Reklámot szeretnék! De cicásat vagy pandásat?

Vírusvideók, vicces reklámok – rengeteget láthatsz belőlük a neten, hol ismerősök küldik át őket e-mailben, hol a Facebookon látod, hol meg egyiket a másik után nézed a Youtube-on. Miért? Mert rövid, vicces, meglepő, jó szórakozás. De vajon mit tanulhatsz belőlük, amit a saját üzletedben is felhasználhatsz? Erre mutatok most néhány példát.

#1 Számok, tények – ne már…


Miért kéne egy reklámnak mindig csak a termék megszokott tulajdonságairól beszélni? Számok, tények, mit tud a termék, hogyan lehet majd villogni vele mások előtt – unalmas… Mutasd be a termékedet szokatlan körülmények között és sokkal jobban megmarad a vevők fejében, mintha csak az adatokat sorolnád.

A BMW ezt így oldotta meg:

Hogyan valósítsd meg?

Gondold végig, a Te termékedet/szolgáltatásodat hogyan lehetne extrém helyzetben bemutatni!

 • extrém helyszínen (pl. sivatagban, egy létra tetején, egy kartondobozba zárva)
 • extrém időjárási körülmények között (pl. viharban, kánikulában, hóban)
 • extrém tevékenységet végezve (olyasvalamit, amit az adott termékkel nem szoktunk csinálni, pl. egy könyvből építhetsz várat vagy dominószerűen sorbarakhatod őket)
 • különleges társaságban (olyan emberek között, akik nem szokták használni az adott terméket, pl. ha ékszereket készítesz nőknek, akkor próbálják fel gyerekek vagy férfiak)

(Én már tervezem is a „Hogyan végezzük el a Gazdagmami Tanfolyamot egy vágtató teve hátán egyensúlyozva a sivatagban?” című videómat :))

TIPP: Ha tartasz a videótól, akkor fényképes beszámolót is készíthetsz, de a reklámszövegeidben és a grafikáidban is alkalmazhatsz extrém elemeket, a lényeg, hogy szokatlan, megjegyezhető, továbbküldhető, megosztható legyen.

#2 Teszt, teszt, teszt


Szeretnéd kiemelni a terméked egy fontos tulajdonságát? Akkor nem csak írj róla, milyen jó, hanem mutasd is meg!

A recept egyszerű:
1. Keress egy tesztcsoportot!
2. Mutasd meg, hogyan használják a termékedet!

És itt jön a csavar: ne egy szokványos felhasználónak mutasd meg, izgalmasabb egy vadiúj célcsoportot keresni, olyat, ami nem csak érdekes, de bizonyító erejű is.

Ruhákat készítesz? Öltöztess fel gyerekeket vagy háziállatokat!
Tréningeket tartasz? Videózd le, ahogyan kutyákat, vagy aranyhalakat okítasz egy teremben (és a videó üzenete lehet: Ha őket meg tudom tanítani, akkor téged is :))

Az IKEA ezt így oldotta meg:#3 A bizonyíték


Ha a leendő vásárlóid bizalmatlanok bizonyítékot kell nekik szolgáltatni arra, hogy amit csinálsz az tényleg úgy működik, ahogyan ígérted. De egyáltalán nem mindegy, hogy csak a szokványos eszközökkel élsz (vevővélemények, bizalomnövelő elemek a marketingedben) vagy pedig valami olyan megoldást választasz, ami biztosan megmarad a fejekben.

A Google Chrome böngésző sebességét pl. így bizonyították be:

Hogyan valósítsd meg?

A te termékednek milyen olyan tulajdonsága van, ami miatt különösen értékes és érdekes lehet a vásárlók számára?
Hogyan lehet ezt bebizonyítani?

 • Mutasd be az eredményt! Ha pl. nyelvoktatással foglalkozol, megkérsz valakit, aki nem beszéli a nyelvet, hogy rendeljen meg valamit az interneten és megkérsz egy másik embert, aki pedig beszéli, levideózod, ahogyan próbálnak eligazodni és méred az időt, a két videót pedig egymás mellé teszed – a különbség ezzel rögtön láthatóvá válik.
 • Mutasd be a régit, amit eddig használt a te terméked helyett, és az újat, azt, amikor a tiédet használják!
 • Mutasd be valamilyen különlegesen nagy kihívás közben a termékedet! (pl. dobd le egy toronyház tetejéről, menj át rajta egy úthengerrel)
 • Vesd alá teszteknek a terméket! (pl. ha ruhákkal foglalkozol, akkor nézd meg, átmegy-e egy ruha a barátnő teszten, ha könyvet írsz, akkor átmegy-e a címlap a „metrós beleolvasási teszten”)


+1 …ha nem megy szép szóval 🙂


Ha semmivel nem sikerül eléggé meggyőzőnek lenned, jöhet a fenyegetés 😉 Persze nem kell rögtön Szását és Ivánt küldeni, elég egy aranyos szőrmók plüssállatot is:

27 Comments

 • Lőrincz Judit

  2012. február 16. csütörtök

  Márciustól már nem lesz a honlapomon szereplő masszázs stúdió.

 • Lőrincz Judit

  2012. február 16. csütörtök

  Kedves Ági!

  Masszázst hogy reklámoznád hatékonyan? Mit kellene honlapomon változtatni?

  Köszönöm segítségedet.

  • Vida Agi

   2012. február 20. hétfő

   Azzal kezdeném, hogy nem csak arról írnék, mit csinálsz, hanem arról is, hogy ez mire való, erről kéne elsősorban írnod, illetve sok-sok ügyfélvéleményt tennék ki az oldalra.

 • Hernyósuli

  2011. június 14. kedd

  Köszi Ági az ötletet, az én videóm ilyen lett:
  http://caterpillarschool.blogspot.com/
  (jobb oldalsáv felül)

 • Ligeti Judit

  2011. június 13. hétfő

  Kedves Ági! Szerintem a motoros és a cicás jó volt, a pandásat már nem igazán tudtam megkedvelni, mivel erőszakosnak és nyomulósnak találtam. Az ötlet jó, ha olyan terméked, v. szolgáltatásod van.

 • Szabó Renáta

  2011. június 12. vasárnap

  Jó ötlet ez a vírusvideó vagy a vicces videó. Én is azt gondolom elég nehéz megcsinálni egy jó minőségű élvezhető videót. Bár lehet ha jönne egy ihlet a videó tartalmát illetően, én olyan vagyok, hogy akkor bármilyen nehéz is a feladat addig csinálom, míg nem sikerül. Csak az ötlet hiányzik…. Valaki nem akar videóötletgyárat nyitni?

 • Szintén Ági

  2011. június 10. péntek

  Kedves Ági!

  Ezek valóban nagyon jó ötletek és a szemléltető reklámvideók is telibe találtak….kivéve a +1-et. Ugyanis pont az ilyen típusú reklámok (filmek…stb) váltanak ki deviáns reakciót az emberből. Igazi maffiózókkal sokkal jobb lett volna, mert tudat alatt nem okoz téves asszociációt senkiben. Főleg a gyerekeknél kell vigyázni, mert ha ilyet látnak, az tudatalatti félelmet vagy később felszínre kerülő agressziót okoz.

 • Jakab Gyöngyi

  2011. június 10. péntek

  Ági! Mint mindig csúcs vagy!Azért egy kézzel fogható terméket talán sokkal könnyebb környezetébe foglalni, mint egy szellemit, nem? vagy csak én nem lépem át a zónám…? bár most írtál a tréninggel és tanítással is kapcsolatos dolgokat, ezért külön hála!

 • Hernyósuli

  2011. június 10. péntek

  A cicás után elgondolkodom, hogy valaha náluk vásároljak… cicaszőrös foteleket, tányérokat 😀

 • Molnár-Rozvadszky Andrea

  2011. június 10. péntek

  A cicás bejött, a pandás nem 🙂

 • Barbi

  2011. június 09. csütörtök

  Igen, talán az a legnehezebb egy ilyen videó összeállításában, hogy az tényleg megfelelő minőség és kellő látvány legyen. Házilag is össze lehet dobni ezt- azt, de kérdés, hogy van- e értelme egy nem túl igényes (nem professzionális) videóval lejáratni a cégedet/ termékedet. Az emberek nagyon látványfüggők. Ha valami olyan patent látványos, mint a fenti reklámok, az mindent visz. 🙂

 • gitta

  2011. június 09. csütörtök

  Igaz, nem a termékem, olyan értelemben, hogy fizetnének érte, és nem is lesz iszonyú vicces, viszont most vágjuk első filmünket 🙂 Vírus biztos nem lesz belőle, de remélem tancélos. Egy pályázatra készült, kedden kerül nyilvánosságra. Nagyon izgulok, még sose csináltam ilyet

  • Vida Agi

   2011. június 10. péntek

   Kíváncsian várom 🙂

 • Perei Viktória

  2011. június 09. csütörtök

  Már régóta gondolkodom egy vírusvideó elkészítésén. Valahogy az tart vissza, hogy nagyon sok idő egy ilyen megalkotása ehhez hasonló színvonalon.

 • Bokor Judit

  2011. június 09. csütörtök

  A pandáson kívüliek tetszenek. Bár, akár tetszik valami, akár nem, ha extrém, megjegyzed. Ugyan gőzöm sincs, mit reklámoz a „Mari csuda a piercinged”, de annyira kiakaszt, hogy bejön a kép. Meg ugye, ott volt „az orrod is tisztíccsa”… és sorolhatnám a megjegyzős reklámokat.
  Jó, hogy szóltál. Az ékszereimet már fotóztam a macskámmal, volt is sikere. Bevezetek valami dilit a magazinomnál is.

 • Szaniszló-Szabó Zsuzsa

  2011. június 09. csütörtök

  Kedves Ági!

  Lassíts kicsit légyszíves,mert nem bírom minden jó ötletedet átgondolni/átfogalmazni a mi honlapunkhoz:). Nagyon jó ötleteket kapunk,köszi szépen!

 • Erős Nándor

  2011. június 09. csütörtök

  A pandás reklám nem jó, mert az erőszakot mutatja, és az erőszakra nevel. Nem az erőszakot kell mutatni, hanem a Szeretetet, Kedvességet. A szeretet által kell cselekedni, és minden problémát megoldani.

 • drtoth

  2011. június 09. csütörtök

  Sziasztok!

  Mi – szintén Ági ötleteiből kiindulva – egy ilyen „kisvideót” csináltunk nem olyan régen! 🙂

  http://goanimate.com/movie/0GQre1D0SjIQ

 • Ágnes

  2011. június 09. csütörtök

  🙂 hát, a pandáson szétröhögem magam, a motorosnál meg éreztem, ahogy a talpam alatt dübörög a gépállat 🙂 Köszi Ági, ez is nagy volt!!!!
  Kár, hogy az én „termékem” nem ilyen látványos… bár, majd ha sok pénzem lesz, nekiállok egy olyan videót forgatni, ahol a munkába visszatérő anyukákat pankrátorrá képezem ki, és ők olyan klassz, színes pankrátor jelmezekbe bújva birkózzák le és fektetik kétvállra a munkáltatót, aki a közöst akarja aláíratni velük 🙂 vagy szkanderben nyomják le a főnököt az Mt.ben előírt béremelést kikényszerítve… huh, nem is rossz ötlet… ki tudja mennybe kerül egy ilyen videó? 🙂

 • Majzik Erika

  2011. június 09. csütörtök

  Igen, ezek azok a dolgok, amikkel úgy van az ember, hogy nekem is eszembe juthattak volna, hisz olyan egyszerűek…
  De nem jutottak…
  Ezekért Ágihoz kell jönni… 🙂

  • Barbi

   2011. június 09. csütörtök

   Erika, figyelj, mert az ötlet ládára is biztosan lehet ebből alkalmazni valamit! 🙂 Én már el is képzeltem, ahogyan pandák és cicák másznak ki belőle, masnikkal a nyakukban 🙂

 • Faragóné Keserű Judit

  2011. június 09. csütörtök

  Mókusosat!
  Mivel nagyon felvillanyozott a fenti bejegyzés, ezért gyorsan összeraktam egy videomailt, amit a nevemre kattintva meg tudtok nézni. (Vigyázat a video azonnal indul, és van hangja!- a szöveg után található.)

  • Beatrix

   2011. június 10. péntek

   Aranyos lett 🙂 csak egy apró észrevétel: amikor bejön az oldal a videó pont nem látszik már, görgetni kell hozzá. Nem lenne hatékonyabb, ha azonnal látni is lehetne?

   • Faragóné Keserű Judit

    2011. június 10. péntek

    Kedves Beatrix!
    Köszönöm, hogy megnézted és az észrevételed. A fenti hozzászólásban azért írtam, hogy a szöveg után található a videó, hogy aki csak azt szeretné megnézni, az gyorsan oda tudni görgetni. De nem baj, ha a szöveg is egyből szem előtt van. 🙂 Egyébként tényleg lehetne kevesebb üres sor az egyes szövegrészek között. Az elmúlt 18 órában eddig 154 alkalommal nézték meg a kisvideot, pedig csak ide raktam fel. Köszönöm szépen! 🙂

    • Elizabeth

     2011. június 13. hétfő

     Ne haragudj, de regisztráció nélkül, nem tudtam meg nézni a videót. Sok olyan oldal van ahova igazán nem lehet regisztráció nélkül be lépni. Csak, hogy ha nem ismerem a tartalmát legalább alap szinten nem fogok regisztrálni. Mert az első időkben, bizony regisztráltam olyan helyekre is ahova azóta sem lépek be akkor meg minek???

    • Faragóné Keserű Judit

     2011. július 08. péntek

     Kedves Elizabeth!
     A videót meg lehet nézni regisztráció nélkül is, eddig 272-en nézték meg.

     De most itt egy újabb. Ez nem pandás, nem mókusos, hanem nagyon… 🙂 A nevemre kattintva ezt is meg tudod nézni.
     Judit
     🙂

 • Lányiné Verók Tünde

  2011. június 09. csütörtök

  Nekem minden eddigi írás nagyon elgondolkodtató volt! Nem csak azért, mert új információkat tudtam meg, hanem azért is, mert némely tanács olyan magától értetődő, mégse jut az ember eszébe!
  Köszönöm szépen az eddigi információkat!

  Üdvözlettel: Lné Tünde