A legfontosabb dolgok, amiket a honlapbütykölésről megtanultam

Az NTSZ (azaz Nagy Technikai Szívás) idővel mindenkit utolér. Mielőtt bepánikolnál, gyorsan fusd át ezt a postot, amiben összeírtam mit szoktam tenni, ha valamilyen technikai dologgal elakadok munka közben.

1. A honlapod soha nincsen teljesen kész

Felesleges a tökéletes honlapra hajtanod.Mire tökéletes lesz, már régen elavul. Koncentrálj inkább arra, hogy felhasználóbarát és informatív legyen, valamint mihamarabb elkezdjen bevételeket termelni, az apró hibákat kijavítgatni ráér később is – de ekkor se a tökéletesség legyen a cél, hanem az üzleti eredményeség.

2. A Google a jóbarátod

Ha valamiben elakadsz, keress rá a problémára! – magától értetődőnek tűnik? Hetente minimum 10 olyan levelet kapok az ügyfeleimtől, amiket maguk is meg tudtak volna oldani, ha a kapott hibaüzenetet bemásolják a keresőbe és rákeresnek. Ne feledd: nincs olyan hülye és kezdő kérdés, amit ne tehetnél fel a nag tesónak, ő biztosan nem fog kiröhögni 😉

(TIPP: Ha csak idegen nyelvű fórumokat találsz a fordításhoz használd a Google Translate-et)

3. Mindig csak egy lépésben gondolkodj

Szép dolog a tervezés, de ha egy hegyet szeretnél megmászni, ne arra gondolj, milyen magas és még mennyi minden van előtted, mert ez megbénít. Elég, ha az aznapi szakaszra koncentrálsz, és az aktuális problémákat oldodmeg. Ugyanakkor legyen nálad a térképed, a saját kis terved, amiben minden napra előre nyomon tudod követni a következő szakaszt, amit meg kell tenned.

4. Soha nincs egy IGAZI megoldás, mindig van másik

Ha látsz egy bonyolultnak tűnő dizájnt, egy nagyon profinak tűnő megoldást, amit magad is szeretnél megvalósítani, ne feledd, hogy mindig több út létezik. Nem minden készül drága szoftverrel, ami bonyolultnak látszik.

Először mindig meg szoktam nézni az adott oldal forráskódját, gyakran kiderül, milyen nyílt forráskódú szoftverről van szó, ingyen script áll a háttérben, vagy egy nagyon érdekesnek tűnő megoldás csak egy sima képfájlból áll. Az ilyen kutakodásokból lehet a legtöbbet tanulni.

5. Ne ijedj meg a hibáktól!

Amikor hibaüzenet jelenik meg az oldaladon, akkor nem szabad bepánikolni. Általában nagyon bagatell apróságok szoktak elromlani. Először keress rá a Google-ben a hibaüzenetre, gyakran több fórumot is találsz, ahol ott a megoldás is. Ha nem találsz fórumokat, akkor keress az adott szoftverről/szolgáltatásról szóló blogot, itt is sok hasznos tanácsot kaphatsz.

Másodszor olvass bele az adott szoftver vagy szolgáltatás helpjébe, nézz körül a weboldalán, hátha az FAQ-ban megtalálod a megoldást. Nyílt forráskódú szoftvereknél gyakran a szerző(k) saját weboldalán található fórumban vagy blogban találod meg a válaszokat a kérdéseidre.

Harmadszor: kérj segítséget! Nem ciki akármilyen kezdő kérdést feltenni. Rengeteg fórum létezik, ahol kérdezhetsz. A leggyorsabban úgy kaphatsz választ, ha egyszerre több fórumban is kérdezel.

Negyedszer: Ha már belefáradtál és nem sikerült megoldani: Aludj rá egyet! 🙂

Másnap friss szemmel, friss fejjel könnyebben megy a megoldás is.

15 Comments

 • Noé

  2011. április 21. csütörtök

  Már két nap egymás után hallok, olvasok arról, hogy meg lehet nézni egy honlap forráskódját. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan? Nagyon izgalmasan hangzik! Bár attól tartok, hogy azzal a bizonyos forráskóddal kezdeni is tudjunk valamit, ahhoz html ismeretekre is szükség van.

  • Vida Ági

   2011. április 21. csütörtök

   Meg lehet nézni: általában CTRL+U-val elő tudod hívni, vagy Explorerben az Oldal menüpont alatt a Forrás megtekintésével.

 • Erdei-Gulyás Gabriellas

  2010. január 06. szerda

  Kedves Ági,

  sikeres új esztendőt kívánok.

  Üdvözlettel: Gabica

 • Szombati Orsolya

  2010. január 03. vasárnap

  @Nagy Edit!
  Ha olcsó és hatékony hirdetési formát keresel, érdemes kipróbálnod a Google Adwords rendszerét! Nekem remekül bevált! :-)Ha ügyesen fogalmazod meg a hirdetés szövegét, pár forintból minőségi, szűrt látogatókat, érdeklődőket, vásárlókat kaphatsz web oldaladra. Sok sikert! Szombati Orsi

 • Nagy Edit

  2009. december 27. vasárnap

  Kedves Gazdagmami! :-)))

  Kínomban bóklászolok itt a neten, de sajnos ez nekem nagyon kinai!
  Keresnék valaki aki segítene eligazodni a dzsungelben, hogyan és hol lehet olcsón és hatékonyan hirdetni az interneten.
  Ha tudsz valami ötletet, kérlek segíts!

  Előre is köszönöm, üdv!

 • Vera

  2009. december 27. vasárnap

  Hivatalos weboldalszerkesztői tanfolyamra sose jártam, mégis sikerült összehozni már egy pár weboldalt. A nyílt forráskódú rendszerek szerintem nagyon jók, és tanulhatók. Kétségtelenül sok idő és energia kell hozzá, hogy az ember eljusson A-ból B-be, viszont így egy versenyképes, és folyamatosan fejleszthető tudásra lehet szert tenni. +előny, hogy a honlapba bármikor bele lehet nyúlni, és nem kell a webmestert vadászni.
  A „fatal error” persze először ijesztő, de fel lehet támasztani… 😀 csak kitartás!

  Én már csak eredményes 2010-et kívánok, a boldogkarácsonyról lemaradtam!

 • Fulop Erika

  2009. december 25. péntek

  Boldog Karácsonyt es egy sikeres Boldog új évet kivanok.Puszi

 • Zoli

  2009. december 25. péntek

  Én csak az ÁNTSZ-nek tudtam eddig a rövidítését, de most már az NTSZ-nek is tudom ))).

  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és BUÉK!

  Üdvözlettel:

  László Zoli

 • Nagy Eszter

  2009. december 24. csütörtök

  Viszont kívánok Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

 • Ivony Ildikó

  2009. december 24. csütörtök

  Köszönöm a tippeket és a tartalmas blogot. Békés, boldog karácsonyt kívánok mindannyiótoknak!

 • Niki

  2009. december 23. szerda

  Én is szeretnék Boldog Karácsonyt és Boldog új évet Kívánni (elsősorban Áginak + köszönet az egész éves segítségért) és persze minden olvasónak!

 • Maczák Mária

  2009. december 23. szerda

  Kedves Ági!

  Köszönöm az egész éves tanítást. Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

  Üdvözlettel:

  Maczák Mária

 • Sziszi

  2009. december 23. szerda

  Köszi, hogy ezt is megosztottad!

  Áldott Karácsonyt!

  Sziszi

 • Nagyné Gabi

  2009. december 23. szerda

  Neked is Boldog Karácsonyt! Köszönöm az idei évben átadott sok-sok tudásmorzsát!
  Nagyné Gabi

 • Seres György

  2009. december 23. szerda

  Boldog karácsonyt
  Seres György