat. Ötletem rengeteg van, de most a viszonylag „biztos” vagy biztonságosnak tűnő megoldást választottam, ugyanazt a munkát saját vállalkozás keretén belül fogom végezni. Eddig csak elkezdtem a honlap építgetést (?). Még kicsit döcögős, és a hírlevél nélkül még nem sokat ér, és most talán csak pont az nem derül ki az oldalamból, hogy mitől lenne különleges az én cégem, miért pont engem válasszanak.
  Most, hogy ezt leírtam, számomra is egyértelműbb mit rontottam el eddig.
  Bocs, ha a monologizálásommal zavartalak, de pillanatnyilag csak veled (veletek) tudom megosztani a problémáimat.

  Ha egyszer készen leszek jelentkezek újból, mert szeretnék a vállalkozni vágyóknak segítséget nyújtani adózási és egyéb adminisztrációs feladatokat illetően.

  Még egyszer köszönöm az eddigi rengeteg segítséged.

 • Bernadett

  2010. december 19. vasárnap

  Ági, szuper bejegyzés! A legutolsó mondatban van szinte az összes igazság. 😉

 • Molnár Gyula Szilárd

  2010. december 18. szombat

  Az ötletek csak akkor érnek valamit, ha észre is vesszük azokat. Utána mérlegelni kell, hogy miből mi következik. Nem szabad feladni a megvalósítást az első kudarc után, hiszen nem kudarc az, hanem a továbblépés lehetősége. A hit elengedhetetlen abban, amit csinál az ember. Merni, merni kell!

  • Vida Agi

   2010. december 18. szombat

   Gyönyörűek a festményeid, gratulálok! 🙂

   • Hajni

    2010. december 20. hétfő

    Nekem is tetszenek a festményeid. Csak így tovább!!!

 • Renáta

  2010. december 18. szombat

  Az ötletek szerintem elég fura teremtmények. Néha nagyon nem akarnak jönni, és néha mint valami villámcsapás lecspódnak egy pillanat alatt. (Legalábbis nálam.) Mindhárom könyvem címe egyetlen egy pillanat alatt csapott le, és egy percig nem gondolkoztam rajta jó lesz-e a cím, egyszerűen leírtam és onnantól kezdve azzal a címmel dolgoztam. Viszont a maga a tartalom kitalálása néha iszonyú hosszú időt vesz nálam igénybe. Volt hogy egy év alatt állt össze mi is lesz pontosan a tartalom.
  De amikor Ági szövegeit olvasom, mindig tele leszek energiával és az ötletek is könnyebben jönnek. Olyan sok tartalom van egy-egy bejegyzésében is, hogy azzal mindig lök rajtam egyet előre a munkában. Imádom 🙂

 • Patak Cs. Gyöngyvér

  2010. december 17. péntek

  Én még Kiyosaki(?) gondolatát tenném hozzá:

  A statisztikák szerint 10 vállalkozásból 2 működik.

  Hogy gondolkozik a legtöbb friss vállalkozó? Elindít egy vállalkozást, és imádkozik, hogy benne legyen a 10-ben.

  És hogy gondolkozik egy „sikerre ítélt” vállalkozó? Ha kell, 10 vállalkozást is elindít, és abból 2 biztosan sikeres lesz – annyira, hogy az fedezi a másik nyolc okozta veszteségeket is…

  Nem biztos, hogy a legelső a tuti tipp… Az a kérdés, tovább tudunk-e lépni.

  • Patak Cs. Gyöngyvér

   2010. december 17. péntek

   Bocs… freudi elszólás:) helyesen: azon imádkozik, hogy benne legyen a 2-ben!!! 🙂

   • Lívia

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági! Én is nagyon köszönöm neked ezt a bejegyzést! Nagyon egyetértek vele, főleg az utolsó bekezdéseddel, illetve a következőkkel: „A legtöbb vállalkozás azért nem indul el soha, mert nem merik elindítani…” Arról amit írsz eszembe jutott egy blog, amit nemrég olvastam Nógrádi Bence tollából, amit egy üzleti klub (www.milliomos.hu) tagjainak küldött.”Hogyan szüntessük meg az állandó aggódást?” Nagyon hasznos írás, ajánlom mindenki figyelmébe! Emellett pedig úgy gondolom, – kapcsolódva Gyöngyvér bejegyzéséhez – egy sikeres vállalkozás elengedhetetlen feltétele egy profi üzleti tanácsadó, és ha ez adott, máris nagyobb esély van, hogy abban a bizonyos kettőben legyél…:)

 • Pali

  2010. december 17. péntek

  Szerintem az egyik legfontosabb dolog, hogy Te magad higgy abban, amit csinálsz! Ez azt is jelenti, hogy akkor is kövesd a célodat, amikor a párod, családod többi tagja, sőt, még a legjobb barátaid is azt mondják: csacskaságon töröd a fejed. Szinte biztos lehetsz benne, hogy kapsz majd egy-két „Én megmondtam”-ot. Ezekben az esetekben be kell rakni a spájzba pont ugyanannyi „naugye” kártyát, és ha eljön az idő, és beindul a biznisz, előrántani őket.

  Amellett sokkal könnyebb úgy felépíteni egy online vagy offline vállalkozást, hogy közben nincsenek megélhetési problémáid. Lehet, hogy ez hullámzó motivációhoz vezet, de amikor csinálod, akkor viszont „szívvel-lélekkel”. (c) Sales-Akadémia ; )

 • Szalkai Titi

  2010. december 17. péntek

  Nagyon igaz, amit Ági írt. Köszi!

  És még energia pszichológusként hozzáfűznék dolgokat.

  Először meghatározzuk a célt: mondjuk naponta X forintot szeretnénk keresni, kellemes és hasznos munkával.
  A legtöbb ember, akit inkább lúzernek neveltek, nem veszi észre, hogy ez a megfogalmazott cél nemhogy nem viszi őt előre, de egyenesen alattomos ROSSZ ÉRZÉSEKET, kifogásokat ébreszt benne. „Minek az nekem?”, „Nem érdemlem meg.”, „Kevésből is ki lehet jönni.”, „Az élet nem habostorta, szenvedni kell” „Anyám meg a szomszéd is azt mondta, hogy ez nem fog sikerülni”. stb. stb. Tehát, vagy olyan célt kell megfogalmazni, ami teljesen jó érzésekkel áraszt el minket, vagy észre kell venni és kezelni kell valahogyan ezeket az önkorlátozó hiedelmeket, ha előre akarsz jutni. Mert különben szabotálni fogják az utadat. A jó hír, hogy például az ÉFT-vel (Érzelmi Felszabadítás Technika) a kifogások kinyírása elég egyszerű feladat.

  Másodszor: kell egy ötlet.
  Ha nincs ötleted, akkor megint csak fontos valami agyfejlesztő tevékenységhez nyúlni. Nekem ebben is segít az ÉFT, mert nagyon jól élénkíti az agysejtek munkáját.

  Harmadszor: kell a bátorság és a bizalom.
  Itt is sokféle módszerrel próbálkozhatunk, nekem megint csak az ÉFT segített eddig a legtöbbet.

 • AnImami

  2010. december 17. péntek

  Ági, pont erre volt szükségem. Továbbküldöm az ismerősöknek is, hátha nekik is segít. Köszi Ági.

 • Anna

  2010. december 17. péntek

  Köszi!
  Azt hiszem a hétvégén találjuk ki anyum vállalkozását, jól jött ez az összefoglalás! 🙂

  A „mi a legrosszabb, ami történhet?” módszert én is alkalmazom. Ha rájövök, hogy a legrosszabb esetet is túlélem, akkor onnnantól kezdve nem aggódom!

  A célok megfogalmazása nagyon jó, szerintem a legjobb, ha leírjuk őket, és kitesszük az íróasztal fölé, ezt mindjárt meg is csinálom. Szerintem mindenképpen pozitív célokat kell megfogalmazni (még ha negatív célon keresztül is jutunk el oda) mert az agy állítólag nem érti a „nem”-et, tehát ha az a célom, hogy „NEM akarok kudarcot vallani” akkor pont, hogy kudarcot fogok vallani.

  • Szabó Dénes

   2010. december 17. péntek

   http://en.gravatar.com/ -on reggelsz, email címedhez rendeled a képeket, a többit a rendszerek intézik egymás között.

   • Szabó Dénes

    2010. december 17. péntek

    Hopp. ezt egyel feljebb szántam. Bocs 😀

 • GrafoGizi

  2010. december 17. péntek

  @tanomi!
  Itt van egy nagyon jó video a hogyanokról: http://www.tutorial.hu/gravatar/
  Gizi

 • tanomoni

  2010. december 17. péntek

  Ági! Megkérdezném, hogy lehet képet tenni a hozzászólásomhoz a nevem mellé? Ez még nem megy:)

 • tanomoni

  2010. december 17. péntek

  A cikk megint telitalálat. Mindig van egy mondat ami betalál, ez most is így volt:) Én még a blogírásnál tartok. Sokáig halogattam a kezdést, de nagyon örülök, hogy belevágtam, már sok-sok ötletem van a továbbiakra:) Egyáltalán nem nyűg, mert szeretem a témát, és örömmel tudom csinálni. Csak megerősíteni tudom Manianyu szavait, én is Ági hatására kezdtem el, valahogy véletlenül rábukkantam a neten:)
  Köszönöm az inspiratív szavakat,
  Móni

 • ghilea

  2010. december 17. péntek

  Ez egy nagyon jó bejegyzés volt! Már egy éve kacérkodom egy saját online vállalkozás indításával, de egyelőre nincs annyi időm, hogy valóban rendesen tudjam csinálni. Úgyhogy most még csak felkészülök: például „Ágit olvasok” 🙂
  És minden egyes ilyen bejegyzés elolvasása után egyre erősebb késztetést érzek, hogy „ne várj tovább, vágj már bele”! Gondolom, valami ilyesmi volt a cél is.
  Hát nálam teljes mértékben megvalósult 🙂

 • Manianyu

  2010. december 17. péntek

  Ez nagyon inspiráló volt! 🙂
  Én is azt gondoltam, hogy nem lesz elég ötletem, és kitartásom a blogoláshoz, de annyira magával ragadott, hogy már a másodikat indítottam el, amelyből hamarosan honlap születik…
  Nem tagadás, hogy mindezt Ági hatására kezdtem el! 🙂
  A blogíráshoz még pénz sem kell, igaz némi idő ráfordítást igényel.
  Mindenkinek ajánlom ezzel kezdeni…

 • Kriszta

  2010. december 17. péntek

  Ági,
  köszi ezt a nagyszerű bejegyzést! Olyan jól összeszedted a lényeget (mint mindíg!)! Ez a kitartás dolog mindenre igaz! Igaz a pénzügyekre is :-)! Az életben nagyon sok minden rajtunk múlik, a céljaink megvalósítása mindenképpen!

  “A sikeres emberek egy helytelen irányba tett lépést értékes tapasztalatként élnek meg, míg a sikertelenek a rossz irányt kudarcként fogják fel.”
  (Andrew Matthews)

  “A siker jobbára azon múlik, hogy akkor is kitartsunk, amikor mások már feladták.” (William Feather)

  • Szilvia

   2011. január 04. kedd

   Kriszta, teljesen egyetértek veled.
   A hibákat nem kudarcként kéne megélni, hanem értékes tapasztalatként kell rá tekinteni és tanulni belőlük, hogy mit csináljunk legközelebb máshogy, jobban.
   A kitartás és a tanulás visz minket előre és nem az önsajnálat vagy a félelem a kudarctól.
   Jó tanulást és kitartást mindenkinek! 🙂