Nem jut semmi eszembe: Mit tegyek?

Hírlevelet kéne írnod, de nem jut semmi az eszedbe.. Szeretnél webvideókat készíteni, de úgy érzed nem elég jók az ötleteid hozzá.. Napokat rágódsz a sales oldalad címsorán.. Együttérzek veled, velem is megesik néha. De mit lehet tenni ilyenkor?

Néhány ötlet, ami segíthet szellemi dugók idején (én is ezeket szoktam bevetni):

1. Pihi

Kapcsold ki a gépet, de legalábbis menj el a közeléből, sétálj fél órát, vagy nézz meg egy dilis rajzfilmet, esetleg sportolj, a lényeg, hogy kapcsolj ki teljesen, válts át más üzemmódba! Ne a neten való szörfölgetéssel töltsd el a pihenőidőt, mert azzal csak túlterheled az agyad, inkább menj a szabad levegőre, hadd töltődjenek fel az agysejtjeid egy kis oxigénnel 🙂

Ha sürgősen kéne a jó ötlet és nincs egy sétányi időd, ne kávéhoz vagy energiaitalhoz folyamodj a gyors hatás érdekében, inkább állj be a zuhany alá, vagy tegyél be egy relaxációs zenét és hallgasd csukott szemmel 10 percig.

2. Ötletbörze

szövegírás, marketing, webszöveg írásHa nem megy, akkor erőltesd 🙂 Fogj egy papírt, menj el a gép közeléből és írj le válogatás nélkül mindent, ami csak az eszedbe jut az adott témáról. Ne szabj magadnak határokat! Gyakran azért nem tudsz dönteni a címsorok, tárgysorok, hírlevélszöveg-ötletek között, mert az egyiket túl laposnak találod, a másikat túlságosan figyelemfelkeltőnek, ezért még mielőtt leírnád, lebeszéled magad róla.

Az ötletbörzénél viszont hagyd a kritikus feledet a számítógép előtt és koncentrálj inkább arra, hogy önkritika és gátlások nélkül MINDENT papírra vess, ami csak beugrik. Utána pedig bánj a listával kedved szerint: ha szorít az idő, forgasd meg a papírt és csukott szemmel bökj rá az egyik lehetőségre, aztán gyorsan tedd fel az oldaladra, küldd ki, még mielőtt megbánnád 🙂

3. Minták

Ha nem jut semmi eszedbe fordulj a mintakollekciódhoz: gyűjtsd azokat a honlapokat, reklámötleteket, hírleveleket, értékesítési szövegeket, amik különösen tetszettek, és vészhelyzet esetén kapd elő őket. Nézd végig mind, olvasgasd át, találd ki, mi tetszik benne annyira, aztán dugd el őket jó mélyre (nehogy lemásold, mert az csúnya dolog ;)) és a friss ihlettől vezéreltetve készítsd el a sajátodat. A mintakollekcióba ne felejtsd el beletenni a saját legjobban teljesítő leveleidet, szövegeidet is, 1-2 év múlva magad is meg fogsz lepődni, milyen jó szövegeket írtál hajdanán 🙂

+1. Valld be!

A legtisztább dolog őszintének lenni, nem? Miért ne írhatnád le, hogy annyi mindenről szeretnél írni, azt sem tudod, melyikkel kezdhetnéd? Vagy miért ne vallhatnád be, hogy néha te is fáradt vagy?

Például: „Ma este leültem a gép elé és szerettem volna blogbejegyzést írni. Tele volt a fejem gondolatokkal, annyi mindent szerettem volna megosztani, azt sem tudom, melyiknek örülnél igazán. Szerinted miről írjak?” és adj meg 3 verziót az ötleteid közül, meg egy linket a szavazáshoz.

VAGY e-mail tárgymező: „nem tudom, mit mondjak” vagy „elállt a szavam”

VAGY címsor: „Annyira izgalomba jöttem, amikor először hallottam erről a lehetőségről, hogy azt sem tudtam, mivel kezdjem.”

Neked milyen praktikáid vannak a gondolataid forgalmi dugójának elkerülésére?

15 Comments

 • Renáta

  2010. december 07. kedd

  Köszönöm szépen! Akkor a wellnessről, pihenésről, kikapcsolásról fogok írni nekik.

  Köszi!

  • Hajni

   2010. december 07. kedd

   Jó ötlet a lazításról írni nekik. Sok ismerősömnél pont ez volt a probléma, egyszerűen rágörcsöltek arra, hogy legyen gyerekük-hát persze hogy nem lett. Minden gondolatuk ekörül forgott. A szeretkezések egyszerű megtermékenyítési rítussá váltak. Szórakozni nem mentek sosem ezek a párok. Amikor végre el tudták magukat engedni, vagy azt az elvárásukat hogy most rögtön gyereket akarnak, akkor sikerült nekik. Az egyik ismerősömék mesterséges megtermékenyítéssel 5! év után sikeresen vállaltak gyereket. Így-mivel lett egy gyerekük elengedték a görcsösséget a gyerek utáni vágyat. Megszületett a kicsi és hamarosan természetesen is teherbe esett „véletlenül” az anyuka. Az orvosok előtte azt mondták neki, hogy nem lehet természetes úton gyereke. Egy ajándékot kaptak az élettől, amiért nem görcsölnek.

 • Renáta

  2010. december 06. hétfő

  Az még eszembe jutott hogy leírjam Neked, hogy akiknek szól a könyv vagyis azok akik már régóta próbálkoznak babával sikertelenül, nagyon elkeseredettek és kilátástalannak látják a helyzetet legtöbbjük eléggé magába zuhan. Mindig sok dícsérő levelet kapok mennyi erőt adok nekik az optimizmusommal, hiszen még én sem élhettem meg ezt az örömöt hogy kismama lehessek.
  Szóval a célpiacom elég szomorú és elkeseredett és az idő teltével egyre pesszimistább.
  Hátha ez is segít az ötletnél…

 • Renáta

  2010. december 06. hétfő

  Szia Ági!

  Hozzád fordulok, mert egyszerűen nem jut eszembe semmi ötlet, és Te egy ötletgyár tulajdonos vagy. (De jó Neked!) Karácsonyra a megvásárolható e-bookom mellé írok egy kisebb terjedelmű „könyvecskét”. A csomag neve így egyben ez lesz: Lélekmelegítő Karácsonyi Csomag babára vágyóknak. A koncepció abból indul, hogy megkérdezés után kiderült hogy nagyon sokan a stresszt okolják azért hogy nem sikerül teherbe esniük. S legtöbbjük a munkahelyre panaszkodik. Már az alap könyvem is a meddőség lelki oldaláról szól, ebben a kiskönyvben pedig arról írtam, hogy lelkileg hogyan tudják a hétköznapokat elviselni, a munkahelyüket elviselni és kiszűrni a stresszt, valamint hogyan tehetnek azért, hogy elérjék álmaikat az életben. Viszont kellene még bele valamilyen karácsonyhoz kapcsolódó rész. És egyszerűen nem tudom miről írjak, ami azért a teherbeeséssel is kapcsolatos lenne. Gondoltam hátha eszedbe jut valami, Te annyira ügyes vagy. Előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2010. december 07. kedd

   Először is: a karácsony komoly stresszforrás nekik, ilyenkor lerohanja őket a család, hogy „na és mikor lesz már baba?” tehát ezt kell kezelniük, fel kell rá készülni és frappáns válaszokat kitalálni.

   Másrészt: ez egy tökjó wellness lehetőség is, nem kell sokat vacakolni a takarítással, feküdjenek be egy kád vízbe kettesben, érezzék jól magukat, nézzenek romantikus karácsonyi filmeket, menjenek el sétálni együtt (ez a karácsonyi hízás ellen is jó ;)) élvezzék, ahogy lelassult a világ körülöttük.

   • Nagy Éva

    2010. december 07. kedd

    abszolút egyetértek:)
    Nálunk nincs ilyen probléma, de a környezetemben van. És csak azt látom rajtuk, hogy már teljesen rágörcsöltek a témára, és nem értik meg – persze érthetően- hogy talán egy kis pihenés, lazítás rájuk férne.. Hogy ne arra gonoljanak állandóan. Könnyen beszélek, lehet, hogy a negyedik is útban van;) De lehet, hogy csak nincs itt az ideje.. És nem mellesleg annyi gyermeknek nincsenek szülei. Ha tehetném még 5-öt picurt örökbe is fogadnék..

 • Selymes Laszlo

  2010. szeptember 26. vasárnap

  Igen ezek kis kövek amik kavicsosa teszik a rögös utat ami a jólét fele vezetnek. De mejik vándor nem ül le egy pár percre nézni a tájat amin halad. Inni egy kortyot a patak vizéből miben megmoshatja az arcát, hogy felfrissítő es uj erővel folytathassa útját? Hat nem csodalatos elfaradni mert tudjuk dolgoztunk. vegy eppen dolgozni szeretnenk es gondolataink nem mennek elore?
  Egy seta a tenger mellet egy kis friss levego minfig jot tesz hiszen a meditacio nem csak elvesz hanem ad is az eletunkhoz.
  Nekem a papir a ked vencem en egy cikos kis füzetbe irom a gondolataimat. Hogy mert csikos a fűzet ? Hat mutatja az utat az írásnak merre haladjon egyenessen.

 • Arwenvirág

  2010. szeptember 25. szombat

  Én nagyon rá tudok stresszelni a hírlevél írásra, ez az egyik mumusom. Valahogy nincs fantáziám hozzá. Fogalmazni még csak tudok is, de nehezen jön az alapötlet. A szabályokat, stuktúrákat jobban tudom követni, az, hogy kreatív legyek csak a szakmámban valósul meg. Még szerencse, hogy ott azért igen:)

 • Faragóné Keserű Judit

  2010. szeptember 24. péntek

  Nekem is vannak olyan napjaim, amikor egyszerűen nem megy az írás, és az egész egy erőltetett menet. Általában sok gondolatom van, amit szeretnék szépen megfogalmazni, de most is van kb. 4 befejezetlen blogbejegyzésem, mert az új ötlet elcsábít. Van, hogy olyan könnyen, gyorsan megy az írás, olyankor igyekszem a legtöbbet kihozni a időmből. Tervezéssel, egy kicsit könnyebben megy.
  Ja, és ha már témánál vagyunk, én bizony ismerek egy egészséges kávét, amit akár zuhanyzás helyett is megihatsz! 🙂 (Persze azért az esti zuhit ne hagyd ki!) 🙂

 • Gina

  2010. szeptember 24. péntek

  Kicsit más jellegű irományról volt szó, de az utóbbi 10 napban ilyen helyzetben találtam magam. Egy beadandót kellett határidőre megírnom, kötött karakterszámmal, de nem tudtam ráhangolódni a témára, fogalmam nem volt, mit írjak.
  Az én ilyenkor jól bevált praktikám: végigtakarítom a lakást, játszom a picivel. Ilyenkor tódulnak az ötletek. Zsebemben notesz és toll, jegyzetelek.
  Tegnap éjfélig kellett feltölteni. 8 órakor nekiálltam. Gyerekek lefektetve, relax zene, gyógytea, jegyzetek. 10-kor kész voltam. 🙂

 • Jakab Gyöngyi

  2010. szeptember 24. péntek

  Áginál mindig JÓ!
  Általában túl sok az ötletem, s akkor irányítom magam,megnézem az olvasóim szemével,mi az amiből a legtöbbet tanulhatnak, – példa az Ági, ehhez (is) jó érzéke van:)
  Aztán, ha a kedvenc zenéimet hallgatom, egy rádióműsort, egy beszélgetés az utcán, annyi téma, h. győzze feldolgozni az ember! Mégis a legeslegjobban engem egy-egy (témábavágó)könyv inspirál, ahogy el kezdem olvasni, már írom is a gondolataimat, egyszerűen tölt. Fontos szerintem, hogy tudjuk magunkról és tudatosítsuk is, MI TÖLT a legjobban? Mert akkor kerülünk olyan „állapotba”, amiből a legtöbb, legjobb kihozható. (Enerváltan izzadságszagú lesz, amit írunk:(
  Szóval valahogy szabadítsuk meg magunkat a gátjainktól, ahogy Ági is írja, hagyjuk a kritikai felünket a gép előtt! Téged mi tesz SZABADDÁ, mitől tudsz szárnyalni, mitől tudod levetni a GÁTLÁSAIDAT?
  Nekem ez kulcsszó:)Próbáld ki, hátha bejön Neked is!

 • Renáta

  2010. szeptember 24. péntek

  Azt nem állítom, de az egyik az, hogy ez folyamatosan fent van az oldalon, bárki megtalálja. A másik, hogy van aki szeret inkognitóban maradni. A google docs űrlapnál nem kell semmilyen adatot megadnia magáról név, e-mail, (hacsak be nem kéred egy külön mezőben), csak beírja a kérdését és kész.
  Ettől függetlenül még lehet bejegyzést is írni témajavaslatokról és hozzászólásokban válaszolhatnak. A kettő nem zárja ki egymást.

 • Heni

  2010. szeptember 24. péntek

  Renáta, és úgy látod, hogy ide a google doc-ba többen írnak, mintha sima hozzászólásban adhatnák meg a témajavaslatokat?
  Ági, a cikk szokás szerint nagyon hasznos:-)

 • Renáta

  2010. szeptember 24. péntek

  Ági! Pontosan ezeket szoktam tenni. Jól összefoglaltad!
  Én még úgy is szoktam ötleteket gyűjteni íráshoz, hogy google docs-al feltettem egy űrlapot az oldalamra, ami két mezőből áll:
  1. A kérdés: Miről olvasnál szívesen?
  2. Szövegmező
  Ebben a szövegmezőben beírhatják az olvasók, milyen problémájuk van, miről olvasnának szívesen. Ez állandóan ott van az oldalamon, „Miről olvasnál” címmel. Aztán csak megnyitom a google docs-ot és nem győzök mazsolázni a lehetőségekből. 🙂

 • Manianyu

  2010. szeptember 24. péntek

  Nem semmi, valahogy ráérzel mindig az aktuális problémámra… :-))
  A héten még nem írtam semmit, csak gyűjtöm az anyagot válogatás nélkül, de még semmi kézzelfogható nem született belőle. Remélem azért a később hasznomra válnak. :-/