MÁSolásról MÁSképp

Mit lehet felhasználni az interneten található tartalomból a saját honlapodon? Meggyorsíthatod-e a szövegírást, a termékfejlesztést máshonnan származó képekkel, szövegekkel? Bünteti-e a Google a másolt szöveget? Mi az, amit megtehetsz és mit nem? Ezt a kérdéskört jártam körbe nem csak jogi, sokkal inkább gyakorlati szempontból ebben a bejegyzésben.

Találtam egy képet az interneten, fel lehet-e használni?

Persze. De előbb meg kell tudnod, kié a kép, ki a jogtulajdonos és engedélyt kell kérned a kép használatára. Mindig csak olyan képet használj az oldaladon (a fizetős termékeidben pedig különösen), amelyek vagy szabadon használhatóak (ezeknél fel van tünetve a royalty free jelzés) vagy pedig engedélyed van a használatára.

A legbiztosabb, ha képgyűjtő oldalakat használsz, mint amilyen az sxc.hu, vagy a pixmac.com is, és itt megkeresed azokat a képeket, amik ingyenesen szabadon felhasználhatóak, vagy pedig ha ingyenesen nem használható a kép, akkor megvásárolod. Ha találsz egy képet, ami tetszik és szeretnéd megtudni, milyen jogok vonatkoznak rá, érdemes lehet rákeresni ezen az oldalon, így megtudhatod, ha valamelyik képgyűjtő oldalról származik, ahol fel vannak tüntetve a rá vonatkozó jogok.

Találtam egy szöveget lehet-e használni?

Igen. De ebben az esetben is fel kell keresni a szerzőt és engedélyt kérni a használatra. Mindkét esetben fontos, hogy írásbeli legyen az engedély (ha emailben leveleztetek és ő ott hozzájárult, akkor ez már elég), így később szükség esetén bizonyítani tudod az engedély meglétét.

Nagyobb az esély, hogy engedélyt kapsz a jogtulajdonostól, ha felajánlod, hogy feltünteted a cikkben a forrást és az kattintható is egyben, hiszen ez látogatókat hozhat az illető oldalára, ezért ez az illető számára is értékes megoldás lehet.

Kérdés persze, hogy ki a jogtulajdonos. A legtöbb esetben azt kell megkeresned, aki írta a szöveget vagy készítette a képet, de előfordulhat, hogy a jogok a kiadót, egy médiát (pl. újságcikkek esetében egy adott lapot) vagy elhunyt szerző esetén az örökösöket illethetik meg. Ennek bizony utána kell járnod, ha nem szeretnél később felesleges vitákba bocsátkozni.
Léteznek az ún. Creative Commons licensszel ellátott tartalmak is (ha ilyen licensszel látnak el egy tartalmat, azt a dokumentumban feltüntetik), ezek szabadon felhasználhatóak a szerző feltüntetésével, de itt is többféle licensz létezik, melyek más és más módon használhatóak fel, erről tájékozódj felhasználás előtt itt.

Idézet Abban az esetben, ha nem a teljes tartalmat, hanem annak egy részletét szeretnéd felhasználni, idézheted is az adott írást forrásmegjelöléssel. Például ha egy József Attila versből idézel, nem kell megkeresned az örökösöket vagy a kiadót, a szerző megjelölésével megteheted, ugyanez vonatkozik mindenféle idézetre egyaránt a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény
(Szjt.) alapján.

Fordítás Mi történik akkor, ha találsz egy érdekes cikket, amit szeretnél magyar nyelven megjelentetni? A szerzői jogokat itt is tiszteletben kell tartanod, azaz a fordítás előtt meg kell keresned a szerzőt és engedélyt kérned tőle a fordításra.

Feladatok Ha tanárként szeretnél kész feladatokat felhasználni, felmerülhet a kérdés, hogy azokat egy-az-egyben átveheted-e. Természetesen ezt engedély nélkül itt sem teheted meg, érdemes vagy engedélyt kérni a felhasználásra, vagy átdolgozni a feladatot úgy, hogy az eredetivel semmiben ne egyezzen meg.

Büntet-e a Google?


Tartalomduplikációnak azt nevezzük, amikor ugyanazt a tartalmat több linket beírva is el lehet érni. Ide tartozik tehát az az eset is, amikor a honlapodon egy tartalom elérhető www.domainneved.hu/valami és www.domainneved.hu/valami/ cím alatt is. De ide tartozik az az eset is, amikor valakitől egy az egyben átveszel egy cikket.

Az internetes tartalmak egy az egyben történő átvételének másik aspektusa, hogy vajon nem bünteti-e meg a Google a másolót a tartalomduplikálásért. Ezesetben az eredeti szöveg tulajdonosának, akinél online elsőként jelent meg a tartalom, nem kell aggódnia, azonban a másolt tartalmat a Google hátrébb sorolással büntetheti vagy csak egészen egyszerűen nem jeleníti meg a találati listában. A Google robot ilyenkor mindig azt mérlegeli, hogy vajon melyik tartalom volt az eredeti (mikor került fel az internetre) és az értékes (mennyi és milyen link mutat rá). Így fordulhat elő, hogy a sajtóközleményeket egy az egyben átvevő híroldalakat nem zárja ki az indexből.

Ötletek Sikamlós terület lehet az ötletek másolása. Bosszantó, ha egy az egyben kölcsönveszik egy címsorodat vagy egy általad kitalált ötletet, de vajon megéri-e a pereskedési macerát ez a sérelem? És vajon tudod-e bizonyítani, hogy a tiéd volt az eredeti ötlet? Általában ez nem bizonyítható, ötletet ugyanis nem lehet levédetni. Amennyiben terméknevet, logót szeretnél levédetni azt szabadalmi eljárásban teheted meg, az általad készített tervek, művek, írások, szoftverek stb. jogait pedig a Szerzői Műjegyzékbe vetetheted fel, ezzel tudod bizonyítani, hogy a tiéd volt az eredeti.

A gondolatok és a tudás Gyakran kapok olyan kérdést, hogy vajon, ha elolvastál néhány cikket egy adott témáról, majd megírod a saját verziódat, az vajon sérti-e másoknak a szerzői jogait. Amennyiben a saját szavaiddal fogalmazod meg a cikket, úgy senkinek nem sérti a jogait. Senki nem tiltja meg, hogy olvass, tanulj és utána megalkosd a saját verziódat, de nyilván az a legkorrektebb és az ad hozzá igazán a „kollektív tudáshoz”, ha a saját gondolataidat is megfogalmazod a cikkben a tényeken túl.

Linkelni lehet-e? Banális kérdés, de kezdők gyakran megkérdezik, hogy vajon nem ütközik-e bárkinek a jogaiba, ha az ő oldalára mutató linket helyezel el a saját oldaladon. Nem, ezt nyugodtan lehet, hiszen az internet erről szól. Nem probléma az sem, ha RSS-ből veszel át tartalmakat, amelyekre kattintva az eredeti cikk oldalára lehet jutni, hiszen éppen ez a gyors tartalommegosztás az RSS lényege. Szintúgy nem ütközik senkinek a jogaiba, ha egy blogbejegyzésre hivatkozol a saját blogodon (trackback) és ilyenkor a te linked és a cikk címe, esetleg a rövid leírása is megjelenik a másik blogon.

És természetesen nem gond az sem, ha videómegosztókon elhelyezett tartalmakat beágyazol a saját blogodba, hiszen, amennyiben a jogtulajdonos ezt nem engedélyezi, akkor módja van rá, hogy feltöltéskor (vagy utána bármikor) letiltsa a beágyazás lehetőségét, éppen ezért, ahol beágyazható a videó, azt fel is használhatod a honlapod tartalmának gazdagítására.

És még egy jótanács: Amennyiben bizonytalan vagy egy tartalom felhasználhatóságában, mindig járj el körültekintően, keresd meg a tartalom tulajdonosát és kérj engedélyt, vagy keress másik tartalmat, így biztosan nem fogsz póruljárni.

16 Comments

 • Kriszta

  2013. október 14. hétfő

  Nagyon inspirálnak az írásaid, sőt a kommentek is! A összes bejegyzést olvastam, és eltévedtem:) Valahol írtad, hogy amerikai lejárt jogdíjú könyveket x oldalon meglehet nézni. Erre szeretnék választ kapni, és a könyvek megszerzési módjáról. Köszönöm

 • Topvideosonthe net

  2012. december 02. vasárnap

  Kedves Ági!

  Engedélyt kaptam egy magyar előadótól, hogy felhasználhassam a műveit a youtube-on. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen papírt írjunk ehhez?

  • Vida Agi

   2012. december 11. kedd

   Ha van tőle írásos beleegyezésed (akár egy email is), akkor az elég.

 • Bori

  2011. október 30. vasárnap

  Köszi, ez a cikk most nagyon jól jött! Ha kutyás képeket a szerző engedélyével felhasználok, szükség van arra is, h a kutya gazdáját megkérdezzem?

 • Ani

  2011. augusztus 02. kedd

  Szia Ági!

  Kismamaként annyi biztatás olvastam a blogodban, hogy saját témámban én is elterveztem, hogy belevágok és saját honlapot fogok készíteni. Bár még nagyon kezdő vagyok, de elkezdtem az anyagokat gyűjteni. Elkezdtem a honlap tartalmát is megírni. Kérdésem, hogy mennyivel célszerű elkezdeni. Gondolok arra, hogy hírlevélnél, kb legyen 20 hírlevélre való anyagunk? Illetve a honlapot is célszerű olvasnivaló feltölteni. Mennyi anyag az ideális?
  Bocsi, ha idétlen a kérdés, de ilyen információt én sehol nem olvastam.
  Köszi
  Ani

 • győrieszti

  2011. július 16. szombat

  az írás nagyon érdekes volt, és tényleg hasznos…mindig találok nálad valami felhasználható, tartalmas infót!

  és mint az előbb írtam, érdekelne a véleményetek!
  http://www.töribaba.hu

  • Vida Agi

   2011. július 17. vasárnap

   Jó az oldalad, nekem tetszik és az ötlet is egyedi.

 • Majzik Erika

  2011. július 13. szerda

  Nagyon jókor jött az írás, köszönöm…
  Jól tudom, hogy az office.microsoft.com-ról letöltött képek szabadon felhasználhatók?

 • Ági

  2011. július 12. kedd

  csatlakozom az előttem szólokhoz! Pont jó pont jókor!!!

 • Tünde

  2011. július 12. kedd

  Ági, ez nagyon jó! Gondolatolvasó vagy!

 • Kolozsi Mariann

  2011. július 12. kedd

  Ági köszönjük a remek összefoglalást! Pont erről beszélgettünk tegnap az egyik munkatársammal – valahogy mindig tudod mire van szükség:)

  További szép napot,

  Mariann

 • pookah

  2011. július 12. kedd

  kippiskip leírta, én is megerősítem.
  ha a képügynökségek „royalty free” kategóriájáról van szó, ezek ingyenes használata ugyanúgy pénzbüntetést von maga után ha kiderül, még akkor is, ha a pici nézőképet használja fel az illető, ami az interneten elérhető, hiszen az csak azért van feltéve, hogy ki lehessen választani megvásárlásra a fotót.
  ezeknél a képeknél nem a konkrét használat után kell fizetni újra és újra, hanem egy bizonyos méretben (felbontásban) megvásárolod, és aztán kb szabadon használhatod bármiben ami a tied, és amihez a fotó felbontása elegendő. (más is megveheti ezt a jogot, tehát nem kizárólagos.)

 • gitta

  2011. július 12. kedd

  Képzeljétek, már jártam úgy, hogy ott voltam egy sajtótájékoztatón, készítettem képeket, azokból egy válogatást (videóként), meg vagy három cikket írtam a blogra (saját kútfőből, nem másolva).
  Folyamatosan az ő programjukat propagáltam, az oldalukat linkeltem. Erre jön egyszercsak egy levél, hogy köszönik meg minden, de máskor szóljak ha valamit közölni akarok, és a logót se használjam (ez se öncélúan történt, hanem hogy az alapítványukra felhívjam a figyelmet) Gyakorlatilag kikérték maguknak a közlést.

 • kippiskip

  2011. július 12. kedd

  A royalty free nem azt jelenti, hogy ingyenesen felhasználható, csak a fotós felé nem kell royaltyt fizetni, az ügynökség felé kell fizetni, de ezért olcsóbb.